(2019/C 374/01)(Dz.U.UE C z dnia 5 listopada 2019 r.)
Niniejsze powiadomienie publikuje się zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
POWIADAMIANIE O ZATWIERDZENIU STANDARDOWEJ ZMIANY
"CHIANTI" Numer referencyjny: PDO-IT-A1228-AM05
Data przekazania informacji:
25.7.2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Właściwości chemicznofizyczne i organoleptyczne win "Chianti"
Opis i uzasadnienie
W przypadku wszystkich rodzajów wina "Chianti" usunięto oznaczenie maksymalnej zawartości cukru redukującego wynoszącej 4 gr na litr, w rezultacie czego w zakresie parametru smaku dodano zapis "wytrawny".
Niniejsza zmiana ma na celu dostosowanie specyfikacji produktu do wymogów określonych w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej, które w odniesieniu do win wytrawnych przewidują poziom nieprzekraczający 9 g/l, pod warunkiem że kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego.
Zmiana ta odpowiada potrzebom producentów i gustom konsumentów końcowych.
Przedmiotowa zmiana dotyczy specyfikacji produktu, o której mowa w art. 6, oraz jednolitego dokumentu - sekcja 1.4 - Opis win.
JEDNOLITY DOKUMENT