Informacja ta zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
(rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)
"Ser koryciński swojski"
Nr UE: PGI-PL-0835-AM01 - 28.4.2023
CHNP () CHOG (X)
1. Nazwa produktu
"Ser koryciński swojski"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Polska
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
-
4. Opis zatwierdzonych zmian
Opis produktu
Zmiana nr 1. Tekst w punkcie 4 specyfikacji oraz w punkcie 3.2 jednolitego dokumentu (3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1):
zdania: "»Ser koryciński swojski« jest serem dojrzewającym, wytwarzanym z surowego, pełnego mleka krowiego z dodatkiem enzymu podpuszczki oraz soli kuchennej. Możliwe jest dodawanie przypraw i ziół"
zostały zastąpione zdaniami:
"»Ser koryciński swojski« jest serem dojrzewającym, wytwarzanym z surowego, pełnego mleka krowiego z dodatkiem enzymu podpuszczki oraz soli kuchennej. Możliwe jest dodawanie przypraw i ziół, a także nasion, owoców, orzechów, warzyw i grzybów".
Zmiana nr 2
Zmiana nr 2. W punkcie 3.3 po tiret trzecim jednolitego dokumentu (Surowce) oraz w punkcie 4 ppkt III specyfikacji
zdanie "Surowce fakultatywne - przyprawy i zioła suszone: pieprz, chili, bazylia, koperek, pietruszka, lubczyk, mięta, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, papryka, majeranek, kminek, oregano, czubryca, grzyby suszone"
zostało zastąpione zdaniem:
"Surowce fakultatywne - pieprz, chili, bazylia, koper, pietruszka, lubczyk, mięta, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, papryka, majeranek, kminek, oregano, czubryca, czosnek, szczypiorek, oliwki, grzyby, nasiona, warzywa, orzechy, owoce"
Należy usunąć zdanie:
"przyprawy i zioła świeże: czosnek, papryka, oliwki; świeże zioła: koperek, szczypiorek, bazylia, mięta, majeranek"
Zmiana nr 3
W punkcie 3.3 po tiret trzecim jednolitego dokumentu (Surowce):
Zostało usunięte zdanie: "Wytwarzanie sera musi się rozpocząć nie później niż 5 godzin po zakończeniu udoju".
Uzasadnienie: Chłodzenie i przetwarzanie mleka musi następować zgodnie z przepisami załącznika III Sekcji IX, rozdział I punkt II B rozporządzenia (WE) NR 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.
Zmiana nr 4
W punkcie 4 jednolitego dokumentu (Zwięzłe określenie obszaru geograficznego)
zdanie: "»Ser koryciński swojski« wytwarzany jest na obszarze trzech gmin województwa podlaskiego, w powiecie suchowolskim: Korycin, Suchowola, Janów".
zostało zastąpione zdaniem:
"»Ser koryciński swojski« wytwarzany jest na obszarze trzech gmin województwa podlaskiego, w powiecie sokólskim: Korycin, Suchowola, Janów".
Uzasadnienie: sprostowanie oczywistej omyłki pisarskiej. Wymienione gminy znajdują się w powiecie sokólskim, a nie suchowolskim.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument