JEDNOLITY DOKUMENT
"Schouwen-Duiveland"
PDO-NL-02775
Data rozpoczęcia stosowania: 10.6.2021
1. Nazwa, która ma być zarejestrowana
Schouwen-Duiveland
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
4. Opis wina lub win
Kategoria 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe wytrawne, owocowe
Odmiana winorośli: Odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: zielona/żółta
Aromat: zielonego jabłka, grejpfruta i miodu
Smak: wytrawny, świeży i słony, o zrównoważonej kwasowości, z nutami brzoskwini, gruszki i kredy
Cechy analityczne win:
Zawartość cukru: od 0 do 9 gramów na litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 73,15 w miliekwiwalentach na litr |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | |
Kategoria 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe wytrawne, dojrzewające w drewnianych beczkach
Odmiana winorośli: Odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: jasnożółta do żółtej
Aromat: wanilii, cytrusów, z dymnymi nutami
Smak: pełne, wytrawne wino z drzewnymi i kredowymi nutami, o niskiej kwasowości
Cechy analityczne win:
Zawartość cukru od 0 do 9 gramów na litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 73,15 w miliekwiwalentach na litr |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | |
Kategoria 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe półwytrawne, półsłodkie, o owocowym charakterze
Odmiana winorośli: Odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: blada, prawie bezbarwna, do jasnożółtej
Aromat: róż, żółtego jabłka, liczi i passiflory
Smak: wino pełne o słodkim posmaku i niskiej kwasowości, z nutami brzoskwini/gruszki
Cechy analityczne win:
Zawartość cukru od 10 do 45 gramów na litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
| Ogólne cechy analityczne | ||
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | ||
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 | |
| Minimalna kwasowość ogólna | 73,15 w miliekwiwalentach na litr | |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | ||
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki | ||
| (w miligramach na litr) | ||
Kategoria 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe słodkie, o owocowym charakterze
Odmiana winorośli: Odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: jasnożółta do żółtej
Aromat: pigwy, moreli i jabłka
Smak: słodkie wino z nutami pigwy, miodu, pieprzu i kandyzowanych owoców
Cechy analityczne win:
Zawartość cukru powyżej 45 gramów na litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 73,15 w miliekwiwalentach na litr |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | |
Kategoria 5: Gatunkowe wino musujące, rodzaj wina: Białe musujące, owocowe
Odmiana winorośli: Odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: blada, prawie bezbarwna, do jasnożółtej
Aromat: zielonego jabłka, gruszki i moreli, świeży
Smak: żywy i orzeźwiający, słony, jabłkowy, migdałowy, delikatna pianka
Cechy analityczne:
Zawartość cukru od 0 do 12 gramów na litr
Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 73,15 w miliekwiwalentach na litr |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | |
5. Praktyki enologiczne
a) Podstawowe praktyki enologiczne
Kategoria wina 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe wytrawne o owocowym charakterze / wino białe półwytrawne, półsłodkie, o owocowym charakterze / wino białe słodkie, o owocowym charakterze
Szczególne praktyki enologiczne
Fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 20 °C (wyjątek: temperaturę podnosi się na początku fermentacji w przypadku win, których proces fermentacji jest trudny do przeprowadzenia)
Kategoria wina 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe wytrawne, pełne, przechowywane w drewnie
Szczególne praktyki enologiczne
Fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 20 °C (wyjątek: temperaturę podnosi się na początku fermentacji w przypadku win, których proces fermentacji jest trudny do przeprowadzenia)
Leżakowanie w drewnianych beczkach wypełnionych do min. 50 % objętości przez co najmniej 6 miesięcy
Kategoria wina 5: Gatunkowe wino musujące, rodzaj wina: Gatunkowe wino białe musujące, o pełnym, owocowym charakterze
Szczególne praktyki enologiczne
Fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 20 °C (wyjątek: temperaturę podnosi się na początku fermentacji w przypadku win, których proces fermentacji jest trudny do przeprowadzenia)
Druga fermentacja w butelce, metodą tradycyjną.
b) Maksymalna wydajność
Dla wszystkich odmian winorośli w wykazie
75 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Wyznaczony obszar geograficzny obejmuje całą wyspę Schouwen-Duiveland i jednocześnie stanowi teren gminy "Schouwen-Duiveland".
Obszar obejmuje powierzchnię 48 800 ha.
7. Główne odmiany winorośli
Auxerrois B
Cabernet Blanc B (VB-91-26-1)
Gewürztraminer Rs
Müller Thurgau B
Pinot Gris G
Pinot Blanc B
Souvignier Gris
8. Opis związku lub związków
Wyznaczony obszar geograficzny
Terroir - wszystko, co oddziałuje na winorośl w winnicy - ma duży wpływ na jakość wina. W wyznaczonym obszarze geograficznym Schouwen-Duiveland wszystkie aspekty terroir - klimat, położenie, rodzaj gleby, prowadzenie winnicy, selekcja odmian i proces produkcji wina - wpływają na jakość win z obu kategorii (1 - "wino" oraz 5 - "gatunkowe wino musujące").
Klimat:
Dane Królewskiego Niderlandzkiego Instytutu Meteorologicznego (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut - KNMI) dowodzą, że łagodność klimatu morskiego, dłuższy czas i większa intensywność nasłonecznienia sprzyjają dojrzewaniu winogron. Położenie wyspy powoduje, że pokrywę chmur przerywa linia wydm (co zwiększa dostęp światła słonecznego), a opady deszczu nieco mniejsze niż w pozostałych częściach Niderlandów przyczyniają się do dobrej kondycji winogron.
