(Dz.U.UE C z dnia 5 czerwca 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Hajós-Baja"
Numer referencyjny PDO-HU-A1388-AM02
Data przekazania informacji: 15.2.2020
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Hajós-Baja
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
4. Wino musujące
Białe wina odmianowe i typu cuvée
Mogą mieć barwę od zielonkawobiałej do bladej słomkowożółtej. Są to lekkie wina o intensywnym aromacie i przeważnie łagodnej kwasowości, z wyczuwalnymi nutami kwiatów i owoców, w tym owoców cytrusowych.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Różowe wina odmianowe i typu cuvée
Mogą mieć barwę od łososiowej do bladoczerwonej. Są to wina świeże, żywe, owocowe, produkowane za pomocą techniki substraktywnej.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Czerwone wina odmianowe i typu cuvée
Świeże, owocowe wina czerwone: mocniejsze wina czerwone o szacie od rubinowej do ciemnorubinowej, o stonowanym, owocowym, młodym bukiecie, z minimalną ilością aromatów dębowych i tanin, zazwyczaj o żywej kwasowości i niskiej zawartości alkoholu.
Wina czerwone o średnio wyrazistym i mięsistym charakterze: wina o szacie od ciemnorubinowej do jasnej barwy owocu granatu, o korzennych aromatach, pełnym smaku i określonej zawartości tanin, poddane procesowi częściowego dojrzewania lub dojrzewania w beczce, w których jednak nie dominuje posmak dębu.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Białe wina odmianowe i typu cuvée pochodzące z późnych zbiorów
Wina o złotawej szacie, złożonym aromacie i pełnej, aksamitnej teksturze, o wyczuwalnych bogatych aromatach i smakach charakterystycznych dla dojrzewania w beczkach i butelkach oraz o przyjemnej kwasowości i zawartości alkoholu, często zawierające cukry resztkowe.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 23,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Czerwone wina odmianowe i typu cuvée pochodzące z późnych zbiorów
Wina o rubinowej lub ciemnoczerwonej szacie, złożonym aromacie i pełnej, aksamitnej teksturze, o wyczuwalnych bogatych aromatach i smakach charakterystycznych dla dojrzewania w drewnianych beczkach i w butelkach oraz o przyjemnej kwasowości i zawartości alkoholu, często zawierające cukry resztkowe.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 23,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Białe wina odmianowe i typu cuvée premium
Mogą mieć barwę od zielonkawobiałej do złotawej. Posiadają intensywny, złożony aromat i smak, w których dominują głównie nuty kwiatów i owoców, w tym owoców cytrusowych. Tego rodzaju wina obejmują również wina wyraziste wytworzone za pomocą techniki substraktywnej i poddane procesowi dojrzewania.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Różowe wina odmianowe i typu cuvée premium
Mogą mieć barwę od łososiowej do bladoczerwonej. Są to wina o eleganckiej świeżości, żywe, o owocowym zapachu, produkowane za pomocą techniki substraktywnej.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Czerwone wina odmianowe i typu cuvée premium
Wina o szacie od ciemnorubinowej do jasnej barwy owocu granatu, o korzennych aromatach, pełnym smaku i określonej zawartości tanin, poddane procesowi częściowego dojrzewania lub dojrzewania w beczce, w których jednak nie dominuje posmak dębu. Ze względu na dłuższe dojrzewanie w winach tych rozwijają się charakterystyczne aromaty i smaki suszonych owoców i konfitury.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Białe wino lodowe
Szata o barwie starego złota. Wino o bogatych i złożonych aromatach, o szczególnie wysokiej zawartości cukrów, "słodkie jak miód", o skoncentrowanym smaku i żywej kwasowości.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 23,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wino o czerwonobrunatnej szacie, o bogatych i złożonych aromatach, o szczególnie wysokiej zawartości cukrów, słodkie jak miód", o skoncentrowanym smaku i aromatach przywodzących na myśl suszone owoce.
