(2016/C 176/07)(Dz.U.UE C z dnia 18 maja 2016 r.)
Zgodnie z art. 26 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 1 nazwa "Pizza Napoletana" została zgłoszona przez Włochy 2 jako nazwa gwarantowanej tradycyjnej specjalności (GTS) spełniająca wymogi tego rozporządzenia. Nazwa "Pizza Napoletana" została zarejestrowana rozporządzeniem (UE) nr 97/2010 3 bez jej zastrzegania zgodnie z art. 13 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 509/2006 4 jako nazwa gwarantowanej tradycyjnej specjalności i podlega obecnie ochronie zgodnie z art. 25 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
W związku z powyższym Komisja publikuje niniejszym nazwę
"PIZZA NAPOLETANA"
w celu umożliwienia jej rejestracji w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności, o którym mowa w art. 22 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wpisania nazwy "Pizza Napoletana" do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, o którym mowa w art. 22 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, zgodnie z art. 51 tego rozporządzenia.
Jeżeli nazwa "Pizza Napoletana" zostanie wpisana do rejestru zgodnie z art. 26 ust. 4 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, aktualną specyfikację GTS "Pizza Napoletana", opublikowaną w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 97/2010, uznaje się za specyfikację, o której mowa w art. 19 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, w odniesieniu do GTS "Pizza Napoletana" jako produktu z zastrzeżoną nazwą.
Przez wzgląd na kompletność i zgodnie z art. 26 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 niniejsza publikacja obejmuje specyfikację GTS "Pizza Napoletana" opublikowaną w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 97/2010 z dnia 4 lutego 2010 r. 5 .
WNIOSEK O REJESTRACJĘ GTS
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 509/2006
"PIZZA NAPOLETANA"
Nr WE: IT-TSG-007-0031 - 9.2.2005
1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1).
2 Nr UE IT-TSG-0107-01408 - 29.12.2015.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 97/2010 z dnia 4 lutego 2010 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę (Pizza Napoletana (GTS)) (Dz.U. L 34 z 5.2.2010, s. 7).
4 Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 1). Rozporządzenie uchylone i zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
5 Zob. przypis 3.