INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ "Wachau"
PDO-AT-A0205-AM01
Data przekazania informacji: 29.11.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Maksymalna wydajność z hektara
Maksymalna wydajność z hektara przed zbiorem w 2020 r. wynosiła 9 000 kg/ha, a od zbioru w 2020 r. została ustalona na 10 000 kg/ha.
2. Odmiany winorośli
W przypadku ChNP "Wachau" do zbiorów w 2020 r. wszystkie odmiany dopuszczone do produkcji win gatunkowych w Austrii były dozwolone bez ograniczeń. Począwszy od zbiorów w 2020 r. wykaz możliwych odmian winorośli został ograniczony.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Wachau
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
ChNP "Wachau"
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
W ramach ChNP "Wachau" produkuje się najwięcej win białych; wina czerwone odgrywają bardzo niewielką rolę.
Barwa: większość win białych ma barwę zielonkawożółtą lub jasnosłomkowożółtą. Wina białe wysokiej jakości dojrzewające dłużej mogą również mieć barwę od średnio po intensywnie złotożółtą.Barwę młodych win czerwonych można opisać jako jasnowiśniową; starsze i dłużej dojrzewające wina czerwone mają barwę intensywnie fioletowo- czerwoną lub posiadają odcienie owocu granatu i odcienie rubinu.
Aromat: w winach białych dominują aromaty owoców ziarnkowych, takich jak jabłka lub gruszki, oraz owoców cytrusowych. W miarę dojrzewania nabierają coraz silniejszych aromatów suszonych i egzotycznych owoców (ananas, banan). Wina czerwone w Wachau charakteryzują się głównie pierwotnymi aromatami wiśni i śliwek lub po przechowywaniu w beczkach drugorzędnymi aromatami, takimi jak tytoń lub czekolada.
Smak: kwasowość jest zasadniczym elementem smaku win białych z regionu Wachau i wzmacnia ich posmak jabłkowy i cytrusowy (grapefruit, cytryna, limonka). Bardziej dojrzałe wina białe, w szczególności główna odmiana "Grüner Veltliner", charakteryzują się nutami pieprzu i moreli w finiszu. W winach czerwonych dominuje smak owocowy i ubogi w taniny, z nutami wiśni i czerwonej porzeczki. Wina przechowywane w drewnianych beczkach posiadają dymne nuty beczek barrique, nuty kompotu oraz gotowanych owoców.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,0 |
Minimalna ogólna kwasowość | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
5.2. Maksymalna wydajność
ChNP "Wachau"
10 000 kilogramów winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Nazwa pochodzenia "Wachau" obejmuje gminy Aggsbach, Bergern im Dunkelsteinerwald, Dürnstein, Mautern an der Donau, Mühldorf, Rossatz-Arnsdorf, Spitz i Weißenkirchen w Dolnej Austrii.
7. Odmiany winorośli
Grüner Veltliner - Weißgipfler
Weißer Riesling - Rheinriesling
Weißer Riesling - Riesling 8. Opis związku lub związków
ChNP "Wachau"
Obszar uprawy winorośli Wachau charakteryzuje się stromymi terasami na brzegu Dunaju.
Klimat: zderzają się tu ze sobą dwa silne wpływy: z zachodu klimat atlantycki, a ze wschodu - panoński. Klimat atlantycki powoduje ponadprzeciętne opady, podczas gdy klimat panoński charakteryzuje się wysokimi temperaturami dziennymi i chłodnymi nocami. Ponadto region Wachau jest znany ze swych stref mikroklimatycznych zależących od nachylenia, ekspozycji, formacji terenu oraz magazynujących ciepło ścian i skał teras. Wysokie temperatury dzienne, a także srogie zimy, są kompensowane przez znaczną powierzchnię wód Dunaju. Ponadto chłodne wiatry jesienne z leżącego na północy regionu Waldviertel powodują duże wahania temperatury między dniem a nocą w miesiącach poprzedzających zbiory.
Gleba: z jednej strony Wachau charakteryzuje się glebami ze zwietrzałych skał magmowych, a z drugiej strony w okresie po epoce lodowcowej po zawietrznej stronie gór osadzały się tam piaski eoliczne, w związku z czym po wschodniej stronie stoków ze zwietrzałych skał magmowych wielokrotnie tworzyły się pokłady lessowe. Te geologiczne uwarunkowania terenu wiążą się ze zbudowanymi już w średniowieczu kamiennymi tarasami, które umożliwiają skuteczniejszą uprawę na stromych zboczach wzdłuż Dunaju i są kluczowymi cechami krajobrazu Wachau.
Związek: w przypadku odmiany Rheinriesling występujące na terasach gleby ze zwietrzałych skał magmowych nadają winu aromaty owoców cytrusowych (cytryna, grejpfrut); a w przypadku mocnego i bogatego "Grüner Veltliner" gleby lessowe tworzą podstawę aromatu owoców ziarnkowych (jabłka, gruszki). Znaczne wahania temperatur decydują o wysokiej kwasowości win białych. W przypadku win czerwonych różnice temperatur skutkują w szczególności aromatami owocowymi i ubogimi w taniny.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Produkcja
Ramy prawne:
Określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
W odniesieniu do wszystkich win objętych ChNP w austriackiej ustawie o winach określa się, że produkcja wina objętego ChNP musi odbywać się w regionie uprawy winorośli (regionie pochodzenia ChOG), w którym znajduje się obszar objęty ChNP, lub w przylegającym regionie uprawy winorośli. Austria korzysta zatem ogólnie z odstępstwa przewidzianego w art. 5 rozporządzenia (UE) 2019/33.
Ustanowiono dodatkowe warunki produkcji win objętych ChNP "Wachau": wino objęte ChNP "Wachau" może być produkowane poza regionem pochodzenia, jeżeli producent ma miejsce prowadzenia działalności na obszarach pochodzenia Kremstal lub Traisental przylegających do obszaru objętego ChNP "Wachau" i posiada winnice w regionie pochodzenia Wachau lub zawarł umowy o dostawie winogron z właścicielami takich winnic.
Butelkowanie
Ramy prawne:
Określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Austriacka ustawa o winach nie ustanawia ogólnych przepisów dotyczących butelkowania win objętych ChNP.
W celu zapewnienia jakości i typowych cech win objętych ChNP "Wachau" ustanowiono następujące warunki butelkowania win objętych ChNP "Wachau": butelkowanie win objętych ChNP "Wachau" jest dozwolone dla każdego roz- lewcy mającego miejsce prowadzenia działalności w Wachau. Butelkowanie jest również możliwe, jeżeli rozlewca ma miejsce prowadzenia działalności na obszarach pochodzenia Kremstal lub Traisental przylegających do obszaru objętego ChNP "Wachau" i posiada winnice w regionie pochodzenia Wachau lub zawarł umowy z właścicielami takich winnic.
Link do specyfikacji produktu
Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
12.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.68.41 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 24/02/2023 |
Data ogłoszenia: | 24/02/2023 |