' W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 23,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Białe wino musujące
Barwa: zielonkawobiała, brzoskwiniowa, blada słomkowożółta.
Aromat: intensywnie owocowy, kwiatowy.
Smak i bukiet: świeży, żywy, o harmonijnej kwasowości.
Bąbelki: jednolite, intensywne.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Różowe wino musujące
Barwa: bladoróżowa, barwa łupin cebuli lub łososiowa.
Aromat: wyraźnie przywodzący na myśl owoce.
Smak i bukiet: harmonijne, o delikatnej kwasowości.
Bąbelki: drobne, intensywne.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Czerwone wino musujące
Barwa: rubinowa, ciemnorubinowa.
Aromat: intensywne, młode i owocowe nuty zapachowe.
Smak i bukiet: korzenne, owocowe, z charakterem.
Bąbelki: intensywne, jednolite.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Niedozwolone praktyki enologiczne
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Białe wino odmianowe i typu cuvée pochodzące z późnych zbiorów, czerwone wino odmianowe i typu cuvée pochodzące z późnych zbiorów, białe wino lodowe, czerwone wino lodowe: wzbogacanie, słodzenie.
Białe wino odmianowe i typu cuvée premium, różowe wino odmianowe i typu cuvée premium, czerwone wino odmianowe i typu cuvée premium: słodzenie.
Obowiązkowe praktyki enologiczne
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Białe wino lodowe, czerwone wino lodowe: zbiory należy przeprowadzać przy temperaturach niższych niż -7 °C, a winogrona poddaje się tłoczeniu w postaci zamrożonej.
Zasady uprawy winorośli
Praktyka uprawy
Minimalna potencjalna zawartość alkoholu w winogronach wyrażona za pomocą węgierskiej skali moszczu (MM) lub w % obj.
Praktyka uprawy
W przypadku białych win odmianowych i typu cuvée, różowych win odmianowych i typu cuvée, czerwonych win odmianowych i typu cuvée oraz win clairet odmianowych i typu cuvée: 14,9 MM, 9,0 % obj.
W przypadku białych win odmianowych i typu cuvée pochodzących z późnych zbiorów oraz czerwonych win odmianowych i typu cuvée pochodzących z późnych zbiorów: 19,0 MM, 12,08 % obj.
W przypadku białych win odmianowych i typu cuvée premium: 17,5 MM, 10,97 % obj.
W przypadku różowych win odmianowych i typu cuvée premium oraz czerwonych win odmianowych i typu cuvée premium: 17,4 MM, 10,89 % obj.
W przypadku białego wina lodowego i czerwonego wina lodowego: 25,0 MM, 16,66 % obj.
W przypadku wina musującego: 14,9 MM, 9,0 % obj.
W przypadku białych win odmianowych i typu cuvée, różowych win odmianowych i typu cuvée, czerwonych win odmianowych i typu cuvée oraz win clairet odmianowych i typu cuvée:
100 hektolitrów z hektara.
W przypadku białych win odmianowych i typu cuvée, różowych win odmianowych i typu cuvée, czerwonych win odmianowych i typu cuvée oraz win clairet odmianowych i typu cuvée:
14 300 kg winogron z hektara.
W przypadku białych win odmianowych i typu cuvée pochodzących z późnych zbiorów oraz czerwonych win odmianowych i typu cuvée pochodzących z późnych zbiorów:
70 hektolitrów z hektara.
W przypadku białych win odmianowych i typu cuvée pochodzących z późnych zbiorów oraz czerwonych win odmianowych i typu cuvée pochodzących z późnych zbiorów:
10 000 kg winogron z hektara.
W przypadku białych win odmianowych premium, różowych win odmianowych i typu cuvée premium oraz czerwonych win odmianowych i typu cuvée premium:
60 hektolitrów z hektara.
