Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Valdadige / Etschtaler"
PDO-IT-A0474-AM05
Data przekazania informacji: 8.11.2023
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Rozszerzenie obszaru produkcji winogron
Opis: Obszar produkcji winogron został rozszerzony o obszary uprawy winorośli w dawnej gminie administracyjnej Nave San Rocco (obecnie Terre d'Adige).
Uzasadnienie: Obszary te, o powierzchni około 50 hektarów, znajdują się w dolinie Val d'Adige w środku obszaru produkcji ChNP Valdadige, ale obecnie nie są objęte specyfikacją.
Zmiana dotyczy pkt 3 specyfikacji oraz pkt 6 "Wyznaczony obszar geograficzny" jednolitego dokumentu.
2. Korekta jednostek administracyjnych
Opis: Jednostki administracyjne, o których mowa w pkt 3 specyfikacji produktu (obszar produkcji winogron), zostały skorygowane.
Uzasadnienie: Zmiana stała się konieczna, ponieważ kilka gmin połączyło się niedawno. Zmiana ta nie zwiększa obszaru produkcji.
Zmiana dotyczy pkt 3 specyfikacji oraz pkt 6 "Wyznaczony obszar geograficzny" jednolitego dokumentu.
3. Rozszerzenie obszaru produkcji wina
Opis: Obszar produkcji wina został rozszerzony na całe terytorium prowincji Trydent i Bolzano.
Uzasadnienie: Uznaje się, że tradycyjne praktyki produkcyjne istnieją na całym terytorium obu tych prowincji, co może stanowić uzasadnienie dla rozszerzenia obszaru produkcji wina objętego ChNP Valdadige, jak ma to już miejsce w przypadku prowincji Werona. Ponadto konieczne jest jak największe dostosowanie obszaru produkcji wina do obszaru produkcji wina półmusującego, który już obejmuje całe terytorium trzech przedmiotowych prowincji.
Zmiana dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.
4. Korekta błędu
Opis: Skorygowano błąd w pkt 9 specyfikacji produktu.
Uzasadnienie: Niektóre rodzaje nie są już objęte specyfikacją produktu (jak miało to miejsce już w przypadku poprzedniej specyfikacji) i należy je skreślić.
Zmiana dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu oraz pkt 8.1 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Valdadige
Etschtaler
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
8. Wino półmusujące
4. Opis wina lub win
1. Valdadige Bianco [białe]
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne: Barwa: słomkowożółta; Zapach: winny, przyjemny, charakterystyczny; Smak: harmonijny, świeży, lekko kwaśny, czasami półsłodki. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego (g/l): 16,0. Nieprzedstawienie wartości w poniższej tabeli oznacza zgodność win z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
2. Valdadige Rosso [czerwone]
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne: Barwa: rubinowa o różnej intensywności; Zapach: winny, przyjemny; Smak: harmonijny, lekko kwaśny, czasami półsłodki. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego (g/l): 19,0. Nieprzedstawienie wartości w poniższej tabeli oznacza zgodność win z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
3. Valdadige Rosato [rosé]
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne: Barwa: różowa o różnej intensywności; Zapach: winny, przyjemny, delikatny; Smak: harmonijny, lekko kwaśny, czasami półsłodki. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego (g/l): 16,0. Nieprzedstawienie wartości w poniższej tabeli oznacza zgodność win z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
4. Valdadige Pinot Bianco
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne: Barwa: słomkowożółta; Zapach: winny, charakterystyczny; Smak: harmonijny, świeży, bogaty. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego (g/l): 16,0. Nieprzedstawienie wartości w poniższej tabeli oznacza zgodność win z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Valdadige Pinot Grigio
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne: Barwa: słomkowożółta; Zapach: winny, charakterystyczny; Smak: harmonijny, pełny. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego (g/l): 16,0. Nieprzedstawienie wartości w poniższej tabeli oznacza zgodność win z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
6. Valdadige Chardonnay
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne: Barwa: słomkowożółta; Zapach: winny, charakterystyczny; Smak: świeży, bogaty i harmonijny. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego (g/l): 16,0. Nieprzedstawienie wartości w poniższej tabeli oznacza zgodność win z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
7. Valdadige Chardonnay i Pinot Bianco Frizzante [półmusujące]
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne: Pianka: delikatna, długotrwała; Barwa: słomkowożółta; Zapach: przyjemny, owocowy; Smak: wytrawny lub półsłodki. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego (g/l): 14,0. Nieprzedstawienie wartości w poniższej tabeli oznacza zgodność win z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
5,5 |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
8. Valdadige Schiava
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne: Barwa: od granatu do rubinowego; Zapach: winny, przyjemny; Smak: łagodny, lekko kwaśny, czasami półsłodki. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego (g/l): 16,0. Nieprzedstawienie wartości w poniższej tabeli oznacza zgodność win z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Valdadige / Etschtaler
Szczególne praktyki enologiczne
Dozwolone są różne techniki wzbogacania przewidziane w prawodawstwie UE.
