"Urueña"
PDO-ES-02485
Data złożenia wniosku: 13.11.2018
WINO - wino różowe
Wina różowe są klarowne, o malinoworóżowej barwie, bez oznak zmętnienia. Wina różowe mają czysty i intensywny lub bardzo intensywny zapach, z wyczuwalnymi aromatami świeżych owoców bądź aromatami kwiatowymi lub karmelowymi. Ich smak jest okrągły i świeży, z nutą słodyczy resztkowej i odpowiednią równowagą między zawartością alkoholu a kwasowością.
(*) Parametry analityczne nieokreślone w niniejszym dokumencie muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 60,00 w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 16,7 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 180 |
WINO - dojrzałe wino czerwone
Wina czerwone są klarowne, bez oznak zmętnienia, o bardzo intensywnej barwie - wiśniowej albo granatu. Przy krawędzi kieliszka pojawiają się purpurowe tony, a przejrzystość jest wysoka lub bardzo wysoka. Wina czerwone mają czysty i intensywny lub bardzo intensywny zapach, z wyczuwalnymi aromatami czerwonych lub czarnych owoców oraz aromatami korzennymi lub balsamicznymi. Ich smak jest okrągły i dobrze zrównoważony; wina czerwone charakteryzują się intensywnym posmakiem i długim lub bardzo długim finiszem.
(*) Parametry analityczne nieokreślone w niniejszym dokumencie muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 13,00 |
Minimalna kwasowość ogólna | 60,00 w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
Klimat
Na podstawie danych zebranych w stacjach meteorologicznych hiszpańskiego urzędu meteorologicznego w Castro- monte i Villaderfrades, w obserwatorium w Valladolid (port lotniczy) oraz danych dostępnych w stacjach agroklima- tycznych w Villapando i Medina de Rioseco, które należą do sieci SIAR (system informacji agroklimatycznej na potrzeby nawadniania), stwierdzono, że odczyty temperatury w regionie nie różnią się znacznie, przy czym na wyżynie Monte de Urueña odnotowuje się niższy poziom opadów, a w dolinach wyższe temperatury. Opady deszczu są zazwyczaj największe jesienią, a najmniejsze latem (kolejność: jesień, wiosna, zima, lato), a ich suma wynosi około 410 mm. Ogólnie jest to region, w którym nie występują cechy górskie mogące stanowić barierę, co umożliwia napływ wilgotnego powietrza dzięki wpływom oceanicznym.
Aktywny sezon wegetacyjny przypada na miesiące kwiecień/maj i październik. Średnia roczna temperatura wynosi 11,4 oC. Przeciętna liczba godzin nasłonecznienia wynosi 2 650 godzin rocznie.
Dane dotyczące ewapotranspiracji wskazują na deficyt wilgoci w porównaniu z danymi dotyczącymi poziomu opadów.
Wskaźniki klimatyczne i bioklimatyczne:
Powyższe wartości wskazują, że obszar ten jest odpowiedni do uprawy odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji win gatunkowych. Produkcja ChNP "Urueña" odbywa się na terenie jednego, ściśle określonego mezoklimatu, różniącego się od pozostałych dwudziestu trzech występujących we wspólnocie autonomicznej Kastylia i León, którego względne cechy charakterystyczne wynikają z osłony i ochrony, jaką od strony wschodniej zapewnia pobliski "omiatany" wiatrami płaskowyż (>110 m n.p.m.), oraz z bliskości niecki i terenów dna doliny w systemie odwadniania.
Geologia, litologia i geomorfologia
Skały (litologia) występujące na obszarze produkcji win objętych ChNP "Urueña" tworzą dwa materiały trzeciorzędowe (czerwony zlepieniec belwerski i facje piaskowców laminowanych z Tierra de Campos) oraz osady czwartorzędowe (tarasy i dno doliny). Pierwotny materiał jest kamienisty, z ogromną ilością dużych skał, zarówno rozrzuconych na powierzchni (uzupełnionych wapieniami z równiny), jak i występujących w profilu glebowym. Jest to czynnik, który ma wpływ na jakość produktu końcowego. Głównie wapienna cementacja pierwotnych materiałów, będąca również wynikiem formacji gleby, jest zasadniczym powodem, dla którego obszar ten jest wyodrębniony przez elementy geomorfologiczne, czyniące go tak specyficznym.
