(2020/C 44/09)(Dz.U.UE C z dnia 10 lutego 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Anjou Villages"
Numer referencyjny PDO-FR-A0493-AM01
Data przekazania informacji: 14 listopada 2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Są to czerwone wina niemusujące posiadające poniższe główne analityczne cechy charakterystyczne.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11 %.
Zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) w winach po fermentacji nie przekracza 3 gramów na litr.
Fermentacja jabłkowo-mlekowa musi zostać zakończona. Zawartość kwasu jabłkowego w winach gotowych do wprowadzenia do obrotu luzem lub na etapie pakowania nie przekracza 0,4 grama na litr.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 12,5 %.
Kwasowość lotna, kwasowość miareczkowa i całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach wspólnotowych.
Wina dojrzewają co najmniej do dnia 15 czerwca roku następującego po roku zbiorów.
Wino ma zazwyczaj głęboką i trwałą rubinową szatę. Aromat często przywodzi na myśl delikatne nuty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i kwiatów (irysa, fiołka itp.), które ewoluują w kierunku bardziej złożonych aromatów - mieszanki czarnych owoców i aromatów przypraw, dziczyzny, a nawet podszytu. W smaku wino jest pełne i mięsiste, zachowując jednocześnie bogactwo aromatyczne. Bardzo wyczuwalne taniny wzajemnie się przenikają i zapewniają długi finisz. Jest to bogate wino, które najlepiej degustować po kilku latach dojrzewania.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość miareczkowa |
|
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|