(Odesłanie prejudycjalne - Wspólna taryfa celna - Klasyfikacja taryfowa - Nomenklatura scalona - Pozycja 1207 - Nasiona oleiste - Pozycja 1209 - Nasiona do siewu - Pozycja 1212 - Nasiona stosowane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - Przywóz z Chin surowych nasion dyni w łupinkach)Język postępowania: rumuński
(2015/C 205/09)
(Dz.U.UE C z dnia 22 czerwca 2015 r.)
Sąd odsyłający
Tribunalul Bucureș ti
Strony w postępowaniu głównym
Strona skarżąca: SC ALKA CO SRL
Strona pozwana: Autoritatea Naț ională a Vămilor - Direcț ia Regională pentru Accize ș i Operaț iuni Vamale Galaț i, dawniej Autoritatea Naț ională a Vămilor - Direcț ia Regională pentru Accize ș i Operaț iuni Vamale Constanț a, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureș ti
Sentencja
Celem dokonania klasyfikacji taryfowej nasion dyni spornych w sprawie będącej przedmiotem postępowania głównego sąd odsyłający powinien ustalić, czy nasiona te są stosowane zwykle do uzyskania olejów lub tłuszczy jadalnych albo przemysłowych i nie są objęte pozycjami od 1201 do 1206 Nomenklatury scalonej zawartej w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie wspólnej taryfy celnej, zmienionym, kolejno, rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1549/2006 z dnia 17 października 2006 r. oraz rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1214/2007 z dnia 20 września 2007 r. Jeśli tak jest, to omawiane nasiona należy zaklasyfikować do pozycji 1207 Nomenklatury scalonej z tego powodu, że są to nasiona o charakterze oleistym, niezależnie od ich rzeczywistego wykorzystania do uzyskania olejów lub tłuszczy jadalnych albo przemysłowych, do siewu lub do spożycia przez ludzi. W przeciwnym razie wspomniane nasiona będą objęte pozycją 1209 Nomenklatury scalonej - jeśli miałyby jeszcze zdolność kiełkowania w chwili przywozu, niezależnie od ich rzeczywistego wykorzystania do siewu lub do spożycia przez ludzi, albo pozycją 1212 Nomenklatury scalonej - jeśli nie miałyby już zdolności kiełkowania.