Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Méditerranée"
PGI-FR-A1154-AM04
Data przekazania informacji: 7.12.2023
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Wydajność
W rozdziale I specyfikacji - pkt VI - "Wydajność: maksymalna" wydajność dla win czerwonych i różowych została zmniejszona ze 120 hl/ha do 100 hl/ha.
Celem jest dostosowanie się do skutków zmiany klimatu dla produkcji wina w regionie. Maksymalna wydajność określona w specyfikacjach nie odpowiada już plonom odnotowanym na przedmiotowym terenie, które są niższe ze względu na skutki suszy, która jest jedną z najczęstszych konsekwencji zmiany klimatu w południowowschodnim regionie Francji. Grupa producentów chciała dostosować wydajność winorośli do realiów terenu w celu zachowania jakości.
Ta zmiana wydajności ma wpływ na jednolity dokument w punkcie "Praktyki winiarskie - maksymalna wydajność".
2. Organ odpowiedzialny za kontrolę
Rozdział III
specyfikacji zmieniono, aby uprościć punkt "Organ odpowiedzialny za kontrolę" i doprecyzować, że kontrola przestrzegania specyfikacji jest przeprowadzana w oparciu o zatwierdzony plan kontroli, przez podmiot zewnętrzny dający gwarancje kompetencji, bezstronności i niezależności, upoważniony przez INAO (francuski Krajowy Instytut Pochodzenia i Jakości).
Uproszczenie to nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Méditerranée
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
4. Opis wina lub win
1. Czerwone, różowe i białe wina niemusujące
KRÓTKI OPIS
Produkowane wina charakteryzują się owocowymi aromatami, których intensywność i charakter zmienia się zależnie od użytych odmian i zastosowanych technologii.
W przypadku win czerwonych, zasadniczo o mniej lub bardziej intensywnej barwie granatu, przeprowadza się ekstrakcje po to, aby zachować delikatniejsze struktury, zapewniające smak dojrzałych i pełnych słodyczy tanin.
Wina różowe charakteryzują się, zależnie od tłoczenia, mniej lub bardziej głęboką bladoróżową barwą. Wina białe, najczęściej o bladożółtej barwie, mają zazwyczaj zielone refleksy. W przypadku win białych i różowych, połączenie różnych czynników (wybór działek z myślą o zachowaniu kwasowości, odmiany winorośli i technologia uwzględniająca kontrolę temperatur) pozwala zapewnić w winach równowagę pomiędzy owocowym aromatem, stężeniem alkoholu i świeżością.
Wina te są zgodne z kryteriami analitycznymi określonymi w przepisach europejskich.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
9 |
Minimalna kwasowość ogólna |
|
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
2. Czerwone, różowe i białe gatunkowe wina musujące
KRÓTKI OPIS
Gatunkowe wina musujące wytwarzane są z cuvées o mniejszej zawartości alkoholu i okazujących największą dynamikę wyrazu. Charakteryzują się one taką samą barwą i takimi samymi właściwościami organoleptycznymi jak wina niemusujące, są jednak bardziej świeże i subtelne oraz zachowują bardziej trwały aromat uwydatniony przez delikatne i eleganckie bąbelki.
Wina te są zgodne z kryteriami analitycznymi określonymi w przepisach europejskich.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
|
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Szczególne praktyki enologiczne
W praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie Unii oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Wydajność w przypadku win białych
120 hektolitrów z hektara
2. Wydajność w przypadku win czerwonych i różowych
100 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, winifikacja i wytwarzanie win niemusujących objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerranée" odbywają się w departamentach Alpes de Haute Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Ardèche, Bouches-du-Rhône, Drôme, Var, Vaucluse, Corse-du-Sud, Haute-Corse, jak również na terytorium następujących gmin w departamentach Isère, Loire i Rhône:
- w departamencie Isère: wszystkie gminy w kantonach Roussillon, Vienne-Nord i Vienne-Sud, gmina Saint-Lattier w kantonie Saint-Marcellin,
- w departamencie Loire: wszystkie gminy w kantonie Pélussin, gminy Tartaras, Saint-Joseph, Saint-Martin-la-Plaine, Génilac, Dargoire i Châteauneuf w kantonie Rive-de-Gier, gminy Chagnon, Cellieu w kantonie La Grand-Croix,
- w departamencie Rhône: gminy Échalas i Saint-Jean-de-Touslas w kantonie Givors, gminy Condrieu, Tupin-et- Semons, Ampuis, Saint-Romain-en-Gal, Loire-sur-Rhône, Trèves, Les Haies, Longes, Saint-Cyr-sur-le-Rhône, Sainte-Colombe w kantonie Condrieu, gminy Rontalon, Saint-Didier-sous-Riverie, Saint-Maurice-sur-Dargoire, Saint-Sorlin i Soucieu-en-Jarrest w kantonie Mornant.