Te warunki litostratygraficzne stanowią podstawę rzeźby terenu, która kształtuje i wpływa na drenaż. Granice wyznaczonego obszaru stanowią cieki wodne Sequillo, Ermita i Veterinario. Morfologia powstałej w ten sposób rzeźby terenu jest specyficzna i sprzyja produkcji win gatunkowych: łagodna, o niewielkim nachyleniu w kierunku miejsc odpływu i o wysokości od 710 do 720 m n.p.m. (co stanowi zaledwie 1,8 % powierzchni obszarów położonych na wysokości we wspólnocie autonomicznej Kastylia i León).
Cyfrowy model terenu i główne kolektory systemu odwadniania wskazują na znaczenie zlewni rzeki Sequillo, która warunkuje niską rzeźbę terenu i niewielkie ogólne nachylenie badanego obszaru w kierunku północnym, a także wtórny system odwadniania, zdominowany przez potok Veterinario na granicy zachodniej i potok Ermita po stronie wschodniej, umożliwiający odpływ wody w kierunku trzech stron zgodnie z nachyleniem.
Gleby
Gdy prowadzone są wielkoskalowe (bardzo szczegółowe) badania gleb, tak jak w tym przypadku, stosowaną jednostką glebową jest ostatnia kategoria w klasyfikacji (seria), gdyż pozwala to na określenie i zdefiniowanie sposobu postępowania z poszczególnymi jednostkami. Gleby na obszarze produkcji win objętych ChNP "Urueña" są dość zróżnicowane, głównie ze względu na warunki litologiczne i rzeźbę terenu. Stosując jednak określenia opisowe, można stwierdzić, że na określonym obszarze występują tylko dwa profile glebowe - Alfisols [A/Bt/Bk(m)] i Inceptisols [A/Bk(m)] - oba bardzo dobrze nadające się do uprawy winorośli.
Gleby na tym obszarze charakteryzują się średnią lub niską żyznością. Ponadto gleby te charakteryzuje średnia lub niska zawartość materii organicznej (0,75-1,5 %), niska zawartość azotu (< 1 %) oraz niski stosunek węgla do azotu (≤ 8 %). Uważa się, że niska zawartość mikroelementów jest czynnikiem mającym wpływ na jakość. Należy również zauważyć, że pojemność wymiany kationów (PWK) jest średnia do wysokiej (10-25 cmol+/kg gliny lub materii organicznej).
Zróżnicowanie kategorii tekstury w przypadku gleb występujących na obszarze produkcji win objętych ChNP "Urueña" jest niewielkie, a dominującą kategorią jest glina piaszczysto-ilasta. Nie występują kontrastujące ze sobą tekstury. Jednorodny charakter profilu glebowego jest cechą bardzo pozytywną, ponieważ pozwala na regulację poziomu wilgotności (poprzez zmniejszenie spływu wody) i temperatury. Zdolność drenażu gleby i brak zróżnicowania w profilu, co ogranicza spływ wody, sprawiają, że grunt ostatecznie wchłania wilgoć.
Średnioroczna temperatura gleby na głębokości 50 cm jest wyższa niż 15 °C, ale niższa niż 22 °C (temperatura mezoiczna między 8 °C a 15 °C), a różnica między średnią temperaturą letnią a zimową wynosi ponad 5 °C. Kseryczny reżim wilgotnościowy oznacza, że gleba jest sucha przez co najmniej połowę dni, w których jej temperatura jest wyższa niż 5 °C (jest sucha przez ponad 45 kolejnych dni w ciągu 4 miesięcy po przesileniu letnim i wilgotna przez ponad 45 kolejnych dni w ciągu 4 miesięcy po przesileniu zimowym).
Gleby mają dobrą zdolność drenażu. Nadmiar wody jest dość skutecznie naturalnie odprowadzany z terenu, głównie przez rzekę Sequillo, do której wpada woda z potoków Veterinario i Ermita.
