(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2011/C 49/05)
(Dz.U.UE C z dnia 16 lutego 2011 r.)
1. Publikacja tytułów i odniesień do tymczasowych metod pomiaru(1) w ramach wykonania rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010, w szczególności załączników VI i VII do tego rozporządzenia.
| Mierzony parametr | Organizacja | Odniesienie | Tytuł |
| Terminy, definicje, symbole i klasyfikacja | CEN | Klauzule 3 i 4 normy EN 153. W przypadku gdy klauzule 3 i 4 normy EN 153 stoją w sprzeczności z definicjami zawartymi w art. 2 i załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 643/2009, pierwszeństwo ma to rozporządzenie. | Metody pomiaru zużycia energii elektrycznej oraz związane z tym charakterystyki domowych chłodziarek, sprzętu do przechowywania zamrożonej żywności, zamrażarek i ich zestawów zasilanych z sieci elektrycznej |
| Ogólne warunki badań | CEN | Klauzula 8 normy EN 153. W przypadku gdy klauzula 8 normy EN 153 stoi w sprzeczności z warunkami zawartymi w części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 643/2009, pierwszeństwo ma to rozporządzenie. | |
| Zbieranie i usuwanie wody powstałej w wyniku odszraniania | CEN | Klauzula 5 normy EN 153 | |
| Temperatury przechowywania | CEN | Klauzule 6 i 13 normy EN 153. W przypadku gdy klauzule 6 i 13 normy EN 153 stoją w sprzeczności z tabelą 4 załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 643/2009, pierwszeństwo ma to rozporządzenie. | |
| Ustalenie wymiarów liniowych, objętości i powierzchni | CEN | Klauzula 7 normy EN 153 | |
| Zużycie energii | CEN | Klauzula 15 normy EN 153 | |
| Czas wzrostu temperatury | CEN | Klauzula 16 normy EN 153 | |
| Zdolność zamrażania | CEN | Klauzula 17 normy EN 153 | |
| Wbudowane urządzenia chłodnicze | CEN | Załącznik D do normy EN 153 | |
| Cechy znamionowe i procedura kontroli | CEN | Załącznik E do normy EN 153. W przypadku gdy załącznik E do normy EN 153 stoi w sprzeczności z tabelą 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 643/2009, pierwszeństwo ma to rozporządzenie. | |
| Zawartość raportu z badań, ocena | CEN | Klauzule 20 i 21 normy EN 153 | |
| Poziom hałasu | Międzynarodowa Komisja Elektrotechniczna | IEC 60704-1 | Elektryczne przyrządy do użytku domowego i podobnego - Procedura badania hałasu - część 1: Wymagania ogólne |
| IEC 60704-2-14 | Elektryczne przyrządy do użytku domowego i podobnego - Procedura badania hałasu - część 2-14: Wymagania szczegółowe dla chłodziarek, urządzeń do przechowywania mrożonych produktów żywnościowych i zamrażarek | ||
| IEC 60704-3 | Elektryczne przyrządy do użytku domowego i podobnego - Procedura badania hałasu - część 3: Procedura określania i weryfikowania deklarowanych wartości emisji hałasu | ||
| Zużycie energii | Komisja Europejska | Rozporządzenie (WE) nr 1275/2008 | Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1275/2008 z dnia 17 grudnia 2008 r. w sprawie wykonania dyrektywy 2005/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla zużycia energii przez elektryczne i elektroniczne urządzenia gospodarstwa domowego i urządzenia biurowe w trybie czuwania i wyłączenia |
| Wilgotność komory do przechowywania wina | Komisja Europejska | Część 2 lit. d) niniejszego komunikatu | Metoda pomiaru w odniesieniu do urządzeń do przechowywania wina |
2. Metoda pomiaru w odniesieniu do urządzeń do przechowywania wina
a) Ogólne warunki badań