Określony powyżej obszar geograficzny ma zastosowanie do zbioru winogron, winifikacji i wytwarzania gatunkowych win musujących objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerranée", z wyjątkiem departamentu Drôme, gdzie takich działań nie można prowadzić na obszarze następujących gmin: Aix-en-Diois, Aouste-sur-Sye, Aubenasson, Aurel, Barsac, Barnave, Beaufort-sur-Gervanne, Châtillon-en-Diois, Die, Espenel, Laval-d'Aix, Luc-en- Diois, Menglon, Mirabel-et-Blacons, Molière-Glandaz, Montclar-sur-Gervanne, Montlaur-en-Diois, Montmaur-en- Diois, Piegros-la-Clastre, Ponet-et-Saint-Auban, Pontaix, Poyols, Recoubeau-Jansac, Saillans, Saint-Benoît-en-Diois, Saint-Roman, Saint-Sauveur-en-Diois, Sainte-Croix, Suze-sur-Crest, Vercheny, Véronne.
7. Odmiana(-y) winorośli
Alicante Henri Bouschet N
Aligoté B
Alphonse Lavallée N
Aléatico N
Aramon N
Aramon blanc B
Aramon gris G
Aranel B
Arinarnoa N
Artaban N
Assyrtiko B
Aubun N - Murescola
Barbaroux Rs
Biancu Gentile B
Bourboulenc B - Doucillon blanc
Brun argenté N - Vaccarèse
Cabernet blanc B
Cabernet cortis N
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Caladoc N
Calitor N
Cardinal Rg
Carignan N
Carignan blanc B
Chambourcin N
Chardonnay B
Chasan B
Chasselas B
Chasselas rose Rs
Chatus N
Chenanson N
Chenin B
Cinsaut N - Cinsault
Clairette B
Clairette rose Rs
Clarin B
Colombard B
Cot N - Malbec
Couderc noir N
Counoise N
Danlas B
Egiodola N
Floreal B
Gamaret
Gamay Fréaux N
Gamay N
Gamay de Bouze N
Gamay de Chaudenay N
Ganson N
Gewurztraminer Rs
Gramon N
Grenache N
Grenache blanc B
Grenache gris G
Gros Manseng B
Gros vert B
Jurançon noir N - Dame noire
Listan B - Palomino
Lival N
Lledoner pelut N
Macabeu B - Macabeo
Marsanne B
Marselan N
Mauzac rose Rs
Melon B
Merlot N
Merlot blanc B
Meunier N
Mollard N
Monarch N
Monerac N
Mourvaison N
Mourvèdre N - Monastrell
Muscardin N
Muscaris B
Muscat Ottonel B - Muscat, Moscato
Muscat d'Alexandrie B - Muscat, Moscato
Muscat de Hambourg N - Muscat, Moscato
Muscat à petits grains blancs B - Muscat, Moscato
Muscat à petits grains rouges Rg - Muscat, Moscato
Nebbiolo N
Nielluccio N - Nielluciu
Petit Manseng B
Petit Verdot N
Picardan B - Araignan
Pinot blanc B
Pinot gris G
Pinot noir N
Pinotage N
Piquepoul blanc B
Piquepoul gris G
Piquepoul noir N
Plant droit N - Espanenc
Portan N
Prior N
Ravat blanc B
Ribol N
Riesling B
Riminèse B
Rosé du Var Rs
Roussanne B
Sauvignon B - Sauvignon blanc
Sauvignon gris G - Fié gris
Sciaccarello N
Semillon B
Seyval B
Solaris B
Soreli B
Souvignier gris Rs
Syrah N - Shiraz
Tannat N
Tempranillo N
Terret gris G
Terret noir N
Tibouren N
Téoulier N
Ugni blanc B
Valdiguié N
Varousset N
Verdejo B
Vermentino B - Rolle
Vidoc N
Villard blanc B
Villard noir N
Viognier B
Voltis B
Xinomavro N
8. Opis związku(-ów)
8.1. Specyfika obszaru geograficznego
Obszar geograficzny chronionego oznaczenia geograficznego "Méditerranée" obejmuje południowowschodnią ćwiartkę Francji.
Jest to obszar o zróżnicowanym ukształtowaniu terenu, otoczony wysokimi szczytami, zarówno na kontynencie jak i na Korsyce.
