Zaproszenie do wyrażenia zainteresowania stanowiskiem członka zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Zaproszenie do wyrażenia zainteresowania stanowiskiem członka zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

(2015/C 158/06)

(Dz.U.UE C z dnia 13 maja 2015 r.)

Niniejszym zaprasza się zainteresowane osoby do przedstawiania kandydatur na stanowiska 7 z 14 członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, powołanego rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności 1 . Urząd ma siedzibę w Parmie we Włoszech.

EUROPEJSKI URZĄD DS. BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stanowi filar unijnego systemu oceny ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności i paszy. Zadaniem Urzędu jest zapewnienie doradztwa i wsparcia naukowego w zakresie prawodawstwa i polityki Unii we wszystkich dziedzinach, które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i paszy, jak również w ściśle z tym związanych kwestiach zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin. Urząd dostarcza niezależnych informacji w tych kwestiach oraz informuje o ryzyku. Jego misja obejmuje także naukowe doradztwo w wielu obszarach prawa żywnościowego i paszowego w przypadkach, gdy wymaga tego prawodawstwo Unii, w tym także w zakresie nowych technologii żywności, takich jak organizmy zmodyfikowane genetycznie. Urząd jest powszechnie uznawany za punkt odniesienia dzięki swej niezależności, wysokiej jakości naukowej wydawanych opinii i informacji publicznych, przejrzystości stosowanych procedur i skuteczności w realizacji swoich zadań. Oprócz własnego wykwalifikowanego personelu Urząd wspierany jest przez sieć kompetentnych organizacji działających w UE.

Podstawa prawna

Zgodnie z art. 25 wyżej wspomnianego rozporządzenia "członkowie zarządu są wyznaczani w taki sposób, aby zapewnić najwyższe standardy kompetencyjne, szeroki zakres wymaganej fachowości, a wraz z powyższym możliwie najszerszą pod względem geograficznym reprezentację w obrębie Unii". Ponadto cztery osoby spośród członków zarządu "powinny posiadać doświadczenie zdobyte podczas pracy w organizacjach reprezentujących interesy konsumentów i innych instytucji w łańcuchu żywnościowym".

Ponadto motyw 40 powyższego rozporządzenia stanowi, że "niezbędna jest również współpraca z państwami członkowskimi", a motyw 41 stanowi, że "zarząd powinien być powołany w taki sposób, aby zagwarantować najwyższy standard kompetencji, szeroki zakres odpowiedniej wiedzy eksperckiej, na przykład w zakresie zarządzania i administracji publicznej, i najszerszą dystrybucję pod względem geograficznym w ramach Unii. Powinno to być ułatwione poprzez rotację członków zarządu z różnych państw, bez żadnego stanowiska zarezerwowanego dla obywateli któregokolwiek z państw członkowskich".

Rola i zadania zarządu

Zarząd w szczególności:

-
prowadzi ogólny nadzór nad pracami Urzędu w celu zapewnienia prawidłowej realizacji jego misji oraz powierzonych mu zadań w ramach posiadanego mandatu i zgodnie z zasadą niezależności i przejrzystości,
-
mianuje dyrektora zarządzającego w oparciu o listę kandydatów przygotowaną przez Komisję oraz w razie konieczności odwołuje dyrektora zarządzającego,
-
mianuje członków komitetu naukowego i paneli naukowych, odpowiedzialnych za przedkładanie Urzędowi opinii naukowych,
-
przyjmuje roczne i wieloletnie programy prac Urzędu oraz ogólne sprawozdanie z rocznej działalności,
-
przyjmuje regulamin wewnętrzny i regulamin finansowy Urzędu.

Zarząd działa w drodze publicznych posiedzeń, prywatnych sesji i wymiany korespondencji. Językiem dokumentów EFSA, korespondencji zarządu oraz prywatnych sesji jest język angielski. Zarząd spotyka się cztery do sześciu razy w roku, przeważnie w Parmie.

Skład zarządu

Zarząd składa się z 14 członków oraz z przedstawiciela Komisji zgodnie z art. 25 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 178/2002. Czterech członków powinno posiadać doświadczenie uzyskane w organizacjach reprezentujących konsumentów i inne interesy w łańcuchu żywnościowym. Zgodnie z decyzją Rady z dnia 18 czerwca 2012 r. w sprawie mianowania połowy członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i zmiany decyzji z dnia 24 czerwca 2010 r. 2 kadencja 7 członków obecnego zarządu upływa w dniu 30 czerwca 2016 r. Kadencja pozostałych siedmiu członków zarządu upływa w dniu 30 czerwca 2018 r. - zgodnie z decyzją Rady z dnia 16 czerwca 2014 r. w sprawie mianowania połowy członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności 3 .

