(2020/C 172/04)(Dz.U.UE C z dnia 20 maja 2020 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 2 .
WNIOSEK O ZMIANĘ DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ OZNACZENIA GEOGRAFICZNEGO
"HIERBAS DE MALLORCA"
Nr UE: PGI-ES-01869-AM01 - 17.12.2018
Język zmiany: hiszpański
Pośrednik
Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności
Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Spożywczego
Poddyrekcja Generalna ds. Oznaczeń Jakości i Rolnictwa Ekologicznego
Paseo de la Infanta Isabel, 1
28071 MADRID HISZPANIA
Tel. +34 913475397
E-mail: sgcdae@mapama.es
Przedmiotowe oznaczenie geograficzne
Hierbas de Mallorca
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana
Chroniona nazwa (zmianę nazwy odzwierciedlono w innych punktach takich jak opis produktu, związek, metoda produkcji, mające zastosowanie wymogi i kontrole; nie zmieniono jednak treści tych punktów)
Zmiana
Zmiana specyfikacji produktu, która pociąga za sobą zmianę głównych elementów specyfikacji
Wyjaśnienie zmiany
Celem zmiany jest dodanie nazwy katalońskiej - obok nazwy hiszpańskiej - z uwagi na współistnienie tych języków w Hiszpanii jako języków urzędowych (co uznano w art. 4 ustawy organicznej nr 1/2007 z dnia 28 lutego 2007 r. o zmianie Statutu Autonomii Balearów).
Nadanie produktowi dwóch nazw - zarówno w języku hiszpańskim ("Hierbas de Mallorca"), jak i w katalońskim ("Herbes de Mallorca") - jest całkowicie uzasadnione, ponieważ niemal wszyscy producenci tego anyżowego napoju spirytusowego stosują obecnie wyłącznie nazwę w języku katalońskim i są zdania, że należy im obowiązkowo umożliwić wykorzystywanie nazwy "Herbes de Mallorca" w prezentacji ich produktów.
Napój "Hierbas de Mallorca"/"Herbes de Mallorca" wytwarza się wyłącznie na wyspie Majorka, która należy do Wspólnoty Autonomicznej Balearów.
W tej wspólnocie autonomicznej język kataloński - jako język używany na Balearach - cieszy się statusem języka urzędowego (obok języka hiszpańskiego), co uznano w art. 4 ustawy organicznej nr 1/2007 z dnia 28 lutego 2007 r. o zmianie Statutu Autonomii Balearów.
Ponieważ na obszarze Balearów w życiu codziennym używa się zarówno języka hiszpańskiego, jak i języka katalońskiego, od niepamiętnych czasów napój "Hierbas de Mallorca"/"Herbes de Mallorca" nazywano wymiennie po hiszpańsku ("Hierbas de Mallorca") i po katalońsku ("Herbes de Mallorca").
Ponadto nie można ignorować rzeczywistości rynkowej. Obie nazwy - "Hierbas de Mallorca"/"Herbes de Mallorca" - używane są od wielu lat i w dalszym ciągu będą stosowane. Dotyczy to nie tylko handlu krajowego, ale również międzynarodowego.
Nazwa "Herbes de Mallorca" jest tak silnie zakorzeniona, że stosuje się ją nawet w działaniach marketingowych i promocyjnych prowadzonych w innych państwach i w innych językach urzędowych UE.
Odnośne zmiany dokumentacji technicznej
Pkt 1 dokumentacji technicznej - oznaczenie
Do nazwy "Hierbas de Mallorca" należy dodać nazwę w języku katalońskim "Herbes de Mallorca".
Nazwa: "Hierbas de Mallorca"/"Herbes de Mallorca".
Zmiana ta ma wpływ na inne punkty takie jak opis produktu, związek, metoda produkcji, mające zastosowanie wymogi i kontrole; nie zmieniono jednak treści tych punktów.
PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ
"HIERBAS DE MALLORCA"/"HERBES DE MALLORCA"
Nr UE: PGI-ES-01869-AM01 - 17.12.2018
Produkcja opiera się na tradycyjnych technikach i składa się z trzech odrębnych etapów.
Na pierwszym etapie przeprowadza się ekstrakcję aromatów roślinnych. Na tym etapie fundamentalne znaczenie ma doświadczenie producenta. To na tej podstawie producent dobiera bowiem proporcje podstawowych roślin aromatycznych. Wybrane rośliny maceruje się w wodnym roztworze alkoholu tak długo, jak jest to niezbędne w celu wyekstrahowania aromatów. Proces ten można ulepszyć poprzez destylację macerata.
Na drugim etapie produkuje się napój spirytusowy anyżowy na bazie alkoholu pochodzenia rolniczego, wody oraz ekstraktów lub destylatów anyżu, a także - fakultatywnie - sacharozy.
Na trzecim (ostatnim) etapie miesza się produkty uzyskane na poprzednich etapach, dodając opcjonalnie wodę, alkohol i cukier, aby uzyskać pożądaną zawartość alkoholu i cukru oraz pożądane organoleptyczne cechy charakterystyczne. Na tym etapie fundamentalne znaczenie ma doświadczenie producenta. To producent decyduje bowiem o tym, w jakich proporcjach doda ekstrakt aromatyczny wyprodukowany na pierwszym etapie, aby otrzymać wyjątkowe właściwości napoju "Hierbas de Mallorca"/"Herbes de Mallorca".