Doliny, płaskowyże i wzgórza sąsiadują ze sobą we wszechobecnej śródziemnomorskiej aurze. Architektura, krajobrazy, kultura i stosowane praktyki są świadectwem tej wspólnej historii,
której początek dało Morze Śródziemne, zarówno pod względem geologicznym (różne przypadki wtargnięcia morza na obecne terytorium kontynentu), historycznym i kulturowym (wpływ Greków, a następnie Rzymian i Genueńczyków na Korsyce), a szczególnie pod względem klimatu.
Kultura śródziemnomorska wyraża się obecnie w stylu życia (jedzenie, region oliwy z oliwek i lawendy) oraz w krajobrazach charakteryzujących się odporną na suszę roślinnością i wszechobecnymi wzniesieniami otaczającymi doliny, w których dzięki optymalizacji ograniczonych zasobów wodnych mogło rozwinąć się rolnictwo.
To charakteryzujące się wpływem śródziemnomorskim skupisko regionów obejmuje Korsykę, Prowansję, Alpy Południowe, Dolinę Rodanu oraz okalające ją wzniesienia.
Elementem klimatu śródziemnomorskiego są charakterystyczne wiatry. Odznacza się wśród nich "marin", południowy wiatr niosący dużą ilość wilgoci, który wieje nad Zatoką Lwią i Prowansją, łagodząc nazbyt wysokie temperatury, oraz mistral, wiatr suchy, który bywa gwałtowny i który wieje na osi Rodanu, z północy na południe, przyczyniając się do utrzymania właściwego zdrowia winorośli.
Na całym obszarze występuje wyjątkowo duże nasłonecznienie i wysokie temperatury.
Te realia lokalne w naturalny sposób doprowadziły do powstania śródziemnomorskiej tożsamości regionalnej, która cechuje się gorącym, suchym i wietrznym klimatem, glebami z przewagą wapieni, z naturalnym dobrym odpływem wody i z uprawą winorośli charakterystycznie położoną w pobliżu górzystych zboczy lub na wysokości. Takie połączenie czynników sprzyja rozwojowi winorośli.
8.2. Specyfika produktu
Specyfika chronionego oznaczenia geograficznego "Méditerranée" opiera się zarówno na uwarunkowaniach geograficznych jak i na jego historycznych korzeniach. Winorośl, podobnie jak drzewa oliwne, była uprawiana przez Fokaj- czyków od VI wieku p.n.e. wzdłuż biegu Rodanu, a także w okolicach fokajskiego miasta Massalia, dziś bardziej znanego pod nazwą Marsylia, jak również na Korsyce. Handel winem rozwinęli właśnie ci greccy pionierzy, którzy potrafili wykorzystać strategiczne położenie portu Massalia i istotną oś komunikacyjną, jaką stanowił Rodan, do transportu amfor zawierających "grecki napój, nowy i egzotyczny, wytwarzany ze sfermentowanego soku z winogron". Uprawa winorośli zintensyfikowała się w okresie okupacji rzymskiej, zaś prawdziwy rozkwit przeżywała w średniowieczu pod wpływem miast takich jak Lyon, Marsylia, a na Korsyce pod wpływem Genueńczyków.
Naturalne atuty obszaru geograficznego chronionego oznaczenia geograficznego "Méditerranée" sprzyjały ugruntowaniu się uprawy winorośli. Nierozerwalnie związana z tym regionem kultura wina pozwoliła na ciągłe rozwijanie specjalistycznej winiarskiej wiedzy opierającej się na otwartym dobrze gatunków winorośli, jednak z wyraźnie zaznaczoną obecnością grupy odmian dominujących, które można spotkać na tym obszarze geograficznym.
Niemusujące wina czerwone odznaczają się wyraziście intensywną barwą oraz giętkością tanin. Aromaty są owocowe (owoce czerwone lub owoce dojrzałe), czasami z nutami wanilii i prażenia.
Dzięki idealnej kontroli czynników naturalnych wina białe i różowe cechują się równowagą pomiędzy owocowym aromatem, stężeniem alkoholu i świeżością.
Gatunkowe wina musujące wytwarzane są z cuvées o mniejszej zawartości alkoholu i okazujących największą dynamikę wyrazu. Charakteryzują się one takimi samymi właściwościami jak wina niemusujące, są jednak bardziej świeże i mają subtelniejszy aromat.
