Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2020/C 270/06)

(Dz.U.UE C z dnia 17 sierpnia 2020 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"MiLAS ZEYTiNYAGI"

Nr UE: PDO-TR-02379 - 13.11.2017

ChNP (X) ChOG ()

1.
Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Milas Zeytinyagi"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Milas Zeytinyagi" to oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowana wyłącznie z oliwek odmiany "memecik" uprawianych w podprowincji Milas. Oliwa z oliwek jest pozyskiwana wyłącznie w sposób mechaniczny.

Oliwa ma kolor ciemnozielony/żółty i ostry owocowy zapach.
Aromat oliwy przypomina zapach trawy, a jej smak charakteryzuje się smakiem papryki capsicum i czarnego pieprzu.
a-tokoferol: co najmniej 100 mg/kg oliwy.
Całkowita zawartość fenoli: co najmniej 100 mg/kg.
Zawartość wolnego kwasu tłuszczowego w postaci kwasu oleinowego w oliwie Milas Zeytinyagi wynosi poniżej 0,7 % w przeliczeniu na kwas oleinowy.
Średnia liczba nadtlenkowa dla oliwy Milas Zeytinyagi wynosi 4.5 meq aktywnego tlenu/kg oliwy, a maksymalna liczba to 20 meq aktywnego tlenu/kg.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Oliwa "Milas Zeytinyagi" wytwarzana jest wyłącznie z oliwek, w szczególności odmian memecik, uprawianych na określonym obszarze geograficznym. Odmiany inne niż memecik dodane w czasie zbiorów nie mogą przekraczać 5 %.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Czynności związane z produkcją surowca i z przetwarzaniem muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oprócz obowiązkowych elementów określonych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych, etykieta zawiera następujące informacje:

nazwa pochodzenia "Milas Zeytinyagi",
nazwa handlowa i adres lub skrócona nazwa i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,
symbol ChNP Unii Europejskiej,
następujące logo:

grafika

urzędowy hologram autentyczności.
4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar chroniony obejmuje wszystkie wsie i miasta położone w gminie Milas. Wszystkie one znajdują się w prowincji Mugla, położonej w południowym regionie Morza Egejskiego.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Milas znajduje się w regionie Menteęe w północnozachodniej części prowincji Mugla i jest górzystym regionem, w którym występują wąskie i głębokie doliny i wapienne, rozciągające się w kierunku na północ i południowy wschód od depresji obejmującej jezioro Bafa i Milas po góry Ilbira na zachodzie i depresję Akęay na wschodzie. Ograniczona powierzchnia użytków rolnych oraz masywy górskie i stoki tej podprowincji stworzyły sprzyjające warunki dla uprawy oliwek. W podprowincji Milas uprawa oliwek stała się działalnością rolniczą, która jest całkowicie wymuszona warunkami naturalnymi.

W podprowincji Milas widoczne są typowe cechy klimatu śródziemnomorskiego. Drzewa oliwne wymagają warunków o przeciętnej temperaturze 15-20 °C w okresie kwitnienia, 15-20 °C podczas okresu dojrzewania owoców oraz nie mniej niż 5 °C od okresu dojrzewania do okresu zbiorów. Ponadto do tworzenia pąków kwiatowych potrzebują okresu chłodu. Oliwki są bardzo wrażliwe na niskie temperatury i jeśli minimalna dzienna temperatura spadnie poniżej -7 °C zostaną uszkodzone. Średnia dzienna temperatura w gajach oliwnych w Milas wynosi co najmniej 9,9 °C w grudniu, 8,9 °C w styczniu i 9,5 °C w lutym, co jest bardzo odpowiednie dla okresu chłodu. Najniższa średnia temperatura w maju, czyli w okresie kwitnienia, wynosi 19,4 °C, a najniższa średnia temperatura w okresie dojrzewania owoców wynosi 17,4 °C. Temperatury te są niemal optymalne warunki dla uprawy drzew oliwnych i zapewniają wysoki poziom zbiorów. W Milas występują gleby aluwialne oraz gliniasto-piaszczyste. Ten rodzaj gleby zatrzymuje wodę i umożliwia drzewom oliwnym wytworzenie silniejszych korzeni, co pozwala uzyskać wyższe plony. Ponadto, w podprowincji Milas od dawna odnotowuje się średni wskaźnik opadów wynoszący 900-1 000 mm, co pozwala uprawiać oliwki bez konieczności nawadniania. Chociaż nawadnianie sprawia, że oliwki są większe i mają wyższą zawartość wody, wpływa to negatywnie na stężenie fenoli i ich transfer do oliwy z oliwek.