Moszcz i wina objęte chronioną nazwą pochodzenia "Valdadige" ze wskazaniem odmian "Chardonnay" lub "Pinot Bianco" mogą być produkowane jako wino półmusujące, wyłącznie z wykorzystaniem naturalnego procesu wtórnej fermentacji.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Valdadige Bianco
15 000 kg winogron z hektara
2. Valdadige Rosso
15 000 kg winogron z hektara
3. Valdadige Rosato
15 000 kg winogron z hektara
4. Valdadige Pinot Bianco
15 000 kg winogron z hektara
5. Valdadige Pinot Grigio
15 000 kg winogron z hektara
6. Valdadige Chardonnay
15 000 kg winogron z hektara
7. Valdadige Schiava
15 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar uprawy winogron wykorzystywanych do produkcji win objętych ChNP "Valdadige" obejmuje następujące gminy:
Prowincja Trydent:
Avio, Ala, Aldeno, Altavalle (jedynie w granicach byłej gminy Faver), Arco, Besenello, Calliano, Cavedine, Cembra Lisignago, Dro, Giovo, Isera, Lavis, Madruzzo, Mezzocorona, Mezzolombardo, Mori, Nago-Torbole, Nogaredo, Nomi, Pomarolo, Riva del Garda, Roverè della Luna, Rovereto, San Michele all'Adige, Segonzano, Tenno, Terre d'Adige, Tram- bileno, Trento, Vallelaghi (jedynie w granicach byłych gmin Padergnone i Vezzano), Villalagarina i Volano.
Prowincja Bolzano: Andriano, Appiano, Bolzano, Bronzolo, Caines, Caldaro, Cermes, Cornedo all'Isarco, Cortaccia, Cortina all'Adige, Egna, Fiè, Gargazzone, Lagundo, Laives, Lana, Magrè all'Adige, Marlengo, Merano, Montagna, Nalles, Ora, Parcines, Postal, Renon, Rifiano, Salorno, San Pancrazio, Scena, Terlano, Termeno, Tesimo, Tirolo i Vadena.
Prowincja Verona: Brentino Belluno, Dolcè i Rivoli Veronese.
7. Odmiany winorośli
Cabernet Franc N. - Cabernet
Cabernet Sauvignon N. - Cabernet
Chardonnay B.
Garganega B.
Lagrein N.
Lambrusco a Foglia Frastagliata N. - Enantio N.
Merlot N.
Müller Thurgau B.
Nosiola B.
Pinot Bianco B. - Pinot Blanc
Pinot Grigio - Pinot Gris
Pinot Nero N. - Pinot
Riesling Italico B. - Riesling
Sauvignon B.
Schiava Gentile N. - Schiava
Schiava Grigia N. - Schiava
Schiava Grossa N. - Schiava
Teroldego N.
Trebbiano Toscano B. - Trebbiano
8. Opis związku lub związków
8.1. ChNP "Valdadige"/"Etschtaler" - kategorie: Wino (1) i Wino półmusujące (8)
Czynniki naturalne istotne z punktu widzenia związku
Obszar objęty ChNP "Valdadige" rozciąga się na terenie polodowcowego amfiteatru morenowego w dolinie rzeki Adygi, który jest napełniony piaskiem porfirycznym i granitowym, pochodzącym z wysokich pasm górskich otaczających jezioro Garda. Piasek ten, wraz z formacjami wapiennymi i dolomitycznymi, jest głównym składnikiem gleby na tym obszarze. Nachylenie terenu o wysokiej zawartości gleb szkieletowych umożliwia szybki odpływ wody deszczowej i zapobiega stagnacji. Gleby te są bogate w sole mineralne i charakteryzują się wysoką zawartością krzemionki.
Klimat panujący na tym obszarze jest typowy dla alpejskiego pogórza i gór, z zimnymi zimami i chłodnymi latami o umiarkowanych temperaturach. Między temperaturami dnia a nocą występują duże różnice, zwłaszcza w okresie letnim i jesiennym. Opady deszczu są wyższe w miesiącach zimowych, a średnia roczna wynosi od 850 mm do 1 000 mm.
Czynniki historyczne i ludzkie istotne z punktu widzenia omawianego związku
Valdadige jest regionem przygranicznym łączącym Włochy i Europę Północną. Jest to punkt spotkań i obszar rozwoju gospodarczego, w którym uprawa winorośli i enologia sięgają czasów rzymskich. W średniowieczu obszar ten zajmowały zakony i signorie (feuda) z zamkami i klasztorami, co oznacza, że zakładano tam wiele upraw, głównie winnic. Istnieje wiele dokumentów i znalezisk archeologicznych świadczących o tym, że były tu uprawiane i przetwarzane winogrona do produkcji wina.
