WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Salers"
Numer UE: PDO-FR-0134-AM02 - 3.8.2021
ChNP (X) ChOG ()
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Comité Interprofessionnel des Fromages produits dans le département du Cantal et de ceux produits dans l'aire géographique de l'appellation d'origine "Cantal" (CIF) (Międzybranżowy Komitet Serów produkowanych w departamencie Cantal i na obszarze geograficznym nazwy pochodzenia "Cantal")
Adres: 52 avenue des Pupilles de la Nation - BP 124 - 15001 Aurillac cedex
Tel. +33 471483994
E-mail: info@aop-cantal.com
Grupa składająca wniosek składa się z producentów mleka i dojrzewalni i w związku z tym ma ona uzasadniony interes w złożeniu wniosku o zmianę specyfikacji.
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Francja
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne: dane kontaktowe właściwego organu państwa członkowskiego, grupa składająca wniosek, organ kontrolny, wymogi krajowe
4. Rodzaj zmian
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
5.1. Zmiany mające wpływ na istotne elementy
Punkt "Opis produktu"
Minimalna zawartość tłuszczu w 100 gramach sera po całkowitym wysuszeniu zostaje zmniejszona z 45 gramów (stary przepis) do 44 gramów. Całkowita masa sera zostaje zmniejszona z 35 kilogramów (stary przepis) do 30 kilogramów. Te zmiany, zarejestrowane rozporządzeniem Komisji (WE) nr 828/2003 z dnia 14 maja 2003 r. 2 , zamieszcza się w specyfikacji produktu i w pkt 3.2 jednolitego dokumentu.
W celu dokładniejszego opisania wyglądu masy w specyfikacji produktu odniesienie do jednolitości i kremowości masy "Salers" (stary przepis) zastępuje się odniesieniem do oczkowatej konsystencji, charakterystycznej dla aglomeratu rozdrobnionego i sprasowanego bloku.
W specyfikacji produktu odniesienie do zmiany barwy skórki, "która z szarobiałej staje się ochrowa, jest pokryta czerwonymi i pomarańczowawymi plamkami" (stary przepis) zastępuje się odniesieniem do barwy skórki "od złotej do ochrowej, która może w naturalny sposób być pokryta plamkami pleśni w kolorze czerwonym, pomarańczowawym i żółtym". Ta zmiana przedstawia dokładniejszy i pełniejszy opis produktu, który otrzymuje konsument.
W specyfikacji produktu opis organoleptyczny produktu uzupełnia się dodaniem kryterium określającego skórkę ("z wypustkami", to znaczy pokrytą niewielkimi, punktowymi wybrzuszeniami o zaokrąglonym kształcie) oraz opis bogatych i zróżnicowanych aromatów "Salers". Skórka "z wypustkami" to wizualny atrybut, charakterystyczny dla sera "Salers". Aromaty "Salers" zostały ustalone podczas degustacji oraz analiz sensorycznych. Odzwierciedlają one różnorodność flory łąk, bogactwo mikrobiologiczne każdego zbiornika "gerle" i specjalistyczną wiedzę rolniczą charakterystyczną dla każdego producenta, które sprawiają, że każdy "Salers" jest unikalnym serem.
Przepisy wynikające z tych trzech zmian wprowadza się do pkt 3.2 jednolitego dokumentu.
W specyfikacji produktu i w pkt 3.5 jednolitego dokumentu dodaje się informację, że kawałki sera w opakowaniach jednostkowych mają obowiązkowo posiadać część pokrytą skórką. W ten sposób zapewnia się, by na produktach sprzedawanych w postaci krojonej i w opakowaniach jednostkowych znajdował się element wizualny charakterystyczny dla nazwy pochodzenia.
Punkt "Obszar geograficzny"
Granice obszaru geograficznego zostają zmniejszone z całego obszaru departamentu Cantal i kantonów ościennych niektórych departamentów sąsiednich (stary przepis) do części departamentu Cantal oraz kilku kantonów i gmin departamentów sąsiednich. Tę zmianę, zarejestrowaną rozporządzeniem Komisji (WE) nr 828/2003, zamieszcza się w specyfikacji produktu w formie wykazu gmin lub części gmin, zaktualizowanego w oparciu o bazę administracyjną z 2020 r. Zamieszcza się ją również w pkt 4 jednolitego dokumentu.
