Publikacja wniosku o rejestrację w znaczeniu art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych.

Publikacja wniosku o rejestrację w znaczeniu art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych

(2005/C 47/04)

(Dz.U.UE C z dnia 23 lutego 2005 r.)

Niniejsza publikacja daje prawo do wyrażenia sprzeciwu w znaczeniu art. 7 i art. 12d wymienionego rozporządzenia. Każdy sprzeciw wobec tego wniosku musi być wniesiony za pośrednictwem właściwych władz Państwa Członkowskiego, państwa będącego członkiem WTO lub państwa trzeciego zatwierdzonego, zgodnie z art. 12 trzecie tiret w terminie sześciu miesięcy od tej publikacji. Publikacja jest uzasadniona następującymi elementami, szczególnie punktem 4.6, w związku z którymi uważa się, że wniosek jest uzasadniony w znaczeniu rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

ZESTAWIENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2081/92

"PÂTES D'ALSACE"

NR WE: FR/00324/7.11.2003

CNP ( ) COG (X)

Niniejsze zestawienie to podsumowanie, sporządzone dla celów informacji. W celu uzyskania kompletnych informacji, w szczególności przeznaczonych dla producentów danych produktów, objętych CNP lub COG, należy sięgnąć po integralną wersję opisu bądź to na poziomie krajowym, bądź zwrócić się z prośbą o nią do właściwych służb Komisji Europejskiej(1).

1. Właściwe służby Państwa Członkowskiego:

Nazwa Institut National des Appellations d'Origine

Adres: 138, Champs Elysées - 75008 PARIS - FRANCE

Telefon. (1) 53 89 80 00

Faks: (1) 42 25 57 97

2. Wnioskująca:

2.1. Nazwa: Alsace Qualité: section "fabricants de pâtes"

2.2. Adres: 2 rue de Rome 67300 SCHILTIGHEIM

Telefon: 03 88 19 16 78 Faks: 03 88 18 90 42

e-mail: alsace-qualite@alsace-qualite.com

2.3. Skład: stowarzyszenie prawa lokalnego składające się z 3 zespołów:

- rolnicze organizacje zawodowe (izba rolnicza, związki zawodowe, spółdzielnie)

- organizacje producentów oraz przedsiębiorstwa rolno-spożywcze podzielone na wyspecjalizowane grupy

- przedstawiciele dystrybutorów, konsumentów i restauratorów

3. Rodzaj produktu:

Klasa 2.7. Makarony

4. Opis specyfikacji:

(podsumowanie warunków, o których mowa w art. 4 ust. 2)

4.1. Nazwa: "Pâtes d'Alsace"

4.2. Opis: Pâtes d'Alsace są sprzedawane w opakowaniach spożywczych pozwalających zobaczyć całość lub część produktu.

Pâtes d'Alsace są wytwarzane zgodnie z tradycyjną recepturą, czyli z wyjątkowej mieszaniny następujących składników, w następujących proporcjach:

– 1 kg grysiku z pszenicy durum najwyższej jakości,

– 320 g świeżych jaj (opowiada to 7 świeżym jajom).

4.3. Obszar geograficzny: Nazwa "pâte d'alsace" może odnosić się wyłącznie do makaronów wyprodukowanych w zakładach produkcyjnych usytuowanych w Alzacji.

4.4. Świadectwo pochodzenia:

Produkcja alzackich makaronów ze wspomnianych surowców odbywa się w zakładach produkcyjnych położonych w Alzacji, utrwalając w ten sposób tradycję wytwarzania makaronów jajecznych.

Wewnętrzny system identyfikacji w każdym przedsiębiorstwie pozwala na określenie, na podstawie produktu końcowego, parametrów produkcji i użytych surowców.

Wspomniana identyfikacja jest oparta na systemie identyfikacji i rejestracji partii we wszystkich stadiach produkcji.

4.5. Metoda otrzymywania:

Makarony alzackie wytwarza się z grysiku pszenicy durum najwyższej jakości oraz z 320 g świeżych jaj na każdy kilogram grysiku. Metoda produkcji makaronów alzackich składa się z kilka etapów, z których każdy odgrywa istotną rolę.

PROCES PRODUKCJI "PATES D'ALSASE"

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

4.6. Związek:

Cecha szczególna

Pâtes d'alsace od dawnych czasów jest wyrabiany z mąki i jaj. Genezą tego typowo alzackiego zwyczaju stosowania dużej proporcji jaj, jest fakt, iż do XIX wieku makaron był wyrabiany głównie na terenach wiejskich, gdzie jaja były łatwo dostępne.

Przez długi czas produkcja makaronu była domeną gospodyń domowych, które następnie przekazywały recepturę oraz sposób produkcji z matki na córkę.

Uprzemysłowienie procesu produkcji, pod koniec ubiegłego wieku a przede wszystkim na początku obecnego wieku, nie spowodowało zaniku tej tradycyjnej receptury. Wręcz przeciwnie, przemysł stale dążył do wzbogacania makaronu jajami, aż w końcu osiągnął proporcję 7 jaj na kilogram grysiku z pszenicy durum. To idealne pod względem organoleptycznym połączenie jest dziś powszechnie akceptowane przez producentów alzackich, co pozwala na podtrzymywanie tradycji wyrobu makaronów jajecznych.

