united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2015/C 238/09)

(Dz.U.UE C z dnia 21 lipca 2015 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"PAMPAPATO DI FERRARA"/"PAMPEPATO DI FERRARA"

Nr UE: IT-PGI-0005-01323 - 26.03.2015

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwy

"Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 2.3. Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarskie

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" to produkt pieczony, wytwarzany z mieszanki mąki, owoców kandyzowanych, owoców suszonych, cukru, kakao, przypraw, i pokryty czekoladą ekstra gorzką.

W momencie dopuszczenia do obrotu "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" posiada następujące właściwości:

Właściwości fizyczne:

Kształt: okrągły, w formie kopuły, z płaską podstawą i o wypukłym wierzchu.

Wymiary:

-
średnica: od 3 do 35 cm,
-
wysokość: od 1,5 do 8 cm.

Masa: od 10 g do 3 kg.

Wilgotność: od 5 do 35 %.

Właściwości organoleptyczne:

Wygląd zewnętrzny: barwa ciemnobrązowa, błyszcząca ze względu na polewę z gorzkiej czekolady.

Wygląd wewnętrzny: barwa ciemnobrązowa z równo rozłożonymi owocami suszonymi i kandyzowanymi.

Konsystencja ciasta: zwarta z pęcherzykami powietrza; musi istnieć wyraźny kontrast pomiędzy kruchością polewy i owoców suszonych a miękkością ciasta.

Zapach: na początku zapach czekolady, następnie przypraw (zwłaszcza gałki muszkatołowej i cynamonu), owoców suszonych i prażonych migdałów.

Smak: na początku smak gorzkiej czekolady z odrobiną przypraw, następnie smak owoców kandyzowanych i prażonych migdałów; na koniec wyraźny smak gorzkiej czekolady i przypraw, zwłaszcza gałki muszkatołowej i cynamonu.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Tradycyjna receptura "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" przewiduje stosowanie następujących składników:

Składniki ciasta (miary dotyczą 100 kg ciasta przed pieczeniem):

-
mąka z pszenicy zwyczajnej typu "0": 35 kg +/- 5 kg,
-
owoce kandyzowane: kandyzowana skórka pomarańczy, cytryny i cytronu, stosowane łącznie lub oddzielnie w różnych proporcjach, 25 kg +/- 5 kg,
-
owoce suszone: migdały słodkie, prażone, nieobrane, 15 kg +/- 8 kg,
-
cukier drobny: 15 kg +/- 5 kg,
-
niesłodzone kakao w proszku (22-24 % masła kakaowego): 10 kg +/- 5 kg,
-
przyprawy, wśród których musi być gałka muszkatołowa i cynamon: 150 g +/- 50 g,
-
środki spulchniające: według potrzeby,
-
woda: według potrzeby.

Opcjonalne składniki ciasta:

-
miód wielokwiatowy: maksymalnie 5 kg całkowitej masy ciasta, częściowo stosowany zamiast cukru,
-
orzechy laskowe: prażone orzechy laskowe, od 5 do 8 kg całkowitej masy ciasta (oprócz migdałów słodkich).

Składniki polewy (na 100 kg ciasta przed pieczeniem):

czekolada ekstra gorzka (minimum 54 % kakao): 12 kg +/- 2 kg. Produkt nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4, są następujące: wstępne przygotowywanie cukru, wyrabianie składników w celu uzyskania jednolitego ciasta, porcjowanie, formowanie ciasta, pieczenie, proces dojrzewania, a na koniec pokrywanie produktu polewą z roztopionej ekstra gorzkiej czekolady.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd. produktu, do którego odnosi się chronione oznaczenie geograficzne

Po zastygnięciu polewy czekoladowej produkt jest pakowany w miejscu produkcji, tak aby wszelkie późniejsze czynności, którym poddawany jest "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara", nie ograniczały połysku warstwy zewnętrznej produktu ani nie powodowały topnienia polewy czekoladowej lub wydobywania się masła kakaowego na powierzchnię.

Opakowanie powinno składać się z co najmniej jednej zapieczętowanej warstwy ochronnej z celofanu, folii aluminiowej lub innego materiału przeznaczonego na środki spożywcze i można do niego dodać kolejną warstwę zewnętrzną. W tym przypadku pakowanie produktu w drugą, dodatkową warstwę może odbywać się poza miejscem produkcji, pod warunkiem że produkt jest transportowany zapakowany w pierwszą zapieczętowaną warstwę ochronną, z której nie może być wyjmowany.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się chronione oznaczenie geograficzne

Na opakowaniach muszą być umieszczone następujące sformułowania: "Pampapato di Ferrara" lub "Pampepato di Ferrara" oraz "Indicazione Geografica Protetta" ("chronione oznaczenie geograficzne"] w całości lub jako skrót "IGP" ("ChOG"), jak również następujące dodatkowe informacje:

-
symbol UE,
-
imię i nazwisko lub nazwa producenta lub podmiotu pakującego wraz z adresem,
-
logo produktu, które należy stosować nierozerwalnie z chronionym oznaczeniem geograficznym.