W przypadku białych win odmianowych premium, różowych win odmianowych i typu cuvée premium oraz czerwonych win odmianowych i typu cuvée premium:
8 500 kilogramów z hektara.
W przypadku białego wina lodowego i czerwonego wina lodowego:
42 hektolitry z hektara.
W przypadku białego wina lodowego i czerwonego wina lodowego:
6 000 kilogramów z hektara.
Wino musujące
100 hektolitrów z hektara.
Wino musujące
14 300 kilogramów z hektara
Obszary produkcji zarejestrowane jako klasa I i II w rejestrze winnic w następujących gminach: Baja, Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút.
kékoportó - portugalske modré
kadarka - kadar
rajnai rizling - rheinriesling
kadarka - jenei fekete
cabernet franc - kaberne fran
rajnai rizling - riesling
zweigelt - zweigeltrebe
cabernet franc - gros vidur
kékoportó - portugizer
sauvignon - sovinjon
merlot
kövidinka - a dinka crvena
pinot noir - kék rulandi
pinot noir - savagnin noir
pinot noir - pinot cernii
olasz rizling - welschrieslig
ottonel muskotály - muskat ottonel
kadarka - törökszőlő
kadarka - szkadarka
rajnai rizling - weisser riesling
olasz rizling - nemes rizling
rajnai rizling - johannisberger
kövidinka - a dinka rossa
pinot noir - rulandski modre
kövidinka - a ruzsica
pinot blanc - pinot beluj
cabernet franc - carbonet
pinot blanc - weissburgunder
olasz rizling - taljanska grasevina
chardonnay - kereklevelű
olasz rizling - risling vlassky
pinot noir - pignula
cabernet sauvignon
sauvignon - sauvignon bianco
olasz rizling - grasevina
szürkebarát - auvergans gris
chardonnay - ronci bilé
irsai olivér - zolotis
szürkebarát - grauburgunder
kékfrankos - blaufränkisch
szürkebarát - ruländer
cabernet franc - carmenet
szürkebarát - pinot gris
cserszegi fűszeres
ottonel muskotály - muscat ottonel
kékoportó - blauer portugieser
kékfrankos - limberger
sauvignon - sauvignon blanc
sauvignon - sauvignon bijeli
zweigelt - rotburger
kadarka - csetereska
pinot blanc - fehér burgundi
kadarka - negru moale
kövidinka - a dinka mala
pinot noir - pinot tinto
kékoportó - portugais bleu
irsai olivér - muskat olivér
kadarka - kadarka negra
pinot noir - pinot nero
ottonel muskotály - miszket otonel
kadarka - gamza
pinot noir - kisburgundi kék
kadarka - fekete budai
pinot noir - spätburgunder
kövidinka - a kamena dinka
kékfrankos - blauer limberger
olasz rizling - riesling italien
pinot noir - kék burgundi
pinot blanc - pinot bianco
generosa
szürkebarát - pinot grigio
kövidinka - steinschiller
rajnai rizling - riesling blanc
pinot noir - pino csernüj
chardonnay - morillon blanc
kékfrankos - moravka
zweigelt - blauer zweigeltrebe
pinot noir - blauer burgunder
olasz rizling - olaszrizling
szürkebarát - graumönch
kékfrankos - blauer lemberger
cabernet franc - gros cabernet
irsai olivér - irsai
rajnai rizling - rhine riesling
cabernet franc - cabernet
irsai olivér - zolotisztüj rannüj
chardonnay - chardonnay blanc
kékoportó - modry portugal
Wino i wino musujące - Opis wyznaczonego obszaru a) Czynniki naturalne i kulturowe
Obszar objęty chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) "Hajós-Baja" jest położony w południowej części Węgier na północnych zboczach wzgórz w regionie Telecska. Zachodnią granicę obszaru wyznacza rzeka Dunaj, północną i wschodnią piaskowy grzbiet górski rozciągający się między Dunajem a Cisą, a południową granica państwa.
