Sposób rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 4 maja 1949 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Skarbu w sprawie sposobu rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.

Na podstawie § 8 rozporządzenia Ministrów: Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 28 września 1948 r., wydanego w porozumieniu z Ministrami: Administracji Publicznej, Ziem Odzyskanych, Rolnictwa i Reform Rolnych oraz Skarbu o przemiale zbóż (Dz. U. R. P. Nr 49, poz. 377) oraz art. 21 ustawy z dnia 10 lutego 1949 r. o zmianie organizacji naczelnych władz gospodarki narodowej (Dz. U. R. P. Nr 7, poz. 43) zarządza się co następuje:
§  1.
Ustala się dwa rodzaje przemiału: gospodarczy oraz handlowy. W rozumieniu niniejszego zarządzenia przemiał gospodarczy jest to przemiał na zlecenie producenta rolnego, zaś przemiał handlowy jest to przemiał na zlecenie Polskich Zakładów Zbożowych.
§  2.
Standardy zboża i produktów przemiału głównych i ubocznych określają załączniki 1 i 2 niniejszego zarządzenia.
§  3.
Przy przemiale gospodarczym zboża do 17% wilgotności i do 5% zanieczyszczenia ustala się następujące rozliczenie młyna z dostawcą zboża:
1)
Młyn przyjmuje do przemiału zboże niestandaryzowane i oddaje po przemiale tego zboża produkty główne i uboczne niestandaryzowane,
2)
Młyn winien wydać za 100 kg przyjętego do przemiału zboża:
a)
przy przemiale żyta na mąkę 65%: 65 kg mąki I gat. (od 0 do 65), 7 kg mąki II gat. (pośledniej od 65-72) oraz 25 kg otrąb lub 65 kg mąki i 32 kg otrąb.
b)
przy przemiale żyta na mąkę 82%: 82 kg mąki 15 kg otrąb,
c)
przy przemiale żyta na mąkę 97%: 97 kg mąki,
d)
przy przemiale pszenicy na mąkę 50%: 50 kg mąki I gat. (od 0 do 50), 22 kg mąki II gat. (od 50 do 72) oraz 25 kg otrąb,
e)
przy przemiale pszenicy na mąkę 67%: 67 kg mąki I gat. (od 0 do 67), 5 kg mąki II gat. (od 67 do 72) oraz 25 kg otrąb lub 67 kg mąki i 30 kg otrąb,
f)
przy przemiale pszenicy na mąkę 72%: 72 kg mąki oraz 25 kg otrąb,
g)
przy przemiale pszenicy na mąkę 97%: 97 kg mąki.
3)
Młyn może nie przyjąć do przemiału zboża o wilgotności powyżej 17% wzgl. o zanieczyszczeniu ponad 5%, w czym do 1% zanieczyszczeń mineralnych. Przy przyjęciu przez młyn do przemiału zboża o wilgotności powyżej 17% wzgl. zanieczyszczeniu powyżej 5% - następuje porozumienie odnośnie rozliczenia ilościowego.
§  4.
Przy przemiale handlowym ustala się następująca rozliczenie młyna z dostawcą zboża:
1.
Młyn przyjmuje do przemiału zboże standaryzowane i oddaje po przemiale standaryzowane główne i uboczne produkty przemiału.
2.
Młyn winien wydać za 100 kg przyjętego do przemiału zboża:
a)
przy przemiale żyta na mąkę 65% nie mniej niż 65 kg mąki I gat. (od 0 do 65), nie więcej jak 7 kg mąki II gat. (pośledniej - od 65-72) oraz nie mniej od 25 kg otrąb,
b)
przy przemiale żyta na mąkę 82%; nie mniej niż 82 kg mąki i nie więcej od 15 kg otrąb,
c)
przy przemiale żyta na mąkę 97%: 97 kg mąki,
d)
przy przemiale pszenicy na mąkę 50%: ogółem 72 kg mąki, z czego 50 kg mąki I gat. (od 0 do 50), 22 kg mąki II gatunku (od 50-72) oraz 25 kg otrąb,
e)
przy przemiale pszenicy na mąkę 67%: nie mniej niż 67 kg mąki I gat. (od 0 do 67), nie więcej niż 5 kg mąki II gat. (od 67 do 72) oraz nie mniej jak 23 kg otrąb, lub też nie mniej niż 67 kg mąki i nie więcej niż 30 kg otrąb,
f)
przy przemiale pszenicy na mąkę 72%: nie mniej niż 72 kg mąki oraz 25 kg otrąb,
g)
przy przemiale pszenicy na mąkę 97%: 97 kg mąki.

