Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 315/07)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT "Keleméri bárányhús"

Nr UE: PGI-HU-02480 - 7.9.2018

ChNP ( ) ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Keleméri bárányhús"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Węgry

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.1: Mięso świeże (i podroby)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Keleméri bárányhús" to mięso jagniąt pochodzących od samców Île-de-France lub Suffolk, które są trzymane i chowane w Kelemér od selekcji do uboju. Maciorki nie mogą być zwierzętami odmian Racka, Cikta lub Cigája. W momencie uboju jagnięta nie mogą być starsze niż 120 dni, a ich żywa waga nie może przekraczać 40 kg.

"Keleméri bárányhús" może być sprzedawane:

- jako cała tusza wraz z organami wewnętrznymi klatki piersiowej i jamy brzusznej (wątroba, płuca, serce, krtań, nerki), z wyjątkiem niejadalnych podrobów;

- jako półtusza, lub

- jako tusza lub półtusza pokrojona zgodnie z wymaganiami konsumenta, z kośćmi lub bez;

chłodzone lub zamrożone.

Właściwości fizyczne i organoleptyczne "Keleméri bárányhús": świeży, delikatny, pikantny aromat; pikantny smak i delikatna konsystencja; jaskrawoczerwona barwa; brak okrywy tłuszczowej na mięsie lub w mięsie; powierzchnia pokrojonego mięsa ma postać marmurkowatą dzięki cienkim warstwom tłuszczu śródmięśniowego.

Ledwie zauważalną, bardzo cienką warstwę tkanki tłuszczowej można znaleźć pod skórą jagniąt lub w rejonie brzusznym.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Jagnięta spożywają jedynie mleko matki w czasie przebywania w kojcu. Po przeniesieniu zwierzęcia na wybieg dla jagniąt, może ono zacząć żywić się nie tylko mlekiem matki, ale także ad libitum sianem i paszą z wybranych, delikatnych młodych roślin pochodzących z pastwisk na wyznaczonym obszarze geograficznym. Około 80 % siana to trawa, a pozostałe 20 % to rośliny zielne i inne dziko rosnące rośliny. Szczególnie warte uwagi składniki tych pastwisk to jedyne w Europie wiechlinowate, takie jak kostrzewa owcza (Festuca ovina) lub rajgras wyniosły (Arrhenatherum elatius) i rośliny zielne takie jak maruna bezwonna (Tripleurospermum perforatum) lub krwawnik pospolity (Achillea millefolium). Oprócz siana jagnięta otrzymują jedynie określone ilości paszy lub paszy i zielonki (jęczmień, owies), w zależności od pożądanej masy ubojowej.

Zapotrzebowanie na energię jagniąt utrzymywanych na wybiegach dla jagniąt stale rośnie proporcjonalnie do wzrostu ich masy ciała, a zatem ilość siana i paszy spożywanych ad libitum również stale rośnie, podczas gdy ilość mleka matki maleje. Skład paszy podawanej jagniętom ad libitum: energia: 8,99 MJ/kg suchej masy: 86 % białka surowego: 16,23 % błonnika surowego: 11,0 %.

Pasza zawiera również minerały (Ca, Na, Se) oraz witaminy A, D3 i E, które są wystarczające do zaspokojenia wszystkich potrzeb w zakresie wzrostu jagniąt na każdym etapie rozwoju. Pasza nie może zawierać soi, roślin modyfikowanych genetycznie, białka zwierzęcego, pszenicy i kukurydzy ani produktów leczniczych. Żywienie jagniąt różni się w zależności od ich wieku:

1. Wiek: 5-14 dni; żywa waga: mniej niż 6 kg; utrzymywanie: kojec; karmienie: mleko matki

2. Wiek: 14-40 dni; żywa waga: 6-16 kg; utrzymywanie: wybieg dla jagniąt; karmienie: mleko matki uzupełniane paszą i sianem ad libitum

3. Wiek: 41-120 dni żywa waga: 16-40 kg; utrzymywanie: gospodarstwo rolne prowadzące tucz; karmienie: 70 % paszy i 30 % siana ad libitum w wieku 41-90 dni; 15 % jęczmienia, 15 % owsa i 70 % siana w wieku 91-120 dni.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Jagnięta muszą być hodowane na wyznaczonym obszarze geograficznym od selekcji do uboju.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

W granicach administracyjnych gminy wiejskiej Kelemér.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek między "Keleméri bârânyhüs" a obszarem geograficznym opiera się na szczególnych cechach jakościowych produktu.

