Komunikat Komisji w ramach wykonania rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010 uzupełniającego dyrektywę 2010/30/UE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2011/C 49/05)
(Dz.U.UE C z dnia 16 lutego 2011 r.)
1. Publikacja tytułów i odniesień do tymczasowych metod pomiaru(1) w ramach wykonania rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010, w szczególności załączników VI i VII do tego rozporządzenia.
Mierzony parametr |
Organizacja |
Odniesienie |
Tytuł |
Terminy, definicje, symbole i klasyfikacja |
CEN |
Klauzule 3 i 4 normy EN 153. W przypadku gdy klauzule 3 i 4 normy EN 153 stoją w sprzeczności z definicjami zawartymi w art. 2 i załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 643/2009, pierwszeństwo ma to rozporządzenie. |
Metody pomiaru zużycia energii elektrycznej oraz związane z tym charakterystyki domowych chłodziarek, sprzętu do przechowywania zamrożonej żywności, zamrażarek i ich zestawów zasilanych z sieci elektrycznej |
Ogólne warunki badań |
CEN |
Klauzula 8 normy EN 153. W przypadku gdy klauzula 8 normy EN 153 stoi w sprzeczności z warunkami zawartymi w części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 643/2009, pierwszeństwo ma to rozporządzenie. |
Zbieranie i usuwanie wody powstałej w wyniku odszraniania |
CEN |
Klauzula 5 normy EN 153 |
Temperatury przechowywania |
CEN |
Klauzule 6 i 13 normy EN 153. W przypadku gdy klauzule 6 i 13 normy EN 153 stoją w sprzeczności z tabelą 4 załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 643/2009, pierwszeństwo ma to rozporządzenie. |
Ustalenie wymiarów liniowych, objętości i powierzchni |
CEN |
Klauzula 7 normy EN 153 |
Zużycie energii |
CEN |
Klauzula 15 normy EN 153 |
Czas wzrostu temperatury |
CEN |
Klauzula 16 normy EN 153 |
Zdolność zamrażania |
CEN |
Klauzula 17 normy EN 153 |
Wbudowane urządzenia chłodnicze |
CEN |
Załącznik D do normy EN 153 |
Cechy znamionowe i procedura kontroli |
CEN |
Załącznik E do normy EN 153. W przypadku gdy załącznik E do normy EN 153 stoi w sprzeczności z tabelą 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 643/2009, pierwszeństwo ma to rozporządzenie. |
Zawartość raportu z badań, ocena |
CEN |
Klauzule 20 i 21 normy EN 153 |
Poziom hałasu |
Międzynarodowa Komisja Elektrotechniczna |
IEC 60704-1 |
Elektryczne przyrządy do użytku domowego i podobnego - Procedura badania hałasu - część 1: Wymagania ogólne |
IEC 60704-2-14 |
Elektryczne przyrządy do użytku domowego i podobnego - Procedura badania hałasu - część 2-14: Wymagania szczegółowe dla chłodziarek, urządzeń do przechowywania mrożonych produktów żywnościowych i zamrażarek |
IEC 60704-3 |
Elektryczne przyrządy do użytku domowego i podobnego - Procedura badania hałasu - część 3: Procedura określania i weryfikowania deklarowanych wartości emisji hałasu |
Zużycie energii |
Komisja Europejska |
Rozporządzenie (WE) nr 1275/2008 |
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1275/2008 z dnia 17 grudnia 2008 r. w sprawie wykonania dyrektywy 2005/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla zużycia energii przez elektryczne i elektroniczne urządzenia gospodarstwa domowego i urządzenia biurowe w trybie czuwania i wyłączenia |
Wilgotność komory do przechowywania wina |
Komisja Europejska |
Część 2 lit. d) niniejszego komunikatu |
Metoda pomiaru w odniesieniu do urządzeń do przechowywania wina |
2. Metoda pomiaru w odniesieniu do urządzeń do przechowywania wina
a) Ogólne warunki badań
– okres badania jest określony zgodnie z klauzulą 8 normy EN 153,
– zmiany temperatury przechowywania w czasie mierzy się trzy razy w następujący sposób: pierwszego pomiaru dokonuje się przy najniższej ustalonej temperaturze otoczenia dla klasy klimatycznej (klas klimatycznych) urządzenia do przechowywania wina, drugiego pomiaru dokonuje się przy temperaturze otoczenia + 25 °C, a trzeciego przy najwyższej ustalonej temperaturze otoczenia dla klasy klimatycznej (klas klimatycznych) urządzenia do przechowywania wina,
– pomiaru aktywnej lub pasywnej kontroli wilgotności komory dokonuje się przy wilgotności otoczenia wynoszącej między 50 % a 75 % i przy temperaturze otoczenia wynoszącej + 25 °C,
– pomiaru aktywnej lub pasywnej kontroli wilgotności komory oraz zmiany w czasie temperatury przechowywania przy temperaturze otoczenia wynoszącej +25 °C można dokonać równocześnie,
– średnią temperaturę przechowywania dla każdej komory (twma) ustala się na + 12 °C lub najbliższą zimniejszą temperaturę,
– części usuwalne, które producent uznaje za niezbędne do właściwego cieplnego i mechanicznego funkcjonowania komór do przechowywania wina, umieszcza się w ich odpowiednich pozycjach zgodnie z instrukcjami producenta.
b) Średnią temperaturę przechowywania (twma) dla każdej komory oblicza się w następujący sposób:
gdzie:
– twim = zintegrowana średnia czasowa chwilowej wartości temperatury jednego opakowania 500 g środka symulującego żywność (pakiet M) umieszczonego w punkcie (punktach) pomiaru (Twi) zgodnie z rys. 1
– n = liczba opakowań środka symulującego żywność (pakietów M) umieszczonych w punkcie (punktach) pomiaru (Twi), 1 ≤ n ≤ 3
c) Zmiana temperatury przechowywania w czasie, zwana dalej "amplitudą temperatury", jest mierzona w każdym punkcie pomiaru (Twi) zgodnie z rys. 1. Oblicza się ją jako średnią wartość różnicy między najcieplejszymi i najzimniejszymi chwilowymi wartościami temperatury (twi) pomiędzy dwoma kolejnymi zatrzymaniami systemu chłodzącego w okresie badania. Jeżeli nie jest możliwe określenie zatrzymania systemu chłodzącego, należy zastosować kolejne okresy 4 godzin.
