Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym w sektorze napojów spirytusowych, o której to zmianie mowa w art. 8 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym w sektorze napojów spirytusowych, o której to zmianie mowa w art. 8 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235

(C/2024/1918)

(Dz.U.UE C z dnia 1 marca 2024 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 8 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA STANDARDOWEJ ZMIANY W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven)"

Nr UE: PGI-BG-01855-AM01

Przedłożony dnia 8 grudnia 2023 r.

1. Nazwa produktu

"Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven)"

2. Państwo członkowskie

Bułgaria

3. Nadawca

Ministerstwo Gospodarki i Finansów

4. Zmiana

4.1. Wyjaśnienie, dlaczego zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 31 rozporządzenia (UE) 2019/787

Zmiany nie pociągają za sobą zmiany nazwy ani części nazwy oznaczenia geograficznego, nazwy prawnej ani kategorii napoju spirytusowego; nie stwarzają ryzyka dla renomy ani jakiejkolwiek innej cechy napoju spirytusowego, które można zasadniczo przypisać również pochodzeniu geograficznemu; nie wiążą się również z żadnymi dalszymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.

Po zgłoszeniu zmian przez producenta napoju krajowa bułgarska procedura zmiany została uchwalona zarządzeniem nr RD-27-4/27.10.2017 zatwierdzającym napój spirytusowy opatrzony oznaczeniem geograficznym Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven), wydanym przez Ministra Gospodarki zgodnie z rozdziałem 9 "Napoje spirytusowe" sekcja VII "Oznaczenie geograficzne" ustawy o winach i napojach spirytusowych (Dziennik Urzędowy nr 45, 2012). Zgodnie z krajową procedurą wprowadzania zmian zmiana zostaje opublikowana w dwóch krajowych publikacjach dziennych i umożliwia zainteresowanym stronom zgłaszanie zastrzeżeń. Nie zgłoszono żadnych zastrzeżeń. Minister Gospodarki i Przemysłu wydał nowe zarządzenie nr RD-16-617/02.06.2023, które zostało opublikowane w nieoficjalnej sekcji Dziennika Urzędowego nr 55 z dnia 27 czerwca 2023 r. (s. 34). Po opublikowaniu zarządzenia w Dzienniku Urzędowym zamieszczono je na oficjalnej stronie internetowej Ministerstwa Gospodarki i Przemysłu, razem z kolejną aktualizacją i pełną wersją specyfikacji produktu.

4.2. Opis i uzasadnienie zmiany

Opis

Zmiana w specyfikacji Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Sli- venska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) obejmuje wymienione poniżej elementy.

1.2.1. Obszar geograficzny został rozszerzony o wieś Tenewo w obwodzie Jamboł oraz wsie Topolica i Trojanowo w obwodzie Burgas. Powierzchnia winnic produkcyjnych wzrosła z 3 863,011 ha do 4 010 ha. Zmiana ta jest konieczna ze względu na zmianę producenta. Nowy producent uprawia również własne winnice, zarówno na istniejącym obszarze geograficznym, jak i w pobliżu na obszarze przygranicznym, gdzie teren, gleba i warunki klimatyczne zapewniają podobny terroir. Zmiana ta ma wpływ na pkt 2.7: "Zwięzłe określenie obszaru geogra ficznego" w jednolitym dokumencie/specyfikacji produktu.

1.2.2. Do wykazu winogron wykorzystywanych do produkcji napoju dodano następujące białe odmiany winorośli: Ugni Blanc, Aligote i Prosecco/Glera. Celem zmiany jest zachowanie i utrzymanie potencjału produkcyjnego plantatorów winorośli poprzez włączenie białych odmian winorośli o podobnych właściwościach, a tym samym wzmocnienie fizycznego, chemicznego i organoleptycznego charakteru napoju. Zmiana wprowadzona w jednolitym dokumencie/specyfikacji produktu dotyczy pkt 2.6: "Opis napoju spirytusowego" - część odnosząca się do szczególnych cech (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii). Zmiana dotyczy również pkt 2.10: "Opis związku między napojem spirytusowym a jego pochodzeniem geograficznym, w tym, w stosownych przypadkach, szczegółowe elementy opisu produktu lub metody produkcji uzasadniające związek".

1.2.3. Zakład destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-2, który wytwarzał 9 000 litrów w 24 godziny, został zastą piony zakładem typu DK-5, który jest tym samym rodzajem zakładu destylacji ciągłej i rektyfikacji wytwarzają cym 24 000 litrów w 24 godziny oraz dwoma zakładami destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-1 wytwarzają cymi 90 000 litrów w 24 godziny. Zmieniono urządzenia technologiczne w celu modernizacji i zwiększenia zdolności produkcyjnych. Nie ma to wpływu na autentyczność metody produkcji ani na obowiązujące dobre praktyki produkcyjne. Zmiana pomaga zachować tradycyjny charakter i renomę napoju oraz spełnić oczekiwa nia konsumentów dotyczące jakości produktu. Zmiana wprowadzona w jednolitym dokumencie/specyfikacji produktu dotyczy pkt 2.6: "Opis napoju spirytusowego" - część odnosząca się do szczególnych cech (w porów naniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii) i pkt 2.9: "Metoda produkcji napoju spiry tusowego".

