Rozporządzenie wykonawcze 2025/157 dotyczące zezwolenia na stosowanie celulozy mikrokrystalicznej, metylocelulozy, etylocelulozy, hydroksypropylocelulozy, hydroksypropylometylocelulozy i soli sodowej karboksymetylocelulozy jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/157
z dnia 29 stycznia 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie celulozy mikrokrystalicznej, metylocelulozy, etylocelulozy, hydroksypropylocelulozy, hydroksypropylometylocelulozy i soli sodowej karboksymetylocelulozy jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .

(2) Substancje celuloza mikrokrystaliczna, metyloceluloza, etyloceluloza, hydroksypropyloceluloza, hydroksypropylo- metyloceluloza i sól sodowa karboksymetylocelulozy zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wnioski o ponowną ocenę celulozy mikrokrystalicznej, metylocelulozy, etylocelulozy, hydroksypropylocelulozy, hydroksypropylomety- locelulozy i soli sodowej karboksymetylocelulozy jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawcy zwrócili się o sklasyfikowanie celulozy mikrokrystalicznej, metylocelulozy, hydroksypropylometylo- celulozy i soli sodowej karboksymetylocelulozy w kategorii "dodatki technologiczne" i w grupach funkcjonalnych "emulgatory", "stabilizatory", "zagęszczacze" i "substancje żelujące"; etylocelulozy w kategorii "dodatki technologiczne" i w grupie funkcjonalnej "stabilizatory" oraz hydroksypropylocelulozy w kategorii "dodatki technologiczne" i w grupach funkcjonalnych "emulgatory", "stabilizatory", "zagęszczacze" i "substancje żelujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie celulozy mikrokrystalicznej, metylocelulozy, hydroksypropylometylocelulozy i soli sodowej karboksymetylocelulozy jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt i sklasyfikowanie ich w kategorii "dodatki technologiczne" i w grupie funkcjonalnej "spoiwa". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(5) W opiniach z dnia 2 lipca 2020 r. 3  i 31 stycznia 2024 r. 4  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania celuloza mikrokrystaliczna, metyloceluloza, etyloceluloza, hydroksypropyloceluloza, hydroksypropylometyloceluloza i sól sodowa karboksymetylocelulozy są bezpieczne dla wszystkich gatunków zwierząt, konsumentów i środowiska. Ze względu na brak danych Urząd nie był w stanie wypowiedzieć się w kwestii bezpieczeństwa substancji dla użytkownika. Nie przedstawiono szczegółowych danych dotyczących skuteczności tych dodatków paszowych, ale ponieważ wszystkie te dodatki są dopuszczone do stosowania jako dodatki do żywności, Urząd stwierdził, że można zasadnie oczekiwać, że skutki obserwowane przy stosowaniu tych substancji w żywności będą widoczne również w przypadku stosowania ich jako dodatków paszowych. Urząd zweryfikował również sprawozdania dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(6) W związku z powyższym Komisja uznaje, że celuloza mikrokrystaliczna, metyloceluloza, etyloceluloza, hydroksypropyloceluloza, hydroksypropylometyloceluloza i sól sodowa karboksymetylocelulozy spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków.

(7) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, o ile należą one do grup funkcjonalnych "emulgatory", "stabilizatory", "zagęszczacze" i "substancje żelujące", należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki technologiczne" i do grup funkcjonalnych "emulgatory", "stabilizatory", "zagęszczacze", "substancje żelujące" oraz "spoiwa", zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Środki przejściowe

1. 
Dodatki paszowe celuloza mikrokrystaliczna, metyloceluloza, etyloceluloza, hydroksypropyloceluloza, hydroksypropylometyloceluloza i sól sodowa karboksymetylocelulozy dopuszczone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, oraz premiksy zawierające te dodatki, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 19 sierpnia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 19 lutego 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów.
2. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 19 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 19 lutego 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 19 lutego 2027 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 19 lutego 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 stycznia 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: emulgatory
1c460i Celuloza mikrokrystaliczna Skład dodatku

Celuloza mikrokrystaliczna > 97 % (wyrażona jako celuloza w przeliczeniu na bezwodną masę)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej Celuloza mikrokrystaliczna > 97 % (wyrażona jako celuloza w przeliczeniu na bezwodną masę) wytwarzana z pulpy drzewnej częściowo zdepolimeryzowanej w procesie hydrolizy przy użyciu wysokiej temperatury i kwasu mineralnego

Nr CAS: 9004-34-6

Strata po suszeniu: < 7 %

Substancje rozpuszczalne w wodzie: < 0,24 %

Popiół siarczanowy: < 0,5 %

Skrobia: niewykrywalna

Grupy karboksylowe < 1 %

Wielkość cząstek: < 10 % cząstek mniejszych niż 5 um

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki celulozy mikrokrystalicznej w dodatku paszowym:

- rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 (2) w odniesieniu do celulozy mikrokrystalicznej

i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Celuloza mikrokrystaliczna" oraz tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications)

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.