Uznaje się, że zmiana temperatury przechowywania w czasie spełniła warunek dotyczący nieprzekroczenia 0,5 K, wymieniony w lit. l) ppkt (ii) załącznika I do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010, jeżeli średnia wszystkich amplitud temperatury w każdym punkcie pomiaru (Twi) wynosi mniej niż 0,5 K przy trzech badanych temperaturach otoczenia.
d) Względna wilgotność każdej komory (Hwm) jest obliczana w procentach i zaokrąglona do najbliższej wartości całkowitej, zgodnie z poniższym:
– Hwmjest mierzona za pomocą czujnika wilgotności umieszczonego w punkcie pomiaru (Tw2) zgodnie z rys. 1,
– w przypadku urządzenia do przechowywania wina z jednymi drzwiami, podzielonego przez zamocowane na stałe lub przesuwane podzielniki na oddzielne komory o niezależnej kontroli temperatury, Hwmjest mierzona dla każdej komory zgodnie z rys. 1,
– uznaje się, że aktywna lub pasywna kontrola wilgotności komory spełnia wymóg zakresu od 50 % do 80 %, wymieniony w lit. l) ppkt (iii) załącznika I do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010, jeżeli mierzona względna wilgotność (Hwm) utrzymuje się w zakresie od 50 % do 80 % w okresie badania,
– jeżeli wysokość komory lub podkomory (hw) jest mniejsza niż 400 mm (rys. 1), nie dokonuje się pomiaru Hwmdla takiej komory lub podkomory.
e) Pojemność znamionową wyrażoną liczbą standardowych butelek o pojemności 75 centylitrów oblicza się zgodnie z pkt 1 ust. 1 akapit ostatni załącznika II do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010 w następujący sposób:
– wymiary standardowych butelek oblicza się zgodnie z rys. 2,
– całkowita waga każdej standardowej butelki wynosi 1 200 ± 50 g. Standardowe butelki można wypełnić wodą lub jej odpowiednikiem w celu uzyskania tej wagi,
– jedną standardową butelkę umieszcza się w każdej strefie przeznaczonej do przechowywania butelki podczas normalnego użytkowania przez użytkownika końcowego zgodnie z poniższymi specyfikacjami. W dokumentacji technicznej, o której mowa w art. 3 lit. c) rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010, zamieszcza się rysunek przedstawiający plan rozlokowania butelek do celów obliczenia pojemności znamionowej.
(i) odległość od ścianki/ścianki tylnej/drzwi(2) zgodnie z instrukcją producenta;
(ii) w przypadku braku instrukcji, granice położenia butelki wyznaczają tylna krawędź półek i odległość 5 mm od drzwi; zapewniona musi być właściwa funkcja chłodzenia;
(iii) butelki umieszczone na półkach na drzwiach mogą dotykać ościeżyny drzwiowej;
(iv) jeżeli parownik został zakryty w sposób stały w celu jego ochrony, butelki można ułożyć aż do substancji ochronnej; zapewniona musi być właściwa funkcja chłodzenia;
(v) butelki można ułożyć w pozycji odwróconej i naprzemiennej;
(vi) butelki mogą dotykać ścianek bocznych, jeżeli producent nie zalecił inaczej;
(vii) butelki można ułożyć pionowo lub poziomo, a także w pozycji przechylonej, jeżeli pozycję taką umożliwiają zamontowane części;
(viii) części ruchome, np. wysuwane półki muszą pozostać ruchome i dostępne w warunkach załadowania.
Rys. 1
Punkty pomiaru (Twi) w komorach do przechowywania wina
(wymiary w milimetrach)
grafika
gdzie:
– hw = wysokość w milimetrach komory do przechowywania wina
– D1 i D2 = odległość między liniami referencyjnymi stosowanymi do ustalenia objętości netto
– Jeżeli występuje szuflada, półka nad szufladą jest umieszczona na najniższej możliwej pozycji zgodnie z ilustracją w pkt 1 rys. 1.
– Punkty pomiaru temperatury (Twi) muszą znajdować się w równej odległości od boków komory, w punktach D1/2 lub D2/2, zgodnie z rys. 1.
– Punkt pomiaru wilgotności musi znajdować się w pobliżu Tw2z dokładnością do 100 mm, zgodnie z pkt 2 rys. 1.
– Jeżeli hw > 400, stosuje się trzy punkty pomiaru temperatury (Tw1, Tw2i Tw3).
– Jeżeli 300 < hw ≤ 400, stosuje się dwa punkty pomiaru temperatury (Tw1i Tw3).
– Jeżeli hw ≤ 300 mm, stosuje się jeden punkt pomiaru temperatury (Tw2).
Rys. 2
Standardowa butelka
grafika
______
(1) Niniejsze tymczasowe metody powinny ostatecznie zostać zastąpione przez zharmonizowane normy. Jeżeli są one dostępne, odniesienia do zharmonizowanych norm będą opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zgodnie z załącznikami VI i VII do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010.
(2) odległość między stosowną ścianką tylną/ścianką/drzwiami a dnem/górą butelki