Według danych KNMI indeks Huglina w latach 2018 i 2019 wynosił odpowiednio wartości rzędu 1 746 i 1 572 (do końca września), wskazując na zdatność tych terenów do uprawy winorośli (wartość ponad 1 500). Jednocześnie słońce operuje na wyspie średnio o pół godziny dłużej w porównaniu z innymi obszarami Niderlandów (co umożliwia dojrzewanie winogron dzięki fotosyntezie).
Rodzaj gleby i położenie:
Winnice położone są w łożysku dawnej rzeki (Gouwe), która przepływała między Schouwen a Duiveland, natomiast gleba na tym terenie charakteryzuje się obecnością wapiennych glin piaszczysto-ilastych z dodatkiem wapienia pochodzącego z muszli, a jej warstwy osiągają grubość do 80 cm (gleba dojrzała). Połączenie glin piaszczysto-ilastych (gliniaste gleby morskie) i wapienia tworzy idealną glebę, zatrzymującą wilgoć i bogatą w minerały/wapno, co sprzyja uprawie i dojrzewaniu winorośli.
Bliskość morza powoduje zasolenie środowiska naturalnego (bryza morska), które pozwala zapobiegać chorobom winorośli i pozytywnie wpływa na smak wina.
Bryzy często wiejące w tym regionie sprawiają, że winnice są dobrze wentylowane i szybko osuszają się po opadach atmosferycznych, dzięki czemu winogrona mogą dłużej dojrzewać (zdrowe owoce gwarantują osiągnięcie fenologicznej fazy dojrzałości).
O wyjątkowości tego regionu stanowi położenie na wyspie otoczonej wodami Morza Północnego, obecność słonych wiatrów (przynoszących sól morską), dłuższy czas nasłonecznienia oraz gleby z warstwą glin piaszczysto-ilastych bogate w wapień (pochodzący z rozkładu bezkręgowców wodnych). Czynniki te razem składają się na wyraźnie wyczuwalną świeżość i mineralność win z tego regionu. Ponadto aktywność pływów i obecność wydm przynosi mniejsze opady, sporadyczny grad i więcej słońca, co przekłada się na wyższą ekstraktywność tych win. W zależności od odmiany wina cechują się intensywną świeżością smaku, a także wyczuwalnym posmakiem brzoskwini/gruszki z pikantnymi/mineralnymi nutami agrestu, soli, wapienia, miodu i anyżu.
Czynnik ludzki (uprawa/winifikacja)
Odmiany winogron zostały wybrane ze względu na ich dopasowanie do klimatu i gleby, tak by owoce mogły optymalnie dojrzeć.
Przyczynia się do tego również sposób sadzenia (zapewnienie odpowiedniej ilości słońca i gleby każdej roślinie), a w stosownych przypadkach także przerzedzanie gałęzi.
Rozważne zarządzanie zbiorami (sprawdzanie zawartości cukrów, kwasowości i aromatu) oraz winifikacja (fermentacja na zimno, leżakowanie w drewnianych beczkach) dopełniają proces powstawania win gatunkowych z tych winogron.
Szczegóły działań podejmowanych przez człowieka:
- stosowanie metody zielonych zbiorów (usuwanie kiści), aby winorośl mogła dostarczyć każdej kiści taką ilość składników odżywczych, jaka będzie jej potrzebna do osiągnięcia odpowiedniej dojrzałości, co pozwala zwiększyć dojrzałość winogron.
- Właściwy czas zbiorów określa się, mierząc połączenie cukru/kwasowości i aromatu, z uwzględnieniem precyzyjnej prognozy pogody i wiernego odzwierciedlenia stanu zdrowia winogron. Wszystkie te czynniki są brane pod uwagę przy wyznaczaniu terminu zbiorów (zbiory optymalnie dojrzałych winogron).
- Uprawa w obiegu zamkniętym, wykorzystywanie w rzędach między krzewami przyciętych (odrąbanych) gałązek i wytłoków z winogron (odpadów).
- Podczas uprawy przycina się pędy, aby składniki odżywcze dostawały się do gron.
Szczegółowe informacje dotyczące pozostałych kategorii win (innych niż kategoria "wino").
- Gatunkowe wino musujące
Wino bazowe stosowane do wytwarzania gatunkowego wina musującego ma takie same właściwości organoleptyczne jak kategoria "wino". Ma również właściwości wynikające z przekształcenia wina bazowego w wino musujące w procesie fermentacji butelkowej (metodą tradycyjną), w którym powstaje pełna elegancji pianka. Nadciśnienie wina wynosi co najmniej 3,5 bara. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu w cuvée zastosowanym w gatunkowym winie musującym wynosi 11 % objętości.
Link/podsumowanie
Efektem połączenia czynników takich jak gleba (dno morza), klimat (klimat morski) i czynnik ludzki są rozpoznawalne wina odmianowe i cuvée, pełne i owocowe, wina z cytrusowym aromatem oraz wina musujące z charakterystyczną pianką, które doskonale komponują się z owocami morza. Ich świeżość jest efektem unikalnego połączenia klimatu morskiego i gliniastej gleby morskiej, zawierającej wapień pochodzący z muszli (zasolenie powietrza i gleby).
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze -
Link do specyfikacji produktu
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2021/01/Productdossier%20BOB%20Schouwen%20Duiveland.pdf
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.129.61 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina |
| Data aktu: | 13/04/2023 |
| Data ogłoszenia: | 13/04/2023 |