Streszczenie powodów, dla których zmiana jest konieczna

Pierwsze zarządzenie krajowe zatwierdzające produkt "Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven)" wydano w 2003 r. W ciągu ostatnich 20 lat nastąpiły zmiany, w tym zmiana własności gruntów, które wpłynęły na winnice i uprawiane tam odmiany winorośli. Zmienił się również producent napoju. Dodanie nowych odmian winorośli powala na większą elastyczność i zapewnia możliwość produkcji ilości, które wystarczają do zaspokojenia popytu. Jednocześnie pozwoli to w pełni zachować odpowiednią technologię produkcji i podnieść jakość produktu Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven). Na przestrzeni lat producent wprowadzał zmiany dotyczące stosowanych pojemników i ich wielkości oraz w odniesieniu do maszyn i innych urządzeń. Nie oznacza to zmian w metodzie produkcji. Cała zmiana wymaga aktualizacji oznaczenia geograficznego.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven)

2. Państwo wnioskodawcy

Bułgaria

3. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Oznaczenie geograficzne

4. Kategoria lub kategorie napoju spirytusowego

4. Okowita z wina gronowego

5. Opis napoju spirytusowego

Właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne oraz szczególne cechy produktu w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii

Minimalna zawartość alkoholu w napoju wynosi 40 % obj. Zgodnie z zasadą produkcji ze 100 kg winogron można wyprodukować nie więcej niż 75 litrów wina, a w procesie destylacji można uzyskać zawartość alkoholu wynoszącą maksymalnie 65 % obj.

- Właściwości fizyczne, chemiczne lub organoleptyczne

Produkt Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) jest okowitą z wina. Charakteryzuje się barwą od żywej jasnożółtej do bursztynowej oraz trwałym aromatem i posmakiem winogron odmiany muskat, łączącym zapachy róży i geranium, którym towarzyszą charakterystyczne oleiste akcenty. Okowita ma bogaty, pełny i delikatny smak. Ograniczona liczba specjalnych partii dojrzewa w dębowych beczkach.

Właściwości organoleptyczne napoju wynikają z zawartych w nim substancji lotnych. Na podstawie szeregu wyprodukowanych wariantów ustalono, że najlepszy profil organoleptyczny uzyskuje się przy minimalnej zawartości alkoholu absolutnego wynoszącej 128 gramów na hektolitr. Aromat wynika z zawartości estrów i aldehydów, które różnią się w zależności od warunków klimatycznych w ciągu roku. Im cieplejszy rok, tym niższa jest zawartość estrów. Właściwości smakowe wynikają z zawartości wyższych alkoholi.

- Cechy szczególne (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii)

Produkt Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) był jednym z pierwszych specjalnych okowit z wina produkowanych z Bułgarii. Jest on wytwarzany w drodze destylacji wina wyprodukowanego z mieszanek następujących odmian winorośli: Muscat Ottonel, Tamyanka, Perle de csaba, Ugni Blanc, Aligote i Prosecco/Glera. Podczas fermentacji temperatura jest ściśle kontrolowana, podobnie jak stosowana technologia. Destylacja odbywa się w zakładzie destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-5, wytwarzającym 24 000 litrów w 24 godziny, oraz w dwóch zakładach destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-1 wytwarzających 90 000 litrów w 24 godziny. Wino wprowadza się do kolumny destylacyjnej w ustalonej temperaturze. Podczas destylacji wytwarza się zroszenie, którego część zostaje ściągnięta z destylatu. Istotne jest rów nież, aby sam destylat zbierać wówczas, gdy zawartość alkoholu wynosi 62-65 % obj. Następnie klasyfikuje się go do przechowywania lub dojrzewania w dębowych beczkach.

6. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny produkcji produktu Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Sli- venska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) obejmuje część południowowschodniej Bułgarii. Na północy znajdują się stosunkowo niskie zbocza we wschodniej części gór Stara Płanina. Na zachodzie leżą góry Sredna Gora. Na południu znajdują się dolina rzeki Tundży i niziny trackie. Obszar ten obejmuje następujące miejscowości:

- gmina Sliwen - 9 miejscowości (mikroregionów): miasto Sliwen i wsie Gawraiłowo, Gergewec, Gorno Aleksand- rowo, Dragodanowo, Kałojanowo, Nikołaewo, Strupec i Czintułowo;

- gmina Nowa Zagora, obwód Sliwen - pięć miejscowości (mikroregionów): wsie Nauczene, Karanowo, Korten, Konjowo i Sydiewo;

- gmina Twyrdica, obwód Sliwen - 2 miejscowości (mikroregiony): miasto Sziwaczewo i wieś Sboriszte;

- gmina Tundża, obwód Jamboł - 1 miejscowość (mikroregion): wieś Tenewo;

- gmina Ajtos, obwód Burgas - 1 miejscowość (mikroregion): wieś Topolica;

- gmina Kameno, obwód Burgas - 1 miejscowość (mikroregion): wieś Trojanowo.

