Przypadki, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz normy wyżywienia.

ZARZĄDZENIE
SZEFA URZĘDU OCHRONY PAŃSTWA
z dnia 17 września 1997 r.
w sprawie przypadków, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz norm wyżywienia.

Na podstawie art. 59 zdanie pierwsze ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Urzędzie Ochrony Państwa (Dz. U. Nr 30, poz. 180, z 1991 r. Nr 94, poz. 422 i Nr 107, poz. 461, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 59, poz. 269, Nr 106, poz. 496, Nr 156, poz. 775 oraz z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 70, poz. 443 i Nr 88, poz. 554) zarządza się, co następuje:
§  1.
Użyte w zarządzeniu określenia oznaczają:
1)
jednostki organizacyjne - jednostki organizacyjne Urzędu Ochrony Państwa, zwanego dalej "UOP", o których mowa w § 3 ust. 1 i 2 statutu Urzędu Ochrony Państwa stanowiącego załącznik do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 grudnia 1996 r. w sprawie nadania statutu Urzędowi Ochrony Państwa (Dz. U. Nr 145, poz. 675), z wyłączeniem wydziałów zamiejscowych,
2)
kierownicy jednostek organizacyjnych - dyrektorów zarządów, biur i innych równorzędnych jednostek organizacyjnych UOP oraz szefów delegatur i komendantów ośrodków szkolenia UOP,
3)
funkcjonariusz - funkcjonariusza UOP,
4)
komórka zabezpieczenia - Wydział Zabezpieczenia Realizacji Zarządu Śledczego UOP oraz jego odpowiedniki w delegaturach UOP,
5)
norma wyżywienia - ilość artykułów żywnościowych przysługujących funkcjonariuszowi w ciągu doby,
6)
stawka pieniężna normy wyżywienia - wartość artykułów żywnościowych wchodzących w skład normy wyżywienia.
§  2.
1.
Funkcjonariuszowi przysługuje wyżywienie w przypadkach i na zasadach określonych w niniejszym zarządzeniu.
2.
Wymiar rzeczowy poszczególnych norm wyżywienia stanowi podstawę do ustalenia stawek pieniężnych tych norm, obliczanych według aktualnych cen rynkowych poszczególnych artykułów żywnościowych.
3.
W jednostkach organizacyjnych prowadzących stołówkę, w przypadku nabywania artykułów żywnościowych w punktach sprzedaży detalicznej, stawkę pieniężną normy wyżywienia można podwyższyć o 15% za zgodą kierownika tej jednostki.
4.
Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie według podstawowej normy wyżywienia z kilku tytułów, o których mowa w § 4 i 5, otrzymuje wyżywienie tylko z jednego tytułu.
5.
Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie na podstawie dwóch lub więcej dodatkowych norm, otrzymuje wyżywienie zgodnie z jedną, najkorzystniejszą normą.
6.
Przysługujące funkcjonariuszowi w danym dniu wyżywienie nie podlega wydaniu w dniu następnym.
7.
Funkcjonariuszowi korzystającemu z podstawowej normy wyżywienia nie przysługują diety.
§  3.
Ustala się następujące normy wyżywienia:
1)
podstawową - której wymiar rzeczowy określa rubryka 3 załącznika,
2)
dodatkowe:
a)
nr I - której wymiar rzeczowy określa rubryka 4 załącznika,
b)
nr II - której wymiar rzeczowy określa rubryka 5 załącznika,
c)
nr III - której wymiar rzeczowy określa rubryka 6 załącznika,
d)
nr IV - której wymiar rzeczowy określa rubryka 7 załącznika,
e)
nr V - której wymiar rzeczowy określa rubryka 8 załącznika,
3)
napojów - której podstawę do określenia stawki pieniężnej stanowi średnia wartość 1,5 litra wody mineralnej nabywanej w punktach sprzedaży detalicznej.
§  4.
Norma wyżywienia podstawowa przysługuje funkcjonariuszom:
1)
skoszarowanym,
2)
będącym słuchaczami ośrodków szkolenia w czasie pobytu w tych ośrodkach oraz odbywania praktyk poza miejscem stałego zamieszkania,
3)
uczestniczącym w szkoleniach i naradach trwających ponad 8 godzin, organizowanych przez Szefa Urzędu Ochrony Państwa lub jego zastępców,
4)
uczestniczącym w kursach i szkoleniach organizowanych przez dyrektorów zarządów, biur i innych równorzędnych jednostek organizacyjnych poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu stałego zamieszkania wtedy, gdy na czas zajęć są skoszarowani,
5)
biorącym udział w szkoleniach lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,
6)
komórek zabezpieczenia w czasie przebywania na obozach kondycyjnych lub zgrupowaniach szkoleniowych,
7)
biorącym udział w zawodach sportowych i spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
8)
skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby, na wniosek tych funkcjonariuszy - za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej, na której terenie wykonywane są te czynności.
§  5.
Norma wyżywienia podstawowa w postaci posiłków wydawanych w godzinach pracy przysługuje funkcjonariuszom jednostek organizacyjnych prowadzących stołówkę, zajmującym stanowisko:
1)
związane z bezpośrednim kierowaniem lub nadzorem nad gospodarką żywnościową,
2)
kierownika stołówki oraz
3)
lekarzowi dokonującemu kontroli jakości posiłków, a także
4)
funkcjonariuszom wyznaczonym do pełnienia nieetatowych służb i dyżurów trwających w sposób ciągły 24 godziny.
§  6.
1.
Norma wyżywienia podstawowa, niezależnie od przysługujących w tym czasie innych norm wyżywienia lub diet, przysługuje funkcjonariuszom będącym na zaopatrzeniu żywnościowym jednostki organizacyjnej prowadzącej żywienie oraz innym funkcjonariuszom zaproszonym przez kierownika tej jednostki organizacyjnej podczas:
1)
uroczystego posiłku,
2)
promocyjnego posiłku.
2.
Uroczyste posiłki można organizować w dniach:
1)
świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy oraz 24 i 31 grudnia,
2)
wręczania jednostce organizacyjnej sztandaru,
3)
rozwiązania jednostki organizacyjnej,
4)
inauguracji kursów stacjonarnych trwających co najmniej 4 miesiące.
3.
Promocyjne posiłki można organizować w związku z zakończeniem kursów trwających co najmniej 4 miesiące lub mianowaniem funkcjonariuszy na pierwszy stopień oficerski.
§  7.
Dodatkowa norma wyżywienia nr I przysługuje funkcjonariuszom biorącym udział w:
1)
rocznych odprawach służbowych organizowanych przez kierowników jednostek organizacyjnych,
2)
posiedzeniach zespołów problemowych organizowanych przez Szefa UOP lub kierowników jednostek organizacyjnych,
3)
sympozjach naukowych organizowanych w Urzędzie Ochrony Państwa,
4)
posiedzeniach zespołów kolegialnych w Urzędzie Ochrony Państwa.
§  8.
1.
Dodatkowa norma wyżywienia nr II przysługuje funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia w dniach:
1)
pełnienia służby, z wyjątkiem okresów, w których żywieni są według normy podstawowej wraz z innymi normami dodatkowymi,
2)
wykonywania specjalistycznych zadań szkoleniowych związanych z dużym wysiłkiem fizycznym.
2.
Norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia zajmującym stanowiska administracyjno-gospodarcze.
§  9.
Dodatkowa norma wyżywienia nr III przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom, o których mowa w § 4 pkt 3 i 7, w przypadku, gdy zawody i spartakiady sportowe posiadają rangę mistrzostw Urzędu Ochrony Państwa.
§  10.
Dodatkowa norma wyżywienia nr IV przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia podczas skoszarowania lub przebywania na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych.
§  11.
1.
Dodatkowa norma wyżywienia nr V przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom:
1)
o których mowa w § 4 pkt 1 i 2, podczas szkolenia organizowanego przez Zarząd Wywiadu UOP,
2)
o których mowa w § 4 pkt 4, za zgodą dyrektora Biura Administracyjno-Gospodarczego UOP,
3)
o których mowa w § 4 pkt 7, gdy zawody sportowe i spartakiady posiadają rangę mistrzostw jednostki organizacyjnej.
2.
Dodatkowa norma wyżywienia nr V przysługuje także - jako posiłek profilaktyczny - funkcjonariuszom pełniącym w okresie od 1 listopada do 31 marca służbę na wolnym powietrzu co najmniej przez 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariuszy korzystających w tym czasie z diet lub innych norm wyżywienia.
§  12.
1.
Norma napojów przysługuje funkcjonariuszom wykonującym czynności służbowe:
1)
w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28°C,
2)
na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C,
3)
związane z dużym wysiłkiem fizycznym.
2.
Normę napojów wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
§  13.
Podczas żywienia w naturze dopuszcza się możliwość stosowania innych artykułów żywnościowych niż wymienione w załączniku, pod warunkiem nieprzekraczania stawki pieniężnej stosowanej normy wyżywienia.
§  14.
Zarządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

