JEDNOLITY DOKUMENT
"Kullings kalvdans"
Nr UE: PGI-SE-02511 - 5.6.2019
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]
"Kullings kalvdans"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Szwecja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.)
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Kullings kalvdans" jest to produkt wytwarzany z siary bydlęcej, wypiekany w piecu. Jest sprzedawany bez dodatków lub z dodatkiem cynamonu lub kardamonu.
"Kullings kalvdans" jest sprzedawany wyłącznie jako produkt świeży.
Produkty sprzedawane pod chronioną nazwą "Kullings kalvdans" spełniają następujące wymogi:
Kształt: Produkt "Kullings kalvdans" jest sprzedawany - w zależności od wielkości - w okrągłych lub kwadratowych opakowaniach.
Masa: 0,1-2 kg
Barwa: warstwa powierzchniowa ma głęboką, złotożółtą barwę. Pod powierzchnią barwa zmienia się na jaśniejszą żółtą.
Tekstura: gładka z zachowaną kremową konsystencją i krągłością.
Konsystencja: przechodzi od kremowej do lekko zwartej.
Aromat: silny, skoncentrowany zapach mleka z nutami śmietany i masła.
Smak: okrągły, pełny i intensywny z odrobiną słodyczy. Z nutami ostrożnie podgrzewanego mleka, niesolonego masła i karmelu.
Posmak: długi, przyjemny posmak wypełniający całe usta.
Odczucia smakowe: smak kremowy i gładki, przechodzący w miękki i drobnoziarnisty. Jedwabisty i elegancki.
Zawartość tłuszczu: 4-6 %
Białko: 8-10 %
Węglowodany: 8-9 %, w tym laktoza: 4-5 %
Sól: 0,2-0,3 %
Produkt "Kullings kalvdans" z dodatkiem cynamonu lub kardamonu ma następujące dodatkowe właściwości:
Barwa: warstwa powierzchniowa ma brązowe lub orzechowe plamki.
Aromat: "Kullings kalvdans" z dodatkiem kardamonu: wyraźny zapach kardamonu przypominający świeżo upieczone szwedzkie kardamonowe sucharki.
"Kullings kalvdans" z dodatkiem cynamonu: wyraźny zapach cynamonu kojarzący się ze szwedzkimi bułeczkami cynamonowymi.
Smak: "Kullings kalvdans" z dodatkiem kardamonu: wyraźny smak kardamonu i bardziej wyrazista słodycz. Posmak z wyraźnymi nutami kardamonu.
"Kullings kalvdans" z dodatkiem cynamonu: wyraźny smak cynamonu z łagodnymi nutami kakao i karmelu. Smak cynamonu jest najsilniejszy na powierzchni i staje się mniej wyczuwalny w niższych warstwach. Posmak z nutami cynamonu.
Inne składniki: cukier, sól (NaCl), cynamon lub kardamon.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Pasza dla krów składa się przede wszystkim z zielonki oraz różnych odmian trawy i koniczyny najczęściej uprawianych w poszczególnych gospodarstwach. Latem krowy przebywają na zewnątrz, gdzie pasą się trawą, koniczyną i różnymi ziołami. Oprócz zielonki zwykle konieczne jest podawanie pewnych form pasz treściwych, na przykład ziarna. Rolnicy przywiązują wagę do właściwości zielonki i wymagań żywieniowych krów, aby uzyskać optymalne warunki zapewniające udane ocielenie i laktację.
Niepasteryzowana świeża lub mrożona siara.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Cały proces produkcji - od odbioru surowca do mieszania, przyprawiania i wypiekania siary - musi odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Granice obszaru produkcji "Kullings kalvdans" wyznaczają następujące odcinki dróg (1):
Nossebro - Jonslund, droga 186;
Jonslund - Vara Vickerås 1:3, droga 2506;
Vara Vickerås 1:3 - Eling, droga 2519;
Eling - Larv, droga 2520;
Larv - Vara Malmene 8:1, droga 2650;
Vara Malmene 8:1 - Floby, droga 2661;
Floby - Floby, droga 2663;
Floby - Falköping Floby-Åsen, droga 2658;
Falköping Floby-Åsen - Falköping Jäla 8:3, droga 2649;
Falköping Jäla 8:3 - Falköping Jäla 8:9, droga 1850;
Falköping Jäla 8:9 - Herrljunga Brogärdet 1:2, droga 2646;
Herrljunga Brogärdet 1:2 - Herrljunga Duvered 1:2, droga 1857;
Herrljunga Duvered 1:2 - Döve, droga 1851;
Döve - Älmestad, droga 1859;
Älmestad - Murum, droga 182;
Murum - Ulricehamn Hällstads-Djupedal 1:1, droga 1827;
Ulricehamn Hällstads-Djupedal 1:1 - Stommen, droga 1826;
Stommen - Fänneslunda, droga 1815;
Fänneslunda - Herrljunga Sannum 1:7, droga 1814;
Herrljunga Sannum 1:7 - Borgstena, droga 1807;
Borgstena - Borgstena, droga 183;
Borgstena - Borås Tämta 2:4, droga 182;
Borås Tämta 2:4 - Stommen, droga 42;
Stommen - Asstorp, droga 1772;
Asstorp - Vralen, droga 1773;
Vralen - Bredared, droga 1768;
Bredared - Sandhult, droga 1766;
Sandhult - Hedared, droga 180;
Hedared - Töllsjö, droga 1682;
Töllsjö - Bollebygd, droga 1758;
Bollebygd - Härryda Rya 3:3, droga 554;
Härryda Rya 3:3 - Lerum, droga 523;
Lerum - Lerum, droga 1938;
Lerum - Lerum, droga 1940;
Lerum - Gråbo, droga 1939;
Gråbo - Nossebro, droga 190.
1) Przebieg i numery dróg według stanu na czerwiec 2022 r.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek między szczególnymi właściwościami "Kullings kalvdans" a obszarem geograficznym opiera się na cechach produktu wynikających z jego pochodzenia geograficznego, a w szczególności czynników ludzkich występujących na tym obszarze.
Specyficzny charakter produktu
"Kullings kalvdans" jest całkowicie naturalnym produktem wytwarzanym z siary. Ze względu na wysoką zawartość białka w siarze podczas podgrzewania mleka następuje jego koagulacja. Nadaje to produktowi "Kullings kalvdans" charakterystyczną teksturę (gładką i kremową), konsystencję (od kremowej do lekko zwartej), barwę (jasnożółtą ze złocistą powierzchnią), smak (okrągły, pełny z odrobiną słodyczy, karmelowy) i zapach (mleka, śmietany i masła).
Ponieważ "Kullings kalvdans" wytwarza się tylko z siary, podczas pieczenia śmietanka siary osadza się na powierzchni produktu, dzięki czemu jego powierzchnia uzyskuje złotą barwę, a "Kullings kalvdans" - charakterystyczny smak.
Właściwości "Kullings kalvdans" różnią się zatem od właściwości kalvdans bardziej rozpowszechnionych na rynku szwedzkim, które wytwarza się ze zwykłego mleka krowiego lub mieszanki zwykłego mleka i siary, do której dodano zagęszczacze, takie jak jaja lub mąka, w celu uzyskania zwartej konsystencji.
Związek przyczynowy
"Kullings kalvdans" jest produktem rzemieślniczym wytwarzanym w mleczarniach. W produkcji wykorzystuje się metody wywodzące się ze starej, kultywowanej w Västergötland tradycji wyrobu kalvdans wyłącznie z siary. W 2013 r. Gastronomiska Akademin przyznała producentom nagrodę za podtrzymywanie tej tradycji.
W przeszłości wszystkie krowy cieliły się mniej więcej w tym samym okresie roku. Kalvdans był zatem produktem sezonowym. Produkcja "Kullings kalvdans" odbywa się jednak przez cały rok. Jest to możliwe, ponieważ producenci opracowali system, w ramach którego gospodarstwa mleczarskie etykietują siarę w chwili udoju, podając na etykiecie nazwę gospodarstwa, indywidualny numer zwierzęcia, datę udoju i zawartość białka, a następnie zamrażają ją do czasu jej wykorzystania w produkcji. Umożliwia to identyfikację każdej partii siary i pomaga mleczarni w przygotowaniu odpowiedniej mieszanki siary do produkcji "Kullings kalvdans".
Aby zapewnić odpowiednie właściwości "Kullings kalvdans", wykorzystywaną siarę pozyskuje się wyłącznie z lokalnych gospodarstw w Västra Götaland. W gospodarstwach tych przywiązuje się szczególną wagę do właściwości zielonki i wymagań żywieniowych krów, aby uzyskać optymalne warunki zapewniające udane ocielenie i laktację. Gospodarstwa te również uczestniczą w systemie etykietowania i mrożenia siary zgodnie z kryteriami określonymi przez producentów "Kullings kalvdans".
"Kullings kalvdans" wytwarza się z siary pochodzącej z pierwszych trzech do czterech udojów po ocieleniu. W tym czasie krowa produkuje około pięciu litrów siary więcej niż cielę potrzebuje do przeżycia.
Jakość siary, w tym jej zawartość białka i ilość śmietanki, odgrywa ważną rolę w charakterystyce "Kullings kalvdans". Siara ma około dwukrotnie wyższą zawartość białka i tłuszczu niż normalne mleko, ale na te poziomy - podobnie jak na barwę, zapach i smak siary - wpływają czynniki, do których zaliczają się żywienie krów, ich rasa oraz liczba udojów od chwili ocielenia.
Zdolność pracowników mleczarni do mieszania siary o różnej zawartości białka i śmietany ma kluczowe znaczenie dla tekstury, konsystencji i smaku "Kullings kalvdans". Wysoka zawartość białka powoduje, że kalvdans jest twardy, natomiast ilość śmietany wpływa na smak, teksturę, konsystencję, barwę kalvdans i wywoływane przez niego odczucia smakowe.
Mieszając siarę pochodzącą z różnych gospodarstw, od różnych krów i z różnych udojów, mleczarnia może również dostosować teksturę i konsystencję do lokalnych i tradycyjnych preferencji.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.55.14 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 14/02/2023 |
| Data ogłoszenia: | 14/02/2023 |