united kingdom
ukraine

Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej dotyczącej "Ron de Guatemala".

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ DOTYCZĄCEJ "RON DE GUATEMALA"

(2012/C 168/09)

(Dz.U.UE C z dnia 14 czerwca 2012 r.)

WPROWADZENIE

Dnia 15 marca 2010 r. Asociación Nacional de Fabricantes de Alcoholes y Licores, organ ustanowiony w Gwatemali zgodnie z tamtejszym prawem krajowym, złożył wniosek o rejestrację nazwy "Ron de Guatemala" jako oznaczenia geograficznego na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 110/2008 w terminie dwunastu miesięcy od daty złożenia wniosku, o którym mowa w ust. 1, Komisja musi sprawdzić zgodność wniosku z wspomnianym rozporządzeniem.

Przeprowadzono weryfikację wniosku i podczas 107. posiedzenia Komitetu ds. Napojów Spirytusowych w dniu 8 lutego 2012 r., Komisja stwierdziła, zgodnie z art. 17 ust. 6, iż spełnia on wymogi określone w rozporządzeniu.

Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej zostaną zatem opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, seria C.

Zgodnie z art. 17 ust. 7 osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes może w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji podstawowej specyfikacji dokumentacji technicznej zgłosić zastrzeżenia do umieszczenia oznaczenia geograficznego w załączniku III ze względu na niespełnienie warunków przewidzianych wspomnianym rozporządzeniem. Zastrzeżenie, które musi być należycie uzasadnione, przedkłada się Komisji w jednym z języków urzędowych Unii Europejskiej lub z załączonym tłumaczeniem na jeden z tych języków.

ARKUSZ STRESZCZENIA OG "RON DE GUATEMALA"

1.
Nazwa: "Ron de Guatemala"
2.
Kategoria napoju spirytusowego: Rum (kategoria 1 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008)
3.
Opis:

Napój alkoholowy produkowany wyłącznie z surowców uzyskanych z trzciny cukrowej.

Istnieją następujące rodzaje "Ron de Guatemala":

Solera: rum z Virgin Sugar Cane Honey (soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia) dojrzewający na dużych wysokościach w beczkach z drewna dębu białego,
Solera Añejo: mieszanka różnych rodzajów rumu z Virgin Sugar Cane Honey, dojrzewająca na dużych wysokościach w beczkach z drewna dębu białego, otrzymywana w wyniku mieszania różnych soleras przed butelkowaniem,
Solera Reserva: mieszanka różnych rodzajów rumu z Virgin Sugar Cane Honey, dojrzewająca na dużej wysokości w beczkach z drewna dębu białego, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach,
Solera Gran Reserva: mieszanka różnych rodzajów rumu z Virgin Sugar Cane Honey, dojrzewająca na dużej wysokości w co najmniej dwóch typach beczek, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach,
Solera Gran Reserva Especial: mieszanka różnych rodzajów rumu z Virgin Sugar Cane Honey, dojrzewająca na dużej wysokości w co najmniej trzech typach beczek, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach.
4.
Właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne:

Fizyczne i chemiczne właściwości "Ron de Guatemala" muszą odpowiadać następującym wymogom organicznym i chemicznym:

Wymogi chemiczne:

Zawartość alkoholu: od 37,5 % do 50 % obj.

Łączna suma kongenerów (w tym aldehyd octowy, kwas octowy, octan etylu, alkohole wyższe) wyrażona w miligramach na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: równa 50 lub większa.

Kwasowość całkowita, wyrażona w miligramach kwasu octowego na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: nie wyższa niż 120.

Metanol w miligramach na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: nie więcej niż 280.

Wymogi organoleptyczne:

Wygląd: przejrzysty i czysty, płynna i gęsta konsystencja.

Kolor: w zależności od stopnia dojrzałości. Odcienie od bursztynowego i złotego do czerwonawego.

Zapach: podstawowe aromaty pochodzą od użytego surowca, czyli soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia. Aromaty wtórne, które powstają w trakcie fermentacji alkoholowej, mają wyraźnie winny charakter ze względu na działanie drożdży. Pozostałe aromaty tworzą się w trakcie procesu dojrzewania.

Smak: bogaty i łagodny smak, od słodkiego do wytrawnego.

5.
Obszar geograficzny:

Obszar, na którym uprawia się trzcinę cukrową wykorzystywaną do produkcji "Ron de Guatemala" znajduje się w południowych departamentach Retalhuleu i Suchitepéquez, graniczących z Oceanem Spokojnym. Produkt poddaje się procesowi dojrzewania w mieście Quetzaltenango, położonym ponad 2 300 metrów nad poziomem morza.

6.
Metoda produkcji:

Produkcja "Ron de Guatemala" to wieloetapowy proces.

Sadzenie trzciny cukrowej: trzcina cukrowa osiąga optymalny stopień dojrzałości po 12 miesiącach.

