(2016/C 194/06)(Dz.U.UE C z dnia 1 czerwca 2016 r.)
Komisja Europejska zatwierdziła niniejszy wniosek dotyczący zmiany nieznacznej zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NIEZNACZNEJ
Wniosek o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 2
"HOLLANDSE MAATJESHARING"/"HOLLANDSE NIEUWE"/"HOLLÄNDISCHER MATJES"
Nr UE: TSG-NL-02121 - 19.2.
ChNP () ChOG () GTS (X)
Wszystkie metody prowadzą do powstania dobrego produktu o nazwie "Hollandse maatjesharing"/"Hollandse Nie-uwe"/"Holländischer Matjes".
Zamrażanie jest wymagane rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 .
"Hollandse maatjesharing"/"Hollandse Nieuwe"/"Holländischer Matjes" może być sprzedawany niefiletowany lub w postaci filetów. "Hollandse maatjesharing"/"Hollandse Nieuwe"/"Holländischer Matjes" może być filetowany ręcznie lub mechanicznie po zakończeniu procesu dojrzewania trwającego 1-7 dni i przebiegającego w temperaturze 0-4 °C. W przypadku ryby wypatroszonej proces dojrzewania może odbywać się przed zamrożeniem lub po nim.
Kontrola
Tradycyjna kontrola (dojrzałego) "Hollandse maatjesharing"/"Hollandse Nieuwe"/"Holländischer Matjes" przez sprzedawców ryb przebiega następująco:
Tradycyjnie nowy połów sprawdzany jest wcześniej, podczas aukcji pierwszej kadzi. Każdy sprzedawca ryb sprawdza jednak nadal zakupione przez siebie "Hollandse maatjesharing"/"Hollandse Nieuwe"/"Holländischer Matjes" w ten sam sposób.
Oprócz tego przeprowadzane są kontrole wyrywkowe, podczas których sprawdza się:
1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.
2 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
3 Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.