5.2. Zmiany niemające wpływu na istotne elementy
Punkt "Opis produktu"
W specyfikacji produktu dodaje się informację, że ser "Salers" jest produkowany z mleka krowiego wykorzystywanego w stanie surowym i pełnego (nienormalizowanego pod względem zawartości tłuszczu i białka). Produkcja z użyciem mleka surowego była już warunkiem produkcji zawartym w obowiązującej specyfikacji produktu, a od teraz ta wzmianka pojawia się również w opisie produktu, ponieważ jest to istotny element specyfiki "Salers". Przepis ten wprowadza się również w pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
W specyfikacji produktu dodaje się informację, że masa sera "Salers" jest twarda. Informację o serze w kształcie lekko ściętego walca zastępuje się informacją, że ser jest od góry i od dołu delikatnie wybrzuszony. Dodaje się informację, że masę sera określa się po minimalnym okresie dojrzewania wynoszącym trzy miesiące, licząc od dnia formowania bloku sera. Dodaje się minimalną zawartość suchej masy (58 %). Wszystkie te zmiany w specyfikacji produktu składają się na dokładniejszy i pełniejszy opis produktu, który jest użyteczny do celów kontroli. Przepisy wynikające z tych zmian wprowadza się w pkt 3.2 jednolitego dokumentu.
W specyfikacji produktu wykreśla się informację o średnicy sera. Uznano, że lepiej będzie określić rozmiar formy w punkcie specyfikacji produktu dotyczącym metody produkcji. Tych przepisów nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
W specyfikacji produktu usuwa się odniesienie do kremowej barwy masy, ponieważ informacja, że gama kolorystyczna od kości słoniowej do słomkowożółtej, która znajduje się już w specyfikacji produktu, jest wystarczająca do opisu produktu. W pkt 3.2 jednolitego dokumentu dodaje się uściślenie dotyczące barwy od kości słoniowej do słom- kowo-żółtej.
Punkt "Dowód pochodzenia"
W związku ze zmianami w krajowych przepisach ustawodawczych i wykonawczych, w specyfikacji produktu dodaje się różne akapity w celu opisania obowiązków podmiotów gospodarczych w zakresie składania oświadczeń oraz rejestrów, do których należy podawać informacje, jak również zasady kontroli i identyfikacji produktu. Informacje te są użyteczne do celów kontroli zgodności produktów ze specyfikacją i ich identyfikowalności. Tych zmian nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
Wykreśla się zasady identyfikacji sera, które znajdują się w punkcie "Etykietowanie" obowiązującej specyfikacji produktu i zastępuje się je w punkcie "Elementy świadczące o pochodzeniu produktu z obszaru geograficznego" specyfikacji produktu informacją o identyfikacji sera za pomocą znaku identyfikacyjnego umieszczanego podczas formowania bloku sera i określonego przez przepisy krajowe. Te przepisy są dostępne dla wszystkich podmiotów gospodarczych i opisują dokładnie skład znaku identyfikacyjnego oraz znajdujące się w nim informacje. Dodaje się również informację, że na każdym serze umieszcza się datę formowania bloku (w formie numeru dnia roku), ponieważ ta informacja jest użyteczna do celów identyfikowalności i monitorowania produktu.
Przepisy dotyczące znaków wytłaczanych identyfikujących sery, które zostały wprowadzone w punkcie "Etykietowanie" rozporządzeniem Komisji (WE) nr 828/2003, zostają przeniesione do punktu "Elementy świadczące o pochodzeniu produktu z obszaru geograficznego" specyfikacji produktu i uzupełnione w celu wskazania, że w chwili formowania bloku na serze umieszcza się różne znaki wytłaczane i że w przypadku serów produkowanych w całości z mleka krów rasy salers w chwili wprowadzenia sera do sprzedaży umieszcza się na nim wizerunki głów krów salers, z wykorzystaniem nasączonej atramentem lub muślinowej taśmy. Dodaje się również informacje o rozmiarze i układzie wizerunków głów krów salers. Te uszczegółowienia są użyteczne do celów kontroli i zapewniają jednolitą prezentację produktów.