Zbiór: zbiory trzciny cukrowej trwają od końca okresu deszczowego w listopadzie aż do maja; trzcina cukrowa ścinana jest ręcznie, po czym zbierana przy użyciu odpowiednich maszyn.

Prasowanie w fabrykach: po zebraniu trzciny cukrowej poddaje się ją wytłaczaniu w prasach przez najwyżej 36 godzin. Produkcja soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia w zakładach przetwórczych obejmuje kilka etapów:

rozdrabnianie: cukry są uwalniane z trzciny cukrowej przy użyciu różnych technik rozdrabniania komórek,
wytłaczanie w prasach: z trzciny poddanej wielokrotnemu wytłaczaniu w prasach wyciskany jest sok,
produkcja soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia: sok z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia jest pozyskiwany za pomocą procesu odparowywania wody, który zwiększa zawartość cukru w produkcie,
oczyszczanie: sok z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia jest oczyszczany za pomocą procesu wapnowania, który polega na flokulacji i dekantacji.

Fermentacja: proces fermentacji wywoływany jest przez dodanie drożdży ze szczepu Saccharomyces cerevisiae do otrzymanego soku. Przedmiotowy szczep drożdży otrzymywany jest z ananasów.

Destylacja: proces destylacji przebiega w sposób ciągły w kolumnach rektyfikacyjnych bez ekstrakcji. Sfermentowany moszcz jest ogrzewany parą do momentu, kiedy alkohol zamienia się w opary alkoholowe. Następnie opary kierowane są do chłodnic, gdzie zamieniają się w ciecz, czyli rum.

Dojrzewanie: zawartość alkoholu zmniejsza się do dopuszczalnego prawnie limitu 60° przez dodanie wody z pobliskich źródeł. Rum następnie dojrzewa w beczkach z dębu białego europejskiego i amerykańskiego, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania produktów takich jak amerykańska whisky, koniak lub sherry. Beczki składuje się w magazynach, które nie są hermetycznie zamknięte.

Ostatni etap obejmuje mieszanie. Różne rodzaje rumu miesza się ze sobą, następnie dodaje się wodę w celu obniżenia stężenia alkoholu, a otrzymaną mieszankę przechowuje się w drewnianych pojemnikach, które pozwalają na odpowiednie wymieszanie składników.

7.
Związek z obszarem geograficznym:

Specyfika "Ron de Guatemala" polega na połączeniu wielu czynników wynikających z warunków ekologicznych i rolnych obszaru, z którego pochodzi trzcina cukrowa i w którym produkt dojrzewa, jak również z autentycznego charakteru procesu produkcji, który łączy naturę, tradycję, sztukę i naukę.

Trzcinę cukrową uprawia się na obszarze, który ma typowe cechy klimatu tropikalnego. Średnia roczna temperatura wynosi tam 26 °C, średnia wilgotność względna - 78 %, a średnie roczne opady kształtują się między 2 600 mm a 3 600 mm. Czynniki te powodują, że uzyskana trzcina cukrowa charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, dzięki czemu do produkcji rumu używa się wysoko skoncentrowanego i musującego soku najlepszej jakości.

Gliniaste gleby powodują zatrzymanie wilgoci i koncentrację cukrów w trzcinie.

Obszar, na którym dojrzewa produkt, położony jest na wysokości ponad 2 400 metrów. Panuje tam zimny i suchy klimat, a średnia roczna temperatura wynosi 14,79 °C.

Zimno i mniejsza ilość tlenu na dużej wysokości powodują spowolnienie chemicznego procesu dojrzewania, co umożliwia wykształcenie się intensywniejszego smaku i aromatu produktu.

8.
Wymogi ustanowione przez prawodawstwo krajowe:

Nazwa "Ron de Guatemala" jest chroniona jako nazwa pochodzenia w rejestrze własności intelektualnej Gwatemali i spełnia wymogi ustanowione w gwatemalskiej normie technicznej COGUANOR NGO 33011, ustawie w sprawie napojów spirytusowych, alkoholowych oraz fermentowanych, dekrecie nr 536 Kongresu Republiki Gwatemali oraz rozporządzeniu wykonawczym w odniesieniu do ustawy w sprawie napojów spirytusowych, alkoholowych i fermentowanych.

9.
Wnioskodawca:

Asociación Nacional de Fabricantes de Alcoholes y Licores (ANFAL), siedziba statutowa w departamencie Guatemala, adres Km. 16,5 Carretera Roosevelt, 4-81 zona 1 de Mixco, Guatemala.

10.
Organ nadzorczy:

Laboratorio Nacional de Salud de Guatemala, odpowiedzialny za weryfikację zgodności z dokumentacją techniczną dotyczącą oznaczenia geograficznego "Ron de Guatemala" przed sprzedażą przedmiotowego produktu.

Zmiany w prawie

Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2012.168.9

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej dotyczącej "Ron de Guatemala".
Data aktu: 14/06/2012
Data ogłoszenia: 14/06/2012