united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2015/C 128/09)

(Dz.U.UE C z dnia 21 kwietnia 2015 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2

"PATATA NOVELLA DI GALATINA"

Nr WE: IT-PDO-0005-01184 - 28.11.2013

ChOG () ChNP (X)

1.
Nazwa

"Patata novella di Galatina"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

Za produkt uznaje się wyłącznie bulwy gatunku Solanum tuberosum, odmiany Sieglinde.

Główne właściwości produktu konsumpcyjnego są następujące:

Fizyczne:

-
skórka koloru intensywnie żółtego, błyszcząca z uwagi na obecność resztek ziemi z gleb tzw. terra rossa, w których uprawiano bulwy, nabiera zabarwienia rdzawo-czekoladowego.
-
kształt podłużny, owalny, średniej wielkości;
-
skórka dość jednorodna, podatna na rozwarstwianie, pozbawiona pęknięć;
-
bulwy całe, pozbawione kiełków, o regularnym kształcie, bez zniekształceń oraz dziwnego smaku czy zapachu;
-
bulwy suche, nie zazielenione, pozbawione uszkodzeń, obić, ugryzień, plam czy innych anomalii;

Chemiczne:

-
niska zawartość skrobi (maksymalnie 17 %) i masy suchej (maksymalnie 21 %);
3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji, od uprawy po zbiór, muszą mieć miejsce na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

-

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

Etykieta umieszczona na opakowaniach powinna zawierać następujące informacje:

-
logo i napis "Patata novella di Galatina", rozmiar czcionki musi być większy od rozmiaru czcionki użytej do wykonania innych napisów figurujących na etykiecie
-
pochodzenie (obszar, na którym produkt został wyprodukowany i opakowany)
-
nazwa i adres przedsiębiorstwa pakującego;
-
początkowa masa netto;
-
rozmiar;
-
numer identyfikacyjny partii;
-
czas zbioru i data pakowania;
-
symbol Unii Europejskiej.

Do nazwy, o której mowa w pkt 1, nie wolno dodawać żadnych określeń oprócz przewidzianych w niniejszym dokumencie.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar uprawy ziemniaka objętego chronioną nazwą pochodzenia "Patata novella di Galatina" stanowi obszar administracyjny następujących gmin w prowincji Lecce: Acquarica del Capo, Alliste, Casarano, Castrignano del Capo, Galatina, Galatone, Gallipoli, Matino, Melissano, Morciano Di Leuca, Nardò, Parabita, Patù, Presicce, Racale, Salve, Sannicola, Taviano, Ugento.

5.
Związek z obszarem geograficznym
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Typowy obszar uprawy "Patata novella di Galatina" określany jest mianem łuku jońsko-salentyńskiego i zajmuje pas centralny, który od wybrzeża Morza Jońskiego w prowincji Lecce ciągnie się w głąb Półwyspu Salentyńskiego.

Na tym obszarze średnie temperatury w styczniu, który jest miesiącem najzimniejszym, wahają się pomiędzy 9,5 °C do 10 °C, natomiast w sierpniu, miesiącu najcieplejszym, pomiędzy 25,6 °C a 26 °C, przy czym temperatury maksymalne nierzadko przekraczają 40 °C; dobowe wahania temperatury (różnice pomiędzy minimalną i maksymalną temperaturą w ciągu 24 godzin) nie są zbyt duże z uwagi na łagodzący wpływ morza.

Średnia wartość roczna nasłonecznienia jest wyższa niż w całym regionie Apulii, gdzie wynosi ona 2 600 godzin (dla Włoch wartość ta waha się pomiędzy 2 100 a 2 800).

Główną cechą charakterystyczną obszaru uprawy jest terra rossa, gleba występująca na całym obszarze wybrzeża Morza Jońskiego, typowa wyłącznie dla tego obszaru; piaszczysta, o niskim zakwaszeniu bliskim wartościom neutralnym, gleba ta jest bogata w przyswajalny fosfor i żelazo oraz w potas wymienny, za to raczej uboga w substancje organiczne i azot całkowity. Terra rossa to typowy przykład gleb zonalnych, strefowych, o których właściwościach w dużej mierze decydują warunki klimatyczne panujące na obszarze ich powstania, z uwagi na fakt, że procesy wietrzenia skał, które prowadzą do tworzenia skały macierzystej oraz naturalne czynniki glebotwórcze zmieniają się w zależności od klimatu.

Inną cechą obszaru geograficznego uprawy "Patata novella di Galatina" są zabiegi podejmowane przez rolników w czasie zbiorów. Zbiór odbywa się przy pomocy prostych narzędzi mechanicznych, które nie stykają się bezpośrednio z bulwami. Natychmiast po zbiorze bulwy są wprowadzane do obrotu, z pominięciem procesu mycia.

5.2.
Specyfika produktu

Szczególną cechą ziemniaka "Patata novella di Galatina" jest fakt, że dojrzewa on wyjątkowo wcześnie, a jego skórka pokryta jest resztkami ziemi, które nadają jej typowy rdzawy kolor.

Zbiór "Patata novella di Galatina" ma miejsce co roku przed 30 czerwca.

Pozostałości ziemi znajdujące się na bulwach "Patata novella di Galatina" przywodzą na myśl typowy koloryt gleby w obszarze uprawy, a ich obecność wynika z faktu, że ziemniaki po zbiorze i sortowaniu są bezpośrednio wprowadzane do obrotu z pominięciem procesu mycia, który mógłby uszkodzić delikatną skórkę.

