(Dz.U.UE C z dnia 1 marca 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 8 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA STANDARDOWEJ ZMIANY W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven)"
Nr UE: PGI-BG-01855-AM01
Przedłożony dnia 8 grudnia 2023 r.
1. Nazwa produktu
"Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven)"
2. Państwo członkowskie
Bułgaria
3. Nadawca
Ministerstwo Gospodarki i Finansów
4. Zmiana
4.1. Wyjaśnienie, dlaczego zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 31 rozporządzenia (UE) 2019/787
Zmiany nie pociągają za sobą zmiany nazwy ani części nazwy oznaczenia geograficznego, nazwy prawnej ani kategorii napoju spirytusowego; nie stwarzają ryzyka dla renomy ani jakiejkolwiek innej cechy napoju spirytusowego, które można zasadniczo przypisać również pochodzeniu geograficznemu; nie wiążą się również z żadnymi dalszymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.
Po zgłoszeniu zmian przez producenta napoju krajowa bułgarska procedura zmiany została uchwalona zarządzeniem nr RD-27-4/27.10.2017 zatwierdzającym napój spirytusowy opatrzony oznaczeniem geograficznym Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven), wydanym przez Ministra Gospodarki zgodnie z rozdziałem 9 "Napoje spirytusowe" sekcja VII "Oznaczenie geograficzne" ustawy o winach i napojach spirytusowych (Dziennik Urzędowy nr 45, 2012). Zgodnie z krajową procedurą wprowadzania zmian zmiana zostaje opublikowana w dwóch krajowych publikacjach dziennych i umożliwia zainteresowanym stronom zgłaszanie zastrzeżeń. Nie zgłoszono żadnych zastrzeżeń. Minister Gospodarki i Przemysłu wydał nowe zarządzenie nr RD-16-617/02.06.2023, które zostało opublikowane w nieoficjalnej sekcji Dziennika Urzędowego nr 55 z dnia 27 czerwca 2023 r. (s. 34). Po opublikowaniu zarządzenia w Dzienniku Urzędowym zamieszczono je na oficjalnej stronie internetowej Ministerstwa Gospodarki i Przemysłu, razem z kolejną aktualizacją i pełną wersją specyfikacji produktu.
4.2. Opis i uzasadnienie zmiany
Opis
Zmiana w specyfikacji Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Sli- venska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) obejmuje wymienione poniżej elementy.
1.2.1. Obszar geograficzny został rozszerzony o wieś Tenewo w obwodzie Jamboł oraz wsie Topolica i Trojanowo w obwodzie Burgas. Powierzchnia winnic produkcyjnych wzrosła z 3 863,011 ha do 4 010 ha. Zmiana ta jest konieczna ze względu na zmianę producenta. Nowy producent uprawia również własne winnice, zarówno na istniejącym obszarze geograficznym, jak i w pobliżu na obszarze przygranicznym, gdzie teren, gleba i warunki klimatyczne zapewniają podobny terroir. Zmiana ta ma wpływ na pkt 2.7: "Zwięzłe określenie obszaru geogra ficznego" w jednolitym dokumencie/specyfikacji produktu.
1.2.2. Do wykazu winogron wykorzystywanych do produkcji napoju dodano następujące białe odmiany winorośli: Ugni Blanc, Aligote i Prosecco/Glera. Celem zmiany jest zachowanie i utrzymanie potencjału produkcyjnego plantatorów winorośli poprzez włączenie białych odmian winorośli o podobnych właściwościach, a tym samym wzmocnienie fizycznego, chemicznego i organoleptycznego charakteru napoju. Zmiana wprowadzona w jednolitym dokumencie/specyfikacji produktu dotyczy pkt 2.6: "Opis napoju spirytusowego" - część odnosząca się do szczególnych cech (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii). Zmiana dotyczy również pkt 2.10: "Opis związku między napojem spirytusowym a jego pochodzeniem geograficznym, w tym, w stosownych przypadkach, szczegółowe elementy opisu produktu lub metody produkcji uzasadniające związek".
1.2.3. Zakład destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-2, który wytwarzał 9 000 litrów w 24 godziny, został zastą piony zakładem typu DK-5, który jest tym samym rodzajem zakładu destylacji ciągłej i rektyfikacji wytwarzają cym 24 000 litrów w 24 godziny oraz dwoma zakładami destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-1 wytwarzają cymi 90 000 litrów w 24 godziny. Zmieniono urządzenia technologiczne w celu modernizacji i zwiększenia zdolności produkcyjnych. Nie ma to wpływu na autentyczność metody produkcji ani na obowiązujące dobre praktyki produkcyjne. Zmiana pomaga zachować tradycyjny charakter i renomę napoju oraz spełnić oczekiwa nia konsumentów dotyczące jakości produktu. Zmiana wprowadzona w jednolitym dokumencie/specyfikacji produktu dotyczy pkt 2.6: "Opis napoju spirytusowego" - część odnosząca się do szczególnych cech (w porów naniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii) i pkt 2.9: "Metoda produkcji napoju spiry tusowego".
Streszczenie powodów, dla których zmiana jest konieczna
Pierwsze zarządzenie krajowe zatwierdzające produkt "Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven)" wydano w 2003 r. W ciągu ostatnich 20 lat nastąpiły zmiany, w tym zmiana własności gruntów, które wpłynęły na winnice i uprawiane tam odmiany winorośli. Zmienił się również producent napoju. Dodanie nowych odmian winorośli powala na większą elastyczność i zapewnia możliwość produkcji ilości, które wystarczają do zaspokojenia popytu. Jednocześnie pozwoli to w pełni zachować odpowiednią technologię produkcji i podnieść jakość produktu Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven). Na przestrzeni lat producent wprowadzał zmiany dotyczące stosowanych pojemników i ich wielkości oraz w odniesieniu do maszyn i innych urządzeń. Nie oznacza to zmian w metodzie produkcji. Cała zmiana wymaga aktualizacji oznaczenia geograficznego.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2024.1918 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym w sektorze napojów spirytusowych, o której to zmianie mowa w art. 8 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235 |
Data aktu: | 01/03/2024 |
Data ogłoszenia: | 01/03/2024 |