Wprowadzenie receptury potraw i planowość produkcji w zakładach żywienia zbiorowego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 15 grudnia 1950 r.
w sprawie wprowadzenia receptury potraw i planowości produkcji w zakładach żywienia zbiorowego.

W wykonaniu uchwały Prezydium Rządu z dnia 8 listopada 1950 r. w sprawie usprawnienia gospodarki uspołecznionej w dziedzinie żywienia zbiorowego (Monitor Polski Nr A-123, poz. 1527) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wprowadza się jako obowiązującą we wszystkich zakładach żywienia zbiorowego o charakterze restauracji, jadłodajni i barów produkujących dania obiadowe, dania barowe i dania z karty - recepturę potraw.

Receptury potraw wydawane bada przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego osobno.

Wydanie receptury potraw podane będzie do wiadomości publicznej przez obwieszczenie Ministra Handlu Wewnętrznego w Monitorze Polskim.

§  2.
Upoważnia się prezydia (wydziały handlu) wojewódzkich rad narodowych do uzupełniania rejestru receptury potrawami regionalnymi na wniosek terenowych przedsiębiorstw żywienia zbiorowego uzgodniony z komisją cennikową.
§  3.
Zobowiązuje się zakłady żywienia zbiorowego do planowania jadłospisów z końcem każdego tygodnia na tydzień następny. W planie należy uwzględniać wyłącznie produkcję potraw o ustalonej recepturze.
§  4.
Planowe jadłospisy powinny obejmować nazwy potraw (dań) na każdy dzień tygodnia, ilość porcji, ilość surowca niezbędnego do produkcji oraz koszt surowca. Tygodniowe jadłospisy stanowić mają podstawę zapotrzebowania surowców.
§  5.
Zobowiązuje się centrale zaopatrujące zakłady żywienia zbiorowego w artykuły żywnościowe do ich zaopatrywania w pierwszej kolejności oraz według złożonych zapotrzebowań.
§  6.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą obowiązującą od dnia 15 grudnia 1950 r.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1951.A-27.341

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Wprowadzenie receptury potraw i planowość produkcji w zakładach żywienia zbiorowego.
Data aktu: 15/12/1950
Data ogłoszenia: 05/04/1951
Data wejścia w życie: 15/12/1950, 05/04/1951