(2010/C 164/10)
(Dz.U.UE C z dnia 24 czerwca 2010 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"PIACENTINU ENNESE"
NR WE: IT-PDO-0005-0646-25.09.2007
ChOG () ChNP (X)
1. Nazwa:
"Piacentinu Ennese"
2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci:
Włochy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1. Rodzaj produktu (zgodnie z załącznikiem III): Klasa 1.3: Sery.
3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:
Produkt objęty chronioną nazwą pochodzenia "Piacentinu Ennese" to ser z masy zbitej, prasowanej otrzymywany z pełnego mleka owczego, surowego o naturalnej kwasowości fermentacyjnej, pochodzącego od owiec autochtonicznych ras sycylijskich Comisana, Pinzirita, Valle del Belice i ich krzyżówek. W momencie wprowadzenia do obrotu ser posiada następujące cechy fizyczne: kształt - cylindryczny, brzeg lekko wypukły lub niemal płaski; powierzchnia płaska lub lekko wklęsła. Wymiary: wysokość nie mniej niż 14 cm i nie więcej niż 15 cm, średnica kręgu nie mniej niż 20 cm i nie więcej niż 21 cm, uzyskiwane są dzięki zastosowaniu koszy z sitowia. Waga: od 3,5 do 4,5 kg. Wygląd zewnętrzny: skórka barwy żółtej mniej lub bardziej intensywnej ze względu na zawartość szafranu; na kręgu odbite są ślady kosza, może być pokryty oliwą lub nalotem z oliwy; grubość skórki nie może przekraczać 5 mm. Wygląd masy wewnętrznej: masa o jednorodnej barwie żółtej mniej lub bardziej intensywnej. Pęcherze powietrza: dopuszcza się występowanie niewielkich pęcherzy powietrza. Wygląd masy: gładka bez grudek. Przesiąkanie: brak lub bardzo niewielkie. Cechy organoleptyczne: zapach delikatny z lekkim aromatem szafranu; słoność ledwie wyczuwalna; lekka pikantność w pierwszych miesiącach dojrzewania, z czasem staje się bardziej intensywna. Cechy chemiczne: tłuszcz: minimalna zawartość w suchej masie 40 %; białko: minimalna zawartość w suchej masie 35 %; sól (NaCl): maksymalna zawartość w suchej masie 5 %; pH: od 4,8 do 5,7. Okres sezonowania "Piacentinu Ennese" wynosi nie mniej niż 60 dni od daty produkcji. Sezonowanie musi odbywać się w chłodnych pomieszczeniach z niewielkimi otworami, aby zachodziła w nich umiarkowana wentylacja lub w magazynach, w których temperatura wynosi od 8 do 10 °C, a wilgotność względna od 70 do 80 %.
3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):
Mleko: pełne owcze, surowe o naturalnej kwasowości fermentacyjnej, pH 6,5-6,8 pochodzące od owiec autochtonicznych ras sycylijskich Comisana, Pinzirita, Valle del Belice i ich krzyżówek, hodowanych na określonym obszarze produkcji.
Podpuszczka: jagnięca lub kozia w paście: pochodząca od jagniąt lub koźląt hodowanych na obszarze produkcji.
Szafran (Crocus sativus): produkowany na określonym obszarze produkcji. Szafran jest rośliną, która ma doskonałe zdolności przystosowywania się do sycylijskiego środowiska upraw. Warunki środowiskowe typowe dla regionu miasta Enna sprzyjają produkcji "szafranu wysokiej jakości", o czym świadczy wysoka zawartość krocyny i pikrokrocyny. Dzięki tym parametrom możliwe stało się zaklasyfikowanie ennejskiego szafranu do I i II kategorii jakościowej, a jego specyficzne składniki aromatyczne sprawiają, że bukiet produktu końcowego jest bardziej intensywny i charakterystyczny.
Pieprz czarny (Piper nigrum): do sera "Piacentinu Ennese" dodaje się pieprz czarny cały. Ziarna pieprzu czarnego należy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (o temperaturze powyżej 80 °C) przed dodaniem do masy serowej.
Sól (NaCl): stosuje się sól gruboziarnistą. Sól stosowana do produkcji "Piacentinu Ennese" musi być doskonale biała.