Cechy wyróżniające

Jaja poprawiają smak, ułatwiają wyrabianie ciasta oraz zapewniają właściwą konsystencję w czasie gotowania.

Renoma historyczna i obecna

Badania historyczne przeprowadzone przez Rolanda OBERLE, kuratora dziedzictwa i attaché kulturalnego do spraw "Historii i Sztuki Alzacji" przy Radzie Ogólnej Bas-Rhin wskazują, że makarony alzackie są wyrabiane prawdopodobnie od XV wieku, lecz co ważniejsze makarony te nieprzerwanie od początku były makaronami jajecznymi:

1507 r.: pierwsza wydana w Alzacji książka kucharska (Kochbuch, wydrukowana przez Mathiasa Kopfuffa, Strasburg, 1507 r.), a także tłumaczenie niemieckie dzieła Platina (Von allen Speiser und Gerichen, Strasburg, 1503 r.) wspominają już o istnieniu Wasser Strieble (Spätzle).

1671 r.: opactwo w Buchinger podaje recepturę na makarony alzackie, stosowaną po dziś dzień: "kluski robi się z wielu jaj, dobrej mąki oraz soli. Nie dodaje się wody, lecz dużą ilość jaj."

1811 r.: pozycja bibliograficzna na temat gastronomii alzackiej: Oberrheinisches Kochbuch ('Kucharka z Haut-Rhin'), która podaje recepturę na kluski identyczną z tą podaną przez opactwo w Buchinger.

1840 r.: pierwsza fabryka w Alzacji: Maison Scheurer wyposażona w najnowocześniejsze maszyny. Zakład ten stosował mechaniczną ugniatarkę oraz prasę hydrauliczną.

Po 1870 r.: makaron jest wytwarzany przez setki piekarzy, którzy suszą go w piecu w celu zwiększenia jego trwałości.

1871 r.: kolejne 15 zakładów dołącza do Scheurer'a. Alzacja szybka staje się głównym regionem produkcji makaronów jajecznych w Rzeszy Niemieckiej.

1920 r.: kontynuacja ekspansji poprzez utworzenie DEKA, która kładła nacisk głównie na jakość (grysik z pszenicy durum najwyższej jakości, jaja rozbijane na miejscu w wytwórni makaronu).

1932 r.: produkty DEKA zostały odznaczone złotym medalem na Exposition internationale du centenaire de Pasteur.

1933 r.: produkty DEKA otrzymują Główną Nagrodę na Exposition Le Confort chez Soi oraz złoty medal na Exposition d'économie domestique de Paris.

1934 r.: produkty DEKA wystawiane są poza konkursem na Exposition universelle industrielle et commerciale de Paris.

1996 r.: wydanie książki historycznej pt. "L'histoire des pâtes d'Alsace" (autorzy: Catherine MALAVAL i Roland OBERLE - Editions VETTER).

1998 r.: makarony alzackie są opisane w "Inventaire du patrimonine culinaire de la France - Alsace - Produits du terroir et recettes tradictionelles" - Editions Albin Michel).

Od ponad trzech wieków tradycja wyrobu makaronów ze świeżych jaj jest jedną ze specjalności kulinarnych Alzacji.

Makarony te dodaje się do tradycyjnych potraw, takich jak potrawka z zająca, potrawa z ryb lub łosoś Rhine.

Makarony z Alzacji stanowią obecnie ponad 50 % krajowej produkcji makaronów jajecznych.

4.7. Struktura kontroli :

Nazwa: CERTIQUAL, stowarzyszenie zajmujące się wydawaniem świadectw dla jakościowych produktów z Alzacji, stowarzyszenie prawa miejscowego wpisane do rejestru prowadzonego przez sąd w Schiltigheim pod numerem 1163, zgodnie z normą EN 45011, zarejestrowane pod numerem CC 08 i akredytowane przez COFRAC.

Adres: Espace Européen de l'Entreprise - 2 rue de Rome - 67300 SCHILTIGHEIM

Telefon: 03 88 19 16 78

Faks: 03 88 19 55 29

e-mail: certiqual2@wanadoo.fr

4.8. Etyki etowani e: Na każdej paczce makaronu widnieje na opakowaniu następujący napis:

"PATES D'ALSACE"

7 oeufs frais

au kilo de semoule de blé dur

CERTIQUAL

67300 SCHILTIGHEIM

numéro d'agrément CC 08

4.9. Wymogi krajowe : -

______

(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa - Departament ds. polityki jakości produktów rolnych - B-1049 Bruksela.

Zmiany w prawie

Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Renta wdowia będzie dużo kosztować

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak obecnie, decydować się na wybór tylko jednego świadczenia. Nowe przepisy miałyby wejść w życie od początku 2025 roku. Koszt wprowadzenia renty wdowiej dla państwa wyniesie tylko na początku 8-10 mld zł rocznie.

Beata Dązbłaż 18.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024