Ogłoszenie informacyjne - Konsultacje społeczne - Określenia zgłoszone przez Mercosur do objęcia ochroną jako określenia tradycyjne wina w Unii Europejskiej.

OGŁOSZENIE INFORMACYJNE - KONSULTACJE SPOŁECZNE
Określenia zgłoszone przez Mercosur do objęcia ochroną jako określenia tradycyjne wina w Unii Europejskiej

(2018/C 322/11)

(Dz.U.UE C z dnia 12 września 2018 r.)

W ramach toczących się negocjacji z państwami Mercosuru (Argentyna, Brazylia, Paragwaj i Urugwaj) w sprawie układu o stowarzyszeniu (zwanego dalej "Układem") z uwzględnieniem załącznika dotyczącego handlu winem i napojami spirytusowymi, władze Mercosuru przedstawiły wniosek o objęcie ochroną na mocy Układu dwunastu określeń jako określeń tradycyjnych wina. Komisja Europejska rozważa obecnie, czy należy objąć ochroną na mocy przyszłego Układu te określenia jako określenia tradycyjne.

Komisja wzywa wszystkie państwa członkowskie lub państwa trzecie bądź wszelkie zasadnie zainteresowane osoby fizyczne lub prawne, mające swoje miejsce zamieszkania lub siedzibę w państwie członkowskim lub państwie trzecim, do zgłaszania sprzeciwu wobec tego projektu ochrony przez złożenie odpowiednio uzasadnionego oświadczenia.

Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie jednego miesiąca od daty niniejszej publikacji. Oświadczenia o sprzeciwie będą rozpatrywane tylko wtedy, gdy wpłyną w wyżej określonym terminie. Oświadczenia o sprzeciwie należy przesyłać na następujący adres poczty elektronicznej: AGRI-A3@ec.europa.eu

Możliwa ochrona tych nazw w Unii Europejskiej zależy od pomyślnego zakończenia przedmiotowych negocjacji i aktu prawnego wydanego w ich następstwie.

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"CRIANZA"

Język wniosku: hiszpański

Wnioskodawca: Argentyna

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Crianza

Język określenia tradycyjnego: hiszpański

Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

Wyrażenia: Barrica, Crianza en Roble, Criado en Barrica de Roble i im podobne mogą być stosowane jedynie wówczas, gdy w celu przekazania produktom sektora wina pewnych składników pochodzących z drewna, stosowano faktycznie beczki dębowe.

(Art. 6 de la Resolucion No 23/2008)

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"DULCE NATURAL"

Język wniosku: hiszpański

Wnioskodawca: Argentyna

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Dulce natural Język określenia tradycyjnego: hiszpański

Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

Vino dulce natural: produkt otrzymywany na skutek częściowej fermentacji świeżych i dojrzałych winogron lub świeżego moszczu winogronowego z owoców Vitis Vinifera L. (niepełna fermentacja jest wynikiem procesów fizycznych zachodzących w momencie przetwarzania), którego zawartość alkoholu wynosi przynajmniej PIĘĆ PROCENT STĘŻENIA PROCENTOWEGO OBJĘTOŚCIOWEGO (5 % v/v) a zawartość cukru, wyłącznie w formie pozostałości z procesu fermentacji, wynosi nie mniej niż DWADZIEŚCIA GRAM NA LITR (20 g/l) cukrów redukujących. Wino może być wielo- lub jednoodmianowe.

Vino espumante dulce natural: produkt, w którym uzyskuje się zawartość dwutlenku węgla dzięki fermentacji w zamkniętym pojemniku: moszcz winogronowy ze szlachetnych winogron lub moszcz winogronowy ze szlachetnych winogron częściowo sfermentowany i zakonserwowany za pomocą metod fizycznych, którego ciśnienie końcowe wynosi nie mniej niż CZTERY ATMOSFERY (4 atm.) w temperaturze DWUDZIESTU STOPNI (20 °C), zawartość alkoholu wynosi nie mniej niż SIEDEM PROCENT STĘŻENIA PROCENTOWEGO OBJĘTOŚCIOWEGO (7 % v/v) a minimalna naturalna zawartość cukru wynosi SZEŚĆDZIESIĄT GRAM NA LITR (60 g/l). Nie należy dodawać "tirage liqueur" ani "expedition liqueur".