3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):
Owce są żywione paszą świeżą, sianem i słomą otrzymywaną z naturalnych lub uprawianych łąk znajdujących się na określonym obszarze produkcji, zbożami ze ściernisk i podproduktami roślinnymi: kladodia opuncji figowej czy uzyskane z przycinania w okresie zimowym gałęzie drzew oliwnych również pochodzących z określonego obszaru produkcji. Zwyczajowo trzoda wypasana jest na pastwiskach przez większą część roku. Ograniczenie wypasu dopuszczalne jest w przypadku, gdy warunki środowiskowe, klimatyczne i sanitarne mogłyby wpłynąć negatywnie na jakość paszy świeżej lub mleka.
Dopuszcza się uzupełnienie paszy ziarnami zbóż, roślinami strączkowymi i koncentratami paszowymi jedno- lub wieloskładnikowymi niemodyfikowanymi genetycznie. Dodatki uzupełniające podaje się owcom tylko w te zimowe dni, w czasie których zwierzęta nie mogą być wypasane.
3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:
Hodowla zwierząt, produkcja sera i sezonowanie są tymi etapami produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:
-
3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:
Oznakowanie identyfikujące ser to płytka kazeinowa i etykieta.
Płytka kazeinowa zawierająca napis "Piacentinu Ennese" i kody identyfikacyjne kręgu nakładana jest na etapie formowania i prasowania.
Etykieta naklejana na kręgi sera "Piacentinu Ennese" zawiera obowiązkowo naniesione czcionką drukowaną wyraźną i czytelną - oprócz wspólnotowego symbolu graficznego i odpowiednich danych i informacji wymaganych przepisami prawa, następujące dodatkowe informacje: nazwę "Piacentinu Ennese" a po niej skrót "DOP" (ChNP) o wymiarach większych niż jakiekolwiek inne napisy; nazwisko, nazwę, adres przedsiębiorstwa produkującego lub pakującego; logo. Logo składa się z elipsy, poniżej i na zewnątrz której umieszczony jest napis "Piacentinu Ennese" w jednej linii. Wewnątrz elipsy widnieje rysunek kręgu sera "Piacentinu Ennese" z ziarnami pieprzu, z którego wysunięty jest odkrojony plaster sera o kształcie przypominającym kształt Sycylii.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:
Obszar produkcji "Piacentinu Ennese" obejmuje gminy położone w zachodniej części prowincji Enna w regionie Sycylia: Aidone, Assoro, Barrafranca, Calascibetta, Enna, Piazza Armerina, Pietraperzia, Valguarnera, Villarosa, w których tradycyjnie hoduje się owce ras autochtonicznych, wypasane na naturalnych lub uprawianych łąkach, żywiące się lokalnym ekotypami, i gdzie od wieków występuje szafran.
5. Związek z obszarem geograficznym:
5.1. Specyfika obszaru geograficznego:
Charakterystyczne dla obszaru produkcji "Piacentinu Ennese" warunki orograficzne oraz cechy klimatu, który jest subkontynentalny i ukształtowany przez odległość od morza, przyczyniają się do produkcji paszy o szczególnych cechach jakościowo-ilościowych i do jej dostępności w ciągu roku. Produkcja prowadzona jest na terenach charakteryzujących się glebami brunatnymi, wyjątkowo odpowiednimi do produkcji pasz, a ukształtowanie terenu jest łagodnie pochyłe. Obszary te znajdują się na wysokości od 400 do 800 m n.p.m. W skład roślinności naturalnych łąk wchodzą gatunki pastewne roślin trawiastych i strączkowych, wśród których przeważają ekotypy lokalne.
Rośliny pastewne obsiewane po zbożach to często lokalne ekotypy wyki, uprawianej razem z owsem i z lespedezą.
Ponadto warunki środowiskowe typowe dla regionu miasta Enna sprzyjają produkcji szafranu wysokiej jakości.
5.2. Specyfika produktu:
Specyfika "Piacentinu Ennese" polega na dodaniu szafranu do mleka w trakcie procesu przekształcania mleka w masę serową, co sprawia, że ser nabiera charakterystycznej jednorodnej żółtej barwy. Ta cecha łączy się ze specyficznym zapachem wynikającym z obecności roślin pastewnych pochodzących z tego obszaru, których charakterystyczny aromat, wynikający z obecności substancji naturalnie obecnych tj. terpenów, przenika niezmieniony do mleka a następnie do wytwarzanego sera.