DZIENNY WYMIAR RZECZOWY PODSTAWOWEJ I DODATKOWYCH NORM WYŻYWIENIA - W GRAMACH NA OSOBĘ

Lp. Nazwa grupy artykułów żywnościowych Norma wyżywienia
podstawowa dodatkowa
I II III IV V
1 2 3 4 5 6 7 8
1 Pieczywo 670 135 65 50 35 25
2 Przetwory zbożowe i strączkowe 100 20 - - - -
3 Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementach 290 60 105 85 60 40
4 Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z ryb 40 8 - - - -
5 Masło naturalne 40 8 25 20 15 10
6 Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalec 30 6 - - - -
7 Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłuste 400 80 190 150 105 70
8 Sery w przeliczeniu na ser pełnotłusty 60 15 50 40 30 20
9 Jaja (w sztukach) 0,5 - 0,5 0,5 0,5 -
10 Ziemniaki 700 140 - - - -
11 Warzywa 340 70 - - - -
12 Owoce 280 60 320 250 175 110
13 Soki z owoców - - 320 250 175 110
14 Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżem 15 3 - - - -
15 Cukier 60 12 25 20 15 10
16 Herbata 1 - - - - -
17 Kakao 2 - - - - -
18 Kawa zbożowa 6 - - - - -
19 Kawa naturalna - - 8 6 4 4
20 Sól i przyprawy 41 8 - - - -

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1997.73.699

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Przypadki, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz normy wyżywienia.
Data aktu: 17/09/1997
Data ogłoszenia: 11/10/1997
Data wejścia w życie: 26/10/1997