(Art. 1 y 2 de la Resolution 17/2012 y Anexo I Punto I Punto 2.2 de la Resolution No 01/2003).

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"FINO"

Język wniosku: hiszpański

Wnioskodawca: Argentyna

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Fino Język określenia tradycyjnego: hiszpański Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

To wino o zawartości alkoholu od 8,6 % do 14,0 % objętości uzyskiwane wyłącznie z odmian Vitis vinifera, z wyjątkiem odmian Criolla Grande i Cereza, w wyniku odpowiednich procesów technologicznych, które zapewniają optymalizację ich właściwości sensorycznych.

(Caphulo 2 Art. 2.2.1.3 Reglamento GMC No 45/1996 Reglamento Vitivimcola del Mercosur)

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"VINO GENEROSO"

Język wniosku: hiszpański

Wnioskodawca: Argentyna

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Vino Generoso Język określenia tradycyjnego: hiszpański Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

Wina specjalne (likierowe i/lub wzmacniane):

1.
Kategoria A: Wino wytrawne lub słodkie, bez dodatków, o objętościowej zawartości alkoholu przynajmniej dwanaście i pół procenta (12,5 %) i/lub o rzeczywistej i potencjalnej zawartości alkoholu przynajmniej piętnaście stopni (15° GL.);
2.
Kategoria B: Wino wytrawne lub słodkie, o objętościowej zawartości alkoholu przynajmniej piętnaście procent (15 %), częściowo na skutek dodania na dowolnym etapie produkcji napoju spirytusowego destylowanego z wina;
3.
Kategoria C: Wino uzyskane w wyniku dodania na dowolnym etapie produkcji któregokolwiek z poniżej wymienionych produktów, razem lub oddzielnie: zagęszczony moszcz winogronowy, mistela, gotowany moszcz, melasa winogronowa lub napój spirytusowy destylowany z wina, o całkowitej zawartości alkoholu przynajmniej piętnaście stopni (15° GL.).

(Art. 17 inc. B de la Ley 14.878 Ley General de Vinos)

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"FINO"

Język wniosku: hiszpański

Wnioskodawca: Urugwaj

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Fino

Język określenia tradycyjnego: hiszpański

Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

To wino o zawartości alkoholu od 8,6 % do 14,0 % objętości uzyskiwane wyłącznie z odmian Vitis vinifera, z wyjątkiem odmian Criolla Grande i Cereza, w wyniku odpowiednich procesów technologicznych, które zapewniają optymalizację ich właściwości sensorycznych.

(Caphulo 2 Art. 2.2.1.3 Reglamento GMC No 45/1996 Reglamento Vitivimcola del Mercosur)

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"LEVE"

Język wniosku: hiszpański

Wnioskodawca: Urugwaj

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Leve

Język określenia tradycyjnego: hiszpański

Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

To wino o zawartości alkoholu od 7,0 % do 8,5 % objętości, uzyskiwane wyłącznie w wyniku fermentacji naturalnych cukrów zawartych w winogronach, produkowane w czasie zbiorów w regionie produkcji.

(Res GMC 45/96, Decreto 325/97, Decreto 190/2010)

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"RESERVA"

Język wniosku: hiszpański

Wnioskodawca: Urugwaj

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Reserva

Język określenia tradycyjnego: hiszpański

Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

Są to wina produkowane ze szczepów Vitis vinifera o uznanej jakości winorośli, które w wyniku leżakowania w odpowiednich warunkach uzyskały odpowiedni poziom doskonałości wszystkich swoich właściwości sensorycznych.