Inną cechą charakterystyczną "Patata novella di Galatina" jest niska zawartość masy suchej.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwościami produktu (w przypadku ChOG)

Tak wczesny zbiór, który normalnie ma miejsce pomiędzy wiosną a jesienią, jest możliwy z uwagi na cechy genetyczne i agrotechniczne, lecz przede wszystkim ze względu na szczególne warunki glebowe i klimatyczne obszaru uprawy.

Szczególnie korzystne są temperatury, dzięki którym wszystkie fazy fenologiczne zachodzą w optymalnych warunkach termicznych. Fakt, że temperatury gleby nie schodzą nigdy poniżej 3-4 °C przed fazą kiełkowania, sprawia, że sadzeniaki przechodzą bez szkody krótki okres fazy wegetatywnej, aż do chwili gdy wyższe temperatury, jakie odnotowuje się na przełomie lutego i marca, umożliwiają szybki proces kiełkowania i wzrostu.

Właściwości glebowe obszaru upraw wywierają wpływ zarówno na szybki proces dojrzewania jak i na niektóre właściwości fizyczno-chemiczne bulw oraz na proces dojrzewania skórki.

Piaszczysty charakter gleb na obszarze upraw "Patata novella di Galatina" sprawia, że łatwo się one nagrzewają, co z kolei przyspiesza cykl wzrostu i umożliwia dojrzewanie szybsze niż na innych obszarach. Ponadto gleby piaszczyste łatwo ulegają osuszeniu, dzięki czemu łatwiej jest przeprowadzać czynności związane z uprawą, jak sadzenie i zbiór, zaś dzięki ich terminowemu wykonaniu "Patata novella di Galatina" jest jedną z najwcześniej dostępnych w obrocie odmian.

Właściwości gleby wywierają bezpośredni wpływ również na zawartość masy suchej w ziemniaku: dzięki piaszczystemu charakterowi gleb i zawartości w nich substancji organicznych, bulwy nie napotykają przeszkód w cyklu wegetacyjnym i osiągają znaczące rozmiary, realizując w pełni swe możliwości wzrostu. W rezultacie ciężar właściwy ziemniaka jest zdecydowanie mniejszy, a co za tym idzie również zawartość masy suchej, czynnik bardzo istotny przy określaniu właściwości chemicznych "Patata novella di Galatina".

Na piaszczystym podłożu ziemniaki "Patata novella di Galatina" rosną w sposób regularny, zachowując kształt, a ich skórka dojrzewa, zachowując gładkość i połysk i przyjmując typowy rdzawo-czekoladowy kolor charakterystyczny dla upraw prowadzonych na glebie terra rossa.

Wydajność upraw jest powiązana z długością okresu wystawienia na działanie światła w cyklu dziennym: ziemniaki w tym środowisku i w okresie uprawy (od listopada do czerwca) znalazły optymalne warunki do wzrostu. Krótki fotoperiod charakteryzujący przedmiotowe środowisko pozwala roślinie na opóźnienie lub zatrzymanie kwitnienia, dzięki czemu bulwy mogą rozwijać się wcześniej i szybciej.

Nazwa, przypisująca produkt do określonego miejsca - Galatiny - stanowi gwarancję jakości i świadczy o historycznej obecności tej uprawy na tym terenie.

Aspekty gospodarcze i produkcyjne

Ziemniak jest uprawą o podstawowym znaczeniu dla rolnictwa i gospodarki szeregu gmin usytuowanych w pasie nabrzeżnym łuku jońsko-salentyńskiego; wybór właśnie tej uprawy w odróżnieniu od innych, również bardzo rozpowszechnionych na całym obszarze, takich jak arbuz czy papryka, podyktowany jest nie tylko dużą jej wydajnością spowodowaną sprzyjającymi warunkami glebowymi i klimatycznymi, ale również tym, że ziemniak jest uprawą stosunkowo łatwą i wymaga niewielkich nakładów technicznych i finansowych. Oprócz tego uprawa ziemniaków, w odróżnieniu od pozostałych wymienionych upraw, może być prowadzona równolegle z hodowlą drzew oliwnych sadzonych gęsto w starych gospodarstwach, tak jak robiło się to od dawna i jak się to robi nadal w większości przypadków. W tej sytuacji od dziesięcioleci przyjął się zwyczaj zbierania oliwek wcześnie (do końca października) i prosto z drzewa: dzięki temu nie tylko uzyskuje się oliwę o jakości o wiele przewyższającej jakość oliwy wyprodukowanej z oliwek zebranych z ziemi, ale też ziemia, która w przeciwnym razie byłaby dłużej niedostępna dla czynności związanych z uprawą ziemniaka, może być o wiele wcześniej przygotowana do sadzenia sadzeniaków. Wczesne sadzenie pociąga za sobą wcześniejszy wzrost i dojrzewanie bulw i wpływa w oczywisty sposób na tak wczesny zbiór.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 3 )

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji jest dostępny w na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/ flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

lub

bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali) (www.politicheagricole.it).

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Zastąpione rozporzadzeniem (UE) nr 1151/2012.
3 Zob. przypis 2.

Zmiany w prawie

Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.

Grażyna J. Leśniak 06.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2015.128.11

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 21/04/2015
Data ogłoszenia: 21/04/2015