Normy powyższe odnoszą się do przemiału przy maksymalnej dopuszczalnej granicy rozkurzu 3%. Przy rozkurzu niższym niż 3% ulegają odpowiedniemu powiększeniu ilości wydawanych otrąb.

§  5.
W przypadku dostarczenia do przemiału handlowego zboża niestandaryzowanego, a w szczególności zawierającego powyżej 15,5% wilgotności wzgl. o zanieczyszczeniu wyższym niż 3%, młyn obowiązany jest doprowadzić takie zboże do norm standartowych i może z tego tytułu potrącić z wagi przemielonego zboża:

1. przy wilgotności zboża: od 16% do 16,5% - 1% wagi zboża, przy wilgotności zboża: od 16,5 do 17% - 2% wagi zboża, przy wilgotności powyżej 17% odlicza się za każdy % nadmiaru wilgotności ponad normę standartową - 1,3% wagi zboża.

2.
Przy zanieczyszczeniu wyższym od 3% odlicza się za każdy % nadmiaru zanieczyszczenia: od 3 do 5% po 1,2% wagi zboża, powyżej zaś 5% zanieczyszczenia po 1,4% wagi zboża.
3.
Za nadmiar domieszek ponad ilości dopuszczalne podane w normach standartowych:
a)
w życie - jęczmienia,
b)
w pszenicy - żyta i jęczmienia,

młyn może potrącić za każdy % nadmiaru domieszek: do 10% - 0,3% wagi zboża, powyżej zaś 10% - 0,5% wagi zboża.

4.
Za doprowadzenie zboża do norm standartowych młynowi przysługuje prawo pobrania wynagrodzenia w wysokości poniesionych kosztów.
§  6.
Określenie jakości zboża (wilgotność, zanieczyszczenia, domieszki) może nastąpić na podstawie analizy, dokonanej w młynie, za zgodą zleceniodawcy. W wypadku braku zgody o jakości zboża rozstrzyga orzeczenie laboratorium właściwej Giełdy Zbożowo-Towarowej. Koszty analizy ponosi zleceniodawca. Próby zboża pobierają za zgodą zleceniodawcy młyn - a w braku zgody - przysięgły próbobierca Giełdy Zbożowo-Towarowej.
§  7.
W przypadku, gdy wydawane przez młyn główne i uboczne produkty przemiału zawierają powyżej 15,5% wilgotności, młyn obowiązany jest udzielić odbiorcy bonifikaty w wysokości 1,1% za każdy procent nadmiaru wilgotności ponad 15,5%, przy czym młyn obowiązany jest na etykiecie na opakowaniu zaznaczyć, iż produkt jest niestandaryzowany i zawiera powyżej 15,5% wilgoci.
§  8.
Zarządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

Standardy zboża przemiałowego

Żyto
1.
Wygląd: naturalny t. j. typowy dla poszczególnego gatunku i odmiany, o żywym połysku.
2.
Zapach: naturalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, suche, niezagrzane, normalnie doczyszczone, nieporażone pleśnią, porażenie sporyszem dopuszczalne do 0,1%.
4.
Waga: jednego litra nie mniej niż 700 gramów.
5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15,5%.
6.
Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym: części mineralnych nie więcej niż 0,5%, szkodliwych chwastów nie więcej niż 0,5%, obcych ziaren t. j. owsa, bobiku, groszku i t. p. nie więcej niż 2%. Zawartość obcych ziaren uprawnych (pszenica nie zalicza się do obcych ziaren) oraz uszkodzonych i porośniętych nie może przekraczać 3%, z tym, że zawartość obcych ziaren wraz z zanieczyszczeniem nie może przekraczać łącznie 5%.

Pszenica

1.
Wygląd: naturalny o żywym połysku.
2.
Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, suche, niezagrzane, normalnie doczyszczone (porażenie śniecią cuchnącą dopuszczalne do 0,1%).
4.
Waga: jednego litra nie mniej niż 745 gramów,
5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15,5%.
6.
Zanieczyszczenia ogólne: nie większe niż 3%, w tym: części mineralnych nie więcej niż 0,5%, szkodliwych chwastów nie więcej niż 0,5%, obcych ziaren nie więcej niż 2%.

Zawartość obcych ziaren uprawnych oraz uszkodzonych i porośniętych nie może przekraczać 3%.

Jęczmień

1.
Wygląd: naturalny o żywym połysku.
2.
Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniaiy, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, suche, niezagrzane, normalnie doczyszczone.
4.
Waga jednego litra nie mniej niż 650 gramów.
5.
Zawartość wilgoci: nie mniej niż 15,5%.
6.
Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, szkodliwych chwastów nie więcej niż 0,5%, obcych ziaren nie więcej niż 2%. Zawartość obcych ziaren uprawnych oraz uszkodzonych i porośniętych nie może przekraczać 4%.

Owies

1.
Wygląd: naturalny o żywym połysku.
2.
Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, dojrzałe, niezagrzane, normalnie doczyszczone, nieporażone pleśnią.
4.
Waga: jednego litra nie mniej niż 490 gramów.
5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%.
6.
Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, szkodliwych chwastów nie więcej niż 0,75% (w czym życicy najwyżej do 0,5%), obcych ziaren nie więcej niż 1,75%. Zawartość obcych ziaren uprawnych oraz uszkodzonych i porośniętych nie może przekraczać 3%.

Proso

1.
Wygląd: naturalny z odcieniami w zależności od gatunków.
2.
Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, dojrzałe, niezagrzane, niespleśniałe, normalnie doczyszczone.
4.
Waga: jednego litra nie mniej niż 650 gramów.
5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%.
6.
Zanieczyszczenie ogólne nie większe niż 3%.
7.
Zawartość obcych ziaren nie więcej niż 5%, ziaren uszkodzonych i porośniętych nie więcej niż 10%.

Gryka

1.
Wygląd: naturalny.
2.
Zapach normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, dojrzałe, niezagrzane, niespleśniałe, normalnie doczyszczone.
4.
Waga: jednego litra nie mniej niż 600 gramów.
5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%.
6.
Zanieczyszczenie ogólne nie większe niż 3%.
7.
Zawartość ziaren obcych i niedojrzałych nie więcej niż 10%.

ZAŁĄCZNIK  Nr 2

Standardy produktów przemiału

I.

Mąka żytnia

1.
Barwa: jednolita od szarawej do białej z odcieniami w zależności od gatunku ziarna.
2.
Zapach: normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez innych obcych zapachów.
3.
Smak: właściwy dla poszczególnych gatunków mąki, niekwaśny, niegorzki.
4.
Kwasowość: 7° (w zawiesinie).
5.
Zawartość: kąkolu nie więcej niż 0,1%, sporyszu zaś nie więcej niż 0,01%.
6.
Wilgotność: nie więcej niż 15%.
7.
Normy techniczne:
Zawartość popiołu w przel. na suchą substancję Rodzaj i grub. przem.
Nr sita % pozost. max. na sitach
Mąka typu 65% I gat. (od 0 -65) od 0,72% do 0,88% 9xx 3%
" " " II " (od 65-72) nie wyżej 2,8% pastewna
" " 82% od 1,32% do 1,44% 7xx 10%
" " 97% do 1,9% do 2% 14 (drut) 3%

II.

Mąka pszenna

1.
Barwa: jednolita od jasnoszarej do białej z odcieniami żółtymi w zależności od gatunku ziarna.
2.
Zapach: normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Smak: słodkawy, właściwy dla poszczególnych gatunków mąki, niekwaśny, niegorzki.
4.
Kwasowość: do 5° (w zawiesinie).
5.
Wilgotność: nie więcej niż 15%.
6.
Normy techniczne:
Zawart. popiołu w przel. na such. substancję Rodzaj i grub. przemiału Przech. max. przez sito Zawart. glutenu
Nr sita max. pozost. na sitach
Mąka typu 50% I gat. (od 0-50) Od 0,51% do 058% 5xx 3% 12xx 73% 25%
Mąka typu 50% II gat. od 50-72) od 1,2% do 1,45% - - - - -
Mąka typu 67% I gat. (od 0-67) od 0,63% do 0,74% 7xx 3% 12xx 74% 25%
Mąka typu 67% II gat. (od 67-72) nie wyżej 2,1% pastewna - -
Mąka typu 72% od 0,75% do 0,85% 7x.x 3% 12xx 75% 25%
Mąka typu 97% od 1,9% do 2% 14 drut 3% - - 18%

III.

Kaszka manna

1.
Wygląd: jednolity, bez widocznych śladów części otrębowych.
2.
Zapach: świeży, niespleśniały, niestęchły, bez obcych zapachów.
3.
Smak: słodkawy, niegorzki, niekwaśny, nie trzeszczący w zębach.
4.
Kwasowość: do 2,5° (w zawiesinie).
5.
Wilgotność: nie więcej niż 14,5%.
6.
Normy techniczne:
a)
zawartość popiołu w przeliczeniu na suchą substancję od 0,55% do 0,75% (w zależności od gatunku pszenicy, z której została wyprodukowana; manna z pszenic twardych będzie miała % popiołu większy, aniżeli z pszenic miękkich),
b)
rodzaj i grubość przemiału: przejście przez sito Nr 23 nie więcej jak 8%, przejście przez sito Nr 38 nie więcej niż 2%.

IV.

Kasza jęczmienna 63%

1.
Wygląd: jednolity, o barwie od szarawej do białej.
2.
Zapach: normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały.
3.
Smak: właściwy, niegorzki, niekwaśny, nie trzeszczący w zębach.
4.
Wilgotność: nie wyżej niż 15%.
5.
Normy techniczne:
a)
zawartość mineralnych zanieczyszczeń nie może przekraczać 0,25%,
b)
zawartość mąki w kaszy nie może przekraczać 2%,
c)
zawartość ziaren nie w pełni obłuskanych nie może przekraczać 2,5%,
d)
nie może zawierać śladów szkodników mącznych.

V.

Kasza gryczana

1.
Wygląd: normalny.
2.
Zapach: świeży, niestęchły, niespleśniały.
3.
Smak: właściwy, niekwaśny.
4.
Wilgotność: nie więcej niż 14%.
5.
Normy techniczne:
a)
ogólna ilość zanieczyszczeń nie może przekraczać 0,5%, w czym zanieczyszczeń mineralnych nie więcej niż 1%.
b)
ziaren bitych, łamanych nie więcej niż 5%.

VI.

Kasza jaglana

1.
Wygląd: jednolity o barwie żółtawej, formy okrągłej ziarenek.
2.
Zapach: świeży, niestęchły, niespleśniały.
3.
Smak: normalny, niegorzki, niekwaskowaty.
4.
Wilgotność: nie więcej niż 14%.
5.
Normy techniczne:
a)
ogólne zanieczyszczenie (łuski i obce ziarna i t. p.) nie może przekraczać 2%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,1%,
b)
ziaren bitych i połamanych, przechodzących przez sito z okrągłymi otworami o średn. 1,4 mm i pozostających na sicie o średnicy 1 mm - nie może być więcej niż 2%,
c)
% sieczki i mączki nie może przekraczać 2%,
d)
kasza winna być wolna od szkodników mącznych.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1949.A-32.479

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Sposób rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.
Data aktu: 04/05/1949
Data ogłoszenia: 25/05/1949
Data wejścia w życie: 25/05/1949