Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 94/05)

(Dz.U.UE C z dnia 23 marca 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Vinsobres"

Numer referencyjny: PDO-FR-A0690-AM02

Data przekazania informacji: 08/01/2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Wyznaczone działki rolne

W rozdziale I pkt IV ppkt 2 specyfikacji produktu dotyczącym obszarów, na których odbywają się poszczególne czynności, dodaje się datę 19 czerwca 2019 r. Zmiana ta ma na celu dodanie daty zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy zmiany dotyczącej działek wyznaczonych do produkcji w obrębie obszaru geograficznego produkcji. Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do wytwarzania produktu objętego daną kontrolowaną nazwą pochodzenia.

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

2.
Odmiany winorośli

Zasady dotyczące proporcji w gospodarstwie odnoszące się do czerwonych odmian winorośli nie mają zastosowania do podmiotów gospodarczych, które produkują winogrona, lecz nie wytwarzają z nich własnych win, i które posiadają gospodarstwa o łącznej powierzchni uprawy nieprzekraczającej 1,5 hektara w ramach wyznaczonych działek rolnych służących do produkcji wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia "Vinsobres".

Przedmiotowa zmiana specyfikacji produktu nie ma wpływu na jednolity dokument.

3.
Nawadnianie

Zezwala się na nawadnianie zgodnie z przepisami krajowymi określonymi w art. D. 645-5 kodeksu rolnictwa i rybołówstwa morskiego. Przepis ten zawarto w pkt VI specyfikacji produktu dotyczącym sposobu prowadzenia winorośli.

Usuwa się zakaz wykorzystywania stałych instalacji nawadniających znajdujących się na terenie działek.

W przypadku dopuszczenia możliwości nawadniania maksymalna średnia ilość winogron z nawadnianych działek wynosi 5 000 kilogramów z hektara zamiast 7 000 kg/ha, co ma na celu zapobieżenie wzrostowi wydajności produkcyjnej.

Przedmiotowe zmiany specyfikacji produktu nie mają wpływu na jednolity dokument.

4.
Wprowadzenie młodych winorośli do produkcji

Termin wprowadzenia młodych winorośli do produkcji przesunięto z siódmego roku po roku ich zasadzenia na trzeci rok po roku ich zasadzenia (w przypadku winorośli zaszczepionej termin ten przesunięto z szóstego roku na drugi rok). Zmiana ta ma na celu szybsze włączanie do produkcji nowych upraw oraz szybsze odnawianie winnic.

Przedmiotowa zmiana specyfikacji produktu nie ma wpływu na jednolity dokument.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Punkt dotyczący związku z obszarem geograficznym uzupełniono o informacje dotyczące obowiązkowego okresu dojrzewania win. W akapicie dotyczącym związku przyczynowego dodaje się następujące zdanie: "Właściwości tych win skoncentrowanych uwydatnia i utrwala proces dojrzewania trwający co najmniej do dnia 15 marca roku następującego po roku zbiorów".

W celu uwzględnienia powyższego zapisu w jednolitym dokumencie uzupełniono punkt zatytułowany "Związek z obszarem geograficznym".

6.
Data wprowadzenia win do obrotu

Usuwa się datę 1 grudnia w roku zbiorów określoną w pkt IX specyfikacji produktu dotyczącym czynności związanych z przetwarzaniem, wytwarzaniem, procesem dojrzewania, pakowaniem i przechowywaniem win, począwszy od której można było wprowadzać wina do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów lub sprzedawcami.

Zniesienie tego ograniczenia umożliwia obrót winami między różnymi kategoriami podmiotów gospodarczych na obszarze geograficznym i obszarze bezpośredniego sąsiedztwa przed wprowadzeniem ich na rynek z przeznaczeniem dla konsumenta.

Przedmiotowa zmiana specyfikacji produktu nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Vinsobres

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Chroniona nazwa pochodzenia "Vinsobres" jest zastrzeżona dla czerwonych win niemusujących. Wina te wytwarza się głównie z odmian winorośli grenache N, mourvedre N i syrah N.

Są to wina skoncentrowane o znacznej intensywności aromatycznej. W ich profilu aromatycznym wyczuwalne są nuty owocowe (świeże owoce) charakterystyczne dla win młodych, które następnie ewoluują w kierunku niuansów aromatycznych przywodzących na myśl konfiturę, okowitę, przyprawy (pieprz) i dodatki do potraw.

W smaku wina są wyjątkowo dobrze zrównoważone. Są to wina o wyraźnej strukturze, treściwe, o jedwabistych i eleganckich taninach. Owocowe aromaty nadają im dużą trwałość i intensywność aromatyczną. Właściwości tych win skoncentrowanych uwydatnia i utrwala proces dojrzewania trwający co najmniej do dnia 15 marca roku następującego po roku zbiorów. Dojrzewanie nadaje im nuty wanilii, grzanki i dymu.