Czynniki ludzkie

Miasto Milas jest starożytnym obszarem osadnictwa ludzi, liczącym ponad 5 000 lat. Warunki naturalne sprawiły, że uprawa oliwek oraz produkcja oliwy stanowią główną działalność rolniczą w tym regionie od czasów cywilizacji Karii. Na drodze Milas-Bodrum, jedna ze skalnych pras uformowana przez naturalną skałę w miejscowości Pilvtepe w korycie rzeki Saricay jest datowana na rok 2 000 p.n.e. Dokumenty z XVI i XVII wieku wspominają o zakładach

produkcji oliwek oraz magazynach oliwy w Imperium Osmańskim w Milas. Wiedza fachowa lokalnych producentów oliwek jest niezbędna do rozpoczęcia zbiorów. Dojrzewanie oliwy z oliwek wpływa zarówno na zawartość chlorofilu, jak i na zawartość przeciwutleniaczy. Wybór właściwego czasu zbiorów (przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, w którym stężenie chlorofilu i fenolu jest niższe) nadaje oliwie Milas Zeytinyagi jej specyficzny kolor i zawartość fenolową. Długa tradycja produkcji oliwy z oliwek na tym obszarze doprowadziła również do powstania wielu zakładów produkcji oliwy z oliwek w tym regionie. Dzięki temu oliwa przetwarzana jest na oliwę z oliwek w bardzo krótkim czasie, zapobiegając hydrolizie trójglicerydów na wolne kwasy tłuszczowe oraz pozwalając na utrzymanie zawartości wolnych kwasów tłuszczowych na niskim poziomie.

Specyfika produktu

Specyficzność oliwy "Milas Zeytinyagi" wiąże się z jego ciemnozielonym/żółtym kolorem i ostrym zapachem owocowym z aromatem trawy oraz smakiem papryki capsicum i czarnego pieprzu. Właściwości te są cechą odmiany "meme- cik". Odmiana memecik uprawiana jest w regionie Milas od pokoleń, a największa proporcja drzew oliwnych w tym regionie należy właśnie do odmiany "memecik". Z badań naukowych wynika, że oliwki odmiany memecik charakteryzują się silnym działaniem przeciwutleniającym i zawartością fenoli w porównaniu z innymi odmianami uprawianymi w Turcji (Sevim i Tuncay; 2012). Zawartość a-tokoferolu w oliwkach z oliwek produkowanych z odmiany memecik jest wyższa niż w przypadku innych odmian oliwek uprawianych na tym obszarze, jak również oliwy z oliwek z innych regionów (Sevim, Koseogli, ęetin; 2016). Badania nad związkami lotnymi zawartymi w oliwie Milas Zeyti- nyagi wykazują, że wysoka zawartość fenoli odpowiada za aromat i smak oliwy Milas Zeytinyagi, zaś najczęściej występujące związki fenolowe to heksanal, odpowiedzialny za aromat "zielonych jabłek i ściętej trawy", E-2-heksenal dający aromat "gorzkich migdałów i zielonych jabłek", heksanol nadający aromat "owoców i ściętej trawy" oraz Z-3-heksenol odpowiedzialny za aromat "zielonych owoców i goryczy". Wysoka zawartość związków fenoli i a-toko- ferolu chroni również oliwę przed utlenianiem, odpowiadając za jej niższą liczbę nadtlenkową.