Pasza i technika chowu, do których dobrze przystosowuje się potomstwo samców Île-de-France lub Suffolk, odgrywają kluczową rolę w produkcji tego mięsa jagnięcego ze świeżym, delikatnym, pikantnym aromatem i smakiem, delikatną konsystencją i jaskrawym kolorem.

Wieś Kelemér znajduje się u podnóża pasma górskiego Gömör-Szepes w Średniogórzu Północnowęgierskim, w Parku Narodowym Aggtelek, ograniczonym rzeką Sajó i strumieniem Kelemér. Grunty są pagórkowate i podzielone wąskimi dolinami, w których występują specyficzne mikroklimaty i zbiorowiska roślinne. Obszar geograficzny znajduje się na wysokości 200-250 m n.p.m. Jego powierzchnia jest pokryta gliniastymi, piaszczystymi osadami plioceńskimi, na których powstały kwaśne i bardzo zerodowane, piaskowo-gliniaste, brązowe gleby leśne. Klimat charakteryzuje się niskimi opadami (500-600 mm rocznie), umiarkowanie ciepłymi, suchymi latami podatnymi na suszę oraz mroźnymi, zachmurzonymi i mglistymi okresami późną wiosną i wczesną jesienią. Ma niską liczbę godzin nasłonecznienia i średnią temperaturę poniżej 10 °C.

Linie Suffolk i Île-de-France dobrze dostosowały się do lokalnych warunków geograficznych, mikroklimatu i zbiorowisk roślinnych. Po krótkim okresie (maksymalnie 14 dni) wyłącznego ssania jagnięta mogą przebywać wraz ze swoją matką na wybiegu dla jagniąt, gdzie mogą ssać do woli. W zamkniętej części wybiegu dla jagniąt, która nie jest dostępna dla matki, jagnięta mogą spożywać, ad libitum, siano zebrane z pastwisk Kelemér i pasze dostosowane do ich potrzeb żywieniowych.

Szczególne właściwości mikroklimatu (chłodne, suche lata) i gleby są niezwykle korzystne dla traw i roślin zielnych. Dzięki temu na pastwiskach Kelemér rozwinęły się unikalne zbiorowiska roślinne i użytki zielone zawierające ponad 90 rodzajów roślin. Co najmniej 80 % pastwiska i produkowanego z niego siana składa się z trawy, która zawiera węglowodany w postaci błonnika, raczej niż skrobi. Uniemożliwia to powstawanie grubej warstwy tłuszczu w mięśniach jagniąt. Trawa jest bogata w białko, minerały i niezbędne aminokwasy, co przyczynia się do nadania "Keleméri bárányhús" jego marmurkowego wyglądu, delikatnej konsystencji i jaskrawoczerwonego koloru.

Poza trawą na pastwiskach rosną również rośliny lecznicze, które nadają "Keleméri bárányhús" pikantny aromat i smak.

Proporcje składników paszy są w pełni zgodne z potrzebami w zakresie wzrostu jagniąt na każdym etapie rozwoju, tak że pasza i siano nie mogą powodować, że mięso będzie tłuste.

Oprócz techniki chowu i stosowanej paszy ubój jagniąt przed osiągnięciem przez nie wieku 120 dni nadaje mięsu miękką konsystencję i jaskrawoczerwoną barwę.

Łącznie czynniki te wpływają na jakość mięsa i nadają "Keleméri bárányhús" przyjemnie pikantny smak, łagodną konsystencję, jaskrawoczerwoną barwę, świeży aromat, a także, dzięki brakowi tłuszczu i cienkich warstw tłuszczu śród- mięśniowego, jego marmurkowy wygląd.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024