– okres badania jest określony zgodnie z klauzulą 8 normy EN 153,
– zmiany temperatury przechowywania w czasie mierzy się trzy razy w następujący sposób: pierwszego pomiaru dokonuje się przy najniższej ustalonej temperaturze otoczenia dla klasy klimatycznej (klas klimatycznych) urządzenia do przechowywania wina, drugiego pomiaru dokonuje się przy temperaturze otoczenia + 25 °C, a trzeciego przy najwyższej ustalonej temperaturze otoczenia dla klasy klimatycznej (klas klimatycznych) urządzenia do przechowywania wina,
– pomiaru aktywnej lub pasywnej kontroli wilgotności komory dokonuje się przy wilgotności otoczenia wynoszącej między 50 % a 75 % i przy temperaturze otoczenia wynoszącej + 25 °C,
– pomiaru aktywnej lub pasywnej kontroli wilgotności komory oraz zmiany w czasie temperatury przechowywania przy temperaturze otoczenia wynoszącej +25 °C można dokonać równocześnie,
– średnią temperaturę przechowywania dla każdej komory (twma) ustala się na + 12 °C lub najbliższą zimniejszą temperaturę,
– części usuwalne, które producent uznaje za niezbędne do właściwego cieplnego i mechanicznego funkcjonowania komór do przechowywania wina, umieszcza się w ich odpowiednich pozycjach zgodnie z instrukcjami producenta.
b) Średnią temperaturę przechowywania (twma) dla każdej komory oblicza się w następujący sposób:
gdzie:
– twim = zintegrowana średnia czasowa chwilowej wartości temperatury jednego opakowania 500 g środka symulującego żywność (pakiet M) umieszczonego w punkcie (punktach) pomiaru (Twi) zgodnie z rys. 1
– n = liczba opakowań środka symulującego żywność (pakietów M) umieszczonych w punkcie (punktach) pomiaru (Twi), 1 ≤ n ≤ 3
c) Zmiana temperatury przechowywania w czasie, zwana dalej "amplitudą temperatury", jest mierzona w każdym punkcie pomiaru (Twi) zgodnie z rys. 1. Oblicza się ją jako średnią wartość różnicy między najcieplejszymi i najzimniejszymi chwilowymi wartościami temperatury (twi) pomiędzy dwoma kolejnymi zatrzymaniami systemu chłodzącego w okresie badania. Jeżeli nie jest możliwe określenie zatrzymania systemu chłodzącego, należy zastosować kolejne okresy 4 godzin.
Uznaje się, że zmiana temperatury przechowywania w czasie spełniła warunek dotyczący nieprzekroczenia 0,5 K, wymieniony w lit. l) ppkt (ii) załącznika I do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010, jeżeli średnia wszystkich amplitud temperatury w każdym punkcie pomiaru (Twi) wynosi mniej niż 0,5 K przy trzech badanych temperaturach otoczenia.
d) Względna wilgotność każdej komory (Hwm) jest obliczana w procentach i zaokrąglona do najbliższej wartości całkowitej, zgodnie z poniższym:
– Hwmjest mierzona za pomocą czujnika wilgotności umieszczonego w punkcie pomiaru (Tw2) zgodnie z rys. 1,
– w przypadku urządzenia do przechowywania wina z jednymi drzwiami, podzielonego przez zamocowane na stałe lub przesuwane podzielniki na oddzielne komory o niezależnej kontroli temperatury, Hwmjest mierzona dla każdej komory zgodnie z rys. 1,
– uznaje się, że aktywna lub pasywna kontrola wilgotności komory spełnia wymóg zakresu od 50 % do 80 %, wymieniony w lit. l) ppkt (iii) załącznika I do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010, jeżeli mierzona względna wilgotność (Hwm) utrzymuje się w zakresie od 50 % do 80 % w okresie badania,
– jeżeli wysokość komory lub podkomory (hw) jest mniejsza niż 400 mm (rys. 1), nie dokonuje się pomiaru Hwmdla takiej komory lub podkomory.