(2)Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008

Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83, 22.3.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/231/oj).

Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: stabilizatory
1c460i Celuloza mikrokrystaliczna Skład dodatku

Celuloza mikrokrystaliczna > 97 % (wyrażona jako celuloza w przeliczeniu na bezwodną masę)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej Celuloza mikrokrystaliczna > 97 % (wyrażona jako celuloza w przeliczeniu na bezwodną masę) wytwarzana z pulpy drzewnej częściowo zdepolimeryzowanej w procesie hydrolizy przy użyciu wysokiej temperatury i kwasu mineralnego

Nr CAS: 9004-34-6

Strata po suszeniu: < 7 %

Substancje rozpuszczalne w wodzie: < 0,24 %

Popiół siarczanowy: < 0,5 %

Grupy karboksylowe < 1 %

Wielkość cząstek: < 10 % cząstek mniejszych niż 5 um

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki celulozy mikrokrystalicznej w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do celulozy mikrokrystalicznej i odpowiednie metody z monografii fAo JECFA

"Celuloza mikrokrystaliczna" oraz tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications)

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: zagęszczacze
1c460i Celuloza mikrokrystaliczna Skład dodatku

Celuloza mikrokrystaliczna > 97 % (wyrażona jako celuloza w przeliczeniu na bezwodną masę)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej Celuloza mikrokrystaliczna > 97 % (wyrażona jako celuloza w przeliczeniu na bezwodną masę) wytwarzana z pulpy drzewnej częściowo zdepolimeryzowanej w procesie hydrolizy przy użyciu wysokiej

temperatury i kwasu mineralnego

Nr CAS: 9004-34-6

Strata po suszeniu: < 7 %

Substancje rozpuszczalne w wodzie: < 0,24 %

Popiół siarczanowy: < 0,5 %

Grupy karboksylowe < 1 %

Wielkość cząstek: < 10 % cząstek mniejszych niż 5 um

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki celulozy mikrokrystalicznej w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do celulozy mikrokrystalicznej i odpowiednie metody z monografii fAo JECFA "Celuloza mikrokrystaliczna" oraz tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications)

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne

zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: substancje żelujące
1c460i Celuloza mikrokrystaliczna Skład dodatku

Celuloza mikrokrystaliczna > 97 % (wyrażona jako celuloza w przeliczeniu na bezwodną masę)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej Celuloza mikrokrystaliczna > 97 % (wyrażona jako celuloza w przeliczeniu na bezwodną masę) wytwarzana z pulpy drzewnej częściowo zdepolimeryzowanej w procesie hydrolizy przy użyciu wysokiej temperatury i kwasu mineralnego

Nr CAS: 9004-34-6

Strata po suszeniu: < 7 %

Substancje rozpuszczalne w wodzie: < 0,24 %

Popiół siarczanowy: < 0,5 %

Grupy karboksylowe < 1 %

Wielkość cząstek: < 10 % cząstek mniejszych niż 5 um

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki celulozy mikrokrystalicznej w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do celulozy mikrokrystalicznej i odpowiednie metody z monografii fAo JECFA

"Celuloza mikrokrystaliczna" oraz tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications)

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: spoiwa
1c460i Celuloza mikrokrystaliczna Skład dodatku

Celuloza mikrokrystaliczna > 97 % (wyrażona jako celuloza w przeliczeniu na bezwodną masę)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Celuloza mikrokrystaliczna > 97 % (wyrażona jako celuloza w przeliczeniu na bezwodną masę) wytwarzana z pulpy

drzewnej częściowo zdepolimeryzowanej w procesie hydrolizy przy użyciu wysokiej temperatury i kwasu mineralnego