Aktualny skład zarządu przedstawiony jest na stronie internetowej Urzędu: http://www.efsa.europa.eu/en/mb/ mbmembers.htm

Niniejsze ogłoszenie dotyczy stanowisk siedmiu członków zarządu, których kadencja upływa dnia 30 czerwca 2016 r.

Kwalifikacje wymagane na stanowisko członka zarządu i kryteria kwalifikacji

Członkowie zarządu muszą posiadać kompetencje na najwyższym poziomie, obejmujące szeroki zakres odpowiedniej wiedzy eksperckiej, oraz zobowiązać się do działania w sposób niezależny.

Wnioskodawcy muszą wypełnić internetowy formularz wniosku i formularz deklaracji o braku konfliktu interesów, które to formularze obejmują konkretne zobowiązania i oświadczenia. Po mianowaniu przez Radę będą oni zobowiązani do sporządzania co roku pisemnej deklaracji o braku konfliktu interesów oraz do zgłaszania na każdym posiedzeniu zarządu wszelkich interesów, co do których można by uznać, że wpływają na ich niezależność w odniesieniu do punktów porządku obrad.

Celem deklaracji o braku konfliktu interesów jest wykazanie zdolności kandydata do pełnienia funkcji członka zarządu EFSA zgodnie z wewnętrznymi zasadami EFSA w zakresie niezależności (http://www.efsa.europa.eu/en/values/ independence.htm) i kodeksem postępowania zarządu EFSA (http://www.efsa.europa.eu/en/efsawho/mb.htm). Zgodnie z tymi zasadami członkowie zarządu powstrzymują się od działań, które mogłyby spowodować konflikt interesów lub które zapewne wywołałaby u opinii publicznej wrażenie istnienia konfliktu interesów.

Zostanie wzięta pod uwagę indywidualna sytuacja kandydata ubiegającego się o stanowisko członka zarządu jako członek posiadający doświadczenie uzyskane w organizacjach reprezentujących konsumentów albo inne interesy w łańcuchu żywnościowym. Zob. poniższa sekcja zatytułowana: "Członkowie zarządu posiadający doświadczenie uzyskane w organizacjach reprezentujących konsumentów albo inne interesy w łańcuchu żywnościowym".

Aby kwalifikować się na przedmiotowe stanowisko, kandydaci muszą posiadać obywatelstwo jednego z państw członkowskich UE i wykazać:

1)
co najmniej 15 lat doświadczenia w zakresie jednego lub kilku z pięciu poniższych obszarów, w tym przynajmniej 5 lat doświadczenia na stanowisku kierowniczym:
-
świadczenie niezależnego doradztwa naukowego oraz wsparcia naukowego i technicznego w opracowywaniu prawodawstwa i polityki Unii Europejskiej we wszystkich dziedzinach, które mają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i paszy,
-
zarządzanie i administracja publiczna (w tym aspekty związane zarządzeniem zasobami ludzkimi, aspekty prawne i finansowe),
-
opracowywanie strategii na rzecz zapewnienia rzetelnego, niezależnego, przejrzystego, zgodnego z zasadami etyki i wysokiej jakości doradztwa naukowego, przy jednoczesnym zachowaniu rzetelności w stosunku do zainteresowanych stron,
-
skuteczna komunikacja i informacja publiczna w kwestiach naukowych,
-
zapewnienie niezbędnej spójności między: funkcjami w zakresie oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowania o ryzyku;
2)
co najmniej pięcioletnie doświadczenie w pracy związanej z bezpieczeństwem żywności i paszy lub z innymi obszarami stanowiącymi misję Urzędu, zwłaszcza w zakresie zdrowia i dobrostanu zwierząt, ochrony środowiska naturalnego, zdrowia roślin i odżywiania;
3)
zdolność do pracy w środowisku wielojęzycznym, wielokulturowym i interdyscyplinarnym;
4)
zdolność do działania w sposób niezależny:

od kandydatów oczekuje się, że będą przestrzegać najwyższych standardów etycznych, postępować w sposób uczciwy, niezależny, bezstronny oraz dyskretny, bez uwzględniania własnego interesu, a także unikać wszelkich sytuacji, które mogłyby doprowadzić do zaistnienia konfliktu interesów.

