Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 22 ust. 1 i art. 27 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/34 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZMIANĘ DOTYCZĄCY OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO
"Amontillado"
Data otrzymania: 5 maja 2023 r.
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 3
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: hiszpański
Numer dokumentacji: Dokument Ares(2023)3171505
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Amontillado
Wnioskodawca: Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności Andaluzyjskiego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):
C/ Tabladilla, s/n, 41071 Sevilla Hiszpania
Przynależność państwowa: hiszpańska
Telefon, faks, e-mail:
Tel. +34 955032278;
Faks +34 955032460;
E-mail: dgiica.capadr@juntadeandalucia.es
Opis zmiany:
- Kategoria 1 - Włącza się wino jako nową kategorię produktów sektora wina objętych ochroną.
- W streszczeniu definicji/warunków stosowania następujący tekst:
Wino likierowe (vino generoso) "Jerez-Xérès-Sherry" i "Montilla-Moriles" ChNP, wytrawne, o intensywnym aromacie, orzechowe, delikatne i pełne w smaku, o barwie bursztynowej lub złotej, o rzeczywistej zawartości alkoholu między 16 a 22°. Wino leżakowało przez co najmniej dwa lata z zastosowaniem systemu podzielonego leżakowania (tzw. "criaderas y soleras") w dębowych beczkach o maksymalnej pojemności 1 000 l.
otrzymuje brzmienie:
1. Określenie "Amontillado" może być stosowane w odniesieniu do win opatrzonych określeniem "vino generoso" "Jerez-Xérès-Sherry", "Montilla-Moriles" i "Condado de Huelva", które spełniają następujące wymogi:
a) dojrzewanie pod warstwą drożdży kożuchujących, a następnie dojrzewanie tlenowe;
b) rzeczywista zawartość alkoholu między 16 a 22 % obj.;
c) barwa od złotej do intensywnej bursztynowej, z aromatami orzechów i drewna.
2. Określenie to może być również stosowane w odniesieniu do win opatrzonych określeniem "vino generoso de licor", z których co najmniej 85 % pochodzi z wina opatrzonego określeniem "vino generoso" opisanego w pkt 1. Na etykiecie bezpośrednio po określeniu "Amontillado" lub bezpośrednio przed musi być umieszczona informacja dotycząca zawartości cukru w otrzymanej mieszance, zgodnie z obowiązującymi specyfikacjami produktu lub regulacjami.
Wyjaśnienie powodów zmiany:
W celu zapewnienia jasności, przejrzystości i pewności prawa niektóre określenia tradycyjne w odniesieniu do win o chronionej nazwie pochodzenia z Andaluzji podlegają przepisom zarządzenia regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich z dnia 22 lutego 2023 r., opublikowanego w Andaluzyjskim Dzienniku Urzędowym (BOJA) nr 42 z dnia 3 marca 2023 r. Zarządzenie jest odpowiednim instrumentem prawnym do zatwierdzenia określeń tradycyjnych, a następnie do ich zmiany w rejestrze UE.
Definicja ta została ustanowiona i opublikowana, aby zapewnić przejście od obecnych ram prawnych regulujących określenie tradycyjne "Amontillado". Definicja opisuje cechy charakterystyczne i wspólne elementy chronionych nazw pochodzenia, w których stosuje się omawiane określenie tradycyjne. Dzięki temu producenci mogą konkurować na równych zasadach, a konsumenci otrzymują jasne informacje.
Podpisujący: Dyrektor Generalny ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności