(C/2023/162)(Dz.U.UE C z dnia 6 października 2023 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Araban Sarimsagi"
Nr UE: PDO-TR-2767 - 8.4.2021
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]
"Araban Sarimsagi"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Turcja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Araban Sarimsagi" to czosnek o białej łupinie bulwy i ząbków oraz kremowożółtych ząbkach. Należy do rodzaju Allium sativum L. Główka czosnku "Araban Sarimsagi", który ze względu na klimat i warunki uprawy jest czosnkiem wczesnorosnącym, jest okrągła w przekroju poprzecznym i eliptyczna w przekroju podłużnym. Na łupinie i ząbkach występują paski.
Główka czosnku "Araban Sarimsagi" zawiera około 10-15 ząbków. Średnia masa ząbków to 4-7 g, a średnia długość wynosi 1-3 cm. Liczba łupinek ochronnych wokół główki czosnku wynosi 5-10 sztuk. Zwykły czosnek zawiera 0,884-2,333 mikrogramy selenu, natomiast w czosnku "Araban Sarimsagi" ta wartość sięga 1,622-2,864 mikrogra- mów.
Szczególny zapach i smak nadaje czosnkowi siarkowy olejek eteryczny, tj. enzym o nazwie alinaza. "Araban Sarim- sagi" zawiera średnio 0,4 % siarkowego olejku eterycznego.
Chociaż w zależności od warunków uprawy masa główki może sięgać do 100 g, średnia masa wynosi 40-60 g. Średnica główki wynosi 80-150 mm. Łupinę oddziela się łatwo. Zawartość masy suchej mieści się w przedziale 32-42 %. Średni okres przechowywania wynosi 5-10 miesięcy.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
-
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie czynności związane z produkcją czosnku "Araban Sarimsagi" muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.
1 - nawadnianie gleby
2 - orka gleby
a) głęboka b) powierzchniowa
3 - nawożenie gleby
4 - przygotowanie gleby do sadzenia
5 - zabezpieczanie ząbków czosnku przed chorobami grzybowymi i chorobami korzeni
6 - sadzenie ząbków czosnku
7 - nawożenie (część dolna)
8 - nawożenie (część górna)
9 - zbiory
10 - suszenie zebranego czosnku
11 - selekcja produktu (oddzielenie niepełnowartościowych, zgniłych produktów)
12 - klasyfikacja (średnio masa główki waży 40-100 g. Średnica główki wynosi 80-150 mm).
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Na opakowaniu produktu należy umieścić nazwę "Araban Sarimsagi" i symbol tureckiej nazwy pochodzenia.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Wyznaczony obszar geograficzny obejmuje wszystkie wsie i miasta należące do dystryktu Araban w prowincji Gaziantep w południowowschodniej Anatolii.
5. Związek z obszarem geograficznym
Specyfika obszaru geograficznego
Araban leży na równinie Araban, której szerokość wynosi 250 km2, w północnowschodniej części prowincji Gaziantep i nosi nazwę tej równiny. Dystrykt, który znajduje się w odległości 67 km od Gaziantep, jest położony na wysokości 610 m n.p.m. Jego powierzchnia wynosi 534 km2. Średnie opady roczne wynoszą 559 mm/m2.
Wymogi dotyczące gleby
Czosnek "Araban Sarimsagi" rośnie na lekkich glebach aluwialnych bogatych w składniki odżywcze i materię organiczną. Wartość pH gleby w regionie wynosi zazwyczaj 6,5-7, a próchnica stanowi 7-10 %. Roślinę sadzi się w okresie październiku i listopadzie, a dzięki przezimowaniu w glebie jej odporność jest wysoka. Zbiory prowadzi się w maju.
Specyfika produktu
"Araban Sarimsagi" to odmiana czosnku należąca do gatunku Allium sativum L., którą uprawia się wyłącznie na równinie Araban. Roślina charakteryzuje się dużym rozmiarem, białą barwą główki i łupiny, kremowożółtą barwą ząbków oraz wysoką zawartością suchej masy i selenu.
Związek przyczynowy
Równinę Araban cechują gleby ilaste o wysokiej zawartości próchnicy. Cechy klimatu i struktura gleby w regionie nadają produktowi unikalne właściwości, takie jak smak i aromat. Ze względu na warunki klimatyczne w regionie czosnek "Araban Sarimsagi" sadzi się przed zimą - w październiku i listopadzie. Roślina spędza zimę w glebie, co zapewnia jej odpowiednie i niezbędne chłodzenie, zwiększające trwałość produktu. Od lutego i marca następuje szybki i zrównoważony okres wzrostu rośliny, którą można wprowadzać do obrotu jako produkt wczesny po zbiorze w maju.
6. Odesłanie do publikacji specyfikacji -