Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2023/C 199/09)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Allåkerbär från Norrland"

Nr UE: PDO-SE-02494 - 11.4.2019 r.

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Allåkerbär från Norrland"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Szwecja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Allåkerbär från Norrland" to nazwa nadana malinie tekszli (Rubus arcticus L. podgatunek stellarcticus G. Larsson) hodowanej w uprawach polowych w regionach Norrbotten i Västerbotten w Szwecji. Obecnie istnieje siedem odmian maliny tekszli, z których cztery mogą być określane jako "Allåkerbär från Norrland" - "Anna", "Linda", "Sofia" oraz "Beata". Uprawa musi obejmować zawsze co najmniej dwie odmiany - aby roślina wydała owoce, potrzebne są różne jej odmiany.

Kształt jagód przypomina owoce maliny właściwej i składa się z licznych drobnych pestkowców tworzących owoc wielkości 8-20 mm. Pojedyncze jagody ważą do 10 g i mogą przybierać barwę od jaskrawoczerwonej do głębokiej, winnej czerwieni. Dojrzewają zwykle od połowy lipca do końca sierpnia. Zawartość cukru waha się od 3 do 10% i składa się głównie z sacharozy, a także glukozy i fruktozy. Zawartość cukru w owocach zwiększa się pod wpływem dużych ilości światła dziennego. Cukier uwydatnia złożony smak owoców. Kwasowość jest na poziomie 1-3% i zawiera się głównie w kwasie cytrynowym i kwasie jabłkowym. Produkt przeznaczony jest do spożycia w stanie świeżym lub mrożonym. Właściwości organoleptyczne produktu są nienaruszone.

Odmiany allåkerbär należą do rodzaju Rubus, który obejmuje także jagody, takie jak malina właściwa i jeżyna krze- wista. Mimo podobieństw między tymi owocami, smak allåkerbär wyróżnia się wieloma cechami charakterystycznymi. Smak w pełni dojrzałych jagód jest złożony; zawiera w sobie nuty borówki brusznicy, czerwonej porzeczki, wina sherry, ziemianki, rokitnika i jeżyny krzewiastej. Smak ten jest wyjątkowy i bardzo intensywny. Malina allåkerbär jest rośliną samopłonną, dlatego jej uprawy muszą obejmować różne odmiany, aby doszło do zapłodnienia krzyżowego - właśnie temu rodzajowi rozmnażania owoce zawdzięczają swój złożony smak. Geograficzny obszar produkcji charakteryzujący się długimi godzinami światła dziennego w połączeniu z łagodnym klimatem podczas sezonu wegetacyjnego pozwala jagodom dojrzeć w pełni przed zbiorami, a zgodnie z wiedzą tradycyjną owoce te są zbierane wyłącznie wtedy, gdy są już całkowicie dojrzałe.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Maliny "Allåkerbär från Norrland" muszą być hodowane, zbierane, myte i przetwarzane na macierzystym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Opakowania "Allåkerbär från Norrland" są oznaczane specjalnym logo, aby umożliwić ich identyfikację.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Geograficzny obszar produkcji "Allåkerbär från Norrland" obejmuje szwedzkie regiony Norrbotten (BD) i Västerbotten (AC).

5. Związek z obszarem geograficznym

Obszar obejmuje najdalej wysunięte na północ części Szwecji. Przebiega przez niego koło podbiegunowe północne.

W tabeli nr 1 przedstawiono dane dotyczące klimatu panującego w latach 1991-2020 (wg Szwedzkiego Instytutu Meteorologiczno-Hydrologicznego, SMHI) w Boden - miejscowości położonej nieopodal centralnej części geograficznego obszaru produkcji "Allåkerbär från Norrland".

Tabela 1

Dane dot. klimatu w Boden, 1991-2020. Średnia miesięczna.

Maj Czerwiec Lipiec Sierpień
Temperatura (C) 7,7 13,4 16,3 14,2
Opady (mm) 40,9 60,4 70,0 68,2
Całkowite promieniowanie słoneczne (kWh/m2) 155,9 169,9 162,4 118,6
Światło dzienne w skali dnia (h) 19,12 23,19 20,44 16,38