Dowody świadczące o produkcji wina musującego na terytorium ChOG "Méditerranée" sięgają średniowiecza. Produkcja win wytwarzanych od niedawna istotnie wzrosła od 1909 r., kiedy to w departamencie Bouches du Rhône powstała firma "Royal Provence" (Tête Noire), produkująca dziś prawie 4 000 000 butelek. Produkcja ta utrzymała się również w innych miejscach na tym obszarze. W Ardèche są to w szczególności wina z odmian marsanne B i roussanne B oraz chardonnay B, które są produkowane i winifikowane przez tutejszych winiarzy od 25 lat. W Drôme od lat 80. XX wieku stosuje się również chardonnay B, viognier B i muscat à petits grains B w winach białych oraz syrah N w winach różowych. Na Korsyce, na początku XX w. produkowano "vinu Forzatu" (wino wymuszane), a niedawno, w 1983 r., wytwórnia spółdzielcza "Les vignerons Corsicans" wprowadziła na rynek swoje pierwsze cuvée wina musu jącego z odmian chardonnay B i meunier N. W departamencie Vaucluse w latach 70. wytwórnia Pernes les Fontaines produkowała i winifikowała z zastosowaniem techniki zamkniętej kadzi wina musujące z winogron stołowych, w tym z odmiany gros vert B. Warto także wspomnieć o produkcji wina podstawowego przez wytwórnię Terres Val dèze, która od lat 50. jest dostawcą firmy Kriter; jej rynek obecnie zdywersyfikował się i obejmuje inne firmy, dostar czając 15 000 hektolitrów rocznie. Produkcja ma bardziej charakter lokalny, ale nie mniej historyczny, od 1959 r. w departamencie Hautes Alpes i w departamencie Alpes de Haute Provence, gdzie od lat 70. z tych produktów wytwa rza się wina białe (wiele z nich na bazie chardonnay B).
W departamencie Var w 1952 r. powstaje przedsiębiorstwo "Les Vins Bréban", do którego w 1982 r. dołącza firma Libra; dzięki tym dostawcom produkcja, ukierunkowana na różowe wina musujące, szybko się rozwinęła, na przykład w Bouches du Rhône.
Na tym obszarze produkcji działa więc prawie 200 podmiotów, z których połowa to wytwórnie spółdzielcze, około trzydziestu to handlowcy, a produkcja gatunkowych win musujących sięga prawie 10 000 hektolitrów.
8.3. Związek przyczynowy pomiędzy specyfiką obszaru geograficznego a specyfiką produktu
Te realia terytorialne i historyczna wspólnota kulturowa w naturalny sposób zachęciły przedsiębiorstwa winiarskie z regionu do złożenia wniosku o uznanie nazwy "Vin de Pays de Méditerranée". Nazwa ta została uznana dnia 1 sierpnia 1999 r.
ChOG "Méditerranée" łączy w sobie specjalistyczną wytrawną wiedzę winiarzy z 10 departamentów śródziemnomorskiej, południowowschodniej części Francji. Korzystne położenie tych winnic w miejscu znajdującym się pod wpływem Morza Śródziemnego, o klimacie zapewniającym szczególne nasłonecznienie i zróżnicowanym ukształtowaniu terenu zawsze przystosowanym do uprawy winorośli i produkcji doskonałych win, umożliwiło ukształtowanie się silnej tradycji winiarskiej.
Klimat śródziemnomorski dzięki znacznemu nasłonecznieniu i odpowiedniemu poziomowi opadów sprawia, że winogrona osiągają odpowiedni stopień dojrzałości. Charakterystyczna terytorialna specyfika tego śródziemnomorskiego skupiska regionów, w połączeniu z doborem odmian winorośli i opanowaniem technik winifikacji, pozwala wytwarzać wina cechujące się równowagą pomiędzy owocowym aromatem, stężeniem alkoholu i świeżością. Specyfiką regionalną jest uprawa winorośli zawsze w pobliżu wysokich masywów lub na wysokości oraz wpływ wiatrów wiejących od południa i niosących dużą ilość wilgoci, dzięki czemu wina posiadają charakterystyczną świeżość.
Wyjątkowość gatunkowych win musujących objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerranée", wzmocniona długą, sięgającą początku XX w. tradycją wytwarzania win musujących w większości departamentów jego obszaru, wynika z bogactwa mieszanek, dostosowania odmian winorośli do różnorodności uwarunkowań terytorialnych i specyficznych właściwości tych terenów. "Méditerranée" jest wynikiem bogactwa jego zgromadzeń, dostosowania odmian winorośli do różnorodności terytorium i jego szczególnych cech.
