(Dz.U.UE C z dnia 18 października 2023 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Aydin Memecik Zeytinyagi"
Nr UE: PDO-TR-02802 - 24.9.2021
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]
"Aydin Memecik Zeytinyagi"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Republika Turcji
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]
Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Aydin Memecik Zeytinyagi" to oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia otrzymywana z oliwek odmiany Memecik uprawianych w prowincji Aydin, charakteryzująca się barwą przechodzącą od zielonej po złoto- żółtą, intensywnym owocowym zapachem oraz wyraźną goryczą i ostrością. Wysoki poziom goryczy i ostrości są właściwościami sensorycznymi oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" otrzymywanej z oliwek odmiany Memecik, która jest powszechnie uprawiana na określonym obszarze geograficznym. Jeżeli chodzi o owocowy charakter, wyczuwa się aromat zielonych migdałów, zielonych jabłek i świeżo skoszonej trawy. Degustatorzy przyznają tej oliwie wysokie oceny również za gorycz i ostrość. Wolna kwasowość oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" wynosi ≤ 0,8 % kwasu oleinowego. Liczba nadtlenkowa powinna wynosić ≤ 18 meq aktywnego tlenu/kg oliwy, a całkowita zawartość fenoli powinna wynosić ≥ 100 mg/kg. Oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" jest bogata w luteolinę i sterole. Ilość luteoliny, która jest ważnym związkiem fenolowym, powinna wynosić co najmniej 45 mg/kg. Całkowita zawartość steroli powinna wynosić > 1 000 mg/kg.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" jest wytwarzana wyłącznie z oliwek, w szczególności odmiany Memecik, uprawianych na określonym obszarze geograficznym. Odmiana Memecik, standardowa odmiana ujęta w wykazie rejestracji i certyfikacji prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, jest odmianą oliwek uprawianą na terenach Turcji położonych w południowym regionie Morza Egejskiego (w prowincjach Aydin, izmir, i Mugla). Najlepszej jakości oliwę z oliwek odmiany Memecik uzyskuje się jednak w prowincji Aydin. Odmiana Memecik stanowi 75 % oliwek uprawianych w prowincji Aydin.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
Czynności związane z produkcją surowca i z przetwarzaniem muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym. Na tym obszarze etapy procesu związanego z produkcją i przetwarzaniem surowca można przedstawić w poniższy sposób:
1. Zbiór oliwek.
2. Czyszczenie i mycie oliwek.
3. Rozdrabnianie oliwek.
4. Miażdżenie oliwek i tłoczenie.
5. Wytłaczanie oliwy z pasty z oliwek.
6. Oddzielenie wody odpadowej z przetwórni oliwek od oliwy z oliwek.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Oprócz obowiązkowych elementów wymaganych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych, etykieta zawiera następujące informacje:
- nazwę oznaczenia "Aydin Memecik Zeytinyagi",
- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,
- symbol ChNP Unii Europejskiej.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Produkcja oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" odbywa w granicach prowincji Aydin. Ze względu na swoje położenie geograficzne od czasów starożytnych prowincja ta była ważnym ośrodkiem osadniczym. Od północy sąsiaduje z prowincjami izmir i Manisa, od południa z prowincją Mugla, a od wschodu z prowincją Denizli. Granicę regionu od zachodu stanowi wybrzeże Morza Egejskiego. Prowincja Aydin dzieli się na 17 dystryktów: Efeler, Bozdogan, Buhar- kent, ęine, Germencik, incirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koęarli, Kosk, Kuyucak, Kusadasi, Nazilli, Soke, Sultanhisar, Didim i Yenipazar.
5. Związek z obszarem geograficznym
Specyfika obszaru geograficznego
Drzewo oliwne rośnie w regionach, w których panują łagodne i deszczowe zimy, suche lata oraz częściowo chłodne i deszczowe wiosny. W prowincji Aydin dominuje klimat śródziemnomorski. Lata są gorące i suche, a zimy deszczowe. Opady śniegu występują bardzo rzadko. Klimat panujący w prowincji Aydin zapewnia najbardziej odpowiednie warunki do produkcji oliwek - średnia temperatura roczna wynosi 17,6 °C, a roczna ilość opadów to 580-1 000 mm. W ciągu roku odnotowuje się średnio 80,6 dni deszczowych, a średnia ilość opadów wynosi 677,5 mm/rok.
W prowincji Aydin szczególnie silne są prądy powietrza od strony zachodniej. Wiatry wieją w większości w kierunku wschodnim-południowo-wschodnim, ale także w kierunkach południowozachodnim i zachodnim. Jeżeli chodzi o warunki klimatyczne i strukturę topograficzną, w prowincji Aydin występują dwa różne skupiska roślin, a mianowicie makia i las. Głównymi produktami rolnymi w tej prowincji są między innymi oliwki, figi, kasztany i owoce cytrusowe. Na obszarach wiejskich występują sosny i gatunki podobne.
Prowincja Aydin zajmuje obszar o powierzchni 8 007 km2. W środkowej i zachodniej części prowincji znajdują się żyzne równiny, a sama prowincja jest położona w dorzeczu rzeki Meander, od północy i południa otoczonej górami. Ponieważ dolina rzeki Meander otwiera się do morza, wiatry, które działają ocieplająco, i opady od strony morza mogą w łatwy sposób docierać w głąb lądu. Wiatry te nadają oliwie "Aydin Memecik Zeytinyagi" jej unikalne właściwości organoleptyczne, takie jak gorycz i ostrość, a także chronią oliwki przed muszką oliwną w okresie dojrzewania. Niewielkie zniszczenia spowodowane przez muszkę oliwną zapewniają niskie wartości kwasowości wolnej oliwy z oliwek i jej niską liczbę nadtlenkową. Uprawa oliwek na gruntach nawadnianych przez rzekę Meander nie wymaga nawadniania. Produkowana w takich warunkach oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" nabiera bardzo owocowych właściwości aromatycznych.
