Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2006/C 308/06)

(Dz.U.UE C z dnia 16 grudnia 2006 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

Wniosek o rejestrację zgodnie z art. 5 i 17 ust. 2

"LOMNICKÉ SUCHARY"

nr WE: CZ/PGI/005/0362/14.9.2004

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze zestawienie zostało sporządzone wyłącznie do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji zainteresowane strony mogą zapoznać się z pełną wersją opisu produktu udostępnianą przez władze krajowe, o których mowa w pkt 1, lub przez służby Komisji Europejskiej(1).

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a, CZ-160 68 Praha 6

Tel.: (420) 220 38 31 11

Faks: (420) 224 32 47 18

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa:

Nazwa: Sdružení výrobců Lomnických sucharů

Adres: Bystrá nad Jizerou 78, CZ-513 01 Semily

Tel.: (420) 604 24 39 54, (420) 481 62 54 83

Faks: (420) 481 32 36 14

E-mail: -

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Grupa 2.4 - suchary

4. Opis: (podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)

4.1 Nazwa: "Lomnické suchary"

4.2 Opis: Rodzaje produkowanych sucharów łomnickich: Lomnické suchary cukrované (z cukrem), Lomnické suchary oříškové (orzechowe), Lomnické suchary mandlové (migdałowe), Lomnické suchary arašídové (z orzeszkami ziemnymi), Lomnické suchary Dia (dietetyczne).

Gotowy produkt jest oceniany organoleptycznie i musi spełniać następujące wymagania:

Kształt kromki o grubości nieprzekraczającej 18 mm

Wygląd: produkt równomiernie posypany cukrem

Kolor przekrój poprzeczny równomiernie złotobrązowy

Porowatość odpowiednia, brak otworów, zakalca, grudek niewymieszanego ciasta

Tekstura produkt twardy, kruchy, chrupiący

Smak i zapach charakterystyczne dla danego rodzaju, o smaku skórki pomarańczowej (lub cytrynowej). Niedopuszczalny jest smak spalenizny, gorzkawy, stęchły lub jakikolwiek inny niewłaściwy smak lub zapach.

Kontrola mikrobiologiczna: próbki muszą odpowiadać wymogom określonym w odpowiednich przepisach.

Właściwości fizyczne i chemiczne:

Maksymalna wilgotność: 4 % wagi

Zawartość sacharozy w suchej masie co najmniej 33,5 % wagi

Zawartość tłuszczu w suchej masie co najmniej 33,5 % wagi

Maksymalna zawartość popiołu w suchej masie 0,80 % wagi

Maksymalna zawartość "piasku" w suchej masie 0,10 % wagi

Metale: arsen, kadm, ołów, rtęć - zawartość zgodna z wymogami określonymi w przepisach

Aflatoksyny B1, B2, G1, G2 < 0,1µg/kg

Suchary są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Suchary łomnickie są produkowane z miałkiej mąki pszenicznej, rafinowanego cukru, utwardzanego tłuszczu, drożdży, mleka w proszku i żółtek w proszku z dodatkiem cynamonu, wanilii, skórki pomarańczowej (lub cytrynowej) oraz pozbawionych goryczki pestek moreli. Żółtka w proszku można zastąpić świeżymi żółtkami jaj zachowując proporcje suchej masy. W zależności od rodzaju sucharów do ciasta dodaje się mielone orzechy laskowe, migdały, orzeszki ziemne. Suchary dietetyczne mają neutralny smak i zamiast cukru zawierają sorbit.

4.3 Obszar geograficzny: Powiat Semily, na terenie którego znajdują się miasta Lomnice nad Popelkou, Vysoké nad Jizerou, Jablonec nad Jizerou.

4.4 Dowód pochodzenia: Producenci prowadzą ewidencję dostawców poszczególnych surowców do produkcji sucharów łomnickich oraz ewidencję odbiorców gotowego produktu. Na każdym opakowaniu produktu oprócz innych obowiązkowych danych znajduje się również nazwa producenta oraz jego siedziba.

Kontroli podlega zgodność wszystkich surowców z normami przemysłu spożywczego. Zakłady produkcyjne i znajdujące się w nich urządzenia są regularnie kontrolowane; muszą one spełniać obowiązujące przepisy sanitarne dotyczące produkcji żywności. Kontroli poddawane są przede wszystkim wagi i termometry.

W czasie trwania procesu technologicznego kontroli poddawana jest waga poszczególnych surowców, stopień wyrośnięcia ciasta, temperatura i wilgotność powietrza w piecu podczas pieczenia, a następnie podczas suszenia. Przed zapakowaniem gotowego produktu kontrolowana jest grubość kromek, równomierność pokrycia powierzchni cukrem, kolor przekroju poprzecznego, porowatość, konsystencja, smak i zapach.

Powiatowa stacja sanitarna w Hradcu Králové przeprowadza badania mikrobiologiczne, chemiczne i organoleptyczne, a także próby przechowywania.

