(2008/C 234/10)
(Dz.U.UE C z dnia 12 września 2008 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 9 i art. 17 ust. 2
"JAMÓNDETERUEL"
NR WE: ES/117/0078/01.03.2005
CHNP(X)CHOG()
Zmiany, których dotyczy wniosek
Pozycja(-e) specyfikacji produktu
[ ] Nazwa produktu
X Opis
[ ] Obszar geograficzny
[ ] Dowód pochodzenia
[ ] Metoda produkcji
[ ] Związek z obszarem geograficznym
[ ] Etykietowanie
[ ] Wymogi krajowe
Zmiany
Opis
Do właściwości fizycznych szynki objętej chronioną nazwą pochodzenia Jamón de Teruel" należy dodać następujące zdanie: "cięcie w kształcie litery »V«, której wierzchołek znajduje się pośrodku szynki".
Badania techniczne wykazały, że cięcie w kształcie litery "V skórki szynki gwarantuje większą jednorodność i jakość otrzymywanego produktu, ponieważ umożliwia ono ujednolicenie grubości warstwy tłuszczu na zewnętrznej stronie, dzięki czemu suszenie przebiega bardziej równomiernie, łatwiej usuwa się wilgoć, a w konsekwencji proces suszenia ulega optymalizacji. Ponadto usunięcie skórki ułatwia równomierne obkurczanie się mięsa w wyniku suszenia, co pozwala uniknąć "pomarszczonego" wyglądu skórki i tworzenia się pęknięć i wgłębień. Analogicznie równomierne peklowanie umożliwia uniknięcie niewłaściwej konsystencji, szczególnie gąbczastej lub zbyt twardej.
Badania dotyczące wpływu cięcia w kształcie litery "V na właściwości organoleptyczne wykazały, że szynki Jamón de Teruel" charakteryzują się mniej gąbczasta i klejąca konsystencją. Wyniki innego badania w tym zakresie świadczą również o tym, że smak szynek z Teruel jest bardziej słodki oraz mniej gorzki i metaliczny, a jednocześnie mniej słony i o większej intensywności smaku dojrzałej szynki.
W związku z tym badania te wykazują, że dzięki wspomnianemu cięciu uzyskuje się wyższą jakość produktu końcowego.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"JAMÓN DE TERUEL"
NR WE: ES/117/0078/01.03.2005
CHNP(X)CHOG()
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Subdirección General de Calidad Agroalimentaria y Agricultura Ecológica, Dirección General de Industria Agroalimentaria y Alimentación, Secretaría General de Agricultura y Alimenta-ción del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación
Adres: C/ Paseo Infanta Isabel no 1
E-28071 Madrid
Tel: (34) 91.347 53 97
Faks: (34) 91.347 54 10
E-mail: sgcaae@mapya.es
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Consejo Regulador de la DOP «Jamón de Teruel»
Adres: Avda de Sagunto, no 52-3o
E-44002 Teruel
Tel: (34) 978.618.940
Faks: (34) 978.618.941
E-mail: consejo@jamondeteruel.com
Skład: Producenci/przetwórcy (X) inne kategorie ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.2: Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)
4. Specyfikacja produktu:
(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa produktu: Jamón de Teruel"
4.2. Opis produktu: Szynki otrzymywane z tylnej nogi wieprzowej pochodzącej ze świń będących krzyżówką następujących ras:
- ze strony matki: Landrace (standardowa), Large White lub krzyżówka między tymi rasami,
- ze strony ojca: Landrace (standardowa) lub Duroc.
Nogi przeznaczone do produkcji szynek objętych chronioną nazwą pochodzenia mogą być otrzymywane wyłącznie ze świń urodzonych i tuczonych w gospodarstwach znajdujących się w prowincji Teruel.
Po zakończeniu procesu dojrzewania szynki mają następujące właściwości: Fizyczne:
- kształt: podłużny, zaokrąglony po bokach do pojawienia się tkanki mięśniowej, z zachowaniem kości nogi; cała może być pokryta skórką lub z cięciem w kształcie litery "V, której wierzchołek znajduje się pośrodku szynki,
- waga: między 8 i 9 kg, ale nigdy poniżej 7 kg.
