(2020/C 437/14)(Dz.U.UE C z dnia 18 grudnia 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"MAREMMA TOSCANA"
PDO-IT-A1413-AM02
Data przekazania informacji:
14.9.2020
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Uzasadnienie:
Zmiana dotyczy sekcji 5b jednolitego dokumentu oraz art. 4 specyfikacji produktu.
Uzasadnienie:
Zmiana dotyczy sekcji 9 jednolitego dokumentu oraz art. 5 specyfikacji produktu.
Uzasadnienie:
Zmiana dotyczy sekcji 5 jednolitego dokumentu oraz art. 5 specyfikacji produktu.
Obszar produkcji znajduje się na terytorium regionu Toskania i przede wszystkim obejmuje ważne obejmuje całą prowincję Grosseto.
Alicante N. - Grenache
Ansonica B. - Inzolia
Cabernet franc N. - Cabernet
Cabernet sauvignon N. - Cabernet
Canaiolo nero N. - Canaiolo
Carmenère N. - Cabernet
Chardonnay B.
Ciliegiolo N.
Malvasia Istriana B. - Malvasia
Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisier
Malvasia bianca di Candia B. - Malvasia
Merlot N.
Petit verdot N
Pugnitello N.
Sangiovese N. - Sangioveto
Sauvignon B. - Sauvignon blanc
Syrah N.
Trebbiano toscano B. - Procanico
Vermentino B. - Pigato B.
Viogner B.
"DOC »Maremma toscana« - wino, w tym Vin Santo, Vendemmia Tardiva i Passito"
Obszar ten obejmuje głównie pagórki i podnóża dolin, charakteryzuje się umiarkowanymi opadami deszczu i niskimi opadami deszczu w okresie letnim; jego gleba wyróżnia się znaczną głębokością, co jest korzystne dla rozwoju korzeni i możliwości melioracji. Jest historycznym obszarem uprawy winorośli, który został doceniony już przez Etrusków, a na przestrzeni wieków uznany za idealny do uprawy winorośli, z których większość była prowadzona w formie sznura skośnego (cordone speronato), a uprawa charakteryzowała się wysoką gęstością nasadzeń. Odmiany występujące na tym obszarze są tradycyjnymi odmianami, takimi jak Trebbiano toscano, Ansonica, Vermentino, Sangiovese, Cilie- giolo oraz bardziej współczesnymi (Chardonnay, Sauvignon, Viognier, Merlot, Cabernet, Syrah), które wyraźnie odznaczają się świeżością, zapachem i dobrą strukturą.
"DOC »Maremma toscana« - Wino musujące i gatunkowe wino musujące"
Obszar ten obejmuje głównie pagórki i podnóża dolin, charakteryzuje się umiarkowanymi opadami deszczu i niskimi opadami deszczu w okresie letnim, dobrą wentylacją; Gleby wyróżniają się znaczną głębokością, co jest korzystne dla rozwoju korzeni i dla melioracji. Tradycyjna produkcja win musujących jest również związana z obecnością piwnic wydrążonych w naturalny sposób w tufie wulkanicznym, co pozwala na utrzymanie optymalnych temperatur. Winnice już w dawnych czasach charakteryzowały się wysoką gęstością nasadzeń. Występujące odmiany są tradycyjnymi odmianami tego obszaru (Trebbiano toscano, Vermentino i Ansonica), niekiedy uzupełnianymi bardziej współczesnymi odmianami (Chardonnay, Sauvignon), które charakteryzują wina świeże, lekko kwaskowate delikatne i owocowe.
Etykietowanie
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Synonim "Grenache" określa się jako alternatywę dla nazwy odmiany Alicante.
Obszar produkcji wina, na którym wytwarzane są produkty
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na określonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Dodatkowo oprócz prowincji: Piza, Livorno, Siena i Florencja uwzględnia się terytorium prowincji Arezzo, na którym dozwolony jest proces winifikacji produktów objętych ChNP.
Wskazanie odmian winogron
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Dodaje się możliwość umieszczenia na etykiecie specyfikacji dwóch odmian winorośli o podobnym kolorze spośród tych wskazanych w specyfikacji produktu. Muszą być one wymienione w porządku malejącym zgodnie z rzeczywistą ilością użytych winogron zgodnie z art. 50 ust. 1 lit. a) ppkt (ii) rozporządzenia nr 2019/33.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15969