Ocena kandydatów dokonywana będzie z uwzględnieniem następujących kryteriów, kandydaci będą oceniani na podstawie porównania kandydatur oraz zdolności do niezależnego działania:

-
wiedza ekspercka i zdolność do skutecznego działania w jednym lub większej ilości obszarów kompetencji, o których mowa powyżej,
-
wiedza ekspercka w zakresie bezpieczeństwa żywności i paszy lub w innych dziedzinach związanych z misją Urzędu,
-
zdolność do pracy w środowisku wielojęzycznym, wielokulturowym i interdyscyplinarnym.

Lista wstępnie wyłonionych kandydatów zostanie przeanalizowana również w świetle następujących wymogów dotyczących składu zarządu:

-
zrównoważona, zbiorowa wiedza ekspercka członków zarządu,
-
jak najszerszy rozkład geograficzny oparty na rotacji członków zarządu zgodnie z kryterium narodowościowym.

Udział w posiedzeniach zarządu/zwrot kosztów i diety

Członkowie zarządu będą musieli w dużym stopniu zobowiązać się do czynnego uczestnictwa w posiedzeniach zarządu. Kandydaci proszeni są o potwierdzenie w formularzu wniosku dyspozycyjności do czynnego udziału w pracach zarządu. Zakłada się, że zarząd będzie spotykał się cztery do sześciu razy w roku. Członkowie zarządu nie są wynagradzani, jednak przysługuje im zwrot kosztów podróży w zwykłym zakresie, a ponadto są uprawnieni do diet dziennych. Koszty zakwaterowania pokrywa bezpośrednio EFSA. Otrzymują oni ponadto kompensaty za uczestnictwo w posiedzeniach zgodnie z art. 3 zasad zwrotu, który stanowi, że: "Wypłaca się szczególną kompensatę w wysokości 385 EUR za każdy pełen dzień uczestnictwa w posiedzeniach. Z tytułu posiedzenia trwającego pół dnia lub obecności trwającej pół dnia wypłaca się pół kompensaty".

Członkowie zarządu posiadający doświadczenie uzyskane w organizacjach reprezentujących konsumentów albo inne interesy w łańcuchu żywnościowym

Kandydaci proszeni są o wskazanie i uzasadnienie w swoim wniosku, czy chcą, by uznano ich za jednego z czterech członków zarządu wywodzących się z organizacji reprezentujących konsumentów albo inne interesy w łańcuchu żywnościowym. Uzasadnienie powinno zawierać szczegółowe dane dotyczące doświadczenia uzyskanego w organizacjach reprezentujących konsumentów albo inne interesy w łańcuchu żywnościowym.

Mianowanie i kadencja członka

Z wyjątkiem przedstawiciela Komisji, którego mianuje Komisja, członków zarządu mianuje Rada w konsultacji z Parlamentem Europejskim spośród kandydatów z listy, którą przygotowuje Komisja na podstawie niniejszego zaproszenia do wyrażenia zainteresowania. Kadencja członka zarządu trwa cztery lata i może zostać przedłużona jednokrotnie. Kandydatom zwraca się uwagę na fakt, że lista Komisji zostanie podana do wiadomości publicznej i że przysługuje im prawo złożenia do Komisji sprzeciwu wobec publikacji swoich danych na adres podany w oświadczeniu o ochronie prywatności wchodzącym w skład niniejszego zaproszenia do wyrażenia zainteresowania (zob. również poniższa sekcja "Ochrona danych osobowych"). Skorzystanie z tego prawa nie będzie miało negatywnego wpływu na rozpatrywanie wniosku kandydata. Osoby z listy Komisji, które nie zostaną mianowane, mogą zostać poproszone o wyrażenie zgody na wpisanie ich na listę rezerwową, która będzie wykorzystywana w razie konieczności zastąpienia członków zarządu, którzy nie będą w stanie wypełnić swojego mandatu.

Polityka równych szans

Dokładać się będzie wszelkich starań, by uniknąć jakichkolwiek form dyskryminacji, przy czym do składania wniosków zachęca się kobiety.

Procedura i termin składania wniosków

Wnioski muszą spełniać poniższe wymogi; w przeciwnym razie nie będą uwzględnione:

1.
Zainteresowane osoby zachęca się do składania wniosków przez internet z wykorzystaniem systemu na następującej stronie internetowej: http://ec.europa.eu/food/efsa/efsa_management_board_en.htm

W skład wniosków złożonych przez internet wchodzić muszą dwa załączniki:

a)
deklaracja o braku konfliktu interesów dostępna pod następującym adresem: http://ec.europa.eu/food/efsa/ efsa_management_board_en.htm
b)
CV nie krótsze niż 1,5 strony i nie dłuższe niż 3 strony.
2.
Po pomyślnym złożeniu wniosku przez internet system internetowy generuje numer rejestracji. Niewygenerowanie takiego numeru przez system oznacza, że wniosek nie został zarejestrowany.