Krótko rzecz ujmując, wnioski z badania dotyczącego środowiska fizycznego są następujące:
Czynnik ludzki
Najważniejszym czynnikiem ludzkim sprawiającym, że wina "Urueña" wyróżniają się na tle innych win jest wyjątkowy sposób, w jaki odmiany się przystosowały, głównie w wyniku stosowanych technik zarządzania uprawami winorośli. Oprócz Tempranillo doskonale przystosowały się również odmiany Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon.
Fakt, że wskazane winorośle tak dobrze się przystosowały, pomaga złagodzić problemy związane z umiarkowanym ryzykiem przymrozków, które występują głównie w okresie od października do końca kwietnia (w skrajnych przypadkach trwają od końca września do końca maja).
Również w celu ograniczenia do minimum ryzyka związanego z mrozem winorośle przycina się pod koniec zimy, a prace związane z cięciem zielonym rozpoczynają się pod koniec maja, kiedy ryzyko wystąpienia przymrozków jest najmniejsze. Gleby regularnie poddaje się orce, aby zapobiec rozmnażaniu się chwastów.
Maceracja prefermentacyjna w niskich temperaturach pozwala na uzyskanie trwałych aromatów owocowych i odmianowych. Podczas fermentacji mieszanina jest regularnie mieszana, co umożliwia doskonałą ekstrakcję polifenoli i barwników.
Właściwości produktu
Wina objęte ChNP "Urueña" są wyjątkowe ze względu na oryginalność w wyrażaniu odmian oraz z uwagi na fakt, że wykazują bardzo pozytywne zmiany w czasie, wzmacniające aspekty charakterystyczne dla danej odmiany oraz złożoność. W smaku są wyraziste, z wyczuwalną słodyczą resztkową; charakteryzują się dużą intensywnością oraz bardzo trwałą barwą. Wina te wyróżniają się równowagą, elegancją i mineralnym charakterem, który nadaje im specyficzną, niepowtarzalną osobowość.
Różowe wina "Urueña" mają malinoworóżowe odcienie i niebieskawe nuty odmiany Syrah, która zajmuje największą część obszaru uprawy winorośli. Dominują aromaty świeżych owoców oraz nuty kwiatowe i karmelowe. Obecność czerwonych owoców jest bardziej charakterystyczna dla win różowych Tempranillo.
Wina czerwone mają bardzo intensywną barwę. Są wiśniowe lub o barwie granatu, z purpurowymi odcieniami pojawiającymi się na krawędzi kieliszka. Charakteryzuje je duża złożoność aromatów wynikająca z połączenia zastosowanych w produkcji odmian winorośli, a w szczególności okrągły smak i wykończenie bez ostrych krawędzi.
Związek między czynnikami naturalnymi i czynnikiem ludzkim a właściwościami produktu
Obszar określony dla produkcji win objętych ChNP "Urueña" stanowi nieprzerwany pas ziemi. Jak wyjaśniono w poprzednich sekcjach, jednorodne gleby i cechy mikroklimatu charakteryzujące ten obszar sprawiają, że wyróżnia się on na tle innych terenów w okolicy. Słynie z uprawy winorośli, a powstające w tym regionie wina posiadają charakterystyczne, niepowtarzalne cechy i właściwości, głównie dzięki ingerencji człowieka w środowisko. Związek między różnymi zbadanymi czynnikami środowiskowym (klimat, litologia i gleby) jest dowodem na to, że środowisko fizyczne obszaru produkcji win "Urueña" jest bardzo specyficzne. W połączeniu z doborem odmian i decyzjami dotyczącymi zarządzania na plantacji w rezultacie produkuje się charakterystyczne i wysokiej jakości wina. Potwierdzają to następujące względy:
W świetle powyższych uwag określony obszar geograficzny dla produkcji win objętych ChNP "Urueña", który jest częścią obszaru określonego dla ChOG "Castilla y León", zasadniczo różni się od tego drugiego. Jest również otoczony przez obszary, na których produkowane są niektóre z wiodących ChNP w regionie Kastylia i León: ChNP "Cigales" na północy, ChNP "Ribera del Duero" na północnym wschodzie, ChNP "Rueda" i ChNP "Toro" na południu oraz ChNP "Arribes" na południowym zachodzie. Spośród nich obszar produkcji produktu objętego ChNP "Toro" znajduje się najbliżej i jest najbardziej podobny. Jednakże, mimo że wina "Urueña" posiadają cechy charakterystyczne dla produktów objętych ChOG "Castilla y León", mają one również swoje własne charakterystyczne właściwości, które nie występują w przypadku żadnych innych win objętych ChOG ani w przypadku win objętych ChNP "Toro". Te szczególne cechy występują tylko na wyznaczonym obszarze (pago lub plantacja winorośli), a nie na obszarze go otaczającym, gdzie w rzeczywistości nie ma winnic, ponieważ warunki są inne.
