(2007/C 88/02)
(Dz.U.UE C z dnia 21 kwietnia 2007 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"SKALICKÝ TRDELNÍK"
WE nr SK/PGI/005/0489/09.08.2005
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze stwierdzenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy departament w państwie członkowskim:
Nazwa: Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky
Adres: Švermu 43
SK-974 04 Banská Bystrica
Telefon: (421-48) 430 02 53
Faks: (421-48) 430 04 03
E-mail: joravcova@indprop.gov.sk
2. Grupa:
Nazwa: Skalický trdelník
Adres: Nám. slobody č. 10
SK-909 01 Skalica
Telefon: (421-34) 664 83 36
Faks: (421-34) 664 42 10
E-mail: kusnierova@mesto.skalica.sk
Skład: Producenci/przetwórcy (X) Inne: ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 2.4: Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarskie
4. specyfikacja:
(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa: "Skalický trdelník"
4.2. Opis: "Skalický trdelník" jest to ciasto w kształcie walca pustego w środku o średnicy wewnętrznej 3- 5 cm i średnicy zewnętrznej 6-10 cm. Produkowane jest w sposób tradycyjny poprzez nawinięcie wyrośniętego ciasta drożdżowego na "trdlo" [wałek, pałka]. Nawinięte ciasto naciera się ubitymi białkami, posypuje siekanymi orzechami włoskimi, migdałami lub pestkami moreli albo mieszanką tych produktów. Następnie piecze się je na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru, a po upieczeniu posypuje się cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Charakterystyczne cechy smakowe produkt zyskuje dzięki posiekanym orzechom, pestkom moreli, cukrowi waniliowemu i sposobowi pieczenia.
"Skalický trdelník" jest oferowany w sprzedaży w opakowaniu jednostkowym w dwóch wielkościach, na podstawie masy produktu. Masa podstawowa to 500 gramów, przy czym można go oferować w postaci masy o połowę mniejszej 250 gramów, przy zachowaniu podstawowych parametrów średnicy zewnętrznej i wewnętrznej. "Skalický trdelník" pakowany jest w folię spożywczą i w takiej postaci może być włożony do opakowania papierowego. Opakowanie papierowe może być zadrukowane drukiem czarno-białym lub kolorowym, przy czym w tekście nadruku powinno się znaleźć oznaczenie produktu "Skalický trdelník".
Właściwości:
– Kolor: żółty od wewnątrz, powierzchnia złotobrązowa
– Konsystencja: delikatna, nie może być twarda, krucha
– Zapach i smak: łagodny, przyjemny po upieczeniu, zapach siekanych orzechów, pestek moreli, wanilii, nie może być kwaśny, stęchły, nie może to być zapach dymu
– Skład: Receptura ciasta tylko nieznacznie różni się w przypadku różnych producentów.
Najczęściej używa się ciasta składającego się z następujących składników: mąka pszenna, jaja, drożdże, mleko, cukier kryształ, aromat na bazie etyl-oxy-hydratu (dalej jako "aromat"), skórka cytrynowa, sól, gałka muszkatołowa, siekane orzechy włoskie, migdały, pestki moreli, smalec wieprzowy, olej roślinny, masło, cukier puder, cukier waniliowy.
4.3. Obszar geograficzny: Produkcja ciasta "Skalický trdelník" odbywa się na wyodrębnionym terytorium Republiki Słowacji, ograniczonym od północy granicą państwową z Republiką Czeską, granicę zachodnią tworzy rzeka Morawa, granicę południową rzeka Myjawa a wschodnią granicę, od miasta Senica do granicy państwowej z Czechami, stanowi rzeka Teplica.
4.4. Dowód pochodzenia: Producent powinien umieścić informację identyfikującą produkt na opakowaniu lub na etykiecie, którą każdy producent powinien nakleić na produkcie. Gwarancja, że produkt pochodzi z wydzielonego regionu geograficznego polega na przynależności miejsca działalności producenta, które powinno się znajdować w dokładnie wyodrębnionym regionie geograficznym, na którym może być produkowany "Skalický trdelník".