Zakazane jest dodawanie jakichkolwiek określeń, które nie są w wyraźny sposób przewidziane.

Dopuszczalne jest jednak umieszczenie informacji odnoszących się do prywatnych znaków towarowych, pod warunkiem że nie mają one charakteru zachęcającego i nie wprowadzają konsumenta w błąd; dopuszcza się także stosowanie innych wiarygodnych i możliwych do zweryfikowania referencji, które są dozwolone na mocy prawa unijnego, krajowego lub regionalnego i które nie są sprzeczne z celami i treścią niniejszej specyfikacji.

Logo produktu wygląda następująco:

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" obejmuje całe terytorium prowincji Ferrara.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Według najbardziej wiarygodnych źródeł lokalnych wydaje się, że produkt "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" pochodzi już z XVI w. i był związany z klasztorem klarysek Corpus Domini w Ferrarze. Około XVI w. klaryski rozpoczęły przygotowywanie przyprawianego chleba w charakterze bożonarodzeniowego prezentu dla wyższych dostojników kościelnych.

Ponadto na dworze książęcym Estów, także w Ferrarze, "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" był dobrze znany i doceniany, ponieważ zwyczajem było, aby na zakończenie luksusowych bankietów podawać słodycze przypominające pieczywo na bazie przypraw.

"Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" uznawano za ciasto bogate i godne papieża, w związku z czym przedstawiciele duchowieństwa i szlachty miasta Ferrara przesyłali je jako podarunek dla wyższych dostojników kościelnych. Dlatego nie przypadkiem chcieli, aby ciasto miało kształt kapelusza kardynalskiego. Etymologia nazwy tego ciasta i współistnienie dwóch nazw "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" wydają się mieć swoje źródło w tym zwyczaju i stosowaniu przypraw w recepturze.

Produkt "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" zawsze cieszył się wysoką renomą ze względu na swój kształt i stosowanie kakao - zarówno w cieście, jak i polewie - oraz przypraw.

W późniejszych czasach uznanie dla "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" wzrosło jeszcze bardziej. Stało się tak dzięki cukiernikowi, który udoskonalał swoje tradycyjne receptury, pokrywając chleb czekoladą - składnikiem nieznanym jeszcze w roku 1500 - i który w 1902 r. otworzył cukiernię w samym historycznym centrum miasta. Odniósł on tak ogromny sukces, tak że pozostali piekarze, gospodynie domowe i cukiernicy zaczęli przygotowywać "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" w ten sam sposób. Ostatecznie "Pampapato di Ferrara"/ "Pampepato di Ferrara" stało się ciastem stanowiącym symbol Ferrary.

Stosowane przyprawy i polewa z ekstra gorzkiej czekolady nadają temu ciastu charakterystycznego smaku i aromatu. Ciasto wyróżnia się wśród innych przyprawianych rodzajów chleba dzięki swojemu bogactwu składników oraz wspaniałości aromatów.

Obecnie ciasto "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" jest wprowadzane do obrotu pod tą nazwą zarówno we Włoszech, jak i zagranicą, i jest powszechnie znane w literaturze gastronomicznej. Przykładem jest przewodnik gastronomiczny wydany w 2004 r. przez Touring Club Italiano pt. "L'Italia del cioccolato" oraz przewodnik z 2005 r. "Prodotti tipici d'Italia".

"Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" można zatem uznać za typowe ciasto z Ferrary, które było podawane podczas wielu ważnych wydarzeń. Można tu przywołać uroczystość zorganizowaną z okazji Święta Republiki przez ambasadę włoską w Niderlandach w 2002 r. Ambasador wybrał prowincję Ferrara jako symbol włoskiej tożsamości, a ciasto "Pampapato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" podawane wśród innych tradycyjnych słodyczy spotkało się z ogromnym uznaniem gości, którzy licznie przybyli do włoskiej placówki dyplomatycznej.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)

Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując wniosek o zmianę specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Pampepato di Ferrara"/"Pampepato di Ferrara" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 16 z dnia 21 stycznia 2015 r.

Pełny tekst specyfikacji produktu można znaleźć na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

lub wchodząc bezpośrednio na stronę główną Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali (Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej) (www.politicheagricole.it), po wybraniu zakładki "Prodotti DOP IGP" (z prawej strony na górze ekranu), następnie zakładki "Prodotti DOP IGP STG" (po lewej stronie ekranu) i na koniec "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.

Grażyna J. Leśniak 06.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2015.238.9

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 21/07/2015
Data ogłoszenia: 21/07/2015