Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ "Wachau"
PDO-AT-A0205-AM01
Data przekazania informacji: 29.11.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Maksymalna wydajność z hektara
Maksymalna wydajność z hektara przed zbiorem w 2020 r. wynosiła 9 000 kg/ha, a od zbioru w 2020 r. została ustalona na 10 000 kg/ha.
2. Odmiany winorośli
W przypadku ChNP "Wachau" do zbiorów w 2020 r. wszystkie odmiany dopuszczone do produkcji win gatunkowych w Austrii były dozwolone bez ograniczeń. Począwszy od zbiorów w 2020 r. wykaz możliwych odmian winorośli został ograniczony.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Wachau
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
ChNP "Wachau"
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
W ramach ChNP "Wachau" produkuje się najwięcej win białych; wina czerwone odgrywają bardzo niewielką rolę.
Barwa: większość win białych ma barwę zielonkawożółtą lub jasnosłomkowożółtą. Wina białe wysokiej jakości dojrzewające dłużej mogą również mieć barwę od średnio po intensywnie złotożółtą.Barwę młodych win czerwonych można opisać jako jasnowiśniową; starsze i dłużej dojrzewające wina czerwone mają barwę intensywnie fioletowo- czerwoną lub posiadają odcienie owocu granatu i odcienie rubinu.
Aromat: w winach białych dominują aromaty owoców ziarnkowych, takich jak jabłka lub gruszki, oraz owoców cytrusowych. W miarę dojrzewania nabierają coraz silniejszych aromatów suszonych i egzotycznych owoców (ananas, banan). Wina czerwone w Wachau charakteryzują się głównie pierwotnymi aromatami wiśni i śliwek lub po przechowywaniu w beczkach drugorzędnymi aromatami, takimi jak tytoń lub czekolada.
Smak: kwasowość jest zasadniczym elementem smaku win białych z regionu Wachau i wzmacnia ich posmak jabłkowy i cytrusowy (grapefruit, cytryna, limonka). Bardziej dojrzałe wina białe, w szczególności główna odmiana "Grüner Veltliner", charakteryzują się nutami pieprzu i moreli w finiszu. W winach czerwonych dominuje smak owocowy i ubogi w taniny, z nutami wiśni i czerwonej porzeczki. Wina przechowywane w drewnianych beczkach posiadają dymne nuty beczek barrique, nuty kompotu oraz gotowanych owoców.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
9,0 |
Minimalna ogólna kwasowość |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
200 |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
5.2. Maksymalna wydajność
ChNP "Wachau"
10 000 kilogramów winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Nazwa pochodzenia "Wachau" obejmuje gminy Aggsbach, Bergern im Dunkelsteinerwald, Dürnstein, Mautern an der Donau, Mühldorf, Rossatz-Arnsdorf, Spitz i Weißenkirchen w Dolnej Austrii.
7. Odmiany winorośli
Grüner Veltliner - Weißgipfler
Weißer Riesling - Rheinriesling
Weißer Riesling - Riesling 8. Opis związku lub związków
ChNP "Wachau"
Obszar uprawy winorośli Wachau charakteryzuje się stromymi terasami na brzegu Dunaju.
Klimat: zderzają się tu ze sobą dwa silne wpływy: z zachodu klimat atlantycki, a ze wschodu - panoński. Klimat atlantycki powoduje ponadprzeciętne opady, podczas gdy klimat panoński charakteryzuje się wysokimi temperaturami dziennymi i chłodnymi nocami. Ponadto region Wachau jest znany ze swych stref mikroklimatycznych zależących od nachylenia, ekspozycji, formacji terenu oraz magazynujących ciepło ścian i skał teras. Wysokie temperatury dzienne, a także srogie zimy, są kompensowane przez znaczną powierzchnię wód Dunaju. Ponadto chłodne wiatry jesienne z leżącego na północy regionu Waldviertel powodują duże wahania temperatury między dniem a nocą w miesiącach poprzedzających zbiory.
Gleba: z jednej strony Wachau charakteryzuje się glebami ze zwietrzałych skał magmowych, a z drugiej strony w okresie po epoce lodowcowej po zawietrznej stronie gór osadzały się tam piaski eoliczne, w związku z czym po wschodniej stronie stoków ze zwietrzałych skał magmowych wielokrotnie tworzyły się pokłady lessowe. Te geologiczne uwarunkowania terenu wiążą się ze zbudowanymi już w średniowieczu kamiennymi tarasami, które umożliwiają skuteczniejszą uprawę na stromych zboczach wzdłuż Dunaju i są kluczowymi cechami krajobrazu Wachau.
Związek: w przypadku odmiany Rheinriesling występujące na terasach gleby ze zwietrzałych skał magmowych nadają winu aromaty owoców cytrusowych (cytryna, grejpfrut); a w przypadku mocnego i bogatego "Grüner Veltliner" gleby lessowe tworzą podstawę aromatu owoców ziarnkowych (jabłka, gruszki). Znaczne wahania temperatur decydują o wysokiej kwasowości win białych. W przypadku win czerwonych różnice temperatur skutkują w szczególności aromatami owocowymi i ubogimi w taniny.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Produkcja
Ramy prawne:
Określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
W odniesieniu do wszystkich win objętych ChNP w austriackiej ustawie o winach określa się, że produkcja wina objętego ChNP musi odbywać się w regionie uprawy winorośli (regionie pochodzenia ChOG), w którym znajduje się obszar objęty ChNP, lub w przylegającym regionie uprawy winorośli. Austria korzysta zatem ogólnie z odstępstwa przewidzianego w art. 5 rozporządzenia (UE) 2019/33.
Ustanowiono dodatkowe warunki produkcji win objętych ChNP "Wachau": wino objęte ChNP "Wachau" może być produkowane poza regionem pochodzenia, jeżeli producent ma miejsce prowadzenia działalności na obszarach pochodzenia Kremstal lub Traisental przylegających do obszaru objętego ChNP "Wachau" i posiada winnice w regionie pochodzenia Wachau lub zawarł umowy o dostawie winogron z właścicielami takich winnic.
Butelkowanie
Ramy prawne:
Określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Austriacka ustawa o winach nie ustanawia ogólnych przepisów dotyczących butelkowania win objętych ChNP.
W celu zapewnienia jakości i typowych cech win objętych ChNP "Wachau" ustanowiono następujące warunki butelkowania win objętych ChNP "Wachau": butelkowanie win objętych ChNP "Wachau" jest dozwolone dla każdego roz- lewcy mającego miejsce prowadzenia działalności w Wachau. Butelkowanie jest również możliwe, jeżeli rozlewca ma miejsce prowadzenia działalności na obszarach pochodzenia Kremstal lub Traisental przylegających do obszaru objętego ChNP "Wachau" i posiada winnice w regionie pochodzenia Wachau lub zawarł umowy z właścicielami takich winnic.
Link do specyfikacji produktu
https://info.bml.gv.at/themen/landwirtschaft/landwirtschaft-in-oesterreich/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft. html