united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2006/C 256/02)

(Dz.U.UE C z dnia 24 października 2006 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od dnia opublikowania niniejszego wniosku.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 9 i art. 17 ust. 2

"ESROM"

Nr WE: DK/PGI/117/0329

CHNP () CHOG (X)

Zmiana/y, której/których dotyczy wniosek:

Pozycja (pozycje) w opisie produktu:

[ ] Nazwa

X Opis

[ ] Obszar geograficzny

X Dowód pochodzenia

[ ] Metoda produkcji

X Związek

X Etykietowanie

X Krajowe wymogi ustawodawcze

Zmiana/y:

Opis

Sery Esrom 20+ oraz Esrom 30+ były wcześniej produkowane, ale w niewielkich ilościach i prawie wyłącznie na zamówienie. Ze względu na to, że ich produkcja była tak ograniczona, w pierwotnym wniosku zostały one pominięte. Na europejskim rynku, a zwłaszcza w Danii, Niemczech i Austrii, zachodzą obecnie znaczące zmiany, a zainteresowanie rynku koncentruje się coraz bardziej na serach o niskiej zawartości tłuszczu. Z tego względu sery 20+ oraz 30+ należy ująć w oficjalnej, chronionej grupie towarów.

Planuje się produkcję sera Esrom o nieco większej wysokości, ponieważ jakość sera jest lepsza, jeżeli sery o masie minimum 2 kg mają wysokość do 7 cm.

Dowód pochodzenia

W celu spełnienia wymogu dotyczącego odtworzenia historii produktu rozszerzono punkt dotyczący dowodu pochodzenia.

Związek

Tło historyczne przeniesiono z punktu dotyczącego dowodu pochodzenia do punktu dotyczącego związku.

Organ kontroli

Dodano informację o certyfikacji EN45011 dla prywatnego organu kontroli.

Etykietowanie

Punkt dotyczący etykietowania poprawiono w zakresie stosowania chronionego oznaczenia geograficznego (PGI), a także zawarto w nim postanowienia dotyczące etykietowania serów o niższej zawartości tłuszczu.

Krajowe wymogi ustawodawcze

Zmiana w krajowych wymogach ustawodawczych wynika wyłącznie ze zmiany duńskiej ustawy i dotyczy odesłania do tej ustawy. Postanowienia dotyczące sera Esrom nie uległy zmianie.

ZAKTUALIZOWANE ZESTAWIENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"ESROM"

Nr WE: DK/PGI/117/0329

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze zestawienie zostało sporządzone do celów informacyjnych. Dokładne informacje znajdują się w pełnej wersji opisu produktu. Zainteresowane strony mogą zapoznać się z pełną wersją opisu produktu, udostępnianą przez organy krajowe, o których mowa w pkt 1, lub przez służby Komisji Europejskiej(1).

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Fødevarestyrelsen

Adres: Mørkhøj Bygade 19

DK-2860 Søborg

Telefon: (45) 33 95 60 00

Faks: (45) 33 95 60 01

E-mail: fvst@fvst.dk

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Foreningen af Danske Osteproducenter

Adres: Frederiks Allé 22

DK-8000 Århus C

Telefon: (45) 87 31 20 00

Faks: (45) 87 31 20 01

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.3 Sery

4. Opis produktu (podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)

4.1 Nazwa: "Esrom"

4.2 Opi s:

Ser odsączany, półtwardy do twardego, dojrzały, wytwarzany z duńskiego mleka krowiego.

Skład:

– Esrom 20+: minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 20 %, minimalna zawartość suchej masy 47 %.

– Esrom 30+: minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 30 %, minimalna zawartość suchej masy 48 %.

– Esrom 45+: minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 45 %, minimalna zawartość suchej masy 50 %.

– Esrom 60+: minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 60 %, minimalna zawartość suchej masy 57 %.

Kształt i waga (cały ser):

a) kształt prostokątny, długość jest równa ok. podwójnej szerokości. 1: wysokość 3,5-4,5 cm, waga 0,2-0,5 kg. 2: wysokość 4,0-7,0 cm, waga 1,3-2,0 kg.

b) kształt prostokątny: wysokość 4,0-7,0 cm, waga minimum 2 kg.