W razie problemów technicznych proszę wysłać wiadomość e-mail na adres: sante-call-management-board-efsa@ec.europa.eu Nie ma możliwości śledzenia w internecie przebiegu procesu naboru.

3.
Zainteresowane osoby mogą również składać wnioski, przesyłając formularz wniosku na następujący adres poczty elektronicznej: sante-call-management-board-efsa@ec.europa.eu Wielojęzyczna wersja formularza jest dostępna pod adresem: http://ec.europa.eu/food/efsa/efsa_management_board_en.htm

W skład wniosków złożonych pocztą elektroniczną wchodzić muszą dwa załączniki:

a)
deklaracja o braku konfliktu interesów dostępna pod następującym adresem: http://ec.europa.eu/food/efsa/ efsa_management_board_en.htm
b)
CV nie krótsze niż 1,5 strony i nie dłuższe niż 3 strony.
4.
Po pomyślnym złożeniu wniosku pocztą elektroniczną wysłane będzie potwierdzenie otrzymania wniosku. Brak takiego potwierdzenia oznacza, że złożony pocztą elektroniczną wniosek nie został zarejestrowany.
5.
Formularz wniosku, formularz deklaracji o braku konfliktu interesów, CV oraz wszelkie dokumenty uzupełniające muszą być sporządzone w jednym z języków urzędowych Unii Europejskiej. Choć nie jest to wymogiem, wskazane byłoby dołączenie skróconego opisu doświadczenia i innych istotnych informacji w języku angielskim w celu usprawnienia procedury selekcji. Wszystkie wnioski rozpatrywane będą przy zachowaniu poufności. Na żądanie należy w późniejszym terminie złożyć dokumenty uzupełniające.
6.
Wszystkie zgłoszenia zainteresowania rozpatrywane są przy zachowaniu poufności.
7.
Ostateczny termin składania wniosków upływa w dniu 8 lipca 2015 r. o godzinie 12.00 (w południe) czasu brukselskiego.
8.
Konieczne jest złożenie pełnego wniosku i dotrzymanie terminu. Zaleca się, by kandydaci nie zwlekali ze złożeniem wniosku do ostatnich kilku dni, ponieważ ewentualne usterki w połączeniu internetowym mogą prowadzić do niezłożenia wniosku w terminie. Po upływie terminu składania wniosków wnioski nie będą przyjmowane.
9.
Przyjmowane będą wnioski, które wysłano pocztą elektroniczną i które spełniają wymagania określone w pkt 3. Z zasady nie będą przyjmowane wnioski wysłane pocztą, faksem lub doręczone osobiście, ani też wnioski przysłane bezpośrednio do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
10.
Składając wniosek, kandydaci akceptują procedury i warunki podane w niniejszym zaproszeniu oraz w dokumentach, do których zaproszenie się odnosi. Przygotowując wniosek, kandydaci nie mogą w żadnym wypadku odsyłać do dokumentów złożonych w ramach uprzednich wniosków (przykład: nie będą akceptowane fotokopie załączone do uprzednich wniosków). Przedstawienie jakichkolwiek nieprawdziwych informacji może spowodować wykluczenie z procedury wyboru na członka zarządu.
11.
Wszyscy kandydaci, którzy złożą wnioski w odpowiedzi na niniejsze zaproszenie do wyrażenia zainteresowania, zostaną poinformowani o wyniku procesu selekcji.

Ochrona danych osobowych

Komisja zapewni przetwarzanie danych osobowych kandydatów zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 45/2001 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2000 r. o ochronie osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez instytucje i organy wspólnotowe i o swobodnym przepływie takich danych 4 . Odnosi się to w szczególności do zapewnienia poufnego i bezpiecznego traktowania wymienionych danych. Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat zakresu, celów i środków przetwarzania danych osobowych w kontekście niniejszego zaproszenia, kandydaci mogą zapoznać się ze szczegółowym oświadczeniem o ochronie prywatności, które dostępne jest na stronie: http://ec.europa.eu/food/efsa/efsa_management_board_en.htm

1 Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1.
2 Dz.U. C 192 z 30.6.2012, s. 1.
3 Dz.U. C 192 z 21.6.2014, s. 2.
4 Dz.U. L 8 z 12.1.2001, s. 1.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2015.158.8

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Zaproszenie do wyrażenia zainteresowania stanowiskiem członka zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Data aktu: 13/05/2015
Data ogłoszenia: 13/05/2015