(C/2024/1131)(Dz.U.UE C z dnia 26 stycznia 2024 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 22 ust. 1 i art. 27 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/34 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK O ZMIANĘ DOTYCZĄCY OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO
"Oloroso"
Data otrzymania: 5 maja 2023 r.
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 3
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: hiszpański
Numer dokumentacji: Dokument Ares(2023)3171562
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Oloroso
Wnioskodawca: Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności Andaluzyjskiego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):
C/ Tabladilla, s/n, 41071 Sevilla Hiszpania
Przynależność państwowa: hiszpańska
Telefon, faks, e-mail:
Tel. +34 955032278;
Faks: +34 955032460;
Email: dgiica.capadr@juntadeandalucia.es
Opis zmiany:
- Kategoria 1 - Włącza się wino jako nową kategorię produktów sektora wina objętych ochroną.
- W streszczeniu definicji/warunków stosowania następujący tekst:
Wino likierowe (vino generoso) "Jerez-Xérès-Sherry" i "Montilla Moriles" o następujących właściwościach: mocna budowa, pełne i aksamitne, aromatyczne, wytrawne lub lekko słodkie, o kolorze zbliżonym do mahoniowego, zawartość alkoholu między 16 a 22°. Wino leżakowało przez co najmniej dwa lata z zastosowaniem systemu podzielonego leżakowania (tzw. "criaderas y soleras") w dębowych beczkach o maksymalnej pojemności 1 000 l.
otrzymuje brzmienie:
1. Określenie "Oloroso" może być stosowane w odniesieniu do win opatrzonych określeniem "vino generoso" "Jerez-Xérès-Sherry", "Montilla-Moriles" i "Condado de Huelva", które spełniają następujące wymogi:
a) tylko leżakowanie utleniające po zniknięciu pierwotnej flory;
b) zawartość alkoholu między 16 a 22 % obj.;
c) barwa od złotej do ciemno mahoniowej, z aromatami charakterystycznymi dla leżakowania utleniającego, takimi jak orzechy i drewno.
2. Określenie to może być również stosowane w odniesieniu do win opatrzonych określeniem "vino generoso de licor", z których co najmniej 85 % pochodzi z wina opatrzonego określeniem "vino generoso" opisanego w pkt 1. Na etykiecie bezpośrednio po określeniu "Oloroso" lub bezpośrednio przed musi być umieszczona informacja dotycząca zawartości cukru w otrzymanej mieszance, zgodnie z obowiązującymi specyfikacjami produktu lub regulacjami.
Wyjaśnienie powodów zmiany:
W celu zapewnienia jasności, przejrzystości i pewności prawa niektóre określenia tradycyjne dotyczące win z Andaluzji objętych chronioną nazwą pochodzenia podlegają przepisom rozporządzenia Regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich z dnia 22 lutego 2023 r., opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Andaluzji (BOJA) nr 42 z dnia 3 marca 2023 r. Zarządzenie jest odpowiednim instrumentem prawnym do zatwierdzenia określeń tradycyjnych, a następnie do ich zmiany w rejestrze UE.
Definicja ta została ustanowiona i opublikowana, aby zapewnić przejście od obecnych ram prawnych regulujących określenie tradycyjne "Oloroso". Definicja opisuje cechy charakterystyczne i wspólne elementy chronionych nazw pochodzenia, w których stosuje się omawiane określenie tradycyjne. Dzięki temu producenci mogą konkurować na równych zasadach, a konsumenci otrzymują jasne informacje.
Podpisujący: Dyrektor Generalny ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności