Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego w sprawie wspierania potencjału wzrostu europejskiej branży piwowarskiej (opinia z inicjatywy własnej)(2014/C 67/06)
Sprawozdawca: Ludvík JÍROVEC
Współsprawozdawca: Edwin CALLEJA
(Dz.U.UE C z dnia 6 marca 2014 r.)
Dnia 14 lutego 2013 r. Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny postanowił, zgodnie z art. 29 ust. 2 regulaminu wewnętrznego, sporządzić opinię z inicjatywy własnej w sprawie wspierania potencjału wzrostu europejskiej branży piwowarskiej.
Komisja Konsultacyjna ds. Przemian w Przemyśle, której powierzono przygotowanie prac Komitetu w tej sprawie, przyjęła swoją opinię 26 września 2013 r.
Na 493. sesji plenarnej w dniach 16-17 października 2013 r. (posiedzenie z 16 października) Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny stosunkiem głosów 47 do 1 - 2 osoby wstrzymały się od głosu - przyjął następującą opinię:
Bruksela, 16 października 2013 r.
|
Przewodniczący Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego |
|
Henri MALOSSE |
1 Dane statystyczne "Brewers of Europe", wydanie 2012, październik 2012 r.
2 Badanie Canadean nt. światowych tendencji na rynku piwa, 2012 r.
3 ABInbev, Carlsberg, Heineken, SABMiller (dane z 2013 r.).
4 Komisja Europejska, DG ds. Przedsiębiorstw i Przemysłu.
5 http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm.
6 ChNP - chroniona nazwa pochodzenia; ChOG - chronione oznaczenie geograficzne.
7 Komisja Europejska, DG ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
8 Komisja Europejska, DG ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, grudzień 2009 r.; Pavlovic M., luty 2012 r.
9 Komisja Europejska, DG ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
10 COM(2012) 795 final.
11 Ernst Young, The Contribution made by Beer to the European Economy [Wkład piwa w europejską gospodarkę], wrzesień 2011 r.
12 Ernst Young, wrzesień 2011 r.
13 Komisja Europejska, Tabele dotyczące podatków akcyzowych, 2013 r.
14 Ernst Young, wrzesień 2011 r.
15 Dz.U. C 69 z 21.7.2006, s. 10.
16 Ernst Young, "The Hospitality Sector in Europe" [Sektor hotelarsko-gastronomiczny w Europie], wrzesień 2013 r.
17 Komisja Europejska, DG ds. Handlu.
18 Ernst Young, wrzesień 2011 r.
19 CampdenBRI / KWA, The Environmental Performance of the European Brewing Sector [Wyniki europejskiego sektora piwowarskiego w zakresie efektywności środowiskowej], maj 2012 r.
20 Bamforth, C. (2009) "Contraception, Charcoal and Cows: The World of Brewery Co-Products" [Antykoncepcja, węgiel i krowy: świat produktów ubocznych przemysłu piwowarskiego], Brew. Guardian, 138(1), 24-27.
21 The Brewers of Europe, "European beer pledge: 1st year report" ["Zobowiązanie europejskiego sektora piwowarskiego: sprawozdanie z pierwszego roku"], kwiecień 2013 r.
22 Sponsorship ideas, "Supporting local communities: Assessing the contribution of local brewers" [Wspieranie społeczności lokalnych: Ocena wkładu browarników lokalnych], maj 2011 r.
23 Dz.U. C 48 z 21.2.2002, s. 130.
24 Dz.U. C 327 z 12.11.2013, s. 82.