Łączna powierzchnia winnic wynosi 4 010 ha.

7. Metoda produkcji napoju spirytusowego

Według producentów winogrona zbiera się ręcznie, gdy osiągają dojrzałość technologiczną i charakteryzują się minimalną zawartością cukru wynoszącą 19 %. Winogrona przetwarzane są ciągu 24 godzin od zbioru. Owoce oddziela się od łodyg, a następnie wyciska. Miąższ winogronowy zostaje schłodzony i pozostawia się go do maceracji przez 72-96 godz. Kontakt z pozostałościami owoców winogron powoduje wydzielanie się substancji aromatycznych występujących w skórkach winogron. Odbywa się kontrolowana fermentacja alkoholowa. Otrzymane wino destyluje się najszybciej, jak to możliwe, w zakładzie destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-5, wytwarzającym 24 000 litrów w 24 godziny, oraz w dwóch zakładach destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-1 wytwarzających 90 000 litrów w 24 godziny.

Destylat jest przechowywany w zbiornikach ze stali nierdzewnej, chociaż najlepsze partie dojrzewają w dębowych beczkach. Pewna liczba beczek stała się neutralna wraz z wiekiem. Niektóre beczki są wykonane z dębu charakterystycznego dla Strandży (Quercus hartwissiana Stev). W Europie drewno to występuje wyłącznie na obszarze masywu górskiego Strandża.

Kontakt z drewnem intensyfikuje barwę, aromat i smak destylatów.

Destylat następnie miesza się z uzdatnioną zmiękczoną wodą w celu uzyskania pożądanej zawartości alkoholu 40 % obj. Na koniec okowita z wina Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) jest butelkowana. Nie ma ograniczeń, na podstawie których wymagane byłoby butelkowanie wyłącznie na określonym obszarze geograficznym.

8. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania -

9. Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania -

10. Opis związku między napojem spirytusowym a jego pochodzeniem geograficznym, w tym, w stosownych przypadkach, szczegółowe elementy opisu produktu lub metody produkcji uzasadniające związek

Na obszarze geograficznym produkcji produktu Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) występuje typowy klimat górski. Na północy znajdują się stosunkowo niskie zbocza wschodniej części gór Stara Płanina. Występują znaczne opady deszczu, a średnia temperatura w ciągu dnia jest wysoka. Gleby są piaszczyste. Warunki te umożliwiają produkcję winogron wysokiej jakości. Zawierają one znaczne ilości substancji aromatycznych. Zbiory odbywają się w momencie, gdy poziom cukru i kwasowości jest optymalny. Proces fermentacji alkoholowej jest ściśle kontrolowany, podobnie jak temperatura. Szczególne cechy procesu destylacji ustanowiono w 1979 r. i są one ściśle przestrzegane. Należą do nich: projekt destylarni, proporcja zroszenia, temperatury i poziomów alkoholu, a także zawartość alkoholu, przy której destylat jest ściągany, wynosząca 62-65 % obj. Doświadczeni producenci zachowują tradycję wytwarzania produktu wysokiej jakości o charakterze i stylu specjalnej okowity z wina. Produkt charakteryzuje się barwą od jasnożół- tej do bursztynowej oraz przyjemnym aromatem łączącym noty róży i geranium, któremu towarzyszą charakterystyczne oleiste akcenty, o gładkim i pełnym smaku. W przypadku specjalnych, ograniczonych partii produktu kontakt z drewnem dębowym wzbogaca aromat o utrzymujące się w ustach subtelne nuty dębowe, a jednocześnie nadaje smakowi słodycz i zwiększa gładkość.

Link do specyfikacji produktu

https://www.mi.government.bg/library/zapoved-za-utvarzhdavane-na-vinena-destilatna-spirtna-napitka-grozdova-rakiya-s- geografsko-ukazanie-slivenska-slivenska-perla-slivenska-grozdova-rakiya-grozdova-rakiya-ot-sliven-2/

1 Dz.U. L 270 z 29.7.2021, s. 1.

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.1918

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym w sektorze napojów spirytusowych, o której to zmianie mowa w art. 8 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235
Data aktu: 01/03/2024
Data ogłoszenia: 01/03/2024