Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2015/C 25/08)

(Dz.U.UE C z dnia 24 stycznia 2015 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"ARROZ CAROLINO DO BAIXO MONDEGO"

Nro UE: PT-PGI-0005-0966-21.2.2012

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa

"Arroz Carolino do Baixo Mondego"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie Portugalia
3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

Ryż "Arroz Carolino do Baixo Mondego" to obłuskane ziarna ryżu gatunku ryż siewny Oryza sativa L., podgatunek Japonica, różnych odmian (np. Aríete, EuroSis, Augusto, Vasco i Luna), które to ziarna ze względu na ich uprawę w regionie Baixo Mondego, po obłuskaniu i wymłóceniu, charakteryzują się wilgotnością maksymalnie 13 % i mają następujące właściwości:

Właściwości odmiany w przypadku wymłóconego surowego ziarna

Ziarna ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" to długie ziarna rodzaju A, o białej barwie oraz szklistym i krystalicznym wyglądzie.

Właściwości chemiczne surowego ziarna

Parametry Wartości minimalne Wartości maksymalne
Amyloza (% w s.m.) 17,5 22,5
Białko (% w s.m.) 6,1 7,2
Tłuszcz (% w s.m.) 0,54 0,95
Popiół łącznie (% w s.m.) 0,30 0,45

Właściwości fizyczne

Parametry Wartości minimalne Wartości maksymalne
Ziarno całe (%) 60 68

Właściwości reologiczne

Parametry Wartości minimalne Wartości maksymalne
Lepkość (cP) 2 900 3 700
Retrogradacja (cP) 50 500

Właściwości kulinarne

Parametry Wartości minimalne Wartości maksymalne
Twardość* (kg/cm2) 0,9 1,2
Czas gotowania (w minutach) 10 12
Ilość wchłoniętej wody (%) 13 20
Zwiększenie objętości (o ile razy więcej) 2,09 2,49
Rozkład (%) 1 2
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Produkcja ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" od wysiewu do zbiorów odbywa się na obszarze geograficznym określonym i opisanym w pkt 4.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd. produktu, do którego odnosi się chronione oznaczenie geograficzne

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się chronione oznaczenie geograficzne Na etykiecie produktu muszą znajdować się następujące elementy:

nazwa i oznaczenie kontrolne jednostki kontrolującej i certyfikującej i numer serii;

logo ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego", jak na poniższym rysunku:

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji ryżu objętego ChOG "Arroz Carolino do Baixo Mondego" obejmuje następujące wsie: Ançã w gminie Cantanhede; Ameal, Antuzede, Arzila, Ribeira de Frades, São João do Campo, S. Martinho do Bispo i Taveiro w gminie Coimbra; Anobra w gminie Condeixa-a-Nova; Alqueidão, Lavos, Paião, Borda do Campo, Maiorca, Ferreira-a-Nova, Santana e Vila Verde w gminie Figueira da Foz; Tentúgal, Meãs do Campo, Carapinheira, Montemor-o-Velho, Gatões, Abrunheira, Liceia, Verride, Ereira, Vila Nova da Barca, Pereira e Santo Varão w gminie Montemor-o-Velho; Louriçal w gminie Pombal; Alfarelos, Brunhós, Gesteira, Granja do Ulmeiro, Samuel, Soure, Vila Nova de Anços e Vinha da Rainha w gminie Soure.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Pod względem klimatu region Baixo Mondego z uwagi na swoje położenie geograficzne różni się od wszystkich innych terenów, na których uprawia się ryż, zwłaszcza w dolinie Tagu i rzeki Sado. Klimat regionu Baixo Mondego podczas wszystkich etapów uprawy ryżu, a zwłaszcza podczas wzrostu, dojrzewania i zbiorów ziaren, różni się od klimatu innych regionów ze względu na następujące cechy:

1)
mniejsza liczba godzin światła dziennego (1 627 godzin światła dziennego podczas całego cyklu uprawy, z czego około 500 godzin światła dziennego skoncentrowanych jest w okresie wzrostu i dojrzewania ziaren);
2)
średnie temperatury bardziej łagodne, o mniejszych amplitudach, wysoka względna wilgotność powietrza;
3)
mniejsze natężenie promieniowania słonecznego (około 29 kcal/cm2 w sierpniu i we wrześniu).

Specyfika produktu

Niskie temperatury i nasłonecznienie w okresie przed zbiorami lub podczas dojrzewania stanowią charakterystyczne czynniki rolnośrodowiskowe, które przyczyniają się do powolnego dojrzewania, a w konsekwencji do specyficznego składu chemicznego ryżu.

Ryż "Arroz Carolino do Baixo Mondego" wyróżnia się ze względu na powolny i charakterystyczny dla niego proces dojrzewania wynikający ze znacznego zmniejszenia natężenia promieniowania słonecznego w tym okresie, co powoduje, że proces dojrzewania jest bardziej jednolity i przebiega wolniej.

Ziarna ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" to długie ziarna rodzaju A, jednolite pod względem wielkości i barwy, o średniej zawartości amylozy 17,5-22,5 % w s.m., krótkim okresie gotowania (10-12 minut), średniej twardości (0,9-1,2 kg/cm2) i stabilności pod względem retrogradacji.

W wyniku analizy danych dotyczących tych samych odmian stwierdzono, że zawartość amylozy w próbkach z regionu geograficznego Baixo Mondego była o 2 % wyższa od zawartości amylozy w ryżu uprawianym w innych regionach, a lepkość oraz właściwości organoleptyczne (zapach i smak) wyróżniały ryż objęty przedmiotowym ChOG w stosunku do ryżu z innych regionów. Zabarwienie ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" jest pozbawione zanieczyszczeń i jednolite.

Te cechy charakterystyczne związane z uprawą ryżu w regionie Baixo Mondego wynikają ze wspomnianych wyżej czynników rolnośrodowiskowych, które prowadzą do powolnego dojrzewania ryżu na polach ryżowych, determinując właściwości kulinarne ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego".

W wyniku analizy organoleptycznej ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" gotowanego w wodzie, przeprowadzonej przez zespół degustatorów, stwierdzono, że ziarna tego ryżu są bardziej sypkie, kremowe, miękkie i mają gładszą i bardziej oleistą powierzchnię niż ziarna zwykłego ryżu "Carolino".

Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Cechy klimatyczne regionu Baixo Mondego sprawiają, że proces wzrostu i dojrzewania ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" przebiega wolniej, co przyczynia się do wytworzenia się charakterystycznych cech ryżu związanych z jego jakością, tj.:

-
tendencji do wyższej zawartości amylozy,
-
większej ilości całych ziaren z uwagi na powstawanie mniejszej ilości pęknięć podczas ostatniego etapu uprawy lub dojrzewania.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi wspomnianego rozporządzenia)

http://www.dgadr.mamaot.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/CE_Arroz_Carolino_B.Mondego.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2015.25.18

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 24/01/2015
Data ogłoszenia: 24/01/2015