Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2023/162)

(Dz.U.UE C z dnia 6 października 2023 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Araban Sarimsagi"

Nr UE: PDO-TR-2767 - 8.4.2021

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Araban Sarimsagi"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Araban Sarimsagi" to czosnek o białej łupinie bulwy i ząbków oraz kremowożółtych ząbkach. Należy do rodzaju Allium sativum L. Główka czosnku "Araban Sarimsagi", który ze względu na klimat i warunki uprawy jest czosnkiem wczesnorosnącym, jest okrągła w przekroju poprzecznym i eliptyczna w przekroju podłużnym. Na łupinie i ząbkach występują paski.

Główka czosnku "Araban Sarimsagi" zawiera około 10-15 ząbków. Średnia masa ząbków to 4-7 g, a średnia długość wynosi 1-3 cm. Liczba łupinek ochronnych wokół główki czosnku wynosi 5-10 sztuk. Zwykły czosnek zawiera 0,884-2,333 mikrogramy selenu, natomiast w czosnku "Araban Sarimsagi" ta wartość sięga 1,622-2,864 mikrogra- mów.

Szczególny zapach i smak nadaje czosnkowi siarkowy olejek eteryczny, tj. enzym o nazwie alinaza. "Araban Sarim- sagi" zawiera średnio 0,4 % siarkowego olejku eterycznego.

Chociaż w zależności od warunków uprawy masa główki może sięgać do 100 g, średnia masa wynosi 40-60 g. Średnica główki wynosi 80-150 mm. Łupinę oddziela się łatwo. Zawartość masy suchej mieści się w przedziale 32-42 %. Średni okres przechowywania wynosi 5-10 miesięcy.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie czynności związane z produkcją czosnku "Araban Sarimsagi" muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.

1 - nawadnianie gleby

2 - orka gleby

a) głęboka b) powierzchniowa

3 - nawożenie gleby

4 - przygotowanie gleby do sadzenia

5 - zabezpieczanie ząbków czosnku przed chorobami grzybowymi i chorobami korzeni

6 - sadzenie ząbków czosnku

7 - nawożenie (część dolna)

8 - nawożenie (część górna)

9 - zbiory

10 - suszenie zebranego czosnku

11 - selekcja produktu (oddzielenie niepełnowartościowych, zgniłych produktów)

12 - klasyfikacja (średnio masa główki waży 40-100 g. Średnica główki wynosi 80-150 mm).

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na opakowaniu produktu należy umieścić nazwę "Araban Sarimsagi" i symbol tureckiej nazwy pochodzenia.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wyznaczony obszar geograficzny obejmuje wszystkie wsie i miasta należące do dystryktu Araban w prowincji Gaziantep w południowowschodniej Anatolii.

5. Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Araban leży na równinie Araban, której szerokość wynosi 250 km2, w północnowschodniej części prowincji Gaziantep i nosi nazwę tej równiny. Dystrykt, który znajduje się w odległości 67 km od Gaziantep, jest położony na wysokości 610 m n.p.m. Jego powierzchnia wynosi 534 km2. Średnie opady roczne wynoszą 559 mm/m2.

Wymogi dotyczące gleby

Czosnek "Araban Sarimsagi" rośnie na lekkich glebach aluwialnych bogatych w składniki odżywcze i materię organiczną. Wartość pH gleby w regionie wynosi zazwyczaj 6,5-7, a próchnica stanowi 7-10 %. Roślinę sadzi się w okresie październiku i listopadzie, a dzięki przezimowaniu w glebie jej odporność jest wysoka. Zbiory prowadzi się w maju.

Specyfika produktu

"Araban Sarimsagi" to odmiana czosnku należąca do gatunku Allium sativum L., którą uprawia się wyłącznie na równinie Araban. Roślina charakteryzuje się dużym rozmiarem, białą barwą główki i łupiny, kremowożółtą barwą ząbków oraz wysoką zawartością suchej masy i selenu.

Związek przyczynowy

Równinę Araban cechują gleby ilaste o wysokiej zawartości próchnicy. Cechy klimatu i struktura gleby w regionie nadają produktowi unikalne właściwości, takie jak smak i aromat. Ze względu na warunki klimatyczne w regionie czosnek "Araban Sarimsagi" sadzi się przed zimą - w październiku i listopadzie. Roślina spędza zimę w glebie, co zapewnia jej odpowiednie i niezbędne chłodzenie, zwiększające trwałość produktu. Od lutego i marca następuje szybki i zrównoważony okres wzrostu rośliny, którą można wprowadzać do obrotu jako produkt wczesny po zbiorze w maju.

6. Odesłanie do publikacji specyfikacji -

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.162

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 06/10/2023
Data ogłoszenia: 06/10/2023