Organoleptyczne:
- kolor: czerwony, w miejscu cięcia błyszczący z widocznym tłuszczem w tkance mięśniowej,
- mięso: delikatny, lekko słony smak,
- tłuszcz: o miękkiej konsystencji, błyszczący, biało-żółtawy, aromatyczny i o przyjemnym smaku.
4.3. Obszar geograficzny: Obszar chowu świń znajduje się w prowincji Teruel. Obszar produkcji szynek znajduje się w tych miejscowościach prowincji Teruel, które leżą na wysokości co najmniej 800 m.
4.4. Dowód pochodzenia: Szynki objęte chronioną nazwą pochodzenia "Jamón de Teruel" produkowane są w gospodarstwach wpisanych do rejestrów rady regulacyjnej, znajdujących się na obszarze produkcji. Surowiec, ubój zwierząt oraz procesy wytwarzania i dojrzewania podlegają kontroli rady regulacyjnej. Szynki wprowadzane do obrotu posiadają świadectwo rady regulacyjnej gwarantującej ich jakość.
4.5. Metoda produkcji: Trzoda chlewna, z której mogą być pozyskiwane nogi, pochodzi z krzyżówek ras Landrace, Large White i Duroc. Waga żywej świni, która ma zostać poddana ubojowi, wynosi od 115 do 130 kg, ociekanie tuszy jest przeprowadzane w temperaturze nie przekraczającej 10 °C w ciągu co najmniej 4 godzin i przy wilgotności 95-85 %. Solenie, mycie, leżakowanie i suszenie trwa co najmniej 8 miesięcy. Dojrzewanie odbywa się w halach lub w piwnicach przez pozostałe miesiące, tak by cały proces produkcji trwał jeden rok.
4.6. Związek z obszarem geograficznym: Wybór świń tuczonych naturalną paszą i poddawanych rygorystycznym kontrolom od momentu ich narodzin sprawia, że surowiec, z którego produkt jest wytwarzany, charakteryzuje się najwyższą jakością. Świnie przeznaczone do produkcji "Jamón de Teruel" to zwierzęta urodzone i tuczone w prowincji Teruel, jak to opisano w specyfikacji produktu, żywione naturalną paszą, głównie zbożami (jęczmieniem, pszenicą i kukurydzą), które w znacznej większości pochodzą z upraw z samej prowincji Teruel, ze względu na dominację upraw zbóż w tej prowincji.
Jednocześnie produkcja 95 % pasz przeprowadzana jest w fabrykach znajdujących się na tym obszarze geograficznym, dzięki czemu gwarantuje się w znacznym zakresie pochodzenie wykorzystywanych surowców.
Rada regulacyjna regularnie pobiera próbki pasz, którymi żywione są świnie, zarówno w fabrykach pasz, jak i w gospodarstwach w celu kontroli składu wykorzystywanych surowców.
Proces peklowania przeprowadzany jest w korzystnych warunkach klimatycznych (wysokość ponad 800 m, suchy i chłodny klimat), co nadaje produktowi charakterystyczny smak i zapach.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: Consejo Regulador de la DOP «Jamón de Teruel»
Adres: Avda de Sagunto, no 52-3o
E-44002 Teruel
Tel: (34) 978.618.940
Faks: (34) 978.618.941
E-mail: consejo@jamondeteruel.com
Rada regulacyjna ds. chronionej nazwy pochodzenia "Jamón de Teruel" spełnia normę EN 45011.
Kontrola przestrzegania warunków określonych w specyfikacji produktu przeprowadzana jest przez inspektorów upoważnionych przez odpowiednie organy, którzy wypełniają swoje obowiązki obiektywnie i bezstronnie w odniesieniu do producentów i przetwórców.
4.8. Etykietowanie:
Obowiązkowo umieszcza się napis: "Jamón de Teruel".
Etykiety zatwierdzane są przez radę regulacyjną.
Obręcze i etykiety dodatkowe są numerowane i wydawane przez radę regulacyjną.
______
(1) Dz.U.L 93 z 31.3.2006, str. 12.
Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
08.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2008.234.16 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zmianę zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 12/09/2008 |
Data ogłoszenia: | 12/09/2008 |