W pkt 3.6 jednolitego dokumentu dotyczącym etykietowania dodaje się akapity dotyczące identyfikacji serów za pomocą znaku identyfikacyjnego: wytłoczonego znaku wskazującego dwukrotnie nazwę pochodzenia, a w przypadku serów produkowanych w całości z mleka krów rasy salers - wytłoczonego znaku ze słowami "tradycja salers" i z wizerunkami głów krów salers. W tym samym punkcie jednolitego dokumentu wprowadza się również możliwość umieszczania na serach nazwy gospodarstwa pochodzenia w postaci wytłoczonego znaku ze słowami "Ferme de...".
W celu zapewnienia należytego zarządzania w specyfikacji produktu wprowadza się zasady wydawania i odbierania znaków identyfikacyjnych i znaków wytłaczanych. Przewidują one, że znaki identyfikacyjne i znaki wytłaczane są wydawane wszystkim producentom spełniającym wymogi specyfikacji produktu i odbierane w razie cofnięcia lub zawieszenia zezwolenia producenta lub też wycofania sera ze sprzedaży. Tej zmiany nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
Punkt "Metoda produkcji"
W specyfikacji produktu uściślono liczne elementy metody produkcji, aby lepiej scharakteryzować warunki produkcji mleka i przetwarzania sera "Salers", z zachowaniem tradycyjnych praktyk.
Podpunkt "Produkcja mleka"
Wprowadzony rozporządzeniem Komisji (WE) nr 828/2003 przepis, zgodnie z którym ser "Salers" jest produkowany od 15 kwietnia do 15 listopada, gdy zwierzęta przebywają na pastwiskach, zostaje uzupełniony w specyfikacji produktu informacją, że "Salers" jest produkowany w gospodarstwie rolnym z wytwarzanego w nim mleka. Informacja ta zastępuje odniesienie do produkcji w chatach pasterskich zwanych "buron" wyłącznie od 1 maja do 31 października, znajdujące się w punkcie "Związek z obszarem geograficznym" obowiązującej specyfikacji produktu. Z chat "buron", tradycyjnie wykorzystywanych do produkcji w okresie letnim, stopniowo rezygnowano ze względu na zmianę w strukturach gospodarstw i ich modernizację. Tej zmiany nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
W celu ułatwienia kontroli do specyfikacji produktu dodaje się odniesienie uwzględniane przy określaniu stada z jednego gospodarstwa, to znaczy jednolity numer identyfikacyjny wydawany przez Établissement Départemental de l'Élevage. Tej zmiany nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
W specyfikacji produktu uzupełnia się zasady żywienia krów mlecznych, uściślając skład podstawowej dawki pokarmowej krów mlecznych (wyłącznie zielonka pastwiskowa pochodząca z obszaru geograficznego) i ograniczając uzupełnianie dawki do 25 % spożywanej suchej masy. Te przepisy wprowadza się w pkt 3.3 jednolitego dokumentu. Pozwalają one zapewnić, że co najmniej trzy czwarte pożywienia krów mlecznych pochodzi z obszaru geograficznego. Niektóre mieszanki paszowe nie muszą pochodzić z obszaru geograficznego, w przypadku gdy rzeźba terenu, warunki klimatyczne i wysokość nad poziomem morza uniemożliwiają ich uprawę.