Kontrole zgodności produktu z jego opisem przeprowadza właściwy dla danego obszaru inspektorat Państwowej Inspekcji Rolno-Spożywczej.

4.5 Metoda produkcji: Główne etapy procesu technologicznego: w maszynie mieszającej umieszcza się surowce przygotowane zgodnie z recepturą dla danego rodzaju produktu. Surowce są dokładnie mieszane. Następnie dodaje się do nich odpowiednio przygotowany kwasek i wodę zdatną do picia. Z wymienionych dokładnie wymieszanych składników powstaje twarde ciasto. Jest ono krojone na bochenki, które po wyrośnięciu są rozwałkowywane. Otrzymane podłużne bochenki wkłada się do forem, które na okres rośnięcia trwający do trzech dni umieszcza się w ogrzewanych pomieszczeniach. Po wyrośnięciu ciasto piecze się w piecu w temperaturze ok. 240-250 °C. Przed zamknięciem piece są zwilżane wodą, dzięki czemu ciasto się "zaparza". Pieczenie trwa od 30 do 45 minut. Upieczone bochenki pozostawia się do wystygnięcia. Po zmięknięciu ciasta kroi się je na kromki jednakowej grubości. Wyselekcjonowane kromki są obtaczane w mączce cukrowej. Pokryte cukrem kromki sucharów są suszone w piecu w temperaturze 190-200 °C. Po wysuszeniu są odpowiednio układane i pakowane. Suchary są pakowane w aluminiową folię spożywczą. Uzyskane w ten sposób paczki wkłada się do kartonowych pudełek z nadrukiem.

Pakowanie produktu bezpośrednio po zakończeniu procesu produkcji jest konieczne, ponieważ zapobiega pogorszeniu się jakości produktu. Suchary są kruche i łatwo ulegają zawilgoceniu. Przy transporcie większej ilości mogłoby w związku z tym dojść do obniżenia się jakości produktu poprzez jego połamanie lub zawilgocenie. Inną przyczyną takiego postępowania jest zapewnienie lepszej kontroli produktu.

4.6 Związek: Suchary łomnickie są produkowane na określonym wyżej obszarze od pierwszej połowy XIX w. Produkcję sucharów w miejscowości Lomnice nad Popelkou rozpoczął Michal Jína w 1810 r. W drugiej połowie XIX w. produkty firmy były sprzedawane nie tylko na terenie Austro-Węgier, ale także w innych krajach Europy. Produkt "Lomnické suchary" otrzymał pierwszą nagrodę ("Grand Prix") na światowej wystawie w Paryżu w 1927 r. W 1948 firma została upaństwowiona. Powstałe przedsiębiorstwo Lomnický průmysl sucharů kontynuowało produkcję sucharów. W 1995 r. powstała firma Vekos, która ponownie rozpoczęła produkcję sucharów według starych receptur. W ostatnich latach powstało wiele mniejszych firm produkujących suchary łomnickie według starych receptur. Należą do nich np.: VEKOS, EGE IMPEX, Lomnické suchary s.r.o., Ladislav Kodejška. We wrześniu 2005 r. powstało Stowarzyszenie Producentów Sucharów Łomnickich.

Suchary łomnickie są produkowane w ten sam sposób, tak samo wyglądają i smakują już od prawie 200 lat.

Swój smak i zapach zawdzięczają one tradycyjnej recepturze i doświadczeniu, jakie w ich produkcji zyskali mieszkańcy okolic miast Lomnice nad Popelkou, Vysoké nad Jizerou, Jablonec nad Jizerou, tzn. powiatu Semily. Suchary łomnickie są produkowane na tym obszarze, a następnie wywożone i sprzedawane na terenie całej Republiki Czeskiej. Suchary łomnickie są do dziś uznawane za słynny cukierniczy przysmak. Informacje o sucharach znajdują się w szeregu publikacji (np. J. Mizera - Město sucharů a textilu Lomnice nad Popelkou, J. Fučík - Popis a dějiny okresu Lomnického n.P.), a także w artykułach prasowych (Lidové noviny, Týden v Libereckém kraji). W 2003 r. w uznaniu wyjątkowości produktu nazwa Lomnické suchary została zarejestrowana w Republice Czeskiej jako nazwa pochodzenia nr 198.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Státní zemědělská a potravinářská inspekce - inspektorát v Ústí nad Labem

Adres: Masarykova 19/275, CZ-403 40 Ústí nad Labem

Tel.: (420) 475 65 12 24

Faks: (420) 475 65 12 25

E-mail: usti@szpi.gov.cz

4.8 Etykietowanie: Na wszystkich stronach pudełka widnieje napis "Lomnické suchary". Napis ten jest większy niż pozostałe napisy na opakowaniu. Na co najmniej jednej stronie pudełka widnieje ilustracja przedstawiająca suchary.

4.9 Wymogi krajowe: -

______

(1) Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Departament ds. polityki jakości produktów rolnych, B-1049 Bruksela.

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2006.308.10

Rodzaj: Informacja
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 16/12/2006
Data ogłoszenia: 16/12/2006