Wygląd: skórka jadalna, cienka, miękka, żółtawa do pomarańczowo-żółtej, o jednolitej żółto-brązowej do czerwonobrązowej, prawie suchej i cienkiej warstwie mazi. Starsze sery mają lekko tłustą powierzchnię z powodu odnowionej mazi.

Barwa: jednolita żółtawa do białej.

Struktura: równomiernie rozłożone nieregularne otwory o wielkości zbliżonej do ziaren ryżu.

Konsystencja: jednolita w całym serze. Miękka, ale łatwa do krojenia.

Zapach i smak: łagodny, kwaśny, aromatyczny ze śladem dojrzewania powierzchni sera. Z upływem czasu zapach i smak wynikający z dojrzewania powierzchni zaczyna dominować.

Czas dojrzewania: co najmniej dwa tygodnie.

4.3 Obsza r geografi czny: Dania

4.4 Dowód pochodzenia: Ser Esrom jest produkowany wyłącznie z mleka pochodzącego z tego obszaru geograficznego, a organ kontrolny sprawdza dokumentację potwierdzającą ten fakt i musi udokumentować tę kontrolę wobec organu certyfikującego. Wszyscy dostawcy są objęci dokładną ewidencją, ponieważ na tej podstawie realizuje się płatności za mleko. Przed wysyłką z mleczarni dokonuje się oznakowania mleka zgodnie z obowiązującym ustawodawstwem, tak aby zapewnić możliwość odtworzenia historii produktu i identyfikacji mleczarni. Oznakowanie jest objęte kontrolą ze stron odpowiednich organów.

4.5 Me toda produkcj i: Surowe duńskie mleko krowie poddaje się standaryzacji pod kątem zawartości tłuszczu i pasteryzacji w niskiej temperaturze. Następnie dodaje się kultury starterowe i podpuszczkę. Po osiągnięciu odpowiedniej twardości skrzep zostaje pokrojony nożem. Kolejne etapy obejmują mieszanie, oddzielenie serwatki i ogrzewanie. Ziarno serowe wlewa się do form, a następnie sery poddaje się lekkiemu prasowaniu. Sery ulegają następnie schłodzeniu, a ich powierzchnię pokrywa się mazią zawierającą kultury i składuje w pomieszczeniach o wysokiej wilgotności powietrza. Po zakończeniu dojrzewania sery zostają umyte, osuszone i opakowane.

4.6 Związek: Receptura opracowana przez mnichów z klasztoru Esrom w XII-XIII w. Udoskonalona w mleczarni Statens Forsøgsmejeri w połowie lat 30. XX w. Produkcję rozpoczęto w Midt-sjællands Herregårdsmejeri, a następnie w innych mleczarniach.

Zarówno we Wspólnocie, jak i poza nią ser Esrom jest powszechnie uznany za duńską specjalność. Osiągnięto to dzięki inicjatywom ustawodawczym i pracy związku producentów na rzecz jakości w ciągu ostatnich 40 lat, przez co zapewnia się zachowanie tradycyjnych i specyficznych cech produktu.

4.7 Organ kont rolny:

Nazwa: Steins Laboratorium A/S, Mejeridivisionen

Adres: Hjaltesvej 8

DK-7500 Holstebro

Telefon: (45) 76 60 40 00

Faks: (45) 76 60 40 66

E-mail: info@steins.dk

4.8 Etyki etowani e: W zależności od procentowej zawartości tłuszczu: Esrom 20+, Esrom 30+, Esrom 45 + lub Esrom 60+ oraz "chronione oznaczenie geograficzne" lub "PDI"

4.9 Krajowe wymogi ustawodawcze: Norma dotycząca sera Esrom jest określona w rozporządzeniu duńskiego Urzędu ds. Weterynarii i Żywności nr 335 z dnia 10 maja 2004 r. w sprawie przetworów mlecznych itd.

______

(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich - Jednostka ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych - B-1049 Bruksela.

Zmiany w prawie

Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2006.256.2

Rodzaj: Informacja
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 24/10/2006
Data ogłoszenia: 24/10/2006