Pasze dopuszczone w uzupełnieniu dawki pokarmowej krów mlecznych są również określone w wykazie pozytywnym w specyfikacji produktu, co pozwala na lepsze zarządzanie żywieniem, daje gwarancję pożywienia i zapewnia jego kontrolę. Odniesienie do tego wykazu pozytywnego wprowadza się w pkt 3.3 jednolitego dokumentu
Podpunkt "Przetwarzanie serowarskie"
Produkt objęty ChNP "Salers" jest w całości produkowany w gospodarstwie. W specyfikacji produktu dodaje się zakaz korzystania z jednego zakładu produkcyjnego przez kilka gospodarstw rolnych w celu potwierdzenia, że ser jest wytwarzany w gospodarstwie rolnym, które jest miejscem zastosowania tradycyjnej wiedzy fachowej w zakresie wytwarzania tej ChNP. Tej zmiany nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
Obowiązek produkcji sera z mleka pełnego uzupełnia się w specyfikacji produktu, dodając uściślenie, że mleko jest "nieznormalizowane pod względem zawartości tłuszczu i białka" w celu zapewnienia, że techniki standaryzacji mleka nie będą stosowane. Przepis dotyczący tej zmiany zamieszcza się w pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
Aby sformalizować tradycyjne praktyki i zapewnić ich podtrzymanie, w specyfikacji produktu wprowadza się obowiązek natychmiastowego przelewania mleka do "gerle" (drewniany zbiornik w kształcie ściętego stożka lub cylindra, o zmiennej pojemności) podczas dojenia. "Gerle" to tradycyjny zbiornik, w którym mleko nie schładza się zbyt szybko i nadmiernie, co gwarantuje właściwą temperaturę procesu zsiadania mleka. Zapewnia on również naturalne zaszczepienie mleka. Tej zmiany nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
W specyfikacji produktu wprowadza się szereg przepisów w celu uregulowania stosowania technik przetwórczych i dodatków do serów, zgodnie z obecnymi praktykami: pozytywny wykaz składników lub substancji pomocniczych lub dodatków dozwolonych w mleku oraz w procesie produkcji; zakaz zagęszczania mleka przez częściowe usuwanie części wodnej przed koagulacją; zakaz konserwowania przez przechowywanie w ujemnej temperaturze surowców mlecznych, półproduktów, skrzepu serowego lub serów świeżych; zakaz konserwowania w atmosferze modyfikowanej serów świeżych. Wprowadzone uściślenia mają zapobiec sytuacji, w której przyszłe praktyki nieujęte w ramy prawne negatywnie wpłyną na cechy charakterystyczne sera "Salers". Tych zmian nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
W specyfikacji produktu wprowadza się szczegółowy opis etapów produkcji "Salers" (zgodnie z wykazem zamieszczonym w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 828/2003), zastępujący zwięzły opis znajdujący się w obowiązującej specyfikacji produktu. W ten sposób opisano: dodawanie podpuszczki do "gerle" (zakres temperatur, wykorzystanie wyłącznie podpuszczki, czas krzepnięcia); krojenie i zbieranie skrzepu (czas, metoda, narzędzia, cel); pierwsze prasowanie (metoda, narzędzie, cel); zakwaszanie i dojrzewanie (okres, cel); rozdrabnianie i solenie w całości (metoda, poziom soli, cel); formowanie bloku (metoda, struktura i wymiary formy); prasowanie (narzędzie, czas, metoda). Ujęcie tych czynności w ramy prawne pozwala na zachowanie jakości serów i wiedzy praktycznej serowarów. Wprowadzone uściślenia nie zmieniają zasad wytwarzania produktu, ale dają możliwość ich dokładniejszego opisania, jak również sformalizowania tradycyjnych praktyk. Tych zmian nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
Podpunkt "Dojrzewanie"
W specyfikacji produktu dodaje się informację, że maksymalny okres dojrzewania jest liczony od dnia formowania bloku sera. To uściślenie jest przydatne do kontroli. Zamieszcza się je również w pkt 3.2 jednolitego dokumentu.
W specyfikacji produktu zamieszcza się warunki dotyczące temperatury, względnej wilgotności i zabiegów przeprowadzanych w czasie dojrzewania (regularne odwracanie i wycieranie), zarejestrowane rozporządzeniem Komisji (WE) nr 828/2003 Nie zamieszcza się ich w jednolitym dokumencie.
