(C/2024/1625)(Dz.U.UE C z dnia 29 lutego 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 8 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZMIANY STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare"
Nr UE: PGI-BG-01855-AM01
Przedłożono 30 listopada 2023 r.
1. Nazwa produktu
"Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sun- gurlare"
2. Państwo członkowskie
Bułgaria
3. Nadawca:
Ministerstwo Gospodarki i Przemysłu
4. Zmiana
4.1. Wyjaśnienie, dlaczego zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 31 rozporządzenia (UE) 2019/787
Zmiany nie pociągają za sobą zmiany nazwy ani części nazwy oznaczenia geograficznego, nazwy prawnej ani kategorii napoju spirytusowego; nie stwarzają ryzyka dla renomy ani jakiejkolwiek innej cechy napoju spirytusowego, które można zasadniczo przypisać również pochodzeniu geograficznemu; nie wiążą się również z żadnymi dalszymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.
Po zgłoszeniu zmian przez producenta napoju krajowa procedura bułgarska została uchwalona zarządzeniem nr T-RD-27-17/27.11.2013 zatwierdzającym napój spirytusowy opatrzony oznaczeniem geograficznym "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare", wydanym przez Ministra Gospodarki i Energii zgodnie z rozdziałem 9 "Napoje spirytusowe" sekcja VII "Oznaczenia geograficzne" ustawy o winach i napojach spirytusowych (opublikowanej w Dzienniku Urzędowym nr 45/2012). Krajowa procedura zmian obejmuje publikację zmiany w dwóch krajowych publikacjach dziennych i umożliwia zainteresowanym stronom zgłaszanie zastrzeżeń. Nie zgłoszono żadnych zastrzeżeń. Minister Gospodarki i Przemysłu wydał nowe zarządzenie nr RD-16-146/14.02.2023, które zostało opublikowane w nieoficjalnej sekcji Dziennika Urzędowego nr 52 z dnia 16 czerwca 2023 r. (s. 70). Po ogłoszeniu zarządzenia opublikowano je na oficjalnej stronie internetowej Ministerstwa Gospodarki i Przemysłu.
4.2. Opis i uzasadnienie zmiany
Zmiana standardowa specyfikacji produktu "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare"
Opis
Zmiany jednolitego dokumentu i specyfikacji produktu "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/ Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare" są następujące:
1.2.1. Wsie Valchin, Lozitsa i Ognen zostały usunięte z zakresu obszaru geograficznego, a całkowita powierzchnia owocujących winnic została zmniejszona z 3 146 hektarów do 1 733,6 hektara. Zmiana jest konieczna, ponie waż na przestrzeni lat zmieniała się własność obszarów uprawy winorośli, co oznacza, że producenci napojów opatrzonych oznaczeniem geograficznym nie wykorzystują już owoców z niektórych miejscowości. Zmiana dotyczy pkt 2.7: "Zwięzłe określenie obszaru geograficznego" w jednolitym dokumencie/specyfikacji pro duktu.
1.2.2. Do wykazu odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji napoju dodano następujące odmiany: białe - Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc, Rheinriesling, Rkatsiteli, Pinot Gris, Gruner Veltliner i Vionier; czerwone - Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir. Zmiana ta została wprowadzona w celu zachowania i utrzymania potencjału producentów w zakresie uprawy winorośli poprzez sadzenie i ponowne sadzenie nowych odmian winorośli oraz karczowanie starych plantacji, które zostały wycofane z eksploatacji. Zmiana wprowadzona w jednolitym dokumencie/specyfikacji produktu dotyczy: pkt 2.6 "Opis napoju spirytusowego" - część odnosząca się do szczególnych cech (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii); pkt 2.9 "Metoda produkcji napoju spirytusowego" oraz pkt 2.10 "Opis związku między napojem spirytusowym a jego pochodzeniem geograficznym, w tym, w stosownych przypadkach, szczegółowe elementy opisu produktu lub metody produkcji uzasadniające związek".
1.2.3. Urządzenie do destylacji ciągłej NM 3000 zastąpiono następującymi urządzeniami do destylacji ciągłej: DK2-640 o przepustowości 25 000 l/24 godziny i DK2-780 o przepustowości 50 000 l/24 godziny. Zmie niono urządzenia technologiczne w celu modernizacji i zwiększenia zdolności produkcyjnych, bez wpływu na autentyczność technologii lub wymagane dobre praktyki produkcyjne. Zmiana pomaga zachować trady cyjny charakter i renomę napoju oraz spełnić oczekiwania konsumentów dotyczące jakości produktu. Zmiana wprowadzona w jednolitym dokumencie/specyfikacji produktu dotyczy: pkt 2.6 "Opis napoju spirytusowego" - część odnosząca się do szczególnych cech (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii) oraz pkt 2.9 "Metoda produkcji napoju spirytusowego".
Streszczenie powodów, dla których zmiana jest konieczna
Pierwsze zarządzenie krajowe zatwierdzające produkt "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/ Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare" wydano w 2003 r. W ciągu ostatnich 20 lat zmieniła się własność gruntów rolnych, wpływając na obszary uprawy winorośli i ich skład odmianowy. Producenci napoju zakładają własne winnice z zamiarem rozpoczęcia produkcji win i napojów spirytusowych głównie z własnych winnic. Dodanie nowych odmian powala na większą elastyczność i zapewnia możliwość produkcji ilości, które wystarczają do zaspokojenia popytu, a jednocześnie pozwolą w pełni utrzymać i podnosić jakość napoju "Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare". Na przestrzeni lat producenci wprowadzali zmiany w stosowanych pojemnikach i ich wielkościach oraz w maszynach i innych urządzeniach, ściśle przestrzegając autentycznej technologii produkcji. Zmiany obejmują aktualizację oznaczenia geograficznego.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.