(Decreto No 315/994)

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"VIEJO"

Język wniosku: hiszpański

Wnioskodawca: Urugwaj

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Viejo

Język określenia tradycyjnego: hiszpański

Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

Wina określane w momencie sprzedaży jako "stare" muszą być poddane procesowi rzetwarzania, który trwa przynajmniej 2 lata.

(Decreto 6/8/29)

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"FINO"

Język wniosku: portugalski

Wnioskodawca: Brazylia

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Fino

Język określenia tradycyjnego: portugalski

Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

"Vinho fino" to wino o zawartości alkoholu od 8,6 % (ośmiu i sześciu dziesiątych procent) do 14 % (czternastu procent) objętości, uzyskiwane w wyniku odpowiednich procesów technologicznych, które zapewniają optymalizację jego właściwości sensorycznych oraz wyłącznie z odmian Vitis vinifera, które zakwalifikowano do grupy Nobles, jak zdefiniowano w rozporządzeniu.

(item 2.2.I.3. do Regulamento Vitivinicola do Mercosul, Lei Federal n. 7.678/1988, § 1, Art. 9)

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"LEVE"

Język wniosku: portugalski

Wnioskodawca: Brazylia

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Leve

Język określenia tradycyjnego: portugalski

Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

Artykuł 10. "Vinho leve" to wino o zawartości alkoholu od 7 % (siedmiu procent) do 8,5 % (ośmiu i pięciu dziesiątych procent) objętości, uzyskiwane wyłącznie w wyniku fermentacji naturalnych cukrów zawartych w winogronach, produkowane w czasie zbiorów w regionie produkcji; zakazane jest uzyskiwanie go z przetworzonego wina stołowego.

(item 2.2.I.2. do Regulamento Vitivinicola do Mercosul, Lei Federal n. 7.678/1988, Art. 10)

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"RESERVA"

Język wniosku: portugalski

Wnioskodawca: Brazylia

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Reserva

Język określenia tradycyjnego: portugalski

Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

I - w przypadku wina czerwonego o minimalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 11 % należy przestrzegać okresu leżakowania o długości przynajmniej dwunastu miesięcy, pod warunkiem że stosuje się pojemniki z odpowiedniego drewna;

II - w przypadku wina białego lub różowego o minimalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 11 % należy przestrzegać okresu leżakowania o długości przynajmniej sześciu miesięcy, pod warunkiem że stosuje się pojemniki z odpowiedniego drewna.

(Portaria MAPA n. 43/2016, art. 30)

WNIOSEK O OBJĘCIE OCHRONĄ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"GRAN RESERVA"

Język wniosku: portugalski

Wnioskodawca: Brazylia

Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Gran Reserva

Język określenia tradycyjnego: portugalski

Kategorie produktów winiarskich

Wino

Definicja

I - w przypadku wina czerwonego o minimalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 11 % należy przestrzegać okresu leżakowania o długości przynajmniej 18 miesięcy, przy czym przez przynajmniej sześć miesięcy należy stosować pojemniki z odpowiedniego drewna o maksymalnej pojemności sześciuset litrów, oraz

II - w przypadku wina białego lub różowego o minimalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 11 % należy przestrzegać okresu leżakowania o długości przynajmniej 12 miesięcy, przy czym przez przynajmniej trzy miesiące należy stosować pojemniki z odpowiedniego drewna o maksymalnej pojemności sześciuset litrów.

Portaria MAPA n. 43/2016, art. 30

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2018.322.22

Rodzaj: Informacja
Tytuł: Ogłoszenie informacyjne - Konsultacje społeczne - Określenia zgłoszone przez Mercosur do objęcia ochroną jako określenia tradycyjne wina w Unii Europejskiej.
Data aktu: 12/09/2018
Data ogłoszenia: 12/09/2018