Dunaj odegrał kluczową rolę w rozwoju obszaru produkcji. Obecne koryto tego cieku wodnego ukształtowało się wskutek regulacji rzeki.
Warunki środowiskowe obszaru produkcji wynikają głównie z jego zróżnicowanego ukształtowania powierzchni. Większość obszaru położona jest na wysokości 150 m nad poziomem morza.
Topografia obszaru charakteryzuje się zazwyczaj naprzemiennym występowaniem łańcuchów wzgórz i dolin o nachyleniu w kierunku północnozachodnim i południowowschodnim, które zapewniają warunki sprzyjające prowadzeniu winnic. Różnica wysokości nie przekracza 10-20 m. Nachylenie terenu wynosi 2-10 %.
Obszary produkcji win objętych chronioną nazwą pochodzenia "Hajós-Baja" charakteryzują się głównie występowaniem piaszczysto-wapiennych gleb położonych na warstwie lessów (gleby próchniczne i ruchome wydmy); w mniejszym stopniu występują tam również leśne gleby brunatne, czarnoziemy, gleby łąkowe i aluwialne.
Warunki klimatyczne obszaru produkcji są rezultatem klimatu kontynentalnego, który dominuje na Węgrzech. Klimat ten charakteryzuje się głównie ciepłymi latami i chłodnymi zimami. Warunki klimatyczne i stosunkowo nieznaczna wysokość terenu wpływają na częste występowanie wiosennych i jesiennych przymrozków.
Średnia temperatura oscyluje wokół 11-12 °C. Średnie nasłonecznienie wynosi ponad 2 000 godzin rocznie. Średnia roczna ilość opadów wynosi 450-500 mm, co zaspokaja potrzeby winorośli. Opady nie są jednak rozłożone równomiernie w ciągu roku.
Obszar produkcji może się poszczycić wieloletnią tradycją uprawy winorośli i produkcji wina. Winorośle w tym regionie uprawiano już w czasach starożytnych Rzymian, podobnie jak w większości regionów na Węgrzech.
Obszar uprawy winorośli Hajós-Baja był położony na terenie graniczącym ze starożytnym Cesarstwem Rzymskim (Dunaj wyznaczał "granicę" Cesarstwa), którego wpływy rozciągały się jednak również na ten obszar.
Intensywnie rozwijająca się w średniowieczu uprawa winorośli znacznie ucierpiała ze względu na dominację Imperium Osmańskiego w wiekach XVI i XVII, która doprowadziła do drastycznego ograniczenia rozmiaru populacji i wielkości produkcji.
Po przepędzeniu Turków osiedlenie się rodzin niemieckojęzycznych - w szczególności osadników ze Szwabii - odegrało kluczową rolę w rekultywacji obszarów uprawy winorośli oraz w tworzeniu kultury produkcji w piwnicach winiarskich i technologii winifikacji charakterystycznych dla obszaru produkcji. W czasie epidemii filoksery winorośle uprawiano głównie na obszarach piaszczystych ze względu na ich odporność na chorobę, lecz w późniejszym okresie, w czasie odbudowy winnicy, ponownie zagospodarowano niektóre działki wykazujące wyjątkowy potencjał produkcyjny. W 1904 r. w mieście Baja wprowadzono program szkolenia zawodowego w ramach kształcenia średniego.
Po drugiej wojnie światowej wybudowano obszerne piwnice winiarskie, a uprawa winorośli uległa przekształceniu. Poza odmianami winorośli, które wcześniej stosowano niemal wyłącznie (ezerjó, kadarka, kövidinka, mézes), wprowadzono również inne odmiany: kékfrankos, leányka, muscat ottonel, olasz rizling (włoski riesling).
Zaczęły dominować winnice, w których stosowano większe odstępy między rzędami, a winorośl prowadzono w formie kordonu wysokopiennego. Począwszy od lat 70. XX wieku oprócz tendencji do zmiany stosowanych odmian winorośli (sadzenie światowej klasy odmian winorośli, takich jak chardonnay, cabernet sauvignon itd.), zwiększenia powierzchni uprawy oraz zmiany techniki uprawy odnotowano również pojawienie się dużych, zmodernizowanych gospodarstw produkujących wino.