Podobnie jak w przypadku podpunktu dotyczącego przetwarzania serowarskiego, w specyfikacji produktu wprowadza się przepis w celu uregulowania stosowania technik przetwórczych i dodatków do serów, zgodnie z obecnymi praktykami: chodzi o zakaz konserwowania w atmosferze modyfikowanej serów w trakcie dojrzewania. Tej zmiany nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
Punkt "Związek"
Punkt "Związek z obszarem geograficznym" w specyfikacji produktu w całości przeredagowano, zastępując punkty "Zarys historyczny" i "Związek z obszarem geograficznym" z obowiązującej specyfikacji produktu w celu lepszego podkreślenia związku sera "Salers" z jego obszarem geograficznym, nie zmieniając przy tym istoty tego związku. W objaśnieniu zwraca się szczególnie uwagę na produkcję sera w okresie wypasu krów na łąkach położonych głównie na glebach wulkanicznych, z mleka surowego pochodzącego z gospodarstwa, z wykorzystaniem specjalnego sprzętu i według tradycyjnych metod. Odniesienie do produkcji w chatach "buron" pojawia się wyłącznie w kontekście historycznym.
Opis związku występujący w specyfikacji produktu zamieszcza się w pkt 5 jednolitego dokumentu.
Punkt "Etykietowanie"
W specyfikacji produktu dodaje się minimalny rozmiar nazwy pochodzenia, który ma zapewniać jej natychmiastową identyfikację przez konsumenta. W specyfikacji produktu dodaje się również informację, że nazwa pochodzenia i symbol unijny ChNP Unii Europejskiej znajdują się w tym samym polu widzenia, mając na względzie ten sam cel, jakim jest lepsza identyfikacja przez konsumenta. Te przepisy wprowadza się w pkt 3.6 jednolitego dokumentu.
W specyfikacji produktu i w pkt 3.6 jednolitego dokumentu dodaje się akapit zakazujący zamieszczania na etykietach, w reklamie, na fakturach i dokumentach handlowych jakichkolwiek określeń lub innych nazw towarzyszących nazwie pochodzenia, z wyjątkiem specjalnych znaków handlowych lub fabrycznych i słów "tradition salers", aby zapobiec umieszczaniu na etykiecie nieprawdziwych informacji mogących wprowadzać konsumenta w błąd.
5.3. Zmiany redakcyjne
W punkcie "Właściwy organ państwa członkowskiego" specyfikacji produktu dokonuje się aktualizacji danych kontaktowych właściwego organu.
W punkcie "Grupa składająca wniosek" specyfikacji produktu dokonuje się aktualizacji nazwy, danych kontaktowych i składu grupy.
Tych informacji nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
W punkcie "Obszar geograficzny" specyfikacji produktu i w pkt 3.4 jednolitego dokumentu dodaje się wykaz wszystkich etapów, które odbywają się na obszarze geograficznym.
W punkcie "Obszar geograficzny" specyfikacji produktu dodaje się datę określenia obszaru geograficznego (15 czerwca 1999 r.). Dodany wykaz gmin obszaru geograficznego jest ustalany na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2020 r. Dodaje się informację, że dokumenty kartograficzne przedstawiające obszar geograficzny są dostępne do wglądu na stronie internetowej Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (INAO). Tych zmian nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
W punkcie "Odniesienia do organu kontrolnego" specyfikacji produktu skreśla się odniesienie do procedur zatwierdzania produktów mlecznych, ponieważ stały się bezprzedmiotowe. Zastępuje się je informacjami o właściwych krajowych organach kontroli. Tych przepisów nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
W punkcie "Etykietowanie" specyfikacji produktu skreśla się odniesienia do logo "INAO" i skrótu "INAO", ponieważ stały się bezprzedmiotowe. Nie zamieszcza się ich w jednolitym dokumencie.
W punkcie "Wymogi krajowe" specyfikacji produktu skreśla się odniesienie do dekretu krajowego w sprawie kontrolowanej nazwy pochodzenia oraz dodaje się tabelę zawierającą najważniejsze elementy, które należy poddać kontroli, ich wartości odniesienia i metody oceny. Tych przepisów nie zamieszcza się w jednolitym dokumencie.
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.349.11 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 07/09/2022 |
Data ogłoszenia: | 12/09/2022 |