Ponadto mapa odmian winorośli w przypadku ChNP "Urueña" różni się znacznie od kombinacji głównych odmian uprawianych w najbliżej sąsiadujących winnicach. W przypadku ChNP "Rueda" dominuje biała odmiana Verdejo (stanowiąca ponad 98 % powierzchni upraw winorośli), podczas gdy Tempranillo (wraz z jego różnymi synonimami) jest praktycznie jedyną uprawą występującą w winnicach produkujących "Ribera del Duero", "Toro" i "Cigales", natomiast mapa odmian w przypadku ChNP "Arribes" jest zupełnie inna i obejmuje odmiany rodzime dla tego obszaru. Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot stanowią 75 % całkowitej powierzchni upraw winorośli na plantacji "Urueña", co nadaje winom bardzo wyraźny profil organoleptyczny.
Poniżej przedstawiamy porównanie ChNP "Urueña" z ChOG "Castilla y León" i ChNP "Toro":
Odmiany winogron czerwonych
ChNP "Toro": Tinta de Toro i Garnacha
ChOG "Castilla y León": Odmiany zatwierdzone we wspólnocie autonomicznej Kastylia i León
ChNP "Urueña": Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Tinta del País (Tinta de Toro)
Maksymalne zbiory (kg/ha)
ChNP "Toro": 6 000-9 000
ChOG "Castilla y León": 16 000
ChNP "Urueña": 8 000
Wydajność ekstrakcji:
ChNP "Toro": 70 %
ChOG "Castilla y León": 75 %
ChNP "Urueña": 70 %
Minimalna całkowita zawartość alkoholu (w % obj.):
ChNP "Toro": 12,5
ChOG "Castilla y León": 11
ChNP "Urueña": 13
Średnia zawartość alkoholu (w % obj.):
ChNP "Toro": 15
ChOG "Castilla y León": 13
ChNP "Urueña": 14
Całkowita średnia kwasowość wyrażona jako kwas winowy (g/l):
ChNP "Toro": 4
ChOG "Castilla y León": 4,5
ChNP "Urueña": 5
Właściwości organoleptyczne:
ChNP "Toro": aromatyczne i dobrze zbudowane
ChOG "Castilla y León": świeże i owocowe
ChNP "Urueña": eleganckie i zrównoważone, z zauważalną nutą słodyczy resztkowej.
Ponadto na wyznaczonym obszarze produkcji win objętych ChNP "Urueña" jest obecnie tylko jeden producent (jedna wytwórnia wina), w związku z czym producent ten składa niniejszy wniosek. Obecnie nie ma innych plantatorów winorośli ani producentów wina, którzy mogliby przyłączyć się do wniosku o rejestrację, więc na razie nie ma możliwości utworzenia grupy producentów. Na parcelach niebędących własnością wnioskodawcy (należy zauważyć, że parcele te mają powierzchnię 45,96 ha i należą do różnych właścicieli) mogliby jednak rozpocząć działalność nowi plantatorzy winorośli i producenci wina, którzy byliby w stanie spełnić wymogi dotyczące produktów sektora wina objętych ChNP "Urueña".
Link do specyfikacji produktu
Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
12.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2021.139.21 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina. |
Data aktu: | 13/04/2021 |
Data ogłoszenia: | 20/04/2021 |