Nr CAS: 9004-34-6

Strata po suszeniu: s 7 %

Substancje rozpuszczalne w wodzie: s 0,24 %

Popiół siarczanowy: s 0,5 %

Grupy karboksylowe s 1 %

Wielkość cząstek: s 10 % cząstek mniejszych niż 5 um

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki celulozy mikrokrystalicznej w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do celulozy mikrokrystalicznej i odpowiednie metody z monografii fAo JECFA "Celuloza mikrokrystaliczna" oraz tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications)

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla

użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: emulgatory
1c461 Metyloceluloza Skład dodatku

Metyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Metyloceluloza otrzymywana z pulpy drzewnej lub bawełny poprzez poddanie działaniu zasady i metylację alkalicelulozy chlorkiem metylu

Nr CAS: 9004-67-5

Zawiera nie mniej niż 25 % i nie więcej niż 33 % grup metoksylowych (-OCH3) oraz nie więcej niż 5 % grup hydroksyetoksylowych (-OCH2CH2OH)

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 1,5 %

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki metylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do metylocelulozy i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Metyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności

FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0345 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: stabilizatory
1c461 Metyloceluloza Skład dodatku

Metyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Metyloceluloza otrzymywana z pulpy drzewnej lub bawełny poprzez poddanie działaniu zasady i metylację alkalicelulozy chlorkiem metylu

Nr CAS: 9004-67-5

Zawiera nie mniej niż 25 % i nie więcej niż 33 % grup metoksylowych (-OCH3)

oraz nie więcej niż 5 % grup hydroksyetoksylowych (-OCH2CH2OH)

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 1,5 %

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki metylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do metylocelulozy i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Metyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0345 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich

zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: zagęszczacze
1c461 Metyloceluloza Skład dodatku

Metyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej Metyloceluloza otrzymywana z pulpy drzewnej lub bawełny poprzez poddanie działaniu zasady i metylację alkalicelulozy chlorkiem metylu

Nr CAS: 9004-67-5

Zawiera nie mniej niż 25 % i nie więcej niż 33 % grup metoksylowych (-OCH3) oraz nie więcej niż 5 % grup hydroksyetoksylowych (-OCH2CH2OH)

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 1,5 %

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki metylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do metylocelulozy i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Metyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności

FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0345 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: substancje żelujące
1c461 Metyloceluloza Skład dodatku

Metyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Metyloceluloza otrzymywana z pulpy drzewnej lub bawełny poprzez poddanie działaniu zasady i metylację alkalicelulozy chlorkiem metylu

Nr CAS: 9004-67-5

Zawiera nie mniej niż 25 % i nie więcej niż 33 % grup metoksylowych (-OCH3) oraz nie więcej niż 5 % grup hydroksyetoksylowych (-OCH2CH2OH)

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 1,5 %

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki metylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do metylocelulozy i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Metyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0345 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne

zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: spoiwa
1c461 Metyloceluloza Skład dodatku

Metyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Metyloceluloza otrzymywana z pulpy drzewnej lub bawełny poprzez poddanie działaniu zasady i metylację alkalicelulozy chlorkiem metylu

Nr CAS: 9004-67-5

Zawiera nie mniej niż 25 % i nie więcej niż 33 % grup metoksylowych (-OCH3) oraz nie więcej niż 5 % grup hydroksyetoksylowych (-OCH2CH2OH)

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 1,5 %

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki metylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do metylocelulozy i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Metyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności

FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0345 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: stabilizatory
1d462 Etyloceluloza Skład dodatku

Etyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Etyloceluloza otrzymywana w wyniku reakcji częściowo zdepolimeryzowanej celulozy z chlorkiem etylu

Grupy etoksylowe (-OC2H5): > 44 % i < 50 % w przeliczeniu na suchą masę (co odpowiada nie więcej niż 2,6 grup

etoksylowych na jednostkę anhydroglukozy)

Nr CAS: 9004-57-3

Strata po suszeniu: < 3 %

Popiół siarczanowy: < 0,4 %

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki etylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do etylocelulozy i odpowiednie metody opisane w monografii FAO JECFA "Etyloceluloza" oraz monografia 0822 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich

stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: emulgatory
1c463 Hydroksypropylo- celuloza Skład dodatku

Hydroksypropyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Hydroksypropyloceluloza otrzymywana w wyniku częściowej eteryfikacji celulozy z roślin włóknistych grupami hydroksypropylowymi