Wino musujące - Opis wyznaczonego obszaru
Oprócz powyższych elementów wina musujące objęte nazwą "Hajós-Baja" posiadają niżej opisane cechy.
Obszar produkcji może się poszczycić wieloletnią tradycją uprawy winorośli i produkcji wina musującego.
W 1975 r. na przedmiotowym obszarze uprawy winorośli gospodarstwo państwowe w Hosszúhegy rozpoczęło produkcję wina musującego.
W latach 80. XX wieku produkcja osiągnęła 25 milionów butelek rocznie. Dużą część produkcji wprowadzano do obrotu jako wina musujące wytworzone metodą fermentacji w zamkniętych kadziach ("metoda rosyjska").
W gospodarstwie produkowano również wina musujące metodą fermentacji w zamkniętych kadziach, które poddawano dłuższemu procesowi dojrzewania.
Dodatkowo do obrotu wprowadzano wina różowe i czerwone z rodziny win musujących Carmen.
Od około 2005 r. pewna rodzinna wytwórnia wina produkuje wino musujące klasycznie dojrzewające w butelce.
Wino
Środowisko biologiczne umożliwia wytwarzanie na przedmiotowym obszarze uprawy winorośli win mięsistych, o umiarkowanej kwasowości, słodszych i o wyższej zawartości alkoholu. Składniki pokarmowe dostarczane przez lessowe podglebie oraz jego znaczna pojemność wodna sprawiają, że uprawiane w tych warunkach winogrona mają wyjątkowy skład, natomiast dzięki wapiennemu podglebiu wina zyskują właściwości mineralne.
Wina białe i różowe charakteryzują się intensywnym bukietem i bogactwem aromatów. Wina czerwone są zwykle owocowe i mają głęboką szatę. Charakteryzują się silnie wyczuwalnymi taninami, które powoli się kształtują.
Wina premium są winami wyższej jakości o złożonych aromatach, okrągłym i bogatym smaku oraz o wyróżniającym je intensywnie owocowym charakterze. W wielu przypadkach mogą się wykształcić charakterystyczne smaki i aromaty suszonych owoców i konfitury, często uzupełnione intensywnie korzennymi nutami, w których dominują typowe aromaty będące rezultatem dojrzewania w drewnianych beczkach i w butelkach.
Wina pochodzące z późnych zbiorów są wyraziste, a ich cechy charakterystyczne wynikają z ich metody produkcji oraz procesu dojrzewania, któremu są poddawane. Mogą również zawierać cukier resztkowy.
Wina lodowe są winami pełnymi o słodkim smaku wynikającym z ich zawartości cukru resztkowego, kwasowości i zawartości alkoholu.
Wina pochodzące z przedmiotowego obszaru produkcji najlepiej wprowadzać do obrotu po dojrzewaniu w beczkach i butelkach.
Środowisko ekologiczne ma niezwykle istotny wpływ na właściwości win. Zależność ta znajduje odzwierciedlenie głównie w charakterze produkowanych win, które są wyraziste, charakteryzują się umiarkowaną kwasowością, są bardziej giętkie i mają wysoką zawartość alkoholu.
Gleby piaszczyste przeważnie szybko się nagrzewają, ponieważ ich żywe zabarwienie lepiej odbija światło słoneczne, co sprzyja dojrzewaniu winogron. Jednocześnie składniki pokarmowe dostarczane przez lessowe podglebie oraz jego znaczna pojemność wodna sprawiają, że uprawiane w tych warunkach winogrona mają wyjątkowy skład, natomiast dzięki wapiennemu podglebiu wina zyskują właściwości mineralne.