e) Pojemność znamionową wyrażoną liczbą standardowych butelek o pojemności 75 centylitrów oblicza się zgodnie z pkt 1 ust. 1 akapit ostatni załącznika II do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010 w następujący sposób:
– wymiary standardowych butelek oblicza się zgodnie z rys. 2,
– całkowita waga każdej standardowej butelki wynosi 1 200 ± 50 g. Standardowe butelki można wypełnić wodą lub jej odpowiednikiem w celu uzyskania tej wagi,
– jedną standardową butelkę umieszcza się w każdej strefie przeznaczonej do przechowywania butelki podczas normalnego użytkowania przez użytkownika końcowego zgodnie z poniższymi specyfikacjami. W dokumentacji technicznej, o której mowa w art. 3 lit. c) rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010, zamieszcza się rysunek przedstawiający plan rozlokowania butelek do celów obliczenia pojemności znamionowej.
(i) odległość od ścianki/ścianki tylnej/drzwi(2) zgodnie z instrukcją producenta;
(ii) w przypadku braku instrukcji, granice położenia butelki wyznaczają tylna krawędź półek i odległość 5 mm od drzwi; zapewniona musi być właściwa funkcja chłodzenia;
(iii) butelki umieszczone na półkach na drzwiach mogą dotykać ościeżyny drzwiowej;
(iv) jeżeli parownik został zakryty w sposób stały w celu jego ochrony, butelki można ułożyć aż do substancji ochronnej; zapewniona musi być właściwa funkcja chłodzenia;
(v) butelki można ułożyć w pozycji odwróconej i naprzemiennej;
(vi) butelki mogą dotykać ścianek bocznych, jeżeli producent nie zalecił inaczej;
(vii) butelki można ułożyć pionowo lub poziomo, a także w pozycji przechylonej, jeżeli pozycję taką umożliwiają zamontowane części;
(viii) części ruchome, np. wysuwane półki muszą pozostać ruchome i dostępne w warunkach załadowania.
Rys. 1
Punkty pomiaru (Twi) w komorach do przechowywania wina
(wymiary w milimetrach)
gdzie:
– hw = wysokość w milimetrach komory do przechowywania wina
– D1 i D2 = odległość między liniami referencyjnymi stosowanymi do ustalenia objętości netto
– Jeżeli występuje szuflada, półka nad szufladą jest umieszczona na najniższej możliwej pozycji zgodnie z ilustracją w pkt 1 rys. 1.
– Punkty pomiaru temperatury (Twi) muszą znajdować się w równej odległości od boków komory, w punktach D1/2 lub D2/2, zgodnie z rys. 1.
– Punkt pomiaru wilgotności musi znajdować się w pobliżu Tw2z dokładnością do 100 mm, zgodnie z pkt 2 rys. 1.
– Jeżeli hw > 400, stosuje się trzy punkty pomiaru temperatury (Tw1, Tw2i Tw3).
– Jeżeli 300 < hw ≤ 400, stosuje się dwa punkty pomiaru temperatury (Tw1i Tw3).
– Jeżeli hw ≤ 300 mm, stosuje się jeden punkt pomiaru temperatury (Tw2).
Rys. 2
Standardowa butelka
______
(1) Niniejsze tymczasowe metody powinny ostatecznie zostać zastąpione przez zharmonizowane normy. Jeżeli są one dostępne, odniesienia do zharmonizowanych norm będą opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zgodnie z załącznikami VI i VII do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010.
(2) odległość między stosowną ścianką tylną/ścianką/drzwiami a dnem/górą butelki
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2011.49.6 |
| Rodzaj: | Informacja |
| Tytuł: | Komunikat w ramach wykonania rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 1060/2010 uzupełniającego dyrektywę 2010/30/UE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych. |
| Data aktu: | 16/02/2011 |
| Data ogłoszenia: | 16/02/2011 |