Grupy hydroksypropoksylowe (-OCH2CHOHCH3): < 80,5 %, co odpowiada nie więcej niż 4,6 grup hydroksypropylowych na jednostkę anhydroglukozy w przeliczeniu na bezwodną masę

Nr CAS: 9004-64-2

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 0,5 %

Chlorohydryny propylenu < 0,1 mg/kg

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki hydroksypropylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do hydroksypropylocelulozy

i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA

"Hydroksypropyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności

FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0337 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: stabilizatory
1c463 Hydroksypropylo- celuloza Skład dodatku

Hydroksypropyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Hydroksypropyloceluloza otrzymywana w wyniku częściowej eteryfikacji celulozy z roślin włóknistych grupami hydroksypropylowymi

Grupy hydroksypropoksylowe (-OCH2CHOHCH3): < 80,5 %, co odpowiada nie więcej niż 4,6 grup

hydroksypropylowych na jednostkę anhydroglukozy w przeliczeniu na bezwodną masę

Nr CAS: 9004-64-2

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 0,5 %

Chlorohydryny propylenu < 0,1 mg/kg

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki hydroksypropylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do hydroksypropylocelulozy

i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA

"Hydroksypropyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0337 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich

zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: zagęszczacze
1c463 Hydroksypropylo- celuloza Skład dodatku

Hydroksypropyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Hydroksypropyloceluloza otrzymywana w wyniku częściowej eteryfikacji celulozy z roślin włóknistych grupami hydroksypropylowymi

Grupy hydroksypropoksylowe (-OCH2CHOHCH3): < 80,5 %, co odpowiada nie więcej niż 4,6 grup hydroksypropylowych na jednostkę anhydroglukozy w przeliczeniu na bezwodną masę

Nr CAS: 9004-64-2

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 0,5 %

Chlorohydryny propylenu < 0,1 mg/kg

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki hydroksypropylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do hydroksypropylocelulozy

i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA

"Hydroksypropyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności

FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0337 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: substancje żelujące
1c463 Hydroksypropylo- celuloza Skład dodatku

Hydroksypropyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Hydroksypropyloceluloza otrzymywana w wyniku częściowej eteryfikacji celulozy z roślin włóknistych grupami hydroksypropylowymi

Grupy hydroksypropoksylowe (-OCH2CHOHCH3): < 80,5 %, co odpowiada nie więcej niż 4,6 grup

hydroksypropylowych na jednostkę anhydroglukozy w przeliczeniu na bezwodną masę

Nr CAS: 9004-64-2

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 0,5 %

Chlorohydryny propylenu < 0,1 mg/kg

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki hydroksypropylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do hydroksypropylocelulozy

i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA

"Hydroksypropyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0337 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich

zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: emulgatory
1c464 Hydroksypropylo- metyloceluloza Skład dodatku

Hydroksypropylometyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Hydroksypropylometyloceluloza wytwarzana w wyniku reakcji częściowo zdepolimeryzowanej celulozy z grupami metylowymi, w niewielkim stopniu podstawiona grupami hydroksypropylowymi

Nr CAS: 9004-65-3

Grupy metoksylowe (-OCH3) 19-30 %

Grupy hydroksypropoksylowe (-OCH2CHOHCH3): 3-12 %

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 1,5 % (dla produktów o lepkości 50 mPa.s lub większej); < 3 % (dla produktów o lepkości poniżej 50 mPa.s)

Chlorohydryny propylenu: < 0,1 mg/kg

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki hydroksypropylometylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do

hydroksypropylometylocelulozy i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA

"Hydroksypropylometyloceluloza",

tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0348 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: stabilizatory
1c464 Hydroksypropylo- metyloceluloza Skład dodatku

Hydroksypropylometyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Hydroksypropylometyloceluloza wytwarzana w wyniku reakcji częściowo zdepolimeryzowanej celulozy z grupami

metylowymi, w niewielkim stopniu podstawiona grupami hydroksypropylowymi

Nr CAS: 9004-65-3

Grupy metoksylowe (-OCH3) 19-30 %

Grupy hydroksypropoksylowe (-OCH2CHOHCH3): 3-12 %

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 1,5 % (dla produktów o lepkości 50 mPa.s lub większej); < 3 % (dla produktów o lepkości poniżej 50 mPa.s)

