united kingdom
ukraine

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym w sektorze napojów spirytusowych, o której to zmianie mowa w art. 8 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym w sektorze napojów spirytusowych, o której to zmianie mowa w art. 8 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235

(C/2024/1625)

(Dz.U.UE C z dnia 29 lutego 2024 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 8 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZMIANY STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare"

Nr UE: PGI-BG-01855-AM01

Przedłożono 30 listopada 2023 r.

1. Nazwa produktu

"Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sun- gurlare"

2. Państwo członkowskie

Bułgaria

3. Nadawca:

Ministerstwo Gospodarki i Przemysłu

4. Zmiana

4.1. Wyjaśnienie, dlaczego zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 31 rozporządzenia (UE) 2019/787

Zmiany nie pociągają za sobą zmiany nazwy ani części nazwy oznaczenia geograficznego, nazwy prawnej ani kategorii napoju spirytusowego; nie stwarzają ryzyka dla renomy ani jakiejkolwiek innej cechy napoju spirytusowego, które można zasadniczo przypisać również pochodzeniu geograficznemu; nie wiążą się również z żadnymi dalszymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.

Po zgłoszeniu zmian przez producenta napoju krajowa procedura bułgarska została uchwalona zarządzeniem nr T-RD-27-17/27.11.2013 zatwierdzającym napój spirytusowy opatrzony oznaczeniem geograficznym "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare", wydanym przez Ministra Gospodarki i Energii zgodnie z rozdziałem 9 "Napoje spirytusowe" sekcja VII "Oznaczenia geograficzne" ustawy o winach i napojach spirytusowych (opublikowanej w Dzienniku Urzędowym nr 45/2012). Krajowa procedura zmian obejmuje publikację zmiany w dwóch krajowych publikacjach dziennych i umożliwia zainteresowanym stronom zgłaszanie zastrzeżeń. Nie zgłoszono żadnych zastrzeżeń. Minister Gospodarki i Przemysłu wydał nowe zarządzenie nr RD-16-146/14.02.2023, które zostało opublikowane w nieoficjalnej sekcji Dziennika Urzędowego nr 52 z dnia 16 czerwca 2023 r. (s. 70). Po ogłoszeniu zarządzenia opublikowano je na oficjalnej stronie internetowej Ministerstwa Gospodarki i Przemysłu.

4.2. Opis i uzasadnienie zmiany

Zmiana standardowa specyfikacji produktu "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare"

Opis

Zmiany jednolitego dokumentu i specyfikacji produktu "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/ Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare" są następujące:

1.2.1. Wsie Valchin, Lozitsa i Ognen zostały usunięte z zakresu obszaru geograficznego, a całkowita powierzchnia owocujących winnic została zmniejszona z 3 146 hektarów do 1 733,6 hektara. Zmiana jest konieczna, ponie waż na przestrzeni lat zmieniała się własność obszarów uprawy winorośli, co oznacza, że producenci napojów opatrzonych oznaczeniem geograficznym nie wykorzystują już owoców z niektórych miejscowości. Zmiana dotyczy pkt 2.7: "Zwięzłe określenie obszaru geograficznego" w jednolitym dokumencie/specyfikacji pro duktu.

1.2.2. Do wykazu odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji napoju dodano następujące odmiany: białe - Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc, Rheinriesling, Rkatsiteli, Pinot Gris, Gruner Veltliner i Vionier; czerwone - Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir. Zmiana ta została wprowadzona w celu zachowania i utrzymania potencjału producentów w zakresie uprawy winorośli poprzez sadzenie i ponowne sadzenie nowych odmian winorośli oraz karczowanie starych plantacji, które zostały wycofane z eksploatacji. Zmiana wprowadzona w jednolitym dokumencie/specyfikacji produktu dotyczy: pkt 2.6 "Opis napoju spirytusowego" - część odnosząca się do szczególnych cech (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii); pkt 2.9 "Metoda produkcji napoju spirytusowego" oraz pkt 2.10 "Opis związku między napojem spirytusowym a jego pochodzeniem geograficznym, w tym, w stosownych przypadkach, szczegółowe elementy opisu produktu lub metody produkcji uzasadniające związek".