Przedmiotowe wina mają intensywnie czerwoną barwę oraz bogaty, złożony aromat. Są to wina zrównoważone i harmonijne, które nadają się do dojrzewania.

Posiadają one następujące analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość kwasu jabłkowego ≤ 0,4 g/l; zmieniona intensywność zabarwienia ≥ 8; wskaźnik całkowitej zawartości polifenoli ≥ 52;
zawartość cukrów fermentacyjnych ≤ 3 g/l w przypadku win o naturalnej objętościowej zawartości alkoholu ≤ 14 %;
zawartość cukrów fermentacyjnych ≤ 4 g/l w przypadku win o naturalnej objętościowej zawartości alkoholu > 14 %.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami wspólnotowymi.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 14,5
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12,5
Minimalna kwasowość miareczkowa
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 14,28
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
podstawowe praktyki enologiczne Szczególne praktyki enologiczne
Zakazana jest wszelka obróbka termiczna winogron, w ramach której stosuje się temperaturę powyżej 40 °C.
Zabrania się stosowania kawałków drewna.

Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

Praktyki uprawy

Odstępy między roślinami

Odstęp między rzędami nie może być większy niż 2,50 metra.
Na każdą roślinę przypada maksymalnie 2,50 m2 powierzchni. Powierzchnię tę oblicza się, mnożąc odległość między rzędami przez odległość między roślinami.
Odstęp między roślinami w tym samym rzędzie wynosi 0,80-1,20 metra.

Cięcie winorośli

Winorośl przycina się krótko (w kształt kielicha lub w formie sznura skośnego Royat), pozostawiając co najwyżej 6 czopów.
Każdy czop posiada maksymalnie 2 oczka.
Okres ukształtowania winorośli w formie sznura Royat w przypadku wszystkich odmian winorośli prowadzonych w tej formie nie może przekraczać 2 lat. W tym okresie dopuszcza się prowadzenie winorośli w formie sznura Guyota - albo w formie jednoramiennego sznura Guyota z maksymalnie 8 oczkami na łozie i 1 czopem lub 2 czopami o maksymalnie 2 oczkach, albo w formie dwuramiennego sznura Guyota z maksymalnie 6 oczkami na łozie i 1 czopem lub 2 czopami o maksymalnie 2 oczkach.

Można zezwolić na nawadnianie.

b)
maksymalne zbiory 42 hektolitry z hektara
6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, ich fermentacja oraz wytwarzanie i dojrzewanie win odbywają się na obszarze gminy Vinsobres w departamencie Dróme.

7.
Główne odmiany winorośli

grenache N syrah N - shiraz mourvedre N - monastrell

8.
Opis związku lub związków

Obszar geograficzny kontrolowanej nazwy pochodzenia "Vinsobres" jest położony w departamencie Dróme, w centrum mioceńskiego basenu sedymentacyjnego w gminie Valreas i basenu koluwialno-aluwialnego Aygues, tj. górskiego strumienia o reżimie śródziemnomorskim, który od kilku milionów lat nanosi na te tereny gruboziarnisty materiał detry- tyczny pochodzący z terenów alpejskich.

Takie położenie przekłada się na górzyste ukształtowanie terenu o maksymalnej wysokości przekraczającej 500 metrów i ekspozycji północnowschodniej / południowozachodniej, który przechodzi w teren poprzeplatany uskokami i pagórkami o umiarkowanym nachyleniu i południowej ekspozycji.

Miejscowy klimat jest klimatem śródziemnomorskim i charakteryzuje się występowaniem dwóch pór deszczowych, z których pierwsza przypada jesienią, a druga w okresie od marca do maja, oraz dwóch pór suchych przypadających na okres od stycznia do lutego oraz, w szczególności, na lipiec. Roczna średnia temperatur wynosi 12,7 °C. Mistral (wiatr północny) odgrywa główną rolę, jeżeli chodzi o warunki naturalne panujące w przedmiotowym regionie. Wiatr ten ma z jednej strony działanie wysuszające, lecz z drugiej strony w sposób naturalny ogranicza rozwój grzybowych chorób roślin. Występujący latem suchy klimat sprzyja również optymalnemu dojrzewaniu winogron. Wysuszające działanie mistralu przyczynia się ponadto do nagromadzenia w winogronach poszczególnych składników.

Gleby charakteryzują się zwykle dużą zawartością kamieni i barwą od czerwonej do brunatnej, co - w połączeniu z topografią terenu - nadaje im wysoką pojemność cieplną, która przyczynia się do wczesnego dojrzewania winorośli, co z kolei może stanowić ich atut.