Chlorohydryny propylenu: < 0,1 mg/kg

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki hydroksypropylometylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do

hydroksypropylometylocelulozy i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA

"Hydroksypropylometyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0348 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają

procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: zagęszczacze
1c464 Hydroksypropylo- metyloceluloza Skład dodatku

Hydroksypropylometyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Hydroksypropylometyloceluloza wytwarzana w wyniku reakcji częściowo zdepolimeryzowanej celulozy z grupami metylowymi, w niewielkim stopniu podstawiona grupami hydroksypropylowymi

Nr CAS: 9004-65-3

Grupy metoksylowe (-OCH3) 19-30 %

Grupy hydroksypropoksylowe (-OCH2CHOHCH3): 3-12 %

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 1,5 % (dla produktów o lepkości 50 mPa.s lub większej); < 3 % (dla produktów o lepkości poniżej 50 mPa.s)

Chlorohydryny propylenu: < 0,1 mg/kg

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki hydroksypropylometylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do

hydroksypropylometylocelulozy i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA

"Hydroksypropylometyloceluloza",

tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0348 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: substancje żelujące
1c464 Hydroksypropylo- metyloceluloza Skład dodatku

Hydroksypropylometyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Hydroksypropylometyloceluloza wytwarzana w wyniku reakcji częściowo zdepolimeryzowanej celulozy z grupami

metylowymi, w niewielkim stopniu podstawiona grupami hydroksypropylowymi

Nr CAS: 9004-65-3

Grupy metoksylowe (-OCH3) 19-30 %

Grupy hydroksypropoksylowe (-OCH2CHOHCH3): 3-12 %

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 1,5 % (dla produktów o lepkości 50 mPa.s lub większej); < 3 % (dla produktów o lepkości poniżej 50 mPa.s)

Chlorohydryny propylenu: < 0,1 mg/kg

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki hydroksypropylometylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do

hydroksypropylometylocelulozy i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA

"Hydroksypropylometyloceluloza", tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0348 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają

procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: spoiwa
1c464 Hydroksypropylo- metyloceluloza Skład dodatku

Hydroksypropylometyloceluloza

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Hydroksypropylometyloceluloza wytwarzana w wyniku reakcji częściowo zdepolimeryzowanej celulozy z grupami metylowymi, w niewielkim stopniu podstawiona grupami hydroksypropylowymi

Nr CAS: 9004-65-3

Grupy metoksylowe (-OCH3) 19-30 %

Grupy hydroksypropoksylowe (-OCH2CHOHCH3): 3-12 %

Strata po suszeniu: < 10 %

Popiół siarczanowy: < 1,5 % (dla produktów o lepkości 50 mPa.s lub większej); < 3 % (dla produktów o lepkości poniżej 50 mPa.s)

Chlorohydryny propylenu: < 0,1 mg/kg

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki hydroksypropylometylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do

hydroksypropylometylocelulozy i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA

"Hydroksypropylometyloceluloza",

tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications) oraz monografia 0348 Farmakopei Europejskiej

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: emulgatory
1c466 Sól sodowa karboksymetyloce- lulozy Skład dodatku

Sól sodowa karboksymetylocelulozy > 99,5 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Sól sodowa karboksymetylocelulozy > 99,5 % (w przeliczeniu na bezwodną masę) otrzymywana w wyniku reakcji

eteryfikacji kompleksu alkalicelulozy z kwasem monochlorooctowym

Nr CAS: 9000-32-4

Grupy karboksymetylowe (-CH2COOH): 0,2-1,5 na jednostkę anhydroglukozy

Strata po suszeniu: < 12 %

Całkowita zawartość glikolanów: < 0,4 % (jako glikolan sodu w przeliczeniu na bezwodną masę)

Sód: < 12,4 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki soli sodowej karboksymetylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do soli sodowej karboksymetylocelulozy

i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Sól sodowa karboksymetylocelulozy" oraz tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications)

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla

użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: stabilizatory
1c466 Sól sodowa karboksymetyloce- lulozy Skład dodatku

Sól sodowa karboksymetylocelulozy > 99,5 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Sól sodowa karboksymetylocelulozy > 99,5 % (w przeliczeniu na bezwodną masę) otrzymywana w wyniku reakcji eteryfikacji kompleksu alkalicelulozy z kwasem monochlorooctowym