1.2.3. Urządzenie do destylacji ciągłej NM 3000 zastąpiono następującymi urządzeniami do destylacji ciągłej: DK2-640 o przepustowości 25 000 l/24 godziny i DK2-780 o przepustowości 50 000 l/24 godziny. Zmie niono urządzenia technologiczne w celu modernizacji i zwiększenia zdolności produkcyjnych, bez wpływu na autentyczność technologii lub wymagane dobre praktyki produkcyjne. Zmiana pomaga zachować trady cyjny charakter i renomę napoju oraz spełnić oczekiwania konsumentów dotyczące jakości produktu. Zmiana wprowadzona w jednolitym dokumencie/specyfikacji produktu dotyczy: pkt 2.6 "Opis napoju spirytusowego" - część odnosząca się do szczególnych cech (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii) oraz pkt 2.9 "Metoda produkcji napoju spirytusowego".

Streszczenie powodów, dla których zmiana jest konieczna

Pierwsze zarządzenie krajowe zatwierdzające produkt "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/ Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare" wydano w 2003 r. W ciągu ostatnich 20 lat zmieniła się własność gruntów rolnych, wpływając na obszary uprawy winorośli i ich skład odmianowy. Producenci napoju zakładają własne winnice z zamiarem rozpoczęcia produkcji win i napojów spirytusowych głównie z własnych winnic. Dodanie nowych odmian powala na większą elastyczność i zapewnia możliwość produkcji ilości, które wystarczają do zaspokojenia popytu, a jednocześnie pozwolą w pełni utrzymać i podnosić jakość napoju "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare". Na przestrzeni lat producenci wprowadzali zmiany w stosowanych pojemnikach i ich wielkościach oraz w maszynach i innych urządzeniach, ściśle przestrzegając autentycznej technologii produkcji. Zmiany obejmują aktualizację oznaczenia geograficznego.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

"Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sun- gurlare"

2. Państwo wnioskodawcy

Bułgaria

3. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Oznaczenie geograficzne

4. Kategoria lub kategorie napoju spirytusowego

4. Okowita z wina gronowego

5. Opis napoju spirytusowego

Właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne oraz szczególne cechy produktu w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii

"Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sun- gurlare" to okowita z wina o minimalnej zawartości alkoholu 40 % obj., otrzymywana w drodze pojedynczej lub podwójnej destylacji wina z winogron do 65 % obj.; ilość wina otrzymanego ze 100 kg winogron nie może przekraczać 75 litrów.

- Właściwości fizyczne, chemiczne lub organoleptyczne

Barwa: od bezbarwnej do bladożółtej lub bursztynowej, uzyskanej po dojrzewaniu w dębowych beczkach;

Zapach: delikatny z czystymi nutami winogron;

Smak: bogaty o ciepłej słodyczy i bez cierpkiego posmaku, pikantny finisz z posmakiem;

Zawartość alkoholu: min. 40 % obj.; zawartość metanolu maksymalnie 200 g/hl w 100 % obj. alkoholu; substancje lotne: maksymalnie 300 g/hl w 100 % obj. alkoholu.

- Cechy szczególne (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii)

"Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sun- gurlare" produkuje się z win specjalnie przygotowanych do destylacji, otrzymywanych z następujących odmian winorośli: Cherven Misket, Muscat Ottonel, Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc, Rheinriesling, Rkatsiteli, Pinot Gris, Gruner Veltliner, Vionier, Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir. Nie ma ustalonej zawartości procentowej poszczególnych odmian w mieszance; połączenie zależy od składników aromatycznych odmian występujących w danym zbiorze.

Napój destyluje się do zawartości alkoholu 65 % obj. w następujących urządzeniach do destylacji ciągłej: DK2-640 o przepustowości 25 000 l/24 godziny i DK2-780 o przepustowości 50 000 l/24 godziny.