4.5. Metoda produkcji: Użyte składniki: Na 1 kg mąki pszennej, 5-8 jaj, drożdże, mleko, cukier kryształ, sól, gałka muszkatołowa, aromat, cytryna, siekane orzechy włoskie lub migdały, lub pestki moreli, albo ich mieszanka, smalec wieprzowy, olej roślinny, masło, cukier waniliowy, cukier-puder.
Sposób produkcji: Z drożdży, mleka i cukru kryształu przygotować zakwas, wymieszać go z mąką pszenną, następnie dodać do tego cukier kryształ, żółtka i białka, sól i pozostałe składniki. Wymieszać i przygotować delikatne ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto podzielić na bochenki o masie ok. 250 g-500 g, które należy zrolować do postaci walca. Przygotowane w ten sposób ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia, a następnie nawijać na drewniane natłuszczone "trdlo" [wałek], położone na kopycie. Nawinięte ciasto natrzeć pianą z białek, posypać posiekaną mieszanką orzechów i piec na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru stale obracając i natłuszczając. Upieczony trdelník pozostawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym..
4.6. Związek: Wypiekanie "trdlovanie" ciasta "Skalický trdelník" datuje się od początku XIX wieku aż do dnia dzisiejszego.
Na przełomie wieków XIX i XX zaczął być sprzedawany na jarmarkach. Produkcja Skalického trdelníka na większą skalę zaczyna się dopiero w połowie wieku XX, z którego to okresu pochodzi większość dokumentów pisanych.
W ustnych podaniach przekazywano, że przepis na trdelník, który rozpowszechnił się w Skalicy i jej otoczeniu, posiadał kucharz grafa, poety i pisarza Jozefa Gvadániego, mieszkającego w Skalicy w latach 1783-1801.
Pierwszym zachowanym dokumentem, gdzie występuje "Skalický trdelník" jest rękopis węgierskiego poety Gyula Juhásza, który był profesorem skalickiego gimnazjum. Wzmianki pisemne o "Skalickim trdelníku" znajdują się także w książce Ferdynanda Dúbravskiego - Slobodné mesto so zriadeným magistrátom Uhorská Skalica - 1921 i w czasopiśmie regionalnym Jídelníček z roku 1977.
Wniosek o rejestrację oznaczenia geograficznego "Skalický trdelník" ma podstawy zarówno w reputacji produktu i tradycji wypieku, jak i w wyjątkowej jakości, właściwościach i kształcie. "Skalický trdelník" jest wyjątkowy wśród wyrobów cukierniczych i ciast dzięki kształtowi walca pustego w środku. Przygotowywany jest w szczególny sposób, wyrośnięte ciasto jest nawijane na wałek i na nim pieczone. Kolejną cechą charakterystyczną jest sposób pieczenia na wolnym ogniu nad żarem lub w piecu żarowym, co nadaje produktowi specyficzny zapach i smak, przy jednoczesnym ciągłym obracaniu i natłuszczaniu go od czasu do czasu.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: BEL/NOVAMANN International s. r. o., Jednostka certyfikująca CERTEX akredytowana według EN 45.011
Adres: Továrenská 14
SK-815 71 Bratislava
Telefon: (421-2) 50 21 32 68
Faks: (421-2) 50 21 32 44
E-mail: -
autoryzowany przez Ministerstwo Rolnictwa Republiki Słowacji
4.8. Etykietowanie: Producent produkujący "Skalický trdelník" zgodnie z niniejszym opisem może używać nazwy "Skalický trdelník" przy sprzedaży produktu, reklamie i działaniach marketingowych. Etykiety produktu powinny posiadać:
– wyróżnienie nazwy produktu "Skalický trdelník"
– podany rodzaj posypki (mieszanka orzechów, orzechy włoskie, migdały, pestki moreli)
– sposób pieczenia (żar, wolny ogień).
Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2007.88.7 |
Rodzaj: | Informacja |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 21/04/2007 |
Data ogłoszenia: | 21/04/2007 |