(2017/C 92/04)(Dz.U.UE C z dnia 24 marca 2017 r.)
Na podstawie art. 9 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 1 w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej 2 wprowadza się następujące zmiany:
Na stronie 89, pomiędzy notą wyjaśniającą do podpozycji CN "2103 90 30 Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej", a notami wyjaśniającymi do pozycji CN "2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane", dodaje się tekst w brzmieniu:
"2103 90 90 Pozostałe
Podpozycja ta obejmuje produkty, które w przeciwnym razie byłyby objęte działem 22, przygotowane do celów kulinarnych i nienadające się do konsumpcji jako napoje.
Podpozycja ta obejmuje w szczególności "alkohole do gotowania", które są produktami potocznie określanymi jako "wino do gotowania", "porto do gotowania", "koniak do gotowania" i "brandy do gotowania". Wina do gotowania składają się ze zwykłego wina lub wina bezalkoholowego, lub z mieszaniny obu, do których dodano soli lub połączenia kilku przypraw (np. soli i pieprzu), co sprawia, że produkt nie nadaje się do konsumpcji jako napój. Produkty te zawierają zazwyczaj co najmniej 5 g/l soli.".