Interwencja człowieka miała na celu dalszą specjalizację winnic i pozostawiła swój ślad na obszarze uprawy winorośli Valdadige, który charakteryzuje się harmonijnym współistnieniem winnic i fortyfikacji wybudowanych w celu obrony doliny rzeki Adygi.
Związek przyczynowy między środowiskiem a produktem
Umiarkowany klimat, który jest łagodny, ale z wyraźnymi różnicami między temperaturami w ciągu dnia i nocy, zwłaszcza do momentu zbioru, umożliwia uzyskanie winogron o wysokiej zawartości polifenoli, które zachowują szeroki wachlarz aromatów. Gleby wapienne, które znajdują się na terenach skierowanych na południe i o średniej wysokości, wpływają na produkcję win "Valdadige", nadając winom różne aromaty i smaki dzięki nutom owocowym, głównie owoców leśnych, oraz nutom korzennym, zwłaszcza w przypadku win Rosso, Enantio i Schiava. Właściwości te wynikają ze składu gleby, która jest szkieletowa, bogata w sole mineralne oraz skały porfiryczne i granitowe, charakteryzuje się dobrym drenażem, determinującym strukturę i właściwości win czerwonych; wina te charakteryzują się wysoką zawartością antocyjanów i polifenoli, głęboką barwą i dobrym taninowym smakiem z nutami dojrzałych owoców i przypraw. Z drugiej strony gleby o wyższej zawartości piasku nadają winom białym dobrze zrównoważone nuty owocowe i mineralne.
8.2. ChNP "Valdadige" - kategoria: Wino (1)
Wino czerwone "Valdadige" o doskonałym smaku powstaje w drodze mieszania przez ekspertów. W szczególności odmiana Enantio nadaje winom stabilność i strukturę rubinowoczerwonej barwy z fioletowymi refleksami oraz przyjemny i złożony aromat; odmiany Merlot i Teroldego nadają winom łagodny smak; podczas gdy odmiana Schiava nadaje im wytrawny smak.
Wino "Valdadige" Schiava produkuje się z odmiany o tej samej nazwie, która jest nazywana od starożytnego systemu uprawy, w którym winorośl była przywiązana do podpórki i w związku z tym jej "poddana" ["schiava" oznacza "poddana"]. Otrzymuje się je z rodzimych odmian Schiava Grossa, Schiava Grigia i Schiava Gentile. Istnieje krótki okres kontaktu ze skórkami, a następnie fermentacja kończy się bez skórek.
Wino białe "Valdadige" jest macierzystym rodzajem Valdadige (wraz z winem czerwonym) i jest mieszanką kilku odmian winorośli. Pełny charakter Chardonnay, aromat Müller Thurgau i kwasowa elegancja Trebbiano Toscano sprawiają, że wino to jest bardzo złożone i interesujące. Jest ono wytwarzane w procesie lekkiego tłoczenia, fermentacji bez skórek i w kontrolowanej temperaturze.
"Valdadige" Chardonnay wytwarza się z odmiany winorośli o tej samej nazwie, która została wprowadzona do Doliny Adygi pod koniec XIX w. i od razu znalazła swoje idealne siedlisko na zboczach podnóża. Świeżość i elegancja to cechy charakterystyczne, które odróżniają to wino, o wyraźnie owocowym aromacie, który dobrze łączy się z subtelnymi nutami owocowymi brzoskwiń, moreli i zielonych jabłek. Ma ono dobrze skonstruowany bukiet, jest zrównoważone i bardzo łagodne jak na wytrawne wino, w szczególności dzięki swej wytrawności.
Valdadige Pinot Grigio jest jedną z odmian jakościowych najczęściej uprawianych w umiarkowanym klimacie. Preferuje ona pagórkowate, dobrze wyeksponowane tereny, charakteryzujące się wietrznymi warunkami i wahaniami temperatury między dniem a nocą, które nadają jej aromat. W bukiecie występują aromaty białych kwiatów i nuty gruszek, zielonych jabłek i owoców tropikalnych. Wino ma dobrą strukturę i przyjemną świeżość.
8.3. ChNP "Valdadige" - kategoria: Wino półmusujące (8)
Półmusujące wino objęte ChNP "Valdadige" produkuje się z winogron Chardonnay i Pinot Bianco, które nadają również tej kategorii win przyjemnie owocowy aromat. Wina te mają delikatną i trwałą piankę oraz słomkowożółtą barwę, podczas gdy smak, który może być wytrawny lub półsłodki, sprawia, że spożywanie tego wina półmusującego jest przyjemne i uniwersalne.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Odstępstwa w zakresie obszaru produkcji wina
Ramy prawne:
przepisy UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Czynności związane z produkcją wina mogą być prowadzone w dowolnym miejscu w prowincji Werona oraz w prowincjach autonomicznych Trydentu i Bolzano.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/20431