Lato zazwyczaj rozpoczyna się tu między 26 maja a 1 czerwca. Pierwszy mróz pojawia się w okolicach 1 września. Klimat cechuje się obfitymi opadami, łagodnymi temperaturami, intensywnym promieniowaniem słonecznym i wyjątkowo dużą liczbą godzin operowania światła dziennego. Taka ilość światła dziennego wynika bezpośrednio z położenia na szerokości geograficznej północnej. Na północ od szerokości geograficznej 65.73 przez część okresu wegetacyjnego panują białe noce. Umiarkowane temperatury na tej szerokości geograficznej są unikalnym zjawiskiem występującym na tym obszarze, za co bezpośrednio odpowiedzialny jest Prąd Zatokowy, opływający wybrzeże Norwegii. Takie połączenie długich godzin światła dziennego z wciąż łagodnymi temperaturami stwarza dogodne warunki do uprawy jagód wysokiej jakości. Ilość światła słonecznego wpływa na wzrost zawartości cukru w jagodach oraz przyspiesza ich rozwój. Cukier uwydatnia złożony smak owoców. Bardzo mroźne zimy w tym regionie są równie ważnym czynnikiem, ponieważ wpływają na zmniejszenie presji agrofagów atakujących rośliny. Wszystko to razem daje dobre warunki do hodowli "Allåkerbär från Norrland".

Malina allåkerbär to krzyżówka powstała w wyniku prac selekcyjnych nad odmianami w latach 50. i 60. XX w. w wyniku celowej selekcji odmian pierwotnie prowadzonej w ośrodku badań naukowych w Öjebyn na obrzeżach miasta Piteå w regionie Norrbotten. Prace, które doprowadziły do powstania tego mieszańca, rozpoczęły się w latach 30. w miejscowości Vilhelmina (położonej na terenie geograficznego obszaru produkcji), gdzie uprawiano dziką nordycką malinę tekszlę. Odmiany allåkerbär powstały w latach 60. w wyniku skrzyżowania dzikiej nordyckiej maliny tekszli (Rubus arcticus arcticus) z alaskańską maliną tekszlą (Rubus arcticus stellatus), pod kierownictwem badaczki Gunny Larsson. W 1970 roku przedstawiła ona swoją pracę na ten temat, a następnie dalej prowadziła badania związane z rozwojem i popularyzacją odmian allåkerbär. Ośrodek badań naukowych w Röbäcksdalen w miejscowości Umeå w regionie Västerbotten również odegrał ważną rolę w rozpowszechnieniu tych jagód. Od lat 70. aż do połowy pierwszej dekady XXI w. prowadzono tam dodatkowe badania skupiające się na odmianach allåkerbär, dotyczące w szczególności technik zbiorów i czyszczenia owoców, a także ich chorób i ich leczenia. Współcześnie są to pojedyncze rośliny hodowane w prywatnych ogrodach i innych miejscach tego typu w południowej Szwecji, a także w innych krajach; komercyjna uprawa tego owocu ogranicza się jednakże do regionów Norrbotten and Västerbotten. Trzy gospodarstwa zajmujące się obecnie hodowlą tych jagód w celach handlowych znajdują się w gminach Umeå (AC), Boden (BD) i Jokkmokk (BD).

Rozwijana w tym obszarze geograficznym przez lata specjalistyczna wiedza o uprawie, zbiorach i obróbce owoców obejmuje kwestie takie jak skuteczna kontrola chwastów - temat ważny dla upraw podatnych na konkurencyjne wyparcie gatunków jak allåkerbär - zwalczanie chorób i najlepszy czas na zbiory. Ostatnia kwestia ma kluczowe znaczenie, ponieważ aromat owoców osiąga pełnię jedynie wtedy, gdy pojedyncze pestkowce urosną i staną się całkowicie dojrzałe i soczyste. Geograficzny obszar produkcji także umożliwia owocom osiągnięcie tego etapu podczas sezonu wegetacyjnego. Optymalizacja zbiorów oznacza również zbiory odmian allåkerbär w różnych, dokładnie wyznaczonych fazach, w celu maksymalizacji intensywności aromatu jagód.

Warunki naturalne geograficznego obszaru produkcji sprawiły, że możliwe było stworzenie upraw allåkerbär. Ograniczyły one również presję szkodników, co jest niezbędne w hodowli, i nadały jagodom ich szczególną słodycz. Przewaga drzew iglastych na tym obszarze geograficznym, a szczególnie świerka, oznacza występowanie wielkich terenów z glebami o niskim pH, co jest warunkiem koniecznym, aby odmiany allåkerbär mogły prosperować.

Ten obszar geograficzny stwarza optymalne warunki naturalne i obfituje w fachową wiedzę o uprawie roślin allåkerbär, a także wyróżnia się wyjątkową kulturę spożywania ich jagód. Owoce "Allåkerbär från Norrland" to dla wielu mieszkańców regionu nieodłączny element specjalnych okazji, spożywany na świeżo, a częściej w formie dżemu podawanego z goframi, lodami waniliowymi lub niewielką ilością bitej śmietany. Podobna kultura nie występuje w innych regionach Szwecji.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/skyddade-beteckningar/sub-ansokan-allakerbar-fran-norrland_230314.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.199.21

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 07/06/2023
Data ogłoszenia: 07/06/2023