Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1 w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"Extremadura"
PGI-ES-A1300-AM02
Data złożenia wniosku: 14.7.2015
1. Przepisy mające zastosowanie do zmiany
Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna
2. Opis i uzasadnienie zmiany
1. Wprowadzenie nowych kategorii produktu sektora wina: wino półmusujące i gazowane wino półmusujące
Wprowadzono zmiany w pkt 2 lit. a) i b) specyfikacji produktu oraz w pkt 1.3 i 1.4 jednolitego dokumentu w celu uwzględnienia nowych kategorii wina: wino półmusujące i gazowane wino półmusujące
W wyniku zmian do rozporządzenia Komisji (WE) nr 753/2002 z dnia 29 kwietnia 2002 r. ustanawiającego zasady odnośnie do opisu, oznaczania, prezentacji i ochrony niektórych produktów sektora wina regulowanych w ramach wspólnej organizacji rynków produktów rolnych (rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r.) 2 rozszerzono zakres stosowania tradycyjnego oznaczenia "Vino de la Tierra" na inne kategorie wina, w przedmiotowym przypadku "Vino de la Tierra de Extremadura", w celu uwzględnienia win półmusujących i gazowanych win półmusujących.
Przy wprowadzaniu tych produktów do obrotu należy stosować oznaczenie wyróżniającej jakości "Extremadura", tak aby umożliwić producentom wejście do nowych segmentów rynku.
2. Wprowadzenie nowej kategorii produktu sektora wina: gatunkowe wino musujące
Wprowadzono zmiany w pkt 2 lit. a) i b) specyfikacji produktu oraz w pkt 1.3, 1.4 i 1.8 jednolitego dokumentu w celu uwzględnienia nowej kategorii wina: gatunkowe wino musujące.
Cieszące się renomą gatunkowe wina musujące są produkowane w tym regionie od ponad trzydziestu lat. Produkcja ta odbywa się na niewielkim obszarze objętym ChNP CAVA.
Producentom wina Extremadura niezbędny jest zatem wyróżniający znak jakości poparty przez UE, aby zwiększyć rozpoznawalność tej kategorii win, które są już dobrze znane w całym regionie Estremadura.
3. Zaktualizowano informacje dotyczące właściwego organu
Aktualizacji tej dokonano z powodu zmian w strukturach organów rządu wspólnoty autonomicznej Estremadury.
Zmiana ta dotyczy pkt 9 lit. a) specyfikacji produktu. Nie ma ona wpływu na jednolity dokument.
4. Dodanie praktyki enologicznej
Zmiana dotyczy pkt 3 (Szczególne praktyki enologiczne) specyfikacji produktu oraz pkt 1.5.1 jednolitego dokumentu.
Wydajność ekstrakcji moszczu winogronowego jest ograniczona do 75 litrów wina na 100 kg winogron.
Praktyka ta ma bezpośredni wpływ na jakość poszczególnych kategorii win objętych przedmiotowym ChOG.
5. Maksymalna wydajność uzyskiwana w przypadku winorośli prowadzonych w formie głowy jest dostosowana do maksymalnej wydajności uzyskiwanej w przypadku winorośli prowadzonych na podporach
Zmiana dotyczy pkt 5 (Maksymalna wydajność) specyfikacji produktu i pkt 1.5.2 jednolitego dokumentu.
Sektor zwrócił się o tę zmianę ze względu na udoskonalenie technik uprawy, które pozwalają na uzyskanie większych plonów w przypadku winorośli prowadzonych w formie głowy.
6. Aktualizacja odmian
Zmiana dotyczy pkt 6 (Odmiany winorośli) specyfikacji produktu i pkt 1.7 jednolitego dokumentu.
Sektor zwrócił się z prośbą o uwzględnienie wszystkich odmian dopuszczonych w przepisach dotyczących zakresu produkcji wina, aby dostosować ten punkt specyfikacji do rzeczywistego potencjału produkcyjnego regionu "Estremadura".