Dzięki warunkom geologicznym i klimatycznym wina białe i różowe mają intensywny bukiet oraz bogaty aromat. Wina czerwone są zwykle owocowe i mają głęboką szatę. Charakteryzują się silnie wyczuwalnymi taninami, które powoli się kształtują. Wina pochodzące z przedmiotowego obszaru produkcji najlepiej wprowadzać do obrotu po dojrzewaniu w beczkach i butelkach.
Obszar uprawy winorośli Hajós-Baja odgrywa ważną rolę w sektorze winorośli i wina, który jest jednym z sektorów węgierskiego rolnictwa. Ze względu na swoje znaczenie gospodarcze uprawa winorośli ma również silny wpływ na społeczeństwo, ponieważ zapobiega opuszczaniu regionu przez miejscową ludność.
Ponadto obecnie obserwuje się stopniowy rozwój uprawy winorośli i produkcji wina, a także związanej z nimi enotu- rystyki, i zwiększenie liczby odwiedzających. To właśnie w tym regionie znajduje się najważniejsza miejscowość słynąca z piwnic winiarskich na Węgrzech - Hajósi Pincefalu.
Wpływ czynnika ludzkiego na obszar produkcji można zaobserwować w następujących dziedzinach:
Wino musujące
Wina bazowe są przeważnie winami wyrazistymi, o umiarkowanej kwasowości, bardziej giętkimi i o wysokiej zawartości alkoholu.
Charakteryzują się mineralnymi nutami. Wina bazowe białe i różowe mają intensywny bukiet oraz bogaty aromat. Wina bazowe czerwone są zwykle owocowe, o głębokiej szacie i wyraźnie wyczuwalnych taninach.
Środowisko ekologiczne ma niezwykle istotny wpływ na właściwości win bazowych. Zależność ta znajduje odzwierciedlenie głównie w charakterze produkowanych win, które są wyraziste, charakteryzują się umiarkowaną kwasowością, są bardziej giętkie i mają wysoką zawartość alkoholu.
Gleby piaszczyste przeważnie szybko się nagrzewają, ponieważ ich żywe zabarwienie lepiej odbija światło słoneczne, co sprzyja dojrzewaniu winogron. Jednocześnie składniki pokarmowe dostarczane przez lessowe podglebie oraz jego znaczna pojemność wodna sprawiają, że uprawiane w tych warunkach winogrona mają wyjątkowy skład, natomiast dzięki wapiennemu podglebiu wina zyskują właściwości mineralne.
Dzięki warunkom geologicznym i klimatycznym wina bazowe białe i różowe mają intensywny bukiet oraz bogaty aromat. Wina bazowe clairet i czerwone są zwykle owocowe, o głębokiej szacie. Charakteryzują się silnie wyczuwalnymi taninami, które powoli się kształtują.
Wpływ czynnika ludzkiego na obszar produkcji można zaobserwować w następujących dziedzinach:
Zasady dotyczące określeń
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Nazwy mniejszych jednostek geograficznych, które można stosować: Baja, Bátmonostor, Bácsszentgyörgy, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút.
Określenia jakościowe "barrique", "cuvée", "muskotály" (muszkat), "primőr" (wczesne), "prémium" (premium), "siller" (clairet), "késői szüretelésű" (późne zbiory), "jégbor" (wino lodowe).
Zasady dotyczące prezentacji (dla każdej kategorii produktu i każdego rodzaju wina)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Produkcja poza wyznaczonym obszarem geograficznym
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym Opis wymogu:
w gminach Bócsa, Kecel, Kéleshalma i Kiskőrös.
Link do specyfikacji produktu
https://boraszat.kormany.hu/admin/download/3/5d/82000/Hajos%20Baja%20°EM_v3_standard.pdf
Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
Grażyna J. Leśniak 08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
Grażyna J. Leśniak 04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2020.186.23 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33. |
Data aktu: | 25/05/2020 |
Data ogłoszenia: | 05/06/2020 |