Związek przyczynowy

Oliwa Milas Zeytinyagi pochodzi z odmiany memecik, która jest dobrze ugruntowana na tym obszarze i do której należą niemal wszystkie drzewa oliwne. Dominująca obecność tej odmiany odpowiada za skład chemiczny oliwy, w szczególności za zawartość fenoli i działanie przeciwutleniające.

Specyficzne warunki glebowo-klimatyczne panujące na tym obszarze geograficznym i czynniki ludzkie również odgrywają rolę w tworzeniu swoistego charakteru oliwy Milas Zeytinyagi. Góry i stoki w tej podprowincji sprawiły, że uprawa oliwek stała się główną działalnością rolniczą miejscowej ludności. Temperatury tworzą niemal optymalne warunki uprawy drzew oliwnych i zapewniają wysoki poziom zbiorów oliwek. Brak nawadniania prowadzi do produkcji oliwek o dużej zawartości fenoli. Plantatorzy oliwek rozpoczynają zbiory zanim oliwki w pełni dojrzeją, co nadaje oliwie z oliwek specyficzny kolor i aromat. Szybkie tempo przetwarzania odgrywa również rolę w utrzymaniu niskiego poziomu nadtlenków i wolnych kwasów tłuszczowych.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Nowe wzory wniosków o wydanie interpretacji podatkowych

Nowe wzory dotyczą zarówno wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej, interpretacji ogólnej przepisów prawa podatkowego, jak i wniosku wspólnego o wydanie w indywidualnej sprawie interpretacji przepisów prawa podatkowego. Oparto je na wzorach dotychczas obowiązujących z 2022 roku. Wprowadzono do nich jednak zmiany porządkujące i aktualizujące.

Agnieszka Matłacz 08.08.2024
Nowe wymagania dotyczące laboratoriów diagnostycznych

W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie w sprawie medycznych laboratoriów diagnostycznych. W dokumencie określono szczegółowe warunki, jakim powinny odpowiadać pod względem infrastruktury. Uszczegółowiono także kwalifikacje personelu i kierownika laboratorium. Nowe zalecenia obowiązują od 7 sierpnia. Przewidziano jednak czas przejściowy na ich wprowadzenie.

Monika Stelmach 07.08.2024
Jest regulamin działania Zespołu do spraw Świadczeń z Funduszu Kompensacyjnego

Minister zdrowia wydał kolejne przepisy dotyczące Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych. Określił regulamin Zespołu do spraw Świadczeń z tego funduszu, działającego przy Rzeczniku Praw Pacjenta, do zadań którego należy sporządzanie opinii o wystąpieniu zdarzenia medycznego i jego skutkach. Określono też wynagrodzenie członków tego zespołu.

Agnieszka Matłacz 07.08.2024
ZUS przesłucha bliskich i sąsiadów, by ustalić, jak żyli małżonkowie?

Nie wiadomo, dlaczego ustawodawca uzależnił prawo do renty wdowiej od pozostawania we wspólności małżeńskiej do dnia śmierci małżonka. W efekcie rozwiedziona małżonka lub wdowa, która do dnia śmierci męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, nie otrzyma nie tylko renty rodzinnej, ale i renty wdowiej. Zdaniem prawników ustawa nadaje się do zmiany - i to pilnej.

Grażyna J. Leśniak 06.08.2024
Od piątku nowe sankcje UE w obszarze transportu drogowego

2 sierpnia br. wchodzą w życie nowe zasady dotyczące przedsiębiorstw transportu drogowego, w związku z przyjęciem kolejnego pakietu sankcji wobec Białorusi - przypomina resort finansów. Przedsiębiorstwa transportu drogowego zostały zobowiązane do ujawniania właściwym organom krajowym na ich żądanie swojej struktury własnościowej.

Krzysztof Koślicki 01.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.270.7

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 10/08/2020
Data ogłoszenia: 17/08/2020