Wyrób pieczywa cukierniczego.

ZARZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO PAŃSTWOWEJ KOMISJI PLANOWANIA GOSPODARCZEGO
z dnia 12 stycznia 1953 r.
w sprawie wyrobu pieczywa cukierniczego.

Na podstawie art. 1 i 3 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. Nr 44, poz. 301) zarządza się, co następuje:
§  1.
Pieczywem cukierniczym w rozumieniu niniejszego zarządzenia są wyroby mączne, w których znajduje się nie mniej niż 40% wagowo artykułów spożywczych innych niż mąka, jak cukier, tłuszcz, jaja, mleko, owoce itp.
§  2.
Ustala się trzy grupy pieczywa cukierniczego:

A.

pieczywo nietrwałe obejmujące:

1)
ciastka o różnych kształtach i smakach, jak:
a)
ciastka tortowe,
b)
" parzone,
c)
" kruche,
d)
" francuskie,
e)
" drożdżowe,
f)
" orzechowe,
g)
" migdałowe,
h)
" bezowe,
i)
pączki;
2)
torty i mazurki o różnych kształtach i smakach, jak:
a)
z ciasta biszkoptowego,
b)
" kruchego,
c)
waflowe, pokryte praliną, czekoladą itp.;
3)
babki, placki i strucle, wyrabiane z ciasta drożdżowego;
4)
keksy o różnych kształtach;

B.

pieczywo trwałe, jak:

1)
biszkopty,
2)
herbatniki,
3)
pierniki,
4)
sucharki,
5)
wafle;

C.

półfabrykaty, jak ciasta podstawowe, kremy itp.

§  3.
Pieczywo cukiernicze może być sprzedawane na sztuki lub na wagę.
§  4.
1.
Pieczywo cukiernicze przeznaczone do wprowadzenia do obrotu może być wytwarzane zarówno w wytwórniach uspołecznionych jak i prywatnych jedynie według receptur ustalonych przez Ministra Handlu Wewnętrznego w drodze zarządzenia.
2.
Każda receptura powinna być oznaczona numerem, z tym że recepturę na:
1)
ciastka oznacza się numerami od 101-300,
2)
torty i mazurki oznacza się numerami od 301-400,
3)
babki, placki i strucle oznacza się numerami od 401-500,
4)
keksy oznacza się numerami od 501-600,
5)
biszkopty oznacza się numerami od 601-700,
6)
herbatniki oznacza się numerami od 701-800,
7)
pierniki oznacza się numerami od 801-900,
8)
sucharki oznacza się numerami od 901-1000,
9)
wafle oznacza się numerami od 1001-1100,
10)
półfabrykaty oznacza się numerami od 1-100,
§  5.
1.
Minister Handlu Wewnętrznego ustali w drodze zarządzenia wagę jednostkową pieczywa cukierniczego.
2.
Minister Handlu Wewnętrznego ustali w trybie określonym obowiązującymi przepisami ceny jednostkowe pieczywa cukierniczego.
§  6.
Zabrania się wypieku przeznaczonego do obrotu pieczywa cukierniczego sporządzonego niezgodnie z recepturą, o której mowa w § 4.
§  7.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z tym że zakaz wypieku, o którym mowa w § 6, wchodzi w życie w siedem dni od dnia ogłoszenia zarządzenia ustalającego wagę jednostkową pieczywa (§ 5 ust. 1).

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1953.A-4.43

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Wyrób pieczywa cukierniczego.
Data aktu: 12/01/1953
Data ogłoszenia: 20/01/1953
Data wejścia w życie: 20/01/1953