DECYZJA RADYz dnia 16 czerwca 2014 r.
w sprawie mianowania połowy członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
(2014/C 192/02)
(Dz.U.UE C z dnia 21 czerwca 2014 r.)
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności 1 , w szczególności jego art. 25 ust. 1,
uwzględniając listę kandydatów przedłożoną Radzie przez Komisję Europejską,
uwzględniając opinię wyrażoną przez Parlament Europejski,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Nieodzowne jest zapewnienie niezależności, wysokich standardów naukowych, przejrzystości i sprawności działania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Niezbędna jest również współpraca z państwami członkowskimi.
(2) Kadencja siedmiu członków zarządu EFSA upływa w dniu 30 czerwca 2014 r.
(3) Przedłożona przez Komisję lista została przeanalizowana pod kątem mianowania siedmiu nowych członków zarządu EFSA na podstawie dokumentacji dostarczonej przez Komisję oraz z uwzględnieniem opinii wyrażonej przez Parlament Europejski. Celem jest zapewnienie najwyższych standardów kompetencji, szerokiego zakresu specjalistycznej wiedzy, na przykład w zakresie zarządzania i administracji publicznej, oraz możliwie najbardziej zróżnicowanej pod względem geograficznym reprezentacji w obrębie Unii.
(4) Zgodnie z art. 25 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 czterej członkowie zarządu EFSA muszą posiadać doświadczenie zdobyte podczas pracy w organizacjach reprezentujących interesy konsumentów i innych instytucji w łańcuchu żywnościowym. Kadencja trzech członków zarządu mających takie doświadczenie upływa w dniu 30 czerwca 2014 r. i należy zatem wybrać nowych członków na ich miejsce,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
1 Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1.
*) Doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących interesy innych instytucji w łańcuchu żywnościowym.
**) Doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących interesy konsumentów.
*) Doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących interesy innych instytucji w łańcuchu żywnościowym.