Napój występuje w następujących postaciach:

- "Сунгурларска гроздова ракия": blada, słomkowa barwa z powodu dojrzewania w beczkach; charakterystyczny aromat i smak rakii z pikantnym finiszem i posmakiem.

- "Сунгурларска гроздова ракия" - special: bezbarwna; delikatny aromat z czystymi nutami winogron; łagodny smak ze słodkim posmakiem alkoholu, elegancka struktura, utrzymujący się smak i owocowy smak.

- "Сунгурларска гроздова ракия" - matured: barwa bursztynowa; owocowy aromat z nutami wynikającymi z dojrzewania w beczkach i bogaty smak.

6. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny produkcji napoju "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare" znajduje się w południowowschodniej Bułgarii, u podnóża południowych stoków wschodniej części gór Stara Płanina. Obejmuje dolinę Sungurłare o tej samej nazwie, w tym następujące miejscowości: gmina Sungurłare - miasto Sungurłare i wsie Sławjanci, Łozarewo, Esen, Grozden, Kosten, Czernica, Czubra, Klimazh, Podwis i Prilep; gmina Karnobat - wieś Newestino; gmina Koteł - wsie Mokren i Pydarewo. Obszar uprawy winorośli owocowej wynosi 1 733,6 ha.

7. Metoda produkcji napoju spirytusowego

Winogrona zbierane są ręcznie lub mechanicznie, a następnie przekazywane do przetworzenia i oddzielane od łodyg. Białe odmiany są tłoczone, a odmiany czerwone - miażdżone. Następnie następuje kontrolowana fermentacja alkoholowa.

Metoda destylacji: produkt jest destylowany do 65 % obj. alkoholu w urządzeniach do destylacji ciągłej typu DK2-640 o przepustowości 25 000 l/24 godziny i DK2-780 o przepustowości 50 000 l/24 godziny.

Sposób przechowywania: w pojemnikach ze stali nierdzewnej lub leżakujące przez co najmniej 6 miesięcy w beczkach.

Metoda przetwarzania: partie destylatu winnego są mieszane przed przetworzeniem. Zawartość alkoholu koryguje się wodą demineralizowaną, a barwę - karmelem.

Filtrowanie i butelkowanie napoju: nie ma ograniczeń dotyczących butelkowania poza geograficznym obszarem produkcji.

8. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania -

9. Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania -

10. Opis związku między napojem spirytusowym a jego pochodzeniem geograficznym, w tym, w stosownych przypadkach, szczegółowe elementy opisu produktu lub metody produkcji uzasadniające związek

Ukształtowanie terenu (lekko górzyste, pagórkowate, 180-220 m n.p.m.); gleby (około 70 % gleby płowe o odcieniu barwy czerwonawym, gleby brunatne o odcieniu barwy czerwonawym, wertisole i wysoce próchnicze leśne gleby brunatne na dnie doliny); oraz warunki klimatyczne (łagodne zimy, długie, ciepłe jesienie, chłodne wiosny i lata bez upałów) w obszarze geograficznym produkcji okowity z wina gronowego "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare" stwarzają dogodne warunki uprawy winorośli. Wysokiej jakości białe i czerwone odmiany winorośli o dominującym owocowym aromacie są przetwarzane przez doświadczonych pracowników, łącząc tradycję z nowoczesną technologią. Napój jest produkowany od 40 lat i otrzymał liczne nagrody i wyróżnienia.

Link do specyfikacji produktu

https://www.mi.government.bg/library/zapoved-za-utvarzhdavane-na-vinena-destilatna-spirtna-napitka-grozdova- rakiya-s-geografsko-ukazanie-sungurlarska-sungurlarska-grozdova-rakiya-grozdova-rakiya-ot-sungurlare-%e2%84%96- rd-16-146-14/

1 Dz.U. L 270 z 29.7.2021, s. 1.

Zmiany w prawie

Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 12.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.1625

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym w sektorze napojów spirytusowych, o której to zmianie mowa w art. 8 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235
Data aktu: 29/02/2024
Data ogłoszenia: 29/02/2024