Czynniki ludzkie
Ze względu na wartość gospodarczą uprawa oliwek w prowincji Aydin była prowadzona już w czasach Fenicjan, Greków, Rzymian, Bizantyjczyków, Aydinidów i Osmanów. Dowodzi to, że uprawa oliwek i handel oliwą z oliwek jest obecna w prowincji od ponad 2000 lat. Produkcja oliwek była wspierana w szczególności przez Osmanów; wydawano przepisy i zarządzenia umożliwiające sprzedaż dzikich odmian. Rozwój uprawy oliwek nastąpił w szczególności wraz z budową linii kolejowej Aydin-izmir, kiedy to zaczęły powstawać spółdzielnie. W efekcie "polityki nacjonalizacji" i przy wsparciu Komisji ds. Unii i Postępu w 1914 r. powstał Bank Krajowy w Aydin i wprowadzono środki wsparcia.
Specyfika produktu
Oliwę "Aydin Memecik Zeytinyagi" produkuje się z oliwek odmiany Memecik, która jest tradycyjnie uprawiana w prowincji Aydin. Istotną cechą wyróżniającą oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" jest wysoki poziom goryczy i ostrości oraz właściwości sensoryczne tej oliwy. W badaniach sensorycznych prowadzonych przez degustatorów oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" uzyskuje wysokie oceny, w szczególności pod względem goryczy i ostrości, które stanowią pozytywną cechę tego produktu.
Odmiana Memecik silnie wpływa również na zawartość fenoli w oliwie z oliwek. Całkowita zawartość fenoli w oliwie "Aydin Memecik Zeytinyagi" powinna wynosić co najmniej 100 mg/kg. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowana z oliwek odmiany Memecik w prowincji Aydin jest bogata w luteolinę. Luteolina jest jednym z głównych związków fenolowych w oliwie z oliwek. W badaniach poświęconych charakterystyce biochemicznej oliwy z oliwek odmiany Memecik stwierdzono, że całkowita zawartość fenoli w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowanej z oliwek odmiany Memecik w prowincji Aydin jest znacznie wyższa niż w przypadku oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowanej w prowincji izmir. Stwierdzono, że zawartość steroli w oliwie z oliwek odmiany Memecik produkowanej w prowincji Aydin jest wyższa niż w przypadku oliwy produkowanej w tych samych warunkach w prowincjach izmir i Mugla. Oliwa z oliwek odmiany Memecik zawdzięcza wysoką zawartość fenoli odpowiedniemu przystosowaniu się tej odmiany do gorącego lata charakterystycznego dla klimatu w prowincji Aydin. Jest ona również tradycyjnie produkowana w tym regionie ze względu na swoją odporność na suszę.
Związek przyczynowy
W prowincji Aydin szczególnie silne są prądy powietrza od strony zachodniej. Wiatry wieją w większości w kierunku wschodnim-południowo-wschodnim, ale także w kierunkach południowozachodnim i zachodnim. Prowincja Aydin jest położona w dorzeczu rzeki Meander. Ponieważ dolina rzeki Meander otwiera się do morza, wiatry, które działają ocieplająco, i opady od strony morza mogą w łatwy sposób docierać w głąb lądu. Wiatry te nadają oliwie "Aydin Memecik Zeytinyagi" jej unikalne właściwości organoleptyczne, takie jak gorycz i ostrość, a także chronią oliwki przed muszką oliwną w okresie dojrzewania. Niewielkie zniszczenia spowodowane przez muszkę oliwną zapewniają niskie wartości kwasowości wolnej oliwy z oliwek i jej niską liczbę nadtlenkową. Uprawa oliwek na gruntach nawadnianych przez rzekę Meander w prowincji Aydin nie wymaga nawadniania. Produkowana w takich warunkach oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" nabiera bardzo owocowych właściwości aromatycznych.
Główną cechą oliwy otrzymywanej z oliwek odmiany Memecik jest jej intensywna gorycz i ostrość, co wykazały badania sensoryczne. Charakterystyczną gorycz oliwa ta zawdzięcza związkom fenolowym. Zawartość tych związków zmienia się jednak w zależności od czasu dojrzewania, a w rezultacie od czasu zbiorów.
Producenci w tej prowincji potrafią określić odpowiedni czas dojrzewania dzięki swojemu doświadczeniu, ponieważ właściwości sensoryczne oliwek przed przetworzeniem oraz ich właściwości sensoryczne po przetworzeniu w oliwę ujawniają charakter sensoryczny oliwy z oliwek.
Producenci dostosowują czas zbiorów, ponieważ rozumieją, że gorzki smak oliwy z oliwek jest bezpośrednio związany z występującymi w niej związkami fenolowymi oraz że gorycz ta jest związana z dojrzałością oliwek wykorzystywanych do produkcji oliwy. W ten sposób właściwości sensoryczne oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" ujawniają się zarówno dzięki działalności człowieka (np. dzięki zastosowaniu we właściwym momencie odpowiednich procesów uprawy i określeniu odpowiedniego momentu zbioru przez producentów), jak i dzięki warunkom naturalnym.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.384 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 18/10/2023 |
Data ogłoszenia: | 18/10/2023 |