Główne odmiany wykorzystywane do produkcji białych win musujących obejmują w szczególności odmiany chardonnay B, ugni blanc B, grenache blanc B, vermentino B, a do różowych win musujących, stanowiących dzisiaj 2/3 produkcji, odmiany cinsault N, grenache N, muscat de Hambourg N i odmianę syrah N, wyraźnie zaznaczającą się w mieszankach.
Specjalistyczna wiedza w zakresie wczesnych zbiorów, mieszania odmian i wyboru obszarów uprawy pozwala zapewnić dynamikę, świeżość i równowagę gatunkowych win podstawowych oraz ostatecznie uzyskać niskoalkoho- lowe wina musujące.
Wykorzystywane techniki wytwarzania to albo technika drugiej fermentacji w butelkach, albo metoda "Charmat" (zwana techniką zamkniętej kadzi), która jest najbardziej powszechna i na którą występuje największy popyt w handlu. Metoda ta pozwala na szybkie wytwarzanie wina, dzięki czemu łatwiej jest zachować charakter i aromat stosowanych w nim odmian winorośli, a także barwę (co jest szczególnie istotne w przypadku win różowych), przy równoczesnym podtrzymaniu tożsamości win objętych ChOG "Méditerranée". Wytwarzane wina musujące są świeże, kwaskowate, z wyrazistym atakiem i charakteryzują się równowagą pomiędzy dynamiką a intensywnością aromatu.
Celem dla oznaczenia geograficznego "Méditerranée", za którym wyraźnie opowiadają się producenci, jest rozwój rynków eksportowych.
Ta regionalna dynamika, którą napędza ChOG "Méditerranée", skupia licznych przedsiębiorców (253 winnice, 174 wytwórnie prywatne i 79 wytwórni spółdzielczych oraz 51 handlowców). Wielkość produkcji stale rośnie (100 000 hl w 2000 r., 475 000 hl w 2012 r.).
Wina zdobyły zarówno renomę lokalną w związku z dużą atrakcyjnością turystyczną regionu, jak i krajową oraz międzynarodową dzięki wielu nagrodom na Powszechnym Paryskim Konkursie Rolniczym [Concours Général Agricole de Paris], czy też licznym wzmiankom w przewodniku winiarskim Hachette des Vins.
ChOG "Méditerranée" jest również oficjalnym partnerem i dostawcą Tygodnia Krytyki na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes.
ChOG "Méditerranée" cieszy się międzynarodowym uznaniem (rocznie eksportuje się 44 % produkcji) i jest bardzo cenione przez turystów, licznie obecnych w regionie, szczególnie w porze letniej. Turystów zachęca się do ponownego odkrywania dobrodziejstw diety śródziemnomorskiej, jakie wynikają z harmonii pomiędzy winami ChOG "Méditerranée" a lokalnymi specjałami gastronomicznymi.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Etykietowanie
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Gdy określenie "chronione oznaczenie geograficzne" zastępuje się tradycyjnym określeniem "vin de pays", na etykiecie umieszcza się unijne logo ChOG.
Chronione oznaczenie geograficzne "Méditerranée" można uzupełnić nazwą następujących mniejszych jednostek geograficznych zgodnie z warunkami ustalonymi w niniejszej specyfikacji produktu:
- "Comté de Grignan",
- "Coteaux de Montélimar".
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji i wytwarzania win niemusujących objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerranée", stanowi, z jednej strony, obszar następujących okręgów, z wyłączeniem gmin z tych okręgów wymienionych w obszarze geograficznym:
- w departamencie Loire: okręg Saint-Etienne,
- w departamencie Rhône: okręg Lyonu,
- w departamencie Isère: okręg Grenoble i Vienne, a z drugiej strony obszar następujących okręgów:
- okręg Nîmes i Alès (położony w departamencie Gard)
- okręg Mende (położony w departamencie Lozère)
- okręgi Le Puy-en-Velay i Yssingeaux (położone w departamencie Haute-Loire)
- okręgi Montbrison i Roanne (położone w departamencie Loire)
- okręg Villefranche-sur-Saône (położony w departamencie Rhône)
- okręg Bourg-en-Bresse (położony w departamencie Ain)
- okręg Tour-du-Pin (położony w departamencie Isère)
- okręgi Chambéry i Saint-Jean-de-Maurienne (położone w departamencie Savoie).
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do wytwarzania gatunkowych win musujących objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerranée" i uzupełniony nazwą jednej z mniejszych jednostek geograficznych określonych w pkt 2 lub nieuzupełniony taką nazwą, obejmuje obszar wyliczonych powyżej okręgów i rozciąga się na departamenty Ain i Savoie.
Link do specyfikacji produktu
http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-0863219b-a2d3-4529-bfd1-3912f485aded