(2020/C 199/01)(Dz.U.UE C z dnia 12 czerwca 2020 r.)
1 Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).
2 Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55).
3 Zwykle uznaje się, że część systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności stanowią procedury, które zapewniają możliwość śledzenia żywności i wycofywania produktu od konsumentów w razie nieprzestrzegania przepisów i odpowiadają programom warunków wstępnych. Muszą być one stosowane przez wszystkie przedsiębiorstwa spożywcze, ale w zawiadomieniu tym nie uwzględniono żadnych dalszych wytycznych dotyczących działalności detalicznej.
4 Dz.U. C 278 z 30.7.2016, s. 1.
6 COM(2015) 614 final.
7 Dziennik EFSA 2017; 15(2):4697, 62 s.
8 Dziennik EFSA 2018; 16(11):5432, 64 s.
9 Dz.U. C 361 z 25.10.2017, s. 1.
12 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/eWg, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18).
13 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
14 Niektóre państwa członkowskie opracowały orientacyjne wytyczne dotyczące redystrybucji żywności po upływie daty minimalnej trwałości, a darczyńcy powinni się z nimi zapoznać, oceniając przydatność w odniesieniu do darowizn żywności. Takie produkty mogą być wprowadzane do obrotu oddzielnie z informacją wskazującą, że data minimalnej trwałości została przekroczona i, w stosownych przypadkach, zalecając ich niezwłoczne spożycie.
15 Chociaż przepisy UE dotyczące przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w przypadku żywności nieopakowanej wymagają jedynie informacji dotyczących alergenów, przepisy krajowe ustanowione przez państwa członkowskie mogą wymagać podawania innych obowiązkowych informacji, w tym oznaczania daty.
16 Załącznik III sekcja I rozdział VII pkt 4 oraz sekcja II rozdział V pkt 5.