Nr CAS: 9000-32-4

Grupy karboksymetylowe (-CH2COOH): 0,2-1,5 na jednostkę anhydroglukozy

Strata po suszeniu: < 12 %

Całkowita zawartość glikolanów: < 0,4 % (jako glikolan sodu w przeliczeniu na bezwodną masę)

Sód: < 12,4 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki soli sodowej karboksymetylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do soli sodowej karboksymetylocelulozy

i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Sól sodowa

karboksymetylocelulozy" oraz tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications)

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: zagęszczacze
1c466 Sól sodowa karboksymetyloce- lulozy Skład dodatku

Sól sodowa karboksymetylocelulozy > 99,5 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Sól sodowa karboksymetylocelulozy > 99,5 % (w przeliczeniu na bezwodną masę) otrzymywana w wyniku reakcji eteryfikacji kompleksu alkalicelulozy

z kwasem monochlorooctowym

Nr CAS: 9000-32-4

Grupy karboksymetylowe (-CH2COOH): 0,2-1,5 na jednostkę anhydroglukozy

Strata po suszeniu: < 12 %

Całkowita zawartość glikolanów: < 0,4 % (jako glikolan sodu w przeliczeniu na bezwodną masę)

Sód: < 12,4 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki soli sodowej karboksymetylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do soli sodowej karboksymetylocelulozy

i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Sól sodowa karboksymetylocelulozy" oraz tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications)

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby

ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: substancje żelujące
1c466 Sól sodowa karboksymetyloce- lulozy Skład dodatku

Sól sodowa karboksymetylocelulozy > 99,5 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Sól sodowa karboksymetylocelulozy > 99,5 % (w przeliczeniu na bezwodną masę) otrzymywana w wyniku reakcji eteryfikacji kompleksu alkalicelulozy z kwasem monochlorooctowym

Nr CAS: 9000-32-4

Grupy karboksymetylowe (-CH2COOH): 0,2-1,5 na jednostkę anhydroglukozy

Strata po suszeniu: < 12 %

Całkowita zawartość glikolanów: < 0,4 % (jako glikolan sodu w przeliczeniu na bezwodną masę)

Sód: < 12,4 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki soli sodowej karboksymetylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do soli sodowej karboksymetylocelulozy

i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Sól sodowa

karboksymetylocelulozy" oraz tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications)

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: spoiwa
1c466 Sól sodowa karboksymetyloce- lulozy Skład dodatku

Sól sodowa karboksymetylocelulozy > 99,5 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Sól sodowa karboksymetylocelulozy > 99,5 % (w przeliczeniu na bezwodną masę) otrzymywana w wyniku reakcji eteryfikacji kompleksu alkalicelulozy

z kwasem monochlorooctowym

Nr CAS: 9000-32-4

Grupy karboksymetylowe (-CH2COOH): 0,2-1,5 na jednostkę anhydroglukozy

Strata po suszeniu: < 12 %

Całkowita zawartość glikolanów: < 0,4 % (jako glikolan sodu w przeliczeniu na bezwodną masę)

Sód: < 12,4 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Metoda analityczna (1)

W celu identyfikacji/charakterystyki soli sodowej karboksymetylocelulozy w dodatku paszowym:

- rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do soli sodowej karboksymetylocelulozy

i odpowiednie metody z monografii FAO JECFA "Sól sodowa karboksymetylocelulozy" oraz tom 4 Wspólnego kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA (Combined Compendium of Food Additive Specifications)

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby

ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 lutego 2035 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
3 Dziennik EFSA 2020; 18(7):6209; Dziennik EFSA 2020; 18(7):6212; Dziennik EFSA 2020; 18(7):6210; Dziennik EFSA 2020; 18(7):6213; Dziennik EFSA 2020; 18(7):6234; Dziennik EFSA 2020; 18(7):6211.
4 Dziennik EFSA 2024; 22:e8625; Dziennik EFSA 2024; 22:e8637; Dziennik EFSA 2024; 22:e8636; Dziennik EFSA 2024; 22:e8626.

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.157

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2025/157 dotyczące zezwolenia na stosowanie celulozy mikrokrystalicznej, metylocelulozy, etylocelulozy, hydroksypropylocelulozy, hydroksypropylometylocelulozy i soli sodowej karboksymetylocelulozy jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
Data aktu: 29/01/2025
Data ogłoszenia: 30/01/2025
Data wejścia w życie: 19/02/2025