Dobre właściwości hydrologiczne wynikające z charakteru gleb oraz klimatu sprzyjają regularnemu wytwarzaniu win czerwonych charakteryzujących się dużą ekspresją. Odpowiednia równowaga między wspomnianymi wyżej czynnikami przekłada się na niską produktywność rośliny oraz stężeniem składników mineralnych we wszystkich jej częściach (wysoka jakość winogron).

Jednorodny charakter produkowanych win oraz ich wspólna tożsamość świadczą o pewnej typowości związanej z obszarem, którą potwierdziło uznanie przedmiotowej "gminnej" kontrolowanej nazwy pochodzenia. Uznanie nazwy jest rezultatem wyjątkowej interakcji między czynnikami naturalnymi a umiejętnościami wypracowanymi na przestrzeni czasu przez wspólnotę producentów wina we wspomnianej gminie.

Umiejętności producentów wina, które znajdują odzwierciedlenie w starannym wyborze działek przeznaczonych do zbioru winogron przy jednoczesnej optymalizacji ekspozycji winorośli, umożliwiają złagodzenie skutków położenia obszaru na znacznej wysokości.

Pomimo zmian warunków klimatycznych występujących na przestrzeni roku połączenie wyżej wymienionych czynników pozwala na otrzymywanie w pełni dojrzałych zbiorów i wytwarzanie mocnych, skoncentrowanych win o średnim lub wysokim potencjale starzenia. Właściwości tych win skoncentrowanych uwydatnia i utrwala proces dojrzewania trwający co najmniej do dnia 15 marca roku następującego po roku zbiorów.

Odpowiednia równowaga między wszystkimi tymi czynnikami prowadzi do uzyskania win czerwonych o intensywnej barwie, bogatym i złożonym aromacie oraz zrównoważonym i harmonijnym charakterze, które dobrze nadają się do dojrzewania.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Umieszczanie mniejszej jednostki geograficznej na etykiecie

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:

jest to lokalizacja wpisana do ksiąg wieczystych;
została ona podana w deklaracji zbiorów.

Umieszczanie większej jednostki geograficznej na etykiecie

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykiecie wina objętego chronioną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę większej jednostki geograficznej: "Cru des Cótes du Rhone" lub "Vignobles de la Vallee du Rhone".

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa Ramy prawne: przepisy krajowe Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji winogron oraz wytwarzania i dojrzewania win, stanowi obszar 36 gmin w departamencie Dróme i 48 gmin w departamencie Vauc- luse:

w departamencie Dróme: Aubres, La Baume-de-Transit, Bouchet, Chamaret, Chantemerle-les-Grignan, Chateauneuf- de-Bordette, Clansayes, Colonzelle, Condorcet, Donzere, La Garde-Adhemar, Les Granges-Gontardes, Grignan, Merindol-les-Oliviers, Mirabel-aux-Baronnies, Mollans-sur-Ouveze, Montaulieu, Montbrison-sur-Lez, Montsegur- sur-Lauzon, Nyons, Le Pegue, Piegon, Les Pilles, Rochegude, Roche-Saint-Secret-Beconne, Rousset-les-Vignes, Saint- Maurice-sur-Eygues, Saint-Pantaleon-les-Vignes, Saint-Paul-Trois-Chateaux, Saint-Restitut, Solerieux, Suze-la- Rousse, Taulignan, Tulette, Valaurie, Venterol;
w departamencie Vaucluse: Avignon, Beaumes-de-Venise, Bedarrides, Bollene, Buisson, Cairanne, Camaret-sur- Aigues, Caumont-sur-Durance, Chateauneuf-de-Gadagne, Chateauneuf-du-Pape, Courthezon, Faucon, Gigondas, Grillon, Jonquerettes, Jonquieres, Lafare, Lagarde-Pareol, Mondragon, Morieres-les-Avignon, Mornas, Orange, Pio- lenc, Puymeras, Rasteau, Richerenches, Roaix, La Roque-Alric, Sablet, Sainte-Cecile-les-Vignes, Saint-Marcellin-les- Vaison, Saint-Romain-en-Viennois, Saint-Roman-de-Malegarde, Saint-Saturnin-les-Avignon, Sarrians, Seguret, Serignan-du-Comtat, Sorgues, Suzette, Travaillan, Uchaux, Vacqueyras, Vaison-la-Romaine, Valreas, Vedene, Ville- dieu, Violes, Visan.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-dddce4c8-b45c-443d-9853-598c16610d06

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.94.27

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 23/03/2020
Data ogłoszenia: 23/03/2020