united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 412/16)

(Dz.U.UE C z dnia 30 listopada 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"GELDERLAND"

PGI-NL-A0962-AM04

Data przekazania informacji:

18.8.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Opis i uzasadnienie zmian w specyfikacji produktu i jednolitym dokumencie dotyczącym ChOG "gelderland"

Zmiana etykietowania

Opis i uzasadnienie

Opis: umożliwienie stosowania uzupełniającej nazwy mniejszego obszaru wraz z nazwą prowincji ChOG. Obszar produkcji pozostaje niezmieniony.

Uzasadnienie: zapewnienie producentom możliwości umieszczania na etykiecie nazw mniejszych obszarów w uzupełnieniu do nazwy prowincji i podkreślenie aspektu regionalnego.

Zmiana dotyczy pkt 9: dalsze wymogi jednolitego dokumentu i dodanie nazw do specyfikacji produktu. W rezultacie zmienia się numeracja specyfikacji produktu.

Dodane zostają następujące nazwy:

Achterhoek
Betuwe
Gelderse Vallei
Veluwe

Aktualizacja wynikająca ze zmiany przepisów krajowych

Opis i uzasadnienie

Opis: w pkt 1.9 "Nazwa tradycyjna z wraz z nazwą prowincji" zastąpiono odniesienie do przepisów krajowych.

Uzasadnienie: w wyniku zmiany krajowego rozporządzenia w sprawie wina i oliwy z oliwek, która weszła w życie we wrześniu 2019 r., wprowadzono niewielką zmianę w tekście w pkt 1.9 specyfikacji produktu: "Nazwa tradycyjna wraz z nazwą prowincji": zastąpiono odniesienie do rozporządzenia w sprawie wina i oliwy z oliwek.

Dotychczasowe brzmienie:

"Wymagania dotyczące stosowania tej nazwy zostały określone w rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 5 czerwca 2014 r. nr WJZ/14070246 w sprawie zasad wprowadzania do obrotu wina i oliwy z oliwek (rozporządzenie w sprawie wina i oliwy z oliwek).".

Nowe brzmienie:

"Na etykiecie wina zgodnego z niniejszą specyfikacją produktu można podać informacje dotyczące ChOG z wykorzystaniem tradycyjnej nazwy »Landwijn Gelderland« lub tekstu »Beschermde Geografische Aanduiding Gelderland«."

Aktualizacja wynikająca z praktyki

Opis i uzasadnienie

Opis: w pkt 1.10 Organ weryfikujący/procedura weryfikacji:

Opis procedury organu kontrolnego został dostosowany do praktyki.

Uzasadnienie: tekst w pkt 1.10 specyfikacji produktu został dostosowany, tak aby wymogi dotyczące kontroli odpowiadały praktyce. Organ kontrolny nie może przedstawić wykazu z ograniczoną liczbą laboratoriów i zatwierdzić tego wykazu. W związku z tym ta część zdania została usunięta ze specyfikacji.

Dotychczasowe brzmienie:

"W przypadku ChOG wymagane jest przeprowadzenie analizy, przedsiębiorstwa zlecają samodzielnie analizę próbek przez certyfikowane laboratorium (w Niderlandach lub poza nimi), przy czym wykaz zawierający ograniczoną liczbę laboratoriów jest przedkładany do NVWA i zatwierdzany przez ten organ w odniesieniu do każdego wina, NVWA nadzoruje ten proces (poprzez kontrolę administracyjną) oraz przeprowadza losowe pobieranie próbek potwierdzających do analizy w laboratorium NVWA.".

Nowe brzmienie:

"W przypadku ChOG wymagane jest przeprowadzenie analizy, przedsiębiorstwa zlecają samodzielnie analizę próbek przez laboratorium certyfikowane w UE (w Niderlandach lub poza nimi), NVWA nadzoruje ten proces (poprzez kontrolę administracyjną) oraz przeprowadza losowe pobieranie próbek potwierdzających do analizy w laboratorium NVWA.".

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Gelderland

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

9. Gazowane wino półmusujące

4.
Opis wina lub win

Kategoria wina 1: wino

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżym, owocowym charakterem z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną.

Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełniejszym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 4: wino musujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżym, owocowym charakterem z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną.

Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełniejszym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 5: gatunkowe wino musujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżym, owocowym charakterem z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną.

Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełniejszym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 8: wino półmusujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżym, owocowym charakterem z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną.

Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełniejszym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 9: gazowane wino półmusujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżym, owocowym charakterem z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną.

Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełniejszym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a.
Szczególne praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Białe = > zbiór, sortowanie, tłoczenie, wstępne klarowanie, fermentacja, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie

Czerwone = > zbiór, sortowanie, zgniatanie/usuwanie szypułek, fermentacja ze skórkami, tłoczenie, fermentacja mlekowa, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie

b.
Maksymalna wydajność

Winogrona białe

95 hektolitrów z hektara

Winogrona czerwone

80 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Prowincja Geldria, ograniczona konstytucyjnymi granicami prowincji.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Akolon

Auxerrois B

Bacchus B

Baco noir

Baron N

Bianca B

Birstaler muscat

Bronner B

Cabaret noir N (VB-91-26-4)

Cabernet blanc B (VB-91-26-1)

Cabernet cantor N

Cabernet carbon N

Cabernet carol N

Cabernet cortis

Cabernet cubin

Cabernet dorio

Cabernet dorsa

Cabernet franc N

Cabernet jura

Cabernet mitos

Cabernet sauvignon Cabertin N (VB-91-26-17)

Calandro N

Carmenere

Chardonnay B

Dakapo

Domina N

Dornfelder N

Dunkelfelder N

Excelsior

Faber B

Florental N

Früburgunder N

Gamaret N

Gamay N

Gewürztraminer Rs

Golubok N

Hegel

Helios

Hibernal B

Huxelrebe B

Hölder B

Johanniter B

Juwel B

Kerner B

Kernling B

Landal N

Léon Millot N

Maréchal Foch N

Melody

Merlot

Merzling B

Meunier N

Monarch

Morio muscat B

Muscaris B

Muscat blanc

Muscat blue

Müller Thurgau B

Orion B

Ortega B

Palatina

Phoenix B

Pinot gris G

Pinot blanc B

Pinot noir N

Pinotin N

Plantet N

Polo muscat B

Portugiezer N

Prior N

Payon d'or B

Reberger

Regent N

Riechensteiner B

Riesling B

Rondo N

Roter elbling Rs

Ruländer G

Satin noir N (VB-91-26-29)

Sauvignac B (Cal 6-04)

Sauvignon blanc B

Sauvignon soyhieres B (VB-32-7)

Scheurebe B

Schönburger Rs

Seyval B

Siegerrebe Rs

Silcher B

Sirius

Solaris

Souvignier gris

St. Laurent

Staufer

Sylvaner B

Syrah

Tempranillo

Villaris B

Viognier B

Würzer B

Zweigeltrebe N

8.
Opis związku lub związków

Obszar geograficzny: opis i klimat

Na zachodzie wzdłuż Renu i rzeki Waal znajdują się holoceńskie pokłady iłu i piasku rzecznego, niekiedy z domieszką torfu (= Betuwe).

Wzdłuż rzeki IJssel również występuje wąskie pasmo iłu rzecznego.

Na wschodzie znajduje się głównie (gliniasty) drobny piasek ("dekzanden") (= Achterhoek); teren Montferland tworzy morena spiętrzona okresu ostatniego zlodowacenia, zawierająca wiele piasku rzecznego i żwiru; mniejsza, stara morena występuje w okolicy Neede.

Na północnym zachodzie występują moreny spiętrzone z okresu ostatniego zlodowacenia, złożone głównie z grubych i drobnych piasków (często żwirowych), miejscowo z piasku drobnego (eolicznego) (= Veluwe) oraz na północnym zachodzie przy granicy z prowincją Utrecht - (gliniastego) piasku drobnego ("dekzanden") (= Gelderse/Utrechtse Vallei).

Cechy charakterystyczne klimatu:

średnie roczne opady na poziomie 861 mm
1 522 godziny słoneczne w roku (Deelen)
średnia roczna temperatura wynosząca 9,8 °C i średnia temperatura w okresie letnim wynosząca 17 °C
różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi

Związek przyczynowy

Klimat umożliwia osiągnięcie określonego plonu i dojrzałości. Dojrzałość przejawia się w winie o świeżym, owocowym charakterze z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną oraz - w przypadku wina czerwonego - w winie o aromacie czarnych owoców.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Pobliski obszar w odniesieniu do produkcji wina

Jeżeli chodzi o obszar produkcji wina (winfikacja), wszystkie niderlandzkie prowincje definiuje się jako pobliskie.

W przypadku gdy wino bazowe jest wytwarzane na obszarze ChOG lub na pobliskim obszarze, część tego wina bazowego lub całkowita objętość może być butelkowana na zlecenie jako wino półmusujące lub wino musujące.

Czynność ta może mieć miejsce poza obszarem ChOG lub pobliskim obszarem przy zachowaniu nazwy ChOG. W takim przypadku należy również wskazać podmiot dokonujący butelkowania na zlecenie, również za pomocą numeru kodu (Butelkowane przez dla ).

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Następujące nazwy mniejszych obszarów, które należą do obszaru objętego ChOG "Gelderland", mogą być stosowane wraz z nazwą obszaru "Gelderland", jeżeli co najmniej 85 % wykorzystanych winogron pochodzi z tego obszaru:

Achterhoek
Betuwe
Gelderse Vallei
1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 12.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.412.26

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 30/11/2020
Data ogłoszenia: 30/11/2020