5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):
Specyficzną cechą sera "Piacentinu Ennese" jest jednorodna żółta barwa, którą nadaje szafran produkowany na tym terenie, dodawany do mleka w trakcie procesu przekształcania mleka w masę serową. O jakości stosowanego szafranu świadczy wysoka zawartość krocyny i pikrokrocyny. Dzięki tym parametrom możliwe stało się zaklasyfikowanie ennejskiego szafranu do I i II kategorii jakościowej, a jego specyficzne składniki aromatyczne sprawiają, że bukiet produktu końcowego jest bardziej intensywny i charakterystyczny. Ze względu na niewielką liczbę zakładów przemysłowych prowincja Enna stanowi nieskażoną zieloną oazę o dużej wartości ekologicznej dla działalności rolniczej i hodowlanej. System chowu owiec i przetwórstwa mleka owczego jest jedną z branż o najmniejszym wpływie na środowisko. Dzięki warunkom orograficznym obszaru produkcji i cechom panującego tu klimatu typu subkontynentalnego produkowana pasza ma szczególne cechy jakościowo-ilościowe; gleby brunatne położone na wysokości od 400 do 800 m n.p.m., średnio zbite i zawierające glinę i piasek, sprzyjają rozwojowi roślin pastewnych o specyficznych cechach aromatycznych, wynikających z naturalnej obecności w roślinach takich substancji, jak terpeny, które przenikają niezmienione do mleka a następnie do wytwarzanego z niego sera. W "Piacentinu Ennese" stwierdzono obecność specyficznego terpenu, zwanego aterponeolem, który pochodzi wyłącznie z roślin pastewnych występujących w prowincji Enna i nadaje produktowi specyficzny i wyjątkowy zapach. Historyczne korzenie działalności serowarskiej w prowincji Enna związane z tradycją produkcji mleka owczego i obecnością szafranu - występującego naturalnie i uprawianego - powodują, że wiarygodne staje się tłumaczenie określenia "piacentinu" nadane przez dawnych producentów. Zgodnie z bezpośrednimi świadectwami termin ten związany był z przyjemnością (wł. piacevolezza) płynącą z produktu: przyjemnym, nie bardzo ostrym smakiem, który wynika między innymi z dodatku szafranu. Pochodzenie nazwy jest więc idiomatyczne: "piacentinu" pochodzi od słowa z dialektu sycylijskiego "piacenti", tzn. podobający się, smaczny. Świadectwa o przyjemnym smaku tego sera i o pochodzeniu nazwy "piacentinu" znajdują się również w historycznych tekstach, takich jak "Le venti giornate dell'agricoltura e dei piaceri della villa" z XVI w., w których opisuje się technikę solenia i dodawania szafranu w celu nadania serowi intensywniejszej barwy, lub w "La Sicilia passeggiata" autorstwa Mai z XVII w. czy też w starej legendzie, według której Ruggero il Normanno w trosce o zdrowie psychiczne współmałżonki umęczonej ciężką depresją, a jednocześnie lubiącej sery, poprosił serowarów o przygotowanie sera o właściwościach leczniczych. Stąd narodził się pomysł dodania do masy serowej garści szafranu (crocus dativus), znanego ze swoich właściwości stymulujących i pobudzających. Produkcja tego sera kontynuowana jest od wieków po dziś dzień i stanowi bezdyskusyjną i specyficzną spuściznę historyczno-kulturalną i gospodarczą typową wyłącznie dla prowincji Enna.
Odesłanie do publikacji specyfikacji:
Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując propozycję uznania chronionej nazwy pochodzenia "Piacentinu Ennese" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 186 z dnia 11 sierpnia 2007 r.
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej:
za pośrednictwem poniższego linku: http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg
lub
wchodząc na stronę internetową Ministerstwa polityki rolnej, żywnościowej i leśnej (http://www. politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Prodotti di Qualità" (po lewej stronie ekranu) a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE [regolamento (CE) n. 510/2006]".
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
12.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2010.164.26 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 